Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

1995

Toen kwam Apple met de reclame "Think diferent" 
Het gaf duidelijk het rebels karakter weer van wijlen Steve Jobs. Het is sindsdien dan ook mijn favoriete reclame van Apple  

2013

Apple is nog steeds niet veranderd!

Iedereen spreekt over de NFC-chips, maar Apple zal in zijn iOS 7 er geen gebruik van maken

De telefoonwereld is massaal NFC-chips aan het omarmen. Een handige toepassing om bijvoorbeeld met je telefoon te kunnen betalen door hem ergens tegenaan te tikken. Apple heeft gisteravond echter een bom gelegd onder het NFC-gebeuren, en zal er ook in de nieuwste iPhones en besturingssysteem iOS 7 GEEN gebruik van maken. Apple heeft iets anders bedacht.

NFC is een contactloze communicatiemethode die op de ISM-frequentieband (13,56 MH) wekt. Iets waar Apple totaal niets in ziet. Onder de noemer iBeacon zullen ze namelijk deelnemen aan een nieuwe communicatievorm die gebruik maakt van Bluetooth Low Energy (BLE). Een mini-bluetooth-signaaltje dat jouw iDevice met andere apparaten kan koppelen (denk aan kassa’s, zoals Paypal dat doet met Beacon) en gebruikt kan worden voor locatiebepaling, maar dan indoor. Handig, weten winkels meteen waar hun klanten lopen en welke aanbiedingen ze kunnen pushen.

De exacte details rondom Apple’s iBeacon zijn nog geheim als we Gigaom mogen geloven, die de volgende uitleg van het Beacon-systeem geeft:

“For example, imagine you walk into a mall with an iPhone 5s (comes with iOS 7 and iBeacon). You are approaching a Macy’s store, which means your iPhone is entering into Macy’s iBeacon region. Essentially iBeacon can transmit customized coupons or even walking directions to the aisle where a particular item is located. It can prompt a customer with special promotions or a personalized messages and recommendations based on their current location or past history with the company. Smartphones that are in an iBeacon zone will benefit from personalized microlocation-based notification and actions.”

Android en Windows Phone hebben NFC al massaal omarmt, maar de mogelijkheid van indoor mapping en de grotere reikwijdte van Bluetooth Low Energy (BLE) spelen in het voordeel van Apple. Het is dus de vraag welk systeem over enkele jaren als winnaar uit de bus komt. Want hé, op mondiaal niveau gewoon één standaard voor de hele industrie uitrollen zou natuurlijk veel te makkelijk zijn.Apple komt met iBeacon, keert NFC definitief de rug toe.

Een teaser van iBeacon tijdens de Apple-presentatie

iBeacon & vingerafdruk

iBeacon
 
Bij de lancering van het nieuwe iOS7 besturingssysteem, was er een belangrijk aspect dat de meeste gebruikers ontgaan zal zijn, maar waarop GigaOm de aandacht vestigt. Namelijk het ontbreken van de NFC technologie (Near Field Communication). Deze technologie maakt gebruik van radiogolven en laat u toe om bijvoorbeeld contactloos te betalen: je moet je chipkaart niet in een lezer steken, maar hij wordt als het ware in uw broekzak gelezen. Alle Android toestellen hebben tegenwoordig NFC aan boord, waarmee je bijvoorbeeld ook data draadloos kan uitwisselen. Alleen Apple springt niet aan boord van NFC. Waarom niet?

Omdat het voor een andere technologie gaat, waarover tot nu niet veel ruchtbaarheid bestond: iBeacon. Die naam stond te lezen op de dia's die gebruikt werden in juni, bij de aankondiging van iOS 7 - maar ook toen werd er niet veel over gezegd. En ook dinsdag, bij de voorstelling van de definitieve versie van het OS, bleef de technologie in de schaduw. Toch houdt iBeacon een grote belofte voor de toekomst in, omdat het navigeren binnen een winkel, met plattegronden van de indeling in die winkel mogelijk maakt, maar ook in-store marketing, het gericht zenden van aanbiedingen aan de gebruiker wanneer hij zich in de nabijheid van een bepaalde afdeling bevindt.

iBeacon maakt gebruik van Bluetooth Low Energy of BLE, ook bekend onder de naam Bluetooth 4.0 en Bluetooth Smart. Aan de winkels worden dan beacons of bakens bevestigd; zij zenden data uit, en zodra je in de nabijheid komt van zo'n baken, worden die data door je toestel opgepikt. Je kan dan bijvoorbeeld een coupon aangeboden krijgen voor een item, je aandacht kan gevestigd worden op bepaalde items waarvoor je korting kan krijgen, maar je kan ook instructies krijgen hoe je moet lopen, om bij een bepaalde afdeling te geraken.

Dit is vooral handig in bijvoorbeeld grote shoppingcentra, of grootwarenhuizen met grote oppervlakte. Vergeleken met NFC is BLE een betere technologie voor deze toepassing. NFC heeft een korter bereik, 20 cm, terwijl BLE tot 50 meter kan gaan. Niet alle mobiele telefoons hebben een NFC chip om de NFC signalen op te vangen, maar bijna alle toestellen hebben Bluetooth aan boord.

In de VS zijn er al bedrijven die producten aan het ontwikkelen zijn rond iBeacon, zoals Estimote. Meer over deze technologie lees je bij GigaOm. Het is nu natuurlijk wel de vraag of dit een puur Apple/iPhone ding gaat blijven, of dat ook Android en Windows Phone toestellen hun eigen toepassingen voor BLE gaan maken. iBeacon zullen ze dan in elk geval niet heten...
http://gigaom.com/2013/09/10/with-ibeacon-apple-is-going-to-dump-on-nfc-and-embrace-the-internet-of-things/

De vingerafdruk van de iPhone 5S
 
Naar een toekomst zonder paswoorden? 
We blijven toch nog even bij de aankondiging van Apple eerder deze week. In ons artikel over de persconferentie, stipten we al aan dat we toch wel onder de indruk waren van de technologie om de smartphone te ontgrendelen door middel van een vingerafdruk.

Meteen na de aankondiging regende het echter kritiek op deze technologie. Apple zou het de spionagediensten gemakkelijk maken, want zo hebben zij meteen een vingerafdruk van elke iPhone-bezitter. Het blijkt echter dat de vingerafdruk niet doorgestuurd wordt naar Apple (en dus ook niet naar spionagediensten), maar versleuteld wordt op het toestel zelf, en wel op de A7 chip.

Bovendien zou de methode om de de vingerafdruk te scannen, erg veilig zijn. Om Apple's woorden aan te halen: de tool wordt aangedreven dooe een "met laser gesneden saffierkristal, en een capacitieve aanraaksensor, die een afbeelding van hoge resolutie kan maken, gebaseerd op de sub-epidermale lagen van de huid van de gebruiker". Mooie woorden, die eigenlijk betekenen dat het niet mogelijk is om de smartphone te ontgrendelen door een techniek die je ook in James Bond films ziet - de vingerafdruk van iemand afhalen van een voorwerp, en daarmee een 3D plastic film maken die de hacker over zijn vinger schuift.

Zoals Ars Technica het stelt, zal pas over enige tijd blijken of de technologie inderdaad 100% hack-vrij is. Hackers zijn nu eenmaal erg spitsvondig in het bedenken van oplossingen om beveiligingssystemen te ontwijken....

Maar er zit nog een tweede aspect aan de vingerafdruk. Indien hij inderdaad volkomen betrouwbaar blijkt, dan zou Apple, met de combinatie vingerafdruk en iBeacon, wel eens de toekomst van het mobiele betalen een heel andere richting uit kunnen sturen. Nu wordt immers gewerkt in de richting van NFC en pincode. Dat zou dan de iBeacon technologie worden, met de vingerafdruk. En alles zou dan meteen langs Apple passeren, net zoals je al je apps via de App Store aankoopt. Apple als bankier. Wie had dat gedacht...

Meer over de vingerafdruk technologie bij Ars Technica en Wall Street Journal.

 

2014

Apple nu toch zo geen rebel ?

Apple gebruikt nu toch de NFC chips.

En dit in hun nieuwe iPhone 6
Apple heeft in de iPhone 6, iPhone 6 Plus en Apple Watch een NFC-chip ingebouwd. Deze NFC-chip wordt gebruikt voor contactloos betalen via Apple’s nieuwe betaalsysteem Apple Pay. Het is nog niet duidelijk of Apple Pay naar Nederland komt. In oktober 2014 zal Apple Pay van start gaan in de Verenigde Staten via bekende ketens zoals Subway, McDonalds en Disney Stores.

Om te betalen houd je je iPhone 6 bij een contactloze betaalterminal en hou je tegelijk je vinger op de Touch ID-sensor. Een piep en trilling maken duidelijk dat het betalen gelukt is.

Lees dit artikel verder bij iCulture

Maar er is een One More Thing eraan verbonden

Ontwikkelaars kunnen de chip niet aanspreken, daarmee lijkt Apple NFC slechts te zien als noodzakelijk kwaad dat nu eenmaal nodig is om een betaaldienst aan te kunnen bieden.

Concurrerende smartphones gebruiken NFC voor onder andere NFC-tags, het overbumpen van foto’s en het koppelen van andere connected apparaten zoals speakers, camera’s en afstandsbedieningen. Apple lijkt NFC alleen in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus te hebben opgenomen omdat betaalterminals al met deze technologie werken.

NFC is een noodzakelijk kwaad

Apple heeft voor andere NFC-achtige toepassingen nog steeds zijn eigen iBeacon-technologie. Hoewel de functionaliteit van iBeacons deels overlapt met NFC, maken de beacons gebruik van Bluetooth 4 Low Energy. Dit maakt iBeacons meteen een stuk geavanceerder en breder inzetbaar de NFC.