Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Apple en Samsung kunnen ook niet zonder elkaar.

Bron MacFan
Apple en Samsung zijn de enige twee fabrikanten die daadwerkelijk geld verdienen met telefoons. De iPhone en de Galaxy-lijn zijn de maat voor alle smartphones. Dat de Galaxys wel erg op iPhones lijken zat Apple vanaf het begin dwars. Het gevolg was een nieuwe patentenoorlog waarnaast die tegen Microsoft verbleekte. In diverse landen werden afwisselend Galaxys of iPhones verboden. Processen, schadevergoedingen die in de miljarden liepen en het eind is nog niet in zicht door het voortdurend herroepen van juridische uitspraken.

Het eigenaardige is dat de twee niet zonder elkaar kunnen. Samsung is een van de grootste leveranciers van Apple. Flash-geheugen, processors en schermen voor iPhones en iPads, het komt allemaal van Samsung. Apples honger naar componenten kan niet door LG, chipsbakker TMC en Sharp alleen gestild worden. Zou Samsung Apple kapot krijgen door het listig inzetten van patenten of het tegen kostprijs verkopen van telefoons en tablets, dan kampte het met zo’n grote overproductie dat de prijzen zouden instorten en het Zuid-Koreaanse bedrijf op de rand van een faillissement zou komen. En dat weten de twee van elkaar.

Hoe Apple-minded ik ook ben, ik bekijk de patentenoorlog met weerzin. Misschien zou Apple eens naar de eigen geschiedenis moeten kijken. Op de MacWorld Boston kondigde Steve Jobs een patentenruil aan om een eind aan het gemekker te maken.
Vijftien jaar later was Apple het grootste technologiebedrijf ter wereld en Microsoft het kneusje dat overal achteraan hobbelde.
 
 

 

Apple en Google kunnen ook niet zonder elkaar

Het kan nog gekker: Google verdient meer dan vier keer zoveel aan iOS dan aan Android. Google heeft een probleem als Android iOS zou wegvagen. 

Het is eenvoudig om de wereld te versimpelen in voor en tegen, links en rechts, goed en fout, maar die is daarvoor te ingewikkeld. Zo is het een open deur om over het gemene Apple te klagen, dat de productie naar China heeft verplaatst om zó extraveel aan iPhones te verdienen dat de arme Chinese loonslaven massaal van het dak springen. Maar volgens deze infographic zou een iPhone hooguit twee tot drie dollar duurder worden wanneer hij in de VS in elkaar werd gezet.
Flexibiliteit is het toverwoord, niet goedkope arbeid: binnen een week 20.000 lopendebandmedewerkers optrommelen lukt alleen in China. Je snapt dan meteen waarom de Mac Pro in de VS wordt geproduceerd en dat ondertussen ook in Europa weer zaken worden geproduceerd die ooit werden uitbesteed aan een lagelonenland
Versimpelen in zwart en wit is inderdaad te ingewikkeld, maar als je deze verwevenheid ziet als een gevolg van de globalisering is het een stuk eenvoudiger. De global village is niet veel anders dan het dorp waarin ik opgroeide. Iedereen kende elkaar, iedereen was elkaars klant en ook al mocht je iemand niet of was je het niet eens met zijn politieke voorkeur: het was iemand aan wie je ooit wat kon hebben of die familie was.
Art. van Jack Nows