Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Clips

Apples nieuwe app Clips is iMovie voor het tijdperk van de sociale media

Bron: http://tidbits.com/e/17196

In het begin had ik geen idee wat ik aan moest met Apples nieuwe iOS-app Clips als de zoveelste smartphone- en tablet-app om video op te nemen, te bewerken en te delen.

Moet het de concurrentie aan met Snapchat en Instagram Stories, met zijn eigen verzameling emoji-tekens, visuele effecten en aanverwante zaken voor het delen van maffe video's in sociale-mediastijl? Of is het toch meer een app als iMovie, om relatief ingewikkelde videoproducties in elkaar te draaien uit een verzameling individuele clips?

Het is allebei. Apple heeft feitelijk iMovie aangepast aan het Snapchat-tijdperk, in een poging om videobewerking toe-gankelijker, plezieriger en, nou ja, socialer te maken. Dat was althans de bedoeling. In zijn huidige versie 1.0 is Clips een gebrekkige app, maar niet hopeloos.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips. png>

Laten we beginnen met wat Clips niet is. Het is geen videoingang naar een bepaald sociaal netwerk, zoals Snapchat en Instagram Stories dat wel zijn. Apple heeft geen eigen sociaal netwerk, hoewel ze dat in 2010 wel, zonder veel succes, geprobeerd hebben met iTunes Ping.

Video's delen met Clips is netwerk-neutraal, met aparte instellingen voor sociale netwerken, berichtendiensten, cloudopslagplaatsen, video-websites en andere diensten.

Ook maakt Clips geen eendagsvideo's die na een bepaalde tijd weer verdwijnen, zoals op Snapchat.

De basis
Apple heeft getracht om Clips doodeenvoudig te maken, maar saboteert die intentie op sommige punten door bepaalde functies zo goed te verstoppen dat je jezelf gelukkig mag prijzen als je ze op eigen houtje vindt. Het lijkt bijna alsof Apple Snapchat, berucht om zijn ondoorzichtige interface, wil imiteren. En met 'ondoorzichtig' bedoelen we 'slecht'.

Niettemin is het bijzonder eenvoudig om met Clips aan de slag te gaan. Tik bovenaan op New Video om een nieuw project te starten, net als in iMovie. Belangrijk verschil: video's zijn in Clips altijd vierkant, voor de compatibiliteit met sociale netwerken en andere deeldiensten.

Om video op te nemen, houd je de rode ovale knop onderaan ingedrukt. Als je niet constant je vinger op het scherm wilt houden, veeg je naar links om de app in deze stand vast te zetten. Die veeg-optie is nou precies zo'n verborgen functie waar ik het zo-even over had.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips-recording. png>

Voor je begint met opnemen, kun je eventueel ook op de microfoon-knop drukken om audio te onderdrukken, en zo clips zonder geluid te maken, of op de bekende camerawisselknop drukken om te schakelen tussen de normale camera en de selfie-camera.

Je kunt met Clips ook foto's maken, maar alleen om in video's te gebruiken, niet als op zichzelf staande plaatjes. Schakel van Video- naar Photomodus en tik op de ontspanknop om een foto te maken. Vervolgens moet je op de rode knop drukken (minimaal een paar seconden) om van die foto een statische videoclip te maken.

Er is een truc om van die foto een geanimeerde video te maken. Terwijl je foto 'opneemt' door de rode knop vast te houden, kun je met twee vingers de foto in- of uitzoomen, of met één vinger de foto horizontaal of verticaal verplaatsen voor een panorama-effect. Inderdaad: Ken Burns-effecten. Geanimeerde foto's zijn aantrekkelijker, maar de manier waarop voelt erg onhandig. Gelukkig lijkt het er wel dat dat Clips in de uiteindelijke versie de beweging minder schokkerig maakt.

Verder kun je video's en foto's uit je camera-rolletje in Clips importeren, en kun je die geïmporteerde foto's op de zelfde manier animeren.

Als je in een videoproject meerdere clips maakt, zullen die netjes onder in je scherm naast elkaar verschijnen, en je kunt ze met een vingerbeweging herschikken of verwijderen.

Als je op een clip tikt, krijg je een verzameling eenvoudige bewerkingsgereedschappen te zien, zoals een optie om het geluid uit te schakelen en een schaar-gereedschap om de lengte van de clip te wijzigen via de bekende schuifbalken. Daarnaast is er een prullenbak-knop waarmee je de clip kunt verwijderen.

Geavanceerde mogelijkheden
Dat was de basis. Laten we eens naar de maffere functies kijken. Clips biedt boven aan het scherm vijf gereedschappen om video's op interessante manieren op te leuken: ondertiteling, filters, stickers, posters en geluidssporen.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips-tools. jpg>

We beginnen met de audio-transcriptiefunctie van Clips. Apple noemt het 'geanimeerde ondertiteling'. Tik op de knop met de vorm van een tekstballon. Je kunt dan kiezen uit zeven stijlen voor de ondertiteling. Kies er een en maak je klaar om op te nemen.
Houd de rode knop om video op te nemen ingedrukt en vertel wat je wilt vertellen. Als ware het toverij wordt het ingesprokene getransformeerd tot ondertitels.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips-transcription. png>

Clips doet dit niet altijd foutloos, maar je kunt de geproduceerde tekst bewerken. Tik op de betreffende clip en vervolgens op de afspeelknop links onderaan. Als de ondertitels verschijnen, kun je de clip pauzeren en op de tekst tikken. Je krijgt dan een bewerkingsvenster te zien waarin je de tekst kunt wijzigen. Tik daarna op Apply. Ook weer zo'n goed verborgen functie.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips-transcription-editing. png>

Met de tweede knop kun je filters op je video loslaten. Hier geen verrassingen: filters in Clips zijn vergelijkbaar met de filters in andere sociale apps, en die in de app Camera van Apple. Eén van de filters van Clips maakt een soort stripverhaal van je video, en een andere maakt er een soort zwart-wittekening van.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips-filters. png>

De filters zijn op zich best aardig, maar Clips heeft er maar zeven. Nogal mager als je ziet wat je bij de concurrentie krijgt. (De ingebouwde app Camera heeft er acht!)

Tik op de volgende knop, die een beetje lijkt op het logo van Daring Fireball, en je krijgt tekstballonnen en andere stickers om je video mee te vervuilen. Er zijn bijvoorbeeld uitroepen als "Nice!" en "WOW!", en je kunt de tekst zelf bewerken. Je kunt de elementen allemaal met je vingers verplaatsen, draaien en in grootte aanpassen.

Schuif naar rechts terwijl je in het stickerscherm zit om de 30 laatst gebruikte emoji-tekens te zien. Alle emoji-tekens van Apple zijn beschikbaar, maar de weg om daar te komen is omslachtig. Eerst moet je een emoji-teken aan een video toevoegen. Daarna moet je erop tikken om het toetsenbord van je apparaat te tonen. Pas dan heb je toegang tot je volledige bibliotheek aan emoji-tekens.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips-stickers-emojis. png>

Ook heb je de beschikking over schermvullende posters met beweging en tekst in verschillende stijlen. Die wil je wellicht gebruiken aan het begin of het eind van je video, of ergens in de video als je je video wil onderverdelen in hoofdstukken. Mijn favoriet is een net echt studiojournaalbeeld met daarop "Tonight". Net zoals met ballonnen en labels kun je de tekst bewerken. Apple biedt helaas maar een dozijn posters.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips-posters. png>

De laatste halte op onze rondleiding wordt gevormd door de soundtracks waarmee je achtergrondmuziek aan je video kunt toevoegen. Er zijn verschillende stijlen zoals Pop, Playful, Chill, Sentimental, Retro, Action en Holidays & Events. Tik hierop om ze toe te voegen aan je video. De track The Summit is geschreven door de bekende Duitse componist Hans Zimmer.

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Clips-music. png>

In plaats van deze tracks van Apple kun je ook eigen muziek toevoegen, inclusief nummers van Apple Music, maar die moet je dan eerst downloaden.

Apple heeft een probleem opgelost waar gebruikers van iMovie en andere video-apps lang mee worstelden: ervoor zorgen dat de lengte van de video en de muziek precies gelijk is. Dit gaat in Clips automatisch: hoelang de video ook is, de soundtrack eindigt op het juiste moment. Ik heb /geen/ idee hoe Clips dit doet, maar het werkt wonderwel.

Tijd om te delen
Als je met je werk klaar bent, wil je het natuurlijk delen met de wereld of op zijn minst met je vrienden. Dat is vrij eenvoudig: tik op de delen-knop om de mogelijkheden te zien, en kies dan je platformen. Welke keuzes je krijgt, is afhankelijk van welke apps en diensten je gebruikt.

Op mijn apparaten kan ik kiezen voor videodiensten als Vimeo en YouTube, sociale netwerken als Facebook en Instagram, clouddiensten als Google Drive en Microsoft OneDrive, samenwerkdiensten als Slack en Trello, e-mailapps als Gmail en Apple Mail en berichtendiensten als iMessage en Facebook Messenger. Clips kan zelfs gezichten herkennen om suggesties te doen voor met wie je de video kunt delen. Je kunt je video uiteraard ook bewerken in iMovie.

De meeste pogingen om iets te delen lukten mij, maar het delen op bijvoorbeeld Instagram werkte niet, en ik snap niet goed waarom niet. Voor Instagram moest ik de video in mijn camera-rol opslaan en dan van daaruit publiceren (door gebruik te maken van de app Instagram). Je kunt de video ook opslaan op iCloud Drive om de video op je Mac te bewerken.

Mijn creaties
Ik heb me uitstekend vermaakt met Clips, ondanks de tekortkomingen. Ik heb een aantal video's in verschillende stijlen gemaakt om de mogelijkheden te laten zien.

Mijn eerste poging (zie Youtube) is een eerbetoon aan een buurtbijeenkomst met zelfgemaakte pizza en een trampoline voor de kinderen. Een leuke mogelijkheid om emoji-tekens, labels, filters, posters, een pakkende soundtrack en meer te gebruiken.

Voor mijn tweede meesterwerk heb ik een griezelverhaal gebruikt over een Portugese oorlogsveteraan die aanspoelde in Highland Beach, Florida, en heb ik gedaan alsof het om een eng monster ging. Dit was mijn kans om ondertitels te gebruiken om het verhaal te vertellen. De achtergrondmuziek doet denken aan 'Jaws'. Kom maar op, Oscars.

Vervolgens heb ik gekeken naar mijn foto's om daar een film van te maken. Dit resulteerde in een aantal video's die feitelijk diavertoningen zijn, met zoomen en pannen voor de sjeu. De koppeling brengt je naar een aflevering over Miami, waar ik recent ben geweest.

Ik heb Clips zelfs voor mijn werk gebruikt. (Ik ben digital producer bij St. Paul Pioneer Press, een lokale krant.) De winnaar van onze populaire diorama-wedstrijd Easter Peeps was juist bekendgemaakt, dus ik heb een pakkende reclamevideo gemaakt met een aantal van de kleurrijke inzendingen.

Slotsom
Clips gebruiken was soms frustrerend, zoals wanneer ik tevergeefs moest zoeken tussen de filters, labels, posters enzovoort. Gegeven de enorme hoeveelheid mogelijkheden in Snapchat en vergelijkbare programma's is de stijfheid van Apple soms irritant. Ook de problemen met delen vond ik hinderlijk.

Ik vond ook dat er een aantal essentiële mogelijkheden ontbreken. Compatibiliteit met de Apple Watch bijvoorbeeld, om de opnameknop in te drukken als mijn iOS-apparaat te ver weg is.

Ondanks het feit dat Clips net zo goed werkt op een iPad als op een iPhone, vond ik het wel irritant dat ik de video's op mijn iPad Pro niet kon bewerken in de landschapsmodus met het Smart Keyboard van Apple, om ondertitels en andere tekststukken te bewerken. De app werkt alleen in portretmodus, onafhankelijk van de grootte van het scherm.

Maar alles bij elkaar is Clips toch een heel prettig programma, en ik zal het blijven gebruiken. Het maken van videoverhalen is erg eenvoudig, en de app zal ook beter gaan worden.