Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

iOS 12 beschikt over een handige dictafoon

Voordat je met opnemen aan de slag gaat, is het goed te weten dat de opnamekwaliteit ingesteld kan worden. Standaard staat deze op gecomprimeerd ingesteld.  is dat. Opzich prima voor spraak-opnamen, maar wil je muziek opnemen, dan is een onge-comprimeerde kwaliteit ook mogelijk.
Bedenk wel dat deze laatste optie meer opslagruimte kost, dus gebruik hem spaarzaam als je een apparaat met relatief weinig (vrije) opslagruimte hebt.

Om de opnamekwaliteit aan te passen, start je eerst de app Instellingen.
Tik daarin op 
Dictafoon en vervolgens op Audiokwaliteit.
Vervolgens kan je kiezen uit 
Gecomprimeerd (standaardinstelling) of Zonder Verlies.
Overigens: een niveau terug vind je ook de optie 
Wis verwijderde onderdelen.

Net als Foto's beschikt Dictafoon namelijk over een prullenbak. Verwijderde opnamen worden daarin standaard 30 dagen bewaard. Deze tijdsperiode kan aangepast worden door op Wis verwijderde onderdelen te tikken. Eventueel kun je nu zelfs Nooitkiezen, maar dan heeft verwijderen natuurlijk niet zo heel veel zin meer.

Gebruik
Start de app en tik op de uitnodigende rode knop om een opname te starten. Je ziet meteen live de golfvorm van de opname meelopen, altijd handig. Tegelijkertijd zie je dat het bestand een naam heeft gekregen, bestaande uit de opnamelocatie (bijvoorbeeld een straatnaam in de buurt).
Tik op Gereed als je klaar bent met opnemen. Bevalt de standaardbestandsnaam niet, tik dan - na het beëindigen van de opname - op de naam en pas deze aan in iets wat je zelf prettiger vindt.
Om de opname aan te passen of in te korten tik je op Wijzig rechtsboven in beeld. Nu komt het grotere scherm van een iPad goed van pas! Je ziet dan immers een lekker ruim bemeten editor in beeld.
Maar ook op een iPhone werkt het verder prima. Om een stuk uit de opname te knippen (en de omliggende oninteressante zaken te verwijderen) tik je rechtsboven op het uitsnijden-knopje. Maak gebruik van het gele selectieblok onder in beeld om het gewenste deel te selecteren en tik op Kort in. Ook zou je kunnen tikken op Verwijder, dan wordt juist de selectie verwijderd en blijft de omliggende opname bewaard. Net wat je wilt dus. Tik op Bewaar na je trim- of uitknipactie.

Beheer

Een gemaakte opname uit het lijstje verwijderen doe je door op de naam naar links te vegen en dan op Verwijder te tikken.
Verwijderde opnamen vind je terug onder Recent verwijderd. Via nog een veegactie naar links en dan Verwijder kun je ze definitief verwijderen.
Of je wacht de eerder ingestelde tijd tot ze vanzelf gewist worden. Wil je een opname delen met iemand anders, dan veeg je eveneens naar links, maar tik je nu op de knop met de drie puntjes. Kies vervolgens de app die je voor delen wil gebruiken, bijvoorbeeld E-mail
De opname wordt vervolgens als audiobestand bijgevoegd aan een mailbericht.
Mocht je het tot slot willen, dan kan Dictafoon ook bestanden in iCloud bewaren. Tik daarvoor in de app Instellingen op je gebruikersnaam helemaal bovenaan. Tik vervolgens op 
iCloud en zet de schakelaar achter Dictafoon aan.

Bron: MacWord