Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Launcher

Het is wel gekend dat Apple slechte manieren heeft tegenover app-ontwikkelaars.

Apple liet soms innovatieve apps toe in de App Store, om ze na luttele weken er weer uit te verwijderen 

Onder druk van het publiek is Apple langzaam bijgedraaid, en heeft het bedrijf de meeste van de verbannen apps weer opgenomen. 

Met de terugkeer van de gratis app Launcher in de App Store komt hopelijk een einde aan dit frustrerende spelletje van Apple.

 

Apples boodschap kwam erop neer dat Launcher gebruikmaakt van niet-gedocumenteerde functionaliteiten in iOS, en dat ze vonden dat ze een voorbeeld moesten stellen om aan andere ontwikkelaars duidelijk te maken dat deze functionaliteit pas gebruikt mag worden wanneer, en indien, Apple nieuwe, gegarandeerde richtlijnen publiceert. En dat het feit dat ze niet elke dag honderden vergelijkbare nieuwe apps zien, bewijst dat deze aanpak werkt.

 

Maar wat doet Launcher dan dat zo verwerpelijk is? 

Het installeert een widget in je Berichtencentrum waarmee je apps kunt opstarten en bepaalde handelingen kunt verrichten. Gevaarlijk toch? Afgezien van dat widget-onderdeel lijkt Launcher veel op het onder veeleisende gebruikers populaire Launch Center Pro (4,99€)

 

Voorbeeld handelingen

De eerste keer dat je Launcher opent, wordt een wizard gepresenteerd die een paar voorbeeld-handelingen voor je creëert. 

Ik gaf het programma toegang tot mijn contactgegevens, en daarmee werden handelingen opgezet om mijn echtgenote te bellen, mijn moeder te FaceTimen, een bericht aan mijn broer te sturen, en een e-mail naar mijn baas te verzenden.
Verder werd een handeling gecreëerd om de app Muziek te openen, en eentje om Launcher zelf te openen.
Tenslotte probeerde Launcher om een handeling te maken om Kaarten mij de weg naar huis te laten zien, maar om een of andere reden dacht het dat ik ergens in Nashville woon.

 

Als je de voorbeeld-handelingen niet handig vindt,
kun je ze aanpassen of verwijderen door op het potloodje in de rechterbovenhoek te tikken, en dan hetzij op de handeling om hem te bewerken, of op de 'x' om hem te verwijderen. In de bewerk-modus kun je ook handelingen aanmaken of herschikken.

 

In de gratis versie kun je op een iPhone maar 8, en op een iPad maar 12 handelingen aanmaken, maar met een in-app aankoop van $ 3,99 kun je hem omzetten in de pro-versie, waarmee je op een iPhone 20, en op een iPad 30 handelingen kunt creëren. 

In de pro-versie kun je ook de maat van de iconen aanpassen, labels verbergen, en gesponsorde handelingen verwijderen. Op dat laatste kom ik zo nog terug.

 

Add New

Nadat je op Add New hebt getikt om een nieuwe handeling toe te voegen, kun je uit vier mogelijkheden kiezen:

 

Contact Launcher: 

dit zijn handelingen met betrekking tot je contactgegevens, bijvoorbeeld om een vriend te bellen, e-mail of een Bericht te sturen, of te FaceTimen, of om een route naar zijn adres te vinden. Je kunt zelfs sommige onafhankelijke apps deze handelingen laten verrichten, zoals WhatsApp Messenger of Google Maps.

 

Web Launcher: 

hiermee kun je een URL opgeven die in Safari geopend wordt.

 

App Launcher: 

hier wordt het interessant. Je kunt gewoon een ondersteunde app (en daar zijn er veel van) opstarten, en bij apps die een pijltje laten zien, kun je die app bepaalde handelingen laten verrichten.
Zo kun je Twitter en Facebook zodanig configureren dat je vanuit Launcher direct status-updates kunt sturen.
Met de gratis versie zie je ook een lijst van gesponsorde apps bovenaan de lijst. Dat zijn apps die betaald hebben om gepromoot te worden. Er zijn ergere vormen van reclame.

 

Custom Launcher

de laatste keuze is voor veeleisende gebruikers. Als je een bepaalde x-callback-url wilt opstarten, kun je dat hier doen. En weet je niet wat een x-callback-url <http://x-callback-url.com/> is, dan stel ik voor dat je je voorlopig tot de drie eerste keuzes beperkt.

 

Launcher versus  Launch Center Pro 

Als je gewend bent aan de kracht en flexibiliteit van Launch Center Pro zul je teleurgesteld zijn, want Launcher is een stuk eenvoudiger. 

Met Launch Center Pro kan je ook acties aanmaken die met Launcher niet mogelijk zijn. Als je een Launch Center Pro-actie wilt maken om OmniFocus te openen en een nieuw OmniFocus-item te maken is dat makkelijk, maar Launcher kan alleen OmniFocus starten. Als workaround kun je de actie aanmaken in Launch Center Pro, de resulterende x-callback-url kopiëren en die gebruiken als een Custom Launcher in Launcher. Maar het springen door zulke hoepels zou niet nodig moeten zijn.

 

Launcher moet nog een beetje gepolijst worden, maar daar kan ik op dit moment goed mee leven: in tegenstelling tot Launch Center Pro laat Launcher me acties starten vanuit de Vandaag-weergave van Berichtencentrum en ook vanuit Launcher zelf. Ik heb de mogelijkheden van Launch Center Pro altijd fascinerend gevonden, maar het zou me denk ik te weinig opleveren. Waarom zou ik voor een app gebruiken om een andere app te openen, terwijl het direct openen van die tweede app vaak sneller gaat?

 

Omdat je Launcher kunt benaderen vanuit Berichtencentrum, kan ik programma's vanuit /iedere/ app activeren, of zelfs vanaf het startscherm (hoewel Touch ID of je pincode nog steeds vereist is). De widget in Berichtencentrum werkt gewoon veel soepeler dan andere apps die acties willen automatiseren.

 

Ondanks deze beperkingen en kinderziektes is het goed om Launcher in de App Store te zien, want het betekent wellicht dat Apple eindelijk bereid is om de volledige potentie van iOS 8 open te stellen voor ontwikkelaars.

En omdat Launcher gratis is, is het makkelijk om te kijken of het wat je in iOS doet ook echt versnelt.

 

 

Reacties  kan je steeds doen via de dropbox in ons  Forum

 

Bron : http://tidbits.com/e/15519#comments