Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Algemeenheden

Je iPhone lijkt het aangewezen apparaat om mee te navigeren. Je hebt hem namelijk altijd bij je en er zit  een gps-ontvanger in om je locatie te bepalen. 
Daarenboven beschikt hij over mobiel internet zodat jij nog extra informatie kunt opvragen (verkeers- en flitsinformatie)

Je zou het ook kunnen met je iPad maar die is iets onhandiger om in de auto te gebruiken (grootte) en de meeste iPad hebben geen GPS-chip. Je moet hiervoor de iPad cellulair hebben.

Voordelen

Wat zijn zoal de voordelen?

 

- Op dezelfde telefoon kun je makkelijk wisselen van navigatie-app. Als je een nieuwe telefoon koopt, dan kun je dezelfde app kosteloos opnieuw installeren;

- je download via wifi gemakkelijk updates direct op je telefoon en hebt geen computer meer nodig;

- je navigeert als voetganger of bijrijder in allerlei situaties waarin je geen los navigatiesysteem bij je hebt;

- je kunt routes en aankomsttijd makkelijk delen met anderen via sms, e-mail of sociale media.

Online of Offline ?

Online navigatieapps 
Deze zijn meestal gratis. Ze nemen weinig ruimte in want alle informatie wordt  van het internet gehaald.
vb: Apple kaarten, Google Maps en Waze

Offline navigatieapps 
Nemen meer ruimte in; Alle informatie moet op voorhand worden gedownload zodat je de app tijdens de rit zonder internet kan gebruiken.
In het buitenland is is dit beter om raomingkosten te besparen

Op wat moet je letten

1. Voldoende ruimte vrij hebben
Hou bij het uitkiezen van een (offline) app rekening met de vrije ruimte op jetelefoon. De TomTom Europe app op iOS is bijvoorbeeld 2 GB groot. Je hebt zelfs zo’n 4 GB aan vrije ruimte nodig voordat je de installatie of een update kunt doen. Bij andere apps zoals Navigon  kun je zelf kiezen welke landen je wilt downloaden. 
Als je overweegt een app te kopen, let er dan goed op of je telefoon voldoende vrije opslagcapaciteit bezit.

2. Telefoongebruik tijdens het rijden
Om gesprekken te beantwoorden, te weigeren of om deze op handsfree-mode te zetten, moet je het scherm bedienen. Je moet tijdens het gesprek zelf de navigatie-app weer starten. Vervelend is dat sommige apps gesproken navigatie afspelen tijdens je gesprek. Al rijdende is het bedienen van het scherm onhandig. Zorg dat je er makkelijk bij kunt zonder je te hoeven strekken.

3. Bellen via autoradio of navigatiesysteem
Je kunt je smartphone ook koppelen met je bluetooth-autoradio. Dan beantwoord je gesprekken via je autoradio. Een dergelijke koppeling zit ook op losse navigatiesystemen met bluetooth.

4. Opladen is noodzakelijk
De gps-ontvanger is een zware belasting van de accu van je iPhone. Na zo'n 2 tot 4 uur rijden is de batterij van je telefoon vrijwel leeg. Nieuwe auto’s hebben een usb-aansluiting waarmee je je smartphone kunt opladen. Voor oudere auto's zijn er usb-laders voor in de sigarettenaansteker te koop.

5. Raamhouder
Bij losse navigatiesystemen zit altijd een raamhouder meegeleverd, maar bij een navigatie-app moet je zelf een houder kopen. Je kunt zulke houders al vanaf €10 vinden. Je bevestigt je telefoon aan het raam of aan het ventilatierooster.

6. Je betaalt niet alleen de app
Er zijn ook bijkomende kosten zijn

kosten voor gebruik van mobiel internet – ook in het buitenland;
kosten voor uitbreidingen, zoals andere stemmen voor gesproken instructie;
kosten voor een auto-oplader en een raamhouder of ventilatieroosterhouder;
(soms) kosten voor toegang tot live verkeers- en flitsinformatie;
(soms) kosten voor extra landen of kaartupdates;
(soms) kosten voor extra functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld een 3D-weergave.

7. Prijzen veranderen regelmatig
Grote merken veranderen regelmatig de prijzen van apps. Vooral tijdens de zomermaanden kun je profiteren van extra korting. In het verleden zijn prijsdalingen van wel 35 euro gezien.

8. Flitsverklikkers
Veel van de bovenstaande apps bieden ook online diensten zoals flitsverklikkers en file-informatie. Voor het gebruik van deze diensten is een actieve internetverbinding nodig. Wil je er zeker van zijn dat deze diensten in het buitenland niet actief kunnen zijn? Vergeet dan niet je dataverbinding uit te schakelen of data roaming niet toe te staan. Door WiFi-hotspots te zoeken bij bijvoorbeeld restaurants en winkels kan je file- en flitsinformatie alsnog ophalen. Vergeet overigens niet om de waarschuwingen voor flitsers in Frankrijk helemaal uit te schakelen, want dit is hier namelijk strafbaar. De boete voor het gebruik van flitsverklikkers in Frankrijk kan oplopen tot € 1.500.