Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

TomTom

TomTom
Het Nederlandse TomTom is misschien wel een van de bekendste navigatie-bedrijven die we kennen. 
Het bedrijf biedt een vertrouwde en betrouwbare navigatie-oplossing. De app wordt gekenmerkt door duidelijke aanwijzingen en altijd correcte kaarten. Daarnaast biedt de app uitgebreide extra diensten, maar helaas is hier wel een actieve internetverbinding voor nodig. De betrouwbaarheid van TomTom komt wel met een prijskaartje waarvan het de vraag is of je dit wil neerleggen voor een eenjaarlijkse vakantie. 
TomTom geeft goede routes weer,, die door TomTom IQ-routes worden genoemd. Gemeten rijtijden van bestemming naar bestemming van honderdduizenden gebruikers zijn geanalyseerd en in de app verwerkt, zodat je altijd de snelste route voorgeschoteld krijgt. Die kan op maandagochtend anders zijn dan op een rustige zondagmiddag. Zo heb je ook zonder verkeersinformatie kans om de files links te laten liggen.

Meer lezen over TomTom op iPhone en iPad.

Navigon


Navigon is onderdeel van Garmin, de wereldmarktleider op navigatiegebied.
Navigon biedt grofweg dezelfde functies als TomTom, maar wel is de verkeersinformatie minder uitgebreid. Daarentegen is de app wel duurder. 
Het voordeel van deze Navigon is dat je enkel de kaarten download die je nodig hebt. Als je naar Frankrijk gaat heb je bv. de kaart van Nederland niet nodig - en dit is ruimte gespard op je iPhone

De software biedt bijzonder veel mogelijkheden, zoals navigeren naar een parkeerplaats, de knop 'naar huis' en navigatie als je de auto verlaat en te voet verder gaat. Er zijn teveel mogelijkheden om op te noemen. 

Meer lezen over Navigon op iPhone en iPad.

NavFree


Navfree GPS is een navigatie-app die volledig kosteloos kan worden gedownload. Bij de app krijg je, afhankelijk van de versie, gratis toegang tot offline kaarten van enkele landen. Wie meer landen wil toevoegen aan zijn collectie kan deze los aanschaffen binnen de app voor een bescheiden prijs. Handig aan dit systeem is dat je voor een vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk niet alle kaarten van West-Europa aan hoeft te schaffen. De duidelijkheid van de aanwijzingen van Navfree GPS zijn over het algemeen voldoende en de optionele online diensten zorgen ervoor dat deze goedkope app absoluut niet zo aanvoelt.

Meer lezen over Navfree op iPhone en iPad.

Sygic


Sygic lijkt erg op TomTom en dat is logisch, omdat de kaarten van deze laatste worden gebruikt. De kaartinformatie is dus prima in orde en ook het gebruiksgemak van deze navigatie-app is dik in orde. Het is mogelijk - dat kan overigens ook bij TomTom en Navigon - om zogehten POI's (points of interest) aan de software toe te voegen. Ben je een LPG-rijder, dan kun je bijvoorbeeld een verzameling LPG-pompen toevoegen. Het is niet al te lastig om dit soort zaken aan de software toe te voegen.

Wel is de routeberekening van Sygic slechter dan TomTom en Navigon. Soms krijg je, net als bij Waze, compleet onbegrijpelijke routevoorstellen te zien op het scherm van je telefoon. Daar kom je snel achter als je de app laat navigeren in bekend gebied. Sygic is echter een prima en goedkoper alternatief voor TomTom, waarbij ook bij deze app geldt dat de kaarten op het toestel staan opgeslagen zodat de mobiele datakosten, als dat nodig is, nihil zijn. Belangrijk voor mensen die in het buitenland willen navigeren, waar een mobiele dataverbinding nog altijd erg duur is. De kaarten komen overigens niet bij de app, die gratis is in de Play Store. Naderhand moet je er nog een Europese kaart bij kopen die momenteel voor iets van 34 euro te koop is, via een in-app aankoop.

Meer lezen over Sygic op iPhone en iPad.

Apple kaarten

Beste navigatie-apps Apple KaartenKaarten (standaard op elke iPhone) – De volledig gratis navigatie-app van Apple heeft lekker rustige kaarten en bedient soepel met een zoekbalk voor je bestemming altijd bovenin beeld. Apple zegt informatie van TomTom te gebruiken om je te voorzien van routes, maar de applicatie is niet zo veelzijdig en slim als TomTom zelf. De navigatiestem leest straatnamen voor, maar doet dat zo snel dat je je aandacht er constant bij moet houden. Bovendien klinkt hij ronduit blikkerig. Apple’s Kaarten gebruikt een internetverbinding en is daarom minder geschikt in het buitenland.

Meer lezen over Apple Kaarten op iPhone en iPad.

Waze

Waze is een navigatie-app die gebruikmaakt van het eigen sociale netwerk. De gebruikers van Waze tippen elkaar over obstakels en files. Kom je een file, flitser of ongeluk tegen, dan kun je dat via een paar tikjes op het smartphonescherm snel doorgeven aan alle andere Wazers. Op die manier helpen de gebruikers van deze app elkaar.

Waze is helaas niet zo erg goed in het berekenen van routes. Het is tijdens onze tests voorgekomen dat de app routes bleef voorstellen die een grote omweg zouden betekenen. Ook wordt een eenmaal vastgestelde route niet snel opnieuw berekend als je besluit van de route af te wijken. Waze zal je in de meeste gevallen proberen terug te sturen, om de originele route weer op te pakken. Die onhandigheid komt wat ons betreft net iets te vaak voor.

Wel is Waze gratis, en de sociale component geeft de app een leuke extra.

Meer lezen over Waze op iPhone en iPad.

Google Maps

Google Maps maakt gebruik van je mobiele dataverbinding. Veel data wordt er tijdens een ritje van tweehonderd kilometer niet verstookt. Het is goed om te weten dat het mogelijk is om een deel van de kaart offline te gebruiken. Je trekt dan een vierkant op een deel van de kaart, en slaat het op op de telefoon. Zolang je in dat gebied rondrijdt, heb je dan alleen nog dataverbruik voor de verkeersinformatie of het aten herkennen van je stem. Maar niet aan het voortdurend binnenslurpen van kaartinformatie.

Maps van Google is ook op een andere manier handig. Je kunt streetview-foto's in beeld krijgen, zodat je van tevoren al weet hoe het pand of de straat eruit ziet waar je moet zijn. Als je daar nog nooit eerder bent geweest, kan dat bijzonder van pas komen. Zo'n foto van je bestemming wordt sowieso getoond als je op je bestemming arriveert. Ook satellietfoto's zijn in beeld te krijgen, maar die zijn meestal een paar jaar ouder dan de onderliggende wegenkaart. Dan kan het gebeuren dat je een bos ziet op de plek waar allang een weg ligt.

Meer lezen over Google Maps op iPhone en iPad.