Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Zoek mijn iPhone

Zoek mijn iPhone instellen en gebruiken 

Bron: http://tidbits.com/e/16695

 

Ooit was het een verkoopargument voor Apples betaalde dienst MobileMe, maar met de komst van iCloud werd Zoek mijn iPhone gratis en nu is het een essentieel instrument in het beschermen van de privacy van je digitale leven.

 

Zoek mijn iPhone is niet beperkt tot de iPhone. De functie is er ook voor de iPad, iPod touch, Apple Watch en Mac, en de naam is voor elk platform anders. Een beetje verwarrend: Zoek mijn iPhone is zowel een iCloud-dienst die je bestuurt met een instelling op je apparaat, als een programma voor iOS en iCloud.

 

Zoals de naam al aangeeft, helpt Zoek mijn iPhone je om je iPhone te vinden door de gps-locatie ervan op een kaart weer te geven. 

Je kan met Zoek mijn iPhone ook 

- een geluid op je apparaat afspelen (handig om een thuis weggeraakte iPhone te vinden)

- een statusbericht weergeven (bijvoorbeeld om een beloning voor een kwijtgeraakte iPad aan te bieden). 

- een apparaat op afstand te vergrendelen of te wissen.

 

Nog belangrijker: Zoek mijn iPhone maakt Activerings-vergrendeling mogelijk. [Apple gebruikt voor deze functie uitwisselbaar twee verschillende termen: soms Activerings-vergrendeling, soms Activeringsslot - nvdv.

Dit verhindert een dief een gestolen iPhone te activeren bij een mobiele aanbieder. Het zorgt ook dat niemand Zoek mijn iPhone kan uitschakelen of het apparaat kan wissen, wat een gestolen apparaat nutteloos maakt. Activerings-vergrendeling wordt gezien als de oorzaak van een wereldwijde daling van iPhone-diefstallen met 50 procent! Alleen al om die reden moet je te allen tijde Zoek mijn iPhone inschakelen, tenzij je van plan bent om je telefoon te verkopen naar Apple te brengen voor onderhoud.

 

Binnenkort komen er weer nieuwe iPhones, dus het is nu een goed moment om te begrijpen hoe je Zoek mijn iPhone moet activeren en gebruiken als je dat niet al doet, of het uit te zetten als je van plan bent je iPhone te verkopen.

 

Zoek mijn... aanzetten

Zowel iOS als de Mac vraagt je tijdens de installatie "Zoek mijn ..." aan te zetten, maar als je het toen om de een of andere reden overgeslagen hebt: je kan het als volgt inschakelen.

 

In iOS ga je naar "Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone" en zet je Zoek mijn iPhone (of Zoek mijn iPad) aan. Zo simpel is het, aangenomen dat je al aangemeld bent in iCloud. Zet ook "Stuur laatste locatie" aan. Dit stuurt de laatst bekende locatie naar Apple als de batterij bijna leeg. Op deze manier heb je, zelfs als je iPhone dood is voor je hem kan vinden, in elk geval een richting waarin je moet zoeken.

 

Zolang Zoek mijn iPhone is ingeschakeld, is Activerings-vergrendeling ook ingeschakeld, waardoor het apparaat nutteloos wordt voor iedereen je Apple ID en wachtwoord niet heeft. Als je een Apple Watch hebt met watchOS 2 of hoger, zet Zoek mijn iPhone ook Activeringsvergrendeling aan op een gekoppelde Apple Watch 

 

Zoek mijn iPhone in "Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone" uitschakelen kost iets meer moeite dan aanzetten, omdat je je Apple ID en wachtwoord moet invoeren om dit te doen. Je ontvangt ook een e-mail met de mededeling dat Zoek mijn iPhone is uitgeschakeld.

 

Zorg ervoor dat je Zoek mijn iPhone uitschakelt als je je telefoon aan een ander verkoopt of geeft, of als je het apparaat naar Apple brengt. Apple zal een apparaat waarop Zoek mijn iPhone is ingeschakeld niet repareren. Natuurlijk moet je, als je een iPhone aan een ander doorgeeft, deze eerst leegmaken via "Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen".

 

Om Zoek mijn Mac in te schakelen,

 • ga je naar "Systeemvoorkeuren > iCloud" en selecteer je Zoek mijn Mac. Sta toe dat Zoek mijn Mac je locatie gebruikt als daarom wordt gevraagd. Wifi moet zijn ingeschakeld, omdat een Mac de locatie alleen maar kan bepalen door toegankelijke wifi-netwerken te vergelijken met Apples database die wifi-netwerken koppelt aan locaties. Net als in iOS moet je je Apple ID en wachtwoord invoeren om Zoek mijn Mac uit te schakelen.
 • Ook moet je een firmware-wachtwoord instellen. Zoals Adam Engst uitlegde in "Zoek mijn Mac uitschakelen door NVRAM opnieuw in te stellen <http://nl.tidbits.com/TidBITS-nl-1330. html#art1>" (22 juli 2016), kan een dief anders gemakkelijk Zoek mijn Mac uitschakelen met een eenvoudige NVRAM-reset.

 

De Zoek mijn... -programma's gebruiken

De app Zoek mijn iPhone op een iOS-apparaat is eenvoudig te gebruiken. De app toont een kaart met je apparaten, samen met een lijst van je apparaten. Als je deel uitmaakt van een Gezinsdelinggroep, moet je ook apparaatlocaties zien van gezinsleden.

 

Tik op een iOS-apparaat of Apple Watch op de kaart om de volgende opties te zien. Als je ze niet ziet, tik je op Taken:

 

 • Geluid afspelen: deze taak zorgt ervoor dat je verloren apparaat een geluid op vol volume begint af te spelen tot je het ontgrendelt. Het geluid wordt zelfs afgespeeld als het volume op het apparaat op nul is gezet. Dit is handig als je vergeten bent waar je thuis je iPhone achtergelaten hebt.
  Het is niet gerelateerd aan Zoek mijn iPhone, maar voor veel mensen is één van de beste eigenschappen van de Apple Watch dat je je iPhone kunt pingen vanaf het horloge. Veeg naar de snelle blik Instellingen en tik op de ping-knop om een ping-geluid af te spelen op je iPhone. (In watchOS 3 verhuisde Apple de ping-knop naar het nieuwe Control Center, waar je terechtkomt door vanuit de onderkant van het scherm te vegen.)
 • Verloren-modus: als je apparaat zodanig kwijt is dat je het met een geluid afspelen niet redt, dan kan je met de Verloren-modus het apparaat afsluiten en je telefoonnummer of een bericht weergeven. Tevens probeert hij Apple Pay-betalingen stil te leggen en stuurt hij je regelmatig locatie-updates via e-mail.
  Om te beginnen tik je op Verloren-modus. Op het volgende scherm tik je op Zet verloren-modus aan. Voer vervolgens een telefoon-nummer in waarmee je bereikbaar bent. Daarna kan je een bericht opgeven voor degene die je telefoon vindt.

 

Je apparaat wordt nu vergrendeld. Als iemand hem vindt, ziet deze Verloren iPhone, jouw bericht, je telefoonnummer en knoppen om jou of de nooddiensten te bellen.

 

Om Verloren-modus weer uit te schakelen, moet je ofwel op Verloren-modus uitschakelen tikken in de app Zoek iPhone, ofwel het apparaat ontsluiten met het wachtwoord. Nadat je een verloren iOS-apparaat hebt ontgrendeld, moet je ook nog het wachtwoord van je Apple ID invoeren om Verloren-modus uit te schakelen.

 

 • Wissen: als laatste redmiddel is er de moge-lijkheid om je apparaat volledig te wissen, waardoor het apparaat voor alle anderen on-bruikbaar wordt. Je zult hierna je apparaat niet meer terug kunnen vinden in de app Zoek iPhone. Je moet het wachtwoord van je Apple ID geven om het apparaat te wissen. Je kunt ook hier een telefoonnummer en een bericht achterlaten dat getoond moet worden nadat het apparaat gewist is.
  Mocht je je apparaat dan toch weer terugvinden, dan kan je het herstellen via een iCloud-reservekopie. Je hebt natuurlijk wel steeds een back-up gemaakt met iCloud (via Instellingen > iCloud > Reservekopie) en/of iTunes, toch?

  Als je apparaat niet kan worden teruggevonden en als je een abonnement hebt, neem dan contact op met je telecomprovider en blokkeer je abonnement of laat telefoontjes door-schakelen naar een andere telefoon. Echter, als je telefoon bij je abonnement is inbegrepen, kan het zijn dat de kosten daarvoor gewoon maandelijks doorlopen tot het einde van je contract.

   
 • Navigatie: tik op de auto-miniatuur om een route te krijgen naar je apparaat in Kaarten, hetgeen handig kan zijn als je je iPhone de vorige avond in de kroeg hebt laten liggen, maar pas hiermee op als je apparaat is gestolen! Jeremy Cook uit Ontario, Canada is doodgeschoten toen hij probeerde om zijn telefoon terug te krijgen van een stel boeven. Zelfs als je denkt Charles Bronson te zijn, kan Zoek iPhone je naar het verkeerde huis leiden <>! Als er diefstal in het spel is, bel dan de politie.

Het opsporen van een Mac biedt enkele andere mogelijkheden: Speel geluid, Vergrendel (in plaats van Verloren-modus) en Wis Mac. Vergrendel verschilt van de iOS-specifieke Verloren-modus in dit opzicht, dat je een vergrendelde Mac niet kunt wissen. Je stelt een pincode in, bevestigt en voert eventueel een bericht in.

Als je een Mac op afstand vergrendeld hebt, herstart die in een speciale vergrendelde modus. Om hem weer te ontgrendelen, moet je de pincode invoeren die je hebt opgegeven, waarna de Mac weer op de normale wijze opstart. Je kunt met de app Zoek iPhone niet een Mac op afstand ontgrendelen.

 

Er is geen Zoek iPhone-app voor de Mac, maar iCloud.com heeft een web-app die bijna net zo goed is. De grootste verschillen met de iOS-app zijn dat je de lijst met apparaten uit een trekmenu moet halen en dat de web-app geen route naar je apparaat geeft.

 

 

Nu je een beetje weet hoe Zoek iPhone en Zoek mijn Mac werken, heb je geen excuus meer om ze niet te gebruiken! Ze zouden op al je apparaten aan moeten staan tot het moment dat je ze van de hand doet of ze inlevert voor onderhoud.

 

Lees reacties op dit artikel of plaats er een