Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Met een App dat zoveel succes heeft. Op één week meer als 1,2 miljoen downloads.En dit dan nog terwijl deze game voor België nog niet was vrijgegeven.
Ook de AppStore spreekt van een record. Minimaal 30 miljoen DL in de eerste week na de release

Zelfs Brugge ontsnapt niet aan de rage.

Pokémonjagers overspoelen de Burg
Heibel tussen handelaars

Men kan het dan ook niet nalaten om hierover meer te vertellen.

Bron: http://tidbits.com/e/16622 

Er zijn vreemde dingen gaande. Stadspleinen zijn weer druk. Kinderen verzamelen zich in bibliotheken in het holst van de nacht. Het kan gebeuren dat je wakker wordt en een menigte mensen voor je huis aantreft. Er zou zelfs iemand kunnen aankloppen, met de vraag of hij binnen mag komen om een monster te vangen. Wat is er aan de hand?

Pokémon Go is de grote hit van deze zomer en nu al het succesvolste mobiele spel in de Amerikaanse geschiedenis Sinds de lancering op 6 juli 2016 heeft het al meer dagelijkse gebruikers dan de dating-app Tinder go/>, meer dagelijkse gebruikers dan Twitter en meer betrokkenheid dan Facebook. De Pokémon-franchise draait al 20 jaar goed, sinds de start op Nintendo's draagbare spelconsole Game Boy. In de originele Pokémon-spellen (er zijn spin-offs geweest in verschillende genres), reist je hoofdpersoon door het land, terwijl het "pocket monsters" verzamelt, de zogenaamde pokémons, die het gebruikt om de strijd aan te gaan met andere pokémon-trainers. Met Pokémon Go gaat de serie het rijk van de "augmented reality" (toegevoegde realiteit) binnen, afgekort tot AR.

In tegenstelling tot de "virtual reality" (virtuele werkelijkheid), die gebruikmaakt van apparaten als schermen aan het hoofd om je te isoleren van de echte wereld, vermengt augmented reality de echte met virtuele werelden (zie voor meer over VR "Op de iPhone wordt virtual reality onofficieel realiteit In plaats van de spelomgeving te situeren in een fantasiewereld baseert Pokémon Go zijn landschap op Google Maps, en in plaats van je hoofdpersoon te besturen met een d-pad of joystick beweeg je om het spel te spelen jezelf voort in de fysieke wereld, wat voor een deel het vreemde gedrag verklaart dat ik hierboven beschreef.

*Hoe werkt Pokémon Go?
Eén ding dat het spel zo populair maakt, is dat je naarmate je meer speelt wordt meegesleept in sommige behoorlijk diepe spel-mechanismen en -strategieën. Er zijn al diverse handleidingen voor het spel gemaakt, dus ik leg hier slechts een deel van het basis-vocabulaire en de gameplay uit, genoeg om je op gang te helpen of te begrijpen waar anderen het over hebben.

Het doel van het spel, het is niet anders, is om met behulp van pokéballen alle pokémon te verzamelen die je kunt vangen (150 in totaal). Daarna moet je die "machtiger" maken en gebruiken om tegen andere pokémon-trainers te vechten. Maar hoe je speelt moet zelf weten.
Veel mensen gebruiken Pokémon Go als een soort vogeltjes kijken, en richten zich erop Pokémon te verzamelen, terwijl het er voor anderen om draait de gevechten te winnen en de baas te worden van de gyms. Dat leg ik later uit. Zoals de meeste van dit soort online games is Pokémon Go nooit "klaar". Je speelt het spel tot je er genoeg van hebt.

Om te spelen moet je de app koppelen aan een Pokemon.com- of Google-account. Maar de servers van Pokemon.com raakten overspoeld, dus moesten de meeste spelers wel Google gebruiken. Dit zorgde in het begin voor wat onrust, omdat Google meldde dat Pokémon Go volledig toegang kreeg tot je account, waardoor de gebruikers dachten dat de ontwikkelaar van het spel, Niantic, toegang kreeg tot je Gmail-account, je agenda's, je contactpersonen en al het andere dat aan Google gekoppeld was.
Dan Guido, een ondernemende beveiligingsdeskundige, heeft een diepgaande analyse gemaakt van alles waar het spel toegang toe kon krijgen en ontdekt dat de zorgen over de beveiliging overtrokken waren. (Engadget heeft het hele drama voor eventuele belangstellenden uitgebreid opge-schreven.)
In het kort: Niantic zou alleen je "biografische informatie" kunnen lezen, zoals je e-mailadres en telefoonnummer. Maar Google heeft bevestigd dat Niantic geen toegang kan krijgen tot meer persoonlijke gegevens zoals je e-mailberichten.

Al was dit dramatische verhaal over de toegangs-mogelijkheden dan overtrokken, toch kwam Niantic snel, op 12 juli 2016, met update 1.0.1, waarmee het probleem helemaal opgelost was. In plaats daarvan wordt nu alleen maar om relevante bevoegdheden gevraagd. Als je al eerder Pokémon Go had geïnstalleerd: 9to5Mac legt uit hoe je ervoor zorgt dat de Google-bevoegdheden van de app worden teruggesnoeid 

Nadat je een personage hebt aangemaakt, kom je terecht in een korte uitleg over hoe je je eerste pokémon te pakken moet krijgen: Bulbasaur, Charmander, of Squirtle. (Jazeker, dit soort namen hebben ze allemaal.) Voor vastbesloten types is er ook een manier om te beginnen met Pikachu, de meest herkenbare pokémon. Maar het doet er niet toe met welke je begint, omdat ze allemaal min of meer gelijk zijn. Als je aan het aan het spelen bent, kun je elke pokémon vangen. Pokémons motto is immers "Gotta catch 'em all!" ["Je moet ze allemaal vangen!" - nvdv].

Zodra je de boel ingesteld hebt, laat het spel je personage op een kaart zien. Deze kaart is een iets aangepaste versie van de Google Maps-gegevens voor jouw locatie. (Pokémon Go werkt in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, het grootste deel van Europa en een paar andere plekken.)
Je personage beweegt met jou mee. Blijf op het scherm van je iPhone letten om te zien wat er gebeurt, of kijk er tenminste af en toe op. Doe dit dus niet tijdens het rijden of fietsen.

Waar je vooral op moet letten, zijn de pokémon die je moet vangen. Op de schermafbeelding hieronder speel ik het spel in de supermarkt. Aan de linkerkant let ik op de cirkel om mijn personage, omdat die aangeeft wat ik kan doen. In dit geval zie ik drie pokémon. Als ik op de Pidgey tik om 'm te vangen zie ik het rechterscherm, waarop de Pidgey me aankijkt.

<http://tidbits.com/resources/2016-07/Pokemon-Go-gameplay.png>

In de standaardinstelling gebruikt Pokémon Go de camera van je iPhone om de omgeving te laten zien, met de pokémon daar bovenop. Je kunt deze "AR mode" echter uitschakelen met een schakelaar rechtsboven. Hierdoor wordt het makkelijker om pokémon te vangen. Je kunt dan over het scherm vegen om "pokéballen" te gooien. Dit zijn een soort vallen: probeer de pokémon ermee te raken. Bij sommige pokémon is dat lastig, en soms is het zelfs mogelijk voor een pokémon om aan een pokébal te ontsnappen, waardoor je ze nogmaals moet vangen. Is het gelukt, dan komen ze in je verzameling, bereikbaar door een menu.

Je hebt een beperkt aantal pokéballen, maar je kunt er meer krijgen bij "pokéstops", speciale plekken op Google Maps zoals kerken, parken en andere plaatsen. Ga naar een pokéstop, draai het wiel (de blauwe cirkel links onderaan) en tik dan op de pokéballen om ze te verzamelen (ik kreeg er drie op het scherm rechtsonder). Je kunt ook andere dingen verzamelen bij pokéstops, zoals eieren voor random pokémon.

Als je een niveau omhoog gaat, krijg je ook extra pokéballen. Elke keer als je een pokémon vangt of een pokéstop bezoekt, verdien je ervaring voor een volgend niveau. Nieuwe niveaus brengen nieuwe pokémon. Die zijn lastiger te vangen, maar je krijgt ook meer mogelijkheden. Op niveau 5 wordt je gevraagd om in één van drie teams te gaan zitten (Team Instinct, Team Mystic of Team Valor) en krijg je de mogelijkheid om tegen anderen te spelen in "gyms".

Die gyms zijn feitelijk het hoogste doel van Pokémon Go. Ook deze bevinden zich op specifieke plekken (die van mij is op het plein van onze stad). In gyms zet je jouw pokémon tegenover die van andere spelers. Als je genoeg rivali-serende pokémon verslaat worden jij en je team de baas over de gym. Gyms zijn ook de enige plek om zogenaamde "pokécoins" te verdienen, de munteenheid van het spel, hoewel je ze ook in het spel kunt kopen.

Als laatste kun je in het spel artikelen kopen voor een hoger niveau, of om je pokémon krachtiger te maken. Pidgeys zijn bijvoorbeeld zwak en erg algemeen, maar je kunt ze inruilen tegen Pidgey Candy (elk pokémon-type heeft een specifiek soort snoep) waarmee je van een zwakke Pidgey een krachtige Pidgeotto kunt maken.
De volgende stap is een Pidgeot, de hoogste vorm voor een Pidgey. Als dit je verwart, is de makkelijkste oplossing om pokémon te vangen, want dan zie je de waarde vanzelf. Een voorbeeld: de op zichzelf nutteloze Magikarp (feitelijk een erg stomme goudvis) kan evolueren tot de machtige Gyarados (een krachtige waterdraak).

Nu je de kern van het spel begrijpt, kan ik wat uitleg geven over het rare gedrag waarvan je de laatste tijd wellicht getuige bent geweest.

Onverwachte consequenties van AR
Ontwikkelaar Niantic is niet nieuw op het gebied van augmented reality. Tot 2015 was Niantic onderdeel van Google, en onder de vleugels van Google produceerde het bedrijf een AR-spel met de naam Ingress, feitelijk een voorganger van Pokémon Go. Ingress was een succes, maar dat was niets in vergelijking met de miljoenen die nu Pokémon Go spelen. Met die schaalgrootte zien we interessante gevolgen van AR, zowel goede als slechte.

Een goed effect is dat mensen naar buiten gaan, zowel kinderen als volwassenen
Eieren uitbroeden vereist beweging, dus mensen lopen wat af, maar ze gaan ook naar pleinen en bibliotheken waardoor ze nieuwe vrienden maken en nieuwe plekken ontdekken. Alles door de aantrekkingskracht van pokémon vangen.

Maar sommigen gaan te ver. Twee vriendinnen van mijn vrouw gingen spontaan op reis om pokémon te vangen: de ene ging naar Cincinnati en de ander naar Georgia (beiden vanuit Tennessee). Niantic heeft waarschijnlijk niet op dergelijk duur en milieubelastend gedrag geanticipeerd.

Andere problemen had men wel kunnen voorzien, en wellicht zelfs kunnen vermijden. Boon Sheridan woont in een verbouwde kerk, maar omdat Google Maps dat niet weet, is het in het spel een pokémon-gym. Hij heeft nu regelmatig een groep spelers bij zijn huis 

Maar het wordt nog gekker. Er zit blijkbaar een gym in het Pentagon <> en in de munitiefabriek van het leger in Radford zitten blijkbaar gewilde pokémon, wat leidt tot een groeiend aantal gevallen van spelers die proberen om dichtbij genoeg te komen om ze te vangen en die zich daarbij op terrein begeven dat verboden toegang is.
Pokémon Go-spelers moesten worden overtuigd om het spel niet te spelen bij het herdenkingsmonument voor 9/11, op de nationale begraafplaats in Arlington en in het Holocaust-museum van de Verenigde Staten. Jakkes!

Het nieuws rond Pokémon Go is een mengsel van goed, slecht en raar. Twee mariniers die het spel speelden in Fullerton, Californië, hielpen zo om een verdachte van een moord op te pakken Een tiener die het spel speelde in Wyoming ontdekte een lijk in een rivier. Pokémon Go kan een opsteker zijn voor kleine ondernemers , die het gebruiken om klanten aan te trekken. Aan de andere kant gebruiken overvallers het spel om slachtoffers te lokken . Het helpt om de rassenkloof te overbruggen, maar het herinnert anderen er ook aan hoe echt deze nog steeds is 

Iets saaier zijn de toch zeer reële zorgen over mensen die Pokémon Go spelen tijdens het autorijden, wat het spel enigszins aanmoedigt. Ik denk dat het leuker is om te spelen met een chauffeur, wat vaak mijn rol is, maar ik geef toe dat ik meer dan eens een snelle bocht rechtsomkeert heb gemaakt om mijn vrouw te helpen om een pokémon te vangen die we voorbij reden.

Op dit punt is Pokémon Go meer dan een spel, het is een cultureel fenomeen dat veel vragen oproept over de moderne wereld waarin wij allen leven.

Is dit het grote moment voor AR?
AR is niet nieuw, maar dit is de eerste grote hit in dit genre. Betekent Pokémon Go dat AR nu gewoon geworden is? Er zijn argumenten voor en tegen.

Wees eerlijk: Pokémon Go is vooral zo'n groot succes door de populariteit van de 20 jaar oude Pokémon-franchise. Het eerder genoemde Ingress was vergelijkbaar, maar niemand zou dat een cultureel fenomeen willen noemen.

Maar het zou ook niet eerlijk zijn om het succes van Pokémon Go alleen toe te schrijven aan de populariteit van de franchise. The Pokémon Company, het consortium dat er eigenaar van is, had ook een vreselijk slecht mobiel spel kunnen uitbrengen, en hoewel dat misschien een commercieel succes was geworden, was het nooit de tophit geweest die Pokémon Go nu is.

Het succes van Pokémon Go komt uit het samenspel van meerdere factoren. Het spel van de videospelserie, waarin je de wereld rondreist op jacht naar pokémon, is een perfecte partner voor AR. Het gebruik dat het spel maakt van gps en camera's had niet ontwikkeld kunnen worden voordat smartphones breed gebruikt werden. Het helpt ook dat Niantic ervaring heeft met het bouwen van precies dit soort spellen en dat het uitgebracht werd in de zomer-komkommertijd, waarin kinderen vrij van school zijn en iets te doen willen hebben. En het heeft eerlijk gezegd ook geholpen dat de media om lichte, menselijke verhalen verlegen zitten naast alle berichten over verdeelde politici en massamoorden.

Zou een ander AR-spel het succes van Pokémon Go kunnen evenaren? Misschien niet, maar het is nog altijd goed nieuws voor de voorstanders van AR, omdat ze nooit meer zullen moeten uitleggen wat "augmented reality" is. Wanneer het volgende goede AR-spel wordt uitgebracht, kunnen de ontwikkelaars zeggen: "Net als Pokémon Go, maar met..."

Natuurlijk zou Pokémon Go ook een kortdurende hype kunnen zijn. Het publiek kan het zat zijn om te moeten zien hoe Pokémon Go de wereld inpalmt, mensen aanzet tot gevaarlijk rijden en kinderen tot ronddwalen op straat midden in de nacht. Erger nog, een tragedie veroorzaakt door een verstrooide Pokémon-speler op de verkeerde plaats op het verkeerde moment zou een terugslag kunnen veroorzaken. Zelfs als er niemand doodgaat bij het spelen van het spel, zou een constante stroom aan raar gedrag en een teveel aan media-aandacht bij het publiek een afkeer van het concept kunnen wekken. En het valt nog te bezien hoeveel zin mensen hebben om midden in de winter op pokémon te jagen.

Mocht je het ondertussen zat zijn om er alsmaar over te horen, dan is er de extensie Pokemon NO! voor Google Chrome, die erop uit is om alle verwijzingen naar het spel uit je webzoektochten te zeven.

Voor de meesten van ons is Pokémon Go echter gewoon het zoveelste voorbeeld van hoe gek de toekomst is.