Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Apples 10,5 inch-iPad Pro gaat voor het echte werk

Bron: http://tidbits.com/e/17390 
door Julio Ojeda-Zapata 

Toen ik in juni over de nieuwe 10,5 inch-iPad Pro hoorde (zie "iPad Pro wordt professioneler, doopte ik (net als veel anderen  hem om tot Goudhaartje omdat hij zo goed in de iPad Pro-strategie van Apple past, een strategie die de laatste twee jaar is geëvolueerd.
Eind 2015 bracht Apple eerst een 12,9 inch-iPad Pro uit die veel gebruikers positief verraste door zijn mooie, grote scherm en zijn ruime, afzonderlijk verkrijgbare, fysieke toetsenbord, maar voor anderen door zijn reusachtige afmetingen een onhandig ding was.
Vervolgens bracht Apple in het begin van 2016 een 9,7 inch-versie van de iPad Pro uit die draagbaarder was, maar het scherm en het afzonderlijk verkrijgbare toetsenbord waren voor sommigen te klein voor lange productieve sessies.
Apple heeft nu de 9,7 inch-iPad Pro stopgezet (daarom is hij nu ook overal goedkoper te verkrigen) en positioneert zijn opvolger van 10,5 inch als een compromis: niet te groot, niet te klein, heeeeeelemaal goed, zoals de goudharige hoofdrolspeelster uit ons sprookje zou kunnen zeggen.

De nieuwe iPad is maar een fractie zwaarder dan zijn voorganger, aangezien het grotere scherm grotendeels het resultaat is van een kleinere rand. De toetsen op het toetsenbord staan ook wat verder uit elkaar.
Natuurlijk is er veel meer gaande dan wat veranderde afmetingen. De nieuwe iPad biedt een hele reeks belangrijke verbeteringen met onder meer een beter scherm, een snellere processor, betere camera's, sneller laden en snellere gegevensoverdracht, en een geüpdatete Touch ID-sensor.

Al deze verbeteringen vinden we ook terug in de geüpdatete versie van de 12,9 inch-iPad Pro, zodat de kleine en grote iPad Pro-modellen nu eindelijk dezelfde functies hebben. Voordien waren de 9,7- en de 12,9 inch-versies elk op sommige vlakken superieur en op andere inferieur, met als gevolg kopzorgen voor wie er een wilde kopen en maar niet kon beslissen. 

In dit artikel zal ik het hebben over de 10,5 inch-iPad Pro, omdat dit model nieuw is in vorm en functie. Ik gebruik hem al weken (een groot deel van die tijd als mijn primair computerapparaat tijdens mijn vakantie) en tot nu toe is dit mijn favoriete tablet van Apple. De nieuwe iPad Pro is een krachtige en veelzijdige mobiele computer die ik onderweg voor veel taken kan gebruiken: schrijven, foto's bewerken, samenwerken met collega's, en zelfs lichte videobewerking.

Een dergelijk mobiel werkstation is natuurlijk niet voor iedereen, en veel mensen zullen de voorkeur geven aan een notebook-computer. De iPad Pro zal veel potentiële kopers doen nadenken door de hoge prijs en wat hij kopers te bieden heeft in vergelijking met notebooks in dezelfde prijsklasse.
Deze berekeningen worden nog ingewikkelder met iOS 11 dat er weldra aankomt, met nieuwe mogelijkheden die van de iPad Pro een productiviteitsdynamo maken. Een fysiek toetsenbord verbetert werkscenario's nog verder, met meer comfort dan de kleinere invoeraccessoires voor de 9,7 inch-iPad Pro, maar maakt het uiteindelijke prijskaartje nog wat duurder.

Modellen en prijzen
De 10,5 inch-iPad Pro is er vanaf $ 649 voor 64 GB opslag, tot $ 749 voor 256 GB, en een maximum van $ 949 GB voor 512 GB. De mobiele-netwerkmodellen kosten respectievelijk $ 799, $ 899 en $ 1229.

Wat de kleur betreft: de 10,5 inch-iPad Pro is verkrijgbaar in het zilver, spacegrijs, goud, en roségoud. De 12,9 inch-iPad Pro is vreemd genoeg niet verkrijgbaar in een roségouden versie.

Vergelijking van de afmetingen
De formaatverschillen tussen de 9,7 inch-iPad Pro en zijn 12,9 inch-broer zijn dramatisch. Tussen het 10,5 inch-model en zijn voorganger van 9,7 inch vallen de verschillen veel minder op. In feite zou je de twee modellen op elkaar moeten leggen om de verschillen te zien.

<http://tidbits.com/resources/2017-08/iPad-size-comparison.jpg>

De hoogte, breedte en dikte van de 9,7 inch iPad Pro zijn 24, 17, en 0,6 cm. Het 10,5 inch-model is 24,9 x 17,3 x 0,6 cm groot. Weinig verschil dus.
Het gewicht verschilt ook nauwelijks: 437 g tegen 469 g. Dat is voor de wifi-modellen. De versies met mobiele-netwerkmogelijkheden zijn 8 gram zwaarder.

De afmetingen van het scherm zijn sterker verschillend. Apple propt een flink groter scherm in ongeveer dezelfde fysieke maten, door de rand kleiner te maken. De grootste verandering zit links en rechts, maar ook de rand van de boven- en onderkant is flink kleiner.

<http://tidbits.com/resources/2017-08/iPad-screen-comparison.jpg>

Het resultaat is een schermresolutie van 2224 bij 1668 pixels voor de de 10,5 inch-iPad Pro, tegen 2048 bij 1536 pixels voor het 9,7 inch-model. Beide doen dat met 264 pixels per inch en een traditionele verhouding van 4:3.
Dus 20 procent meer pixels, waardoor het apparaat groter lijkt. Je kunt het verschil echt voelen en zien.

Schermtechnologie
Het scherm van de 10,5 inch-iPad Pro heeft ook een aantal technische verbeteringen waardoor de vorige iPad Pro opeens nogal achterhaald lijkt.

Het opvallendst is dat het nieuwe scherm sneller reageert, met dank aan een technologie die Apple ProMotion heeft gedoopt. Hierdoor ververst het scherm sneller, scrolt het soepeler en is beweging op het scherm over het algemeen soepeler.
ProMotion ondersteunt verversfrequenties tot 120 Hz (60 Hz op het oude 9,7 inch-model). De nieuwe iPad kan de snelheid zowel verticaal als horizontaal dynamisch aanpassen, dus aan je gebruik: hoger voor bijvoorbeeld het werken met de Apple Pencil en lager als je een e-boek leest of video kijkt. Om de batterij te sparen, wordt de hoogste frequentie alleen gebruikt als het echt nodig is.
De snelheid wordt bij video ook dynamisch aangepast op een iPad met ProMotion, dus daar zie je ook verschil.

YouTube heeft veel demovideo's  waarmee de oude en nieuwe iPads naast elkaar getoond worden in een soort van laboratoriumtest. Je ziet dan dat 120 Hz op de nieuwe iPad mooier scrolt en veegt. Als je alleen de nieuwe iPad voor je ziet, weet je het verschil natuurlijk niet, maar het voelt gewoon goed. De veranderingen zijn subtiel, maar ik vind de oude 9,7 inch-iPad er nu ouderwets uitzien nu ik gewend ben aan ProMotion.
ProMotion is in het bijzonder prettig bij het gebruik van de Apple Pencil, omdat je veel minder vertraging ziet bij het schrijven of tekenen. Apple beweert dat je vertraging zelfs niet meer kunt zien. Ik denk dat dat een beetje overdreven is (zet het eens af tegen schrijven op papier) maar je ziet het wel minder.
Het scherm van de 10,5 inch-iPad Pro heeft nog meer welkome verbeteringen:

  • Het is helderder: 600 nits, 20 procent beter dan de 9,7 inch-iPad     Pro. (De 12,9 inch-iPad Pro is 50 procent helderder dan zijn voorganger, en beide huidige iPad Pro-modellen hebben dezelfde     helderheid.)
  • De reflectiviteit is lager, 1,8 procent, dankzij een nieuwe     anti-reflectielaag.
  • Het scherm is dynamischer in het geval van video en foto's. HDR video biedt een betere balans tussen highlights en schaduwen (en dat zie je ook bij foto's), ervan uitgaand dat je HDR beelden kunt     vinden. Dat is nog niet wijd verbreid in videoland.

Hogere snelheid.
Apple benadrukt vaak dat de iPad Pro geschikt is om een laptop te vervangen, met bijpassende snelheid. De processor is nieuw, een 64-bit A10X Fusion processor met zes kernen, en Apple zegt dat deze sneller werkt dan de processoren in veel laptops. Apple zegt dat de A10X Fusion meer dan 30 procent sneller is dan de A9X en dat de graphics nu 40 procent sneller zijn.

Het probleem is alleen dat er maar weinig iPad-apps zijn die deze kracht kunnen benutten, terwijl die er wel zijn voor laptops. Het is dus lastig om een test te ontwerpen die kan bepalen of deze claim van Apple klopt.

Maar de nieuwe iPad voelt wel snel. Ik heb nog geen taken kunnen vinden, ook niet het bewerken van 4K video, die het apparaat niet moeiteloos aankan.

Sneller laden en snellere gegevensoverdracht
Er was een flink verschil tussen de grotere en kleinere iPad Pro-modellen: het 12,9 inch-model kon USB 3.0-snelheden aan via de Lightning-poort, terwijl dat bij het 9,7 inch-model beperkt bleef tot de snelheden van USB 2.0.
Dit was irritant voor fotografen die snel foto's willen overzetten van camera's of flash-opslag. .
Nu USB 3.0 ook beschikbaar is gekomen op het 10,5 inch-model zijn beide iPad Pro's in dit opzicht even snel geworden.
En daarmee dient zicht nog een andere mogelijkheid aan: sneller opladen, tenminste als de 10,5 inch-iPad Pro gekoppeld is aan een USB-C-oplader zoals Apples eigen USB‑C-lichtnetadapter van 87 W  Doe daar Apples USB-C-naar-Lightning-kabel van 1 of 2 meter bij en je bent helemaal klaar om razend snel op te laden.
Het is dan wel weer jammer dat Apple /nog steeds/ geen USB-C-oplaadmogelijkheden in de doos stopt. (Zie "iPad Pro laadt sneller op met MacBook-adapter en nieuwe kabel

Verbeterde camera's
De oude 9,7 inch-iPad Pro had één voordeel boven zijn 12,9 inch-broer: fotografie-hardware.

Maar Apple heeft nu de camera's op zowel de kleinere als de grotere iPad Pro's bijgewerkt waardoor ze nu gelijk zijn. Beide hebben nu een zelfde camera als achterop een iPhone 7 (maar niet de dubbele lens en optische-zoommogelijkheid van de iPhone 7 Plus) met een 12 megapixel-sensor die 4K of 2160p video kan opnemen met 30 frames per seconde, slow motion tot 240 beelden per seconde, optische beeldstabilisatie voor soepelere video, panorama's tot en met 63 megapixel en meer. De camera aan de voorkant is 7 megapixel.

Helaas zie je er nog steeds sukkelig uit als je foto's of video's staat te maken met een iPad. Ik blijf waar mogelijk toch maar bij mijn iPhone 7.

Een nieuw iOS
Gebruikers van een recent iPad-model staat een flinke sprong te wachten met het uitkomen van iOS 11, dat boordevol functies zit om tablets flexibeler en handiger te maken. Dit geldt met name voor iPad Pro-gebruikers, omdat de verbeteringen in iOS 11 vooral gericht zijn op productiviteit. Deze verbeteringen zijn onder andere:

  •  Een veel beter (en meer Mac-achtig) Dock dat tot wel 16     app-miniaturen kan bevatten en kan worden opgeroepen met een     veegbeweging naar boven, zelfs als je in een app zit.
  • Versleepfunctionaliteit om tekst, foto's of bestanden te verplaatsen tussen apps, wat helemaal geweldig werkt in combinatie met Split     View. En je kunt meer dan één ding tegelijk verplaatsen. 
  • Een appkiezer die niet langer overlappende kaarten toont maar een netter raster van vensters en zelfs gegroepeerde vensters. Dat wil zeggen: hij onthoudt je multitasking-combinaties.

Al deze en andere functies werkten al prima op mijn 10.5- en 9,7 inch-iPad Pro-tablets die tijdens het schrijven voorzien waren van de publieke bèta van iOS 11.

De grote vraag die ik stel in dit artikel luidt: is de 10,5 inch-iPad Pro beter in het draaien van iOS 11 dan andere iPad-modellen?
Min of meer. Split View (niet nieuw maar wel veranderd in iOS 11) is het meest relevant, en de split-screenweergave kan verschillen afhankelijk van welke iPad Pro je gebruikt. Op het 12,9 inch-model kan je het equivalent van twee volledige iPad mini-schermen naast elkaar hebben, wat geweldig is voor je productiviteit. Op het 9,7 inch-model krijg je veel smallere schermen naast elkaar met een beetje samengeperste inhoud. Dat is dus wat lastiger.

En het 10,5 inch-model? Helaas, geen volledige schermen. Een beetje samengeperst maar dan wel wat groter vanwege het grotere scherm en met meer info vanwege de iets grotere pixeldichtheid. Het is een verbetering, maar slechts marginaal zoals je kunt zien in de onderstaande foto. Met andere woorden: een gebruiker van een 9,7 inch-iPad Pro hoeft de veranderingen in iOS 11 niet te zien als een reden om te upgraden.

<http://tidbits.com/resources/2017-08/10.5-vs-9.7-screen-size.jpg>

Accessoires
De iPad Pro kan zijn productiviteitsvleugels niet volledig uitslaan zonder extra accessoires om je werk sneller en makkelijker gedaan te krijgen. Dergelijke accessoires zijn de Apple Pencil om het aanraakscherm van de iPad volledig te benutten en een fysiek toetsenbord om makkelijker en comfortabeler te typen dan wat het softwarematige toetsenbord biedt.

En het zijn de toetsenborden die bij de 10,5 inch-iPad Pro belangrijk zijn vergeleken bij zijn oudere en wat kleinere broertje. Blind typen voelt hierbij minder krapjes, omdat de toetsen wat verder uit elkaar staan. Apples Smart Keyboard is hier het meest voor de hand liggende voorbeeld van: de versie voor de 9,7 inch-iPad voelde altijd een beetje samengedrukt en dit is minder het geval bij het Smart Keyboard voor de 10,5 inch-iPad. Toch blijft de 10,5 inch-tablet, zoals ik al eerder schreef, ongeveer net zo draagbaar als zijn voorganger en is hij minder zwaar om mee te nemen dan het 12,9 inch-model. Dat heeft alleen maar voordelen, zoals mijn nu niet pijnlijke vingers en schouders bevestigen.

<http://tidbits.com/resources/2017-08/Smart-Keyboard-comparison.jpg>

Toen ik deze recensie schreef, had ik slechts beschikking over een toetsenbord van een derde partij in plaats van het Smart Keyboard, maar die was wel prettig: Logitechs toetsenbordhoes Slim Combo. De Zwitserse accessoiremaker is, waarschijnlijk met hulp van Apple, snel met het uitbrengen van iPad Pro-accessoires, en dit vormt daarop geen uitzondering.
De Slim Combo is, net als het Smart Keyboard, aan de iPad Pro verbonden via zijn Smart Connector, wat betekent dat het toetsenbord nooit zelf opgeladen hoeft te worden en altijd klaar voor gebruik is zonder lastige Bluetooth-koppeling.
De Slim Combo bestaat uit twee delen: een omhulsel voor het tablet en een toetsenbord dat met de Smart Connector aangesloten wordt en dat een beschermhoes is wanneer er niet mee getypt wordt, net als het Smart Keyboard van Apple. Het Slim Combo-toetsenbord is erg comfortabel en heeft achtergrondverlichting. Om de iPad rechtop te houden voor typsessies in een liggende oriëntatie, bevat het omhulsel een uitklapbare standaard die lijkt op die van de Surface Pro, Microsofts mobiele computer. 
De Slim Combo standaard houdt de iPad ook rechtop in een portretpositie (zonder dat het toetsenbord aangesloten is) voor bijvoorbeeld videoconferenties.

<http://tidbits.com/resources/2017-08/Slim-Combo-upright.jpg>

Het Slim Combo-hoesje heeft aan de ene kant een lus om een Apple Pencil in te steken als die niet in gebruik is. De Pencil steekt naar mijn idee een beetje te veel uit, met het gevaar dat als de bescherming van zijn oplaadpen valt hij verloren zal raken of zijn punt beschadigd zal worden. De bundel wordt immers steeds in rugtassen of zakken geschoven, alhoewel mij dat niet overkomen is gedurende de relatief korte testperiode.

De Slim Combo doet zijn naam Slim (slank) niet bepaald eer aan. Hij voegt meer volume toe dan het Smart Keyboard en voelt plastic-achtig aan. Maar al met al is dit een winnaar, die de iPad helemaal van voor tot achter beschermt, wat Apples Smart Keyboard niet doet.

<http://tidbits.com/resources/2017-08/Slim-Combo-back.jpg>

Overigens, Apple verkoopt niet langer een bijbehorende Silicone Case ter bescherming van het geheel, zoals die er wel was voor oudere iPad-modellen. Sterker nog, de Silicone Case voor de 12,9 inch-iPad Pro is uit de handel genomen. Het ontbreken van een dergelijke hoes vind ik een gemis: in combinatie met het Smart Keyboard maakte die van de 9,7 inch-iPad Pro die ik ter bespreking had een stevig, draagbaar geheel dat ik zonder nadenken in mijn fietstas kon mikken. Met alleen een Smart Keyboard geïnstalleerd is dat ondenkbaar.

Apple heeft wel een alternatief, min of meer, voor de bescherming van je iPad, in de vorm van de Leather Sleeve ($ 129). Deze hoes, verkrijgbaar in een aantal verschillende kleuren en met een zachte voering van microfiber kan met gemak zowel de iPad als het Smart Keyboard bevatten. Hij heeft ook een extra vakje waar je Apple Pencil goed strak in past en beter beschermd zit dan op de Slim Combo van Logitech (de punt zit veilig opgeborgen en de bescherming van zijn oplaadpen verzonken zodat het vrijwel onmogelijk is om het los te stoten).
De iPad en Leather Sleeve samen zijn dunner dan de toetsenbordhoes van Logitech, maar het kost wel meer moeite om de tablet samen met het Smart Keyboard uit de hoes te halen om te gebruiken (ja, er zijn ergere dingen). Houd er wel rekening mee dat als je alleen een iPad in de hoes hebt zitten, zonder kast of toetsenbordhoes, hij er relatief eenvoudig uit kan schuiven. Met het Smart Keyboard zit het geheel nogal strak, hoewel ik de indruk had dat in de paar weken dat ik hem in gebruik had de hoes wat uitzette, waardoor de iPad er makkelijker in en uit ging.

<http://tidbits.com/resources/2017-08/iPad-Leather-Sleeve-exposed.jpg>

iPad Pro versus MacBook
Een iPad Pro kost wel wat, zeker vergeleken met het onlangs door Apple opgefriste instapmodel, de 9,7 inch-iPad, met een vanaf-prijs van slechts $ 329, terwijl de standaard 10,5 inch-iPad Pro minimaal $ 649 kost.

En met extra's als het Smart Keyboard, de Apple Pencil en de Leather Sleeve kom je al gauw boven de $ 1000 uit. En dan heb je nog niet eens AppleCare+. Dan zit je al aardig in de buurt van een MacBook Air, en maar net wat minder dan een instapmodel MacBook.

Het lijkt me duidelijk dat de meeste mensen niet zowel een iPad Pro als een MacBook, welke varianten dan ook, aanschaffen om op te werken. Daarvoor is de overlap in toepassingsmogelijkheden gewoon te groot, en de investering te hoog. Persoonlijk denk ik dat de meesten in deze afweging voor de MacBook zullen kiezen (en er eventueel een goedkopere iPad bij nemen voor de vrije tijd).

Je zou wel kunnen overwegen om een iPad Pro in te zetten als apparaat voor onderweg, als je vooral veel op bureaubladmachines werkt. Een MacBook is dan wellicht te veel van het goede, en een iPad Pro zou een betere keus kunnen zijn, hoewel nog steeds prijzig.

Met de iPad Pro lijkt het erop dat Apple inzet op een ander scenario: een wereld waarin iPads meer op Macs gaan lijken, zodat potentiële kopers zonder veel nadenken een iPad kiezen in plaats van een laptop Mac. Verschillende ontwikkelingen dit jaar lijken in die richting te wijzen. Het aangekondigde iOS 11 geeft de iPad veel meer mogelijkheden en flexibiliteit voor bedrijfsmatige inzet. Het kantelpunt in mogelijkheden in vergelijking met de Mac is nog niet bereikt, maar duidelijk wel al in zicht.

De 10,5 inch-iPad Pro is een volgende stap op dat traject. Zijn nieuwe afmetingen, afwijkend van de vertrouwde 9,7 inch-standaardmaten van de oorspronkelijke iPad, vormen een kleine maar belangrijke upgrade voor hen die een compromis zoeken tussen draagbaarheid en schermafmetingen, en maken hem voor sommigen een echt alternatief voor een Mac.

Zou ik in zijn algemeenheid een iPad Pro aanraden in plaats van een laptop Mac?
Nee. Maar als je me over vijf jaar die vraag nog eens stelt, zou het antwoord weleens heel anders kunnen zijn.