Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

iPhone 7 en 7 Plus gaan de weg op!

Na vele jaren een iPhone 4S te hebben gebruik komternu een iPhone 7 in de plaats

Bron Tidbits door Josh Centers

 

 

Ja, de geruchten over de nieuwe iPhone (de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus klopten: die heeft niet langer een standaard koptelefoonaansluiting. Waarom niet? Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller van Apple vatte het in één woord samen: "Moed". Ja, moed, en hij refereerde aan eerdere beslissingen van Apple om af te stappen van floppy disks, optische schijven en verouderde poorten. Of eigenlijk, hoe Apple omgaat met de onvermijdelijke kritiek.

 

Toen we uitgelachen waren over het op deze manier gebruiken van de term moed, probeerden we ons te richten op de vraag wat Apple gedaan heeft ter vervanging van deze aansluiting.
Iedere nieuwe iPhone wordt geleverd met een adapter voor de Lightning-poort, zodat je je apparaten nog steeds aan kunt sluiten. Ook zullen de nieuwe iPhones geleverd worden met EarPods die je op de Lightning-poort kunt aansluiten. Helaas kun je bij het gebruik van noch de adapter noch de nieuwe EarPods je iPhone tegelijkertijd opladen. Daar hebben we waarschijnlijk weer andere fabrikanten voor nodig. Gelukkig kosten de adapters voor Lightning naar 3,5 mm-koptelefoonaansluiting maar $ 9 bij Apple.

 

Apple zei echter dat de toekomst draadloos is. Daarom vraag ik me af waarom het bedrijf niet de moed had om dan meteen maar de hele stap te nemen en de nieuwe draadloze AirPods bij de iPhone te leveren. (De prijs voor die moed is overigens $ 159, in het geval je je dat afvroeg.)
Het goede nieuws is dat Apple je niet overlevert aan de standaard Bluetooth-audio: de nieuwe AirPods hebben de eigen W1-chip van Apple, waarmee de kwaliteit van Bluetooth verbeterd wordt voor de AirPods en de andere oortjes van Beats (eigendom van Apple, zie "AirPods met W1 luiden nieuw tijdperk van draadloze audio in 

 

Hoe groot is het probleem van een ontbrekende aansluiting?
Volgens een onderzoek (na de aankondiging afgenomen) onder 1140 Amerikaanse klanten door Toluna Quicksurveys <https://www.quicksurveys.com/> was het zo ongeveer de minst populaire verandering in de iPhone 7. Toluna Quicksurveys voegde echter op ons verzoek een aantal vragen toe. Van de respondenten zei 74 procent dat het de koopbeslissing niet zou beïnvloeden, en 56 procent ging zelfs verder door te zeggen dat ze er hun gewoontes niet voor hoefden aan te passen, waarschijnlijk omdat ze al draadloze audio gebruikten, of misschien de ingebouwde luidsprekers van de iPhone.

 

Nu we het toch over luidsprekers hebben: die zijn nu juist verbeterd. De iPhone 7 is de eerste iPhone met stereo-luidsprekers: één bovenop en één aan de onderkant. Apple zegt ook dat de maximale geluidssterkte van de nieuwe iPhone 7 het dubbele is van die van de iPhone 6s.

 

Wat krijg je er nog meer voor in de plaats?
Betere bescherming tegen water en stof. Apple beweert dat de nieuwe iPhones voldoen aan IP67, wat betekent dat ze volledig beschermd zijn tegen stof en tot 1 meter diep onder water kunnen.
IP67 is de hoogste bescherming tegen stof, en de op twee na beste bescherming als het op vocht aankomt. In de praktijk betekent dit dat het geen probleem is als je de iPhone in bad laat vallen, maar als hij overboord slaat vanaf een schip in diep water hang je waarschijnlijk. Apple waarschuwt ook nog steeds dat waterschade niet onder de garantieregeling van de iPhone valt, dus ga er maar van uit dat de iPhone 7 in dit opzicht niet echt verschilt van voorgaande modellen. Wat betreft stof hopen we dat de Lightning-poort niet zo'n stofverzamelaar is als bij eerdere modellen: even blazen met perslucht is vaak de oplossing voor rare oplaadproblemen.

 

Apple heeft de Thuis-knop herontworpen. Dit is nu een softwareknop die gevoelig is voor druk, en die zou beter moeten reageren en betrouwbaarder moeten zijn. Apple heeft de Thuis-knop gecombineerd met een nieuwe Taptic Engine, waar een API bij hoort. We zijn benieuwd hoe ontwikkelaars dit gaan gebruiken. Misschien zal de iPhone 7 in staat gesteld worden om tekstberichten te versturen in Morsecode?

 

De grootste verbetering van de iPhone 7 zit hem in de camera's. Jazeker, meervoud: de camera aan de voorkant is verbeterd, maar de iPhone 7 Plus heeft nu zelfs /twee/ camera's aan de achterkant.

 

De camera in de iPhone 7 heeft nu een 12-megapixel hogesnelheidssensor met een ƒ/1.8 lens met zes elementen, waarvan Apple zegt dat hij 60 procent sneller is en 30 procent zuiniger in energiegebruik dan die in de iPhone 6s.
De flits heeft nu vier leds, die volgens Apple 50 procent meer licht geven, en bovendien is er een flikkersensor waarmee de software kan corrigeren bij kunstlicht. Optische stabilisatie, voorheen alleen beschikbaar in de Plus, is op de iPhone 7 standaard.

 

Zoals vermeld heeft de iPhone 7 Plus twee 12-mega-pixelsensoren: één met een wijde lens en een andere met een telelens en een diafragma van ƒ/2.8. De combinatie van deze twee resulteert in twee nieuwe functies: 2x optische zoom (en tot 10x in software) en een nieuwe scherptediepte-effect dat foto's oplevert waarin mensen in de voorgrond scherp zijn terwijl de achtergrond wazig is. Hoewel Schiller er snel bij vermeldde dat de camera van de iPhone 7 Plus zich niet laat vergelijken met DSLR-kwaliteit, is het wel een flinke stap in die richting. Het scherptediepte-effect dat je kunt toepassen in een nieuwe camera-modus, Portrait, zal niet meteen beschikbaar zijn, maar als gratis iOS-update "later dit jaar" uitkomen.

 

Beide iPhone-modellen kunnen ook raw-afbeeldingen maken met breed kleurengamma en bieden stabilisatie en bewerkingen voor Live Photos. Apple brengt ook opname- en bewerk-API's voor Live Photos uit, dus ontwikkelaars kunnen nu producten maken die daarmee kunnen werken. En tot slot biedt de FaceTime HD-camera aan de voorkant nu een resolutie van 7 megapixel, lichaams- en gezichtsherkenning, en automatische beeldstabilisatie.

 

Naast de nieuwe camera's is er een nieuw Retina HD-scherm, dat 25 procent helderder is, met cinematische kleuren en ingebouwd kleurenbeheer. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor fotografen. Instagram demonstreerde de nieuwe effecten en filters die gebruikmaken van dit uitgebreidere kleurengamma.

 

Onder de motorkap hebben de nieuwe iPhones een nieuwe processor uit de A-serie, de quad-core A10 Fusion met een ingebouwde M10 bewegings-coprocessor. Opmerkelijk genoeg zijn twee van de vier cores bedoeld voor hoogwaardige prestaties, terwijl de andere twee geoptimaliseerd zijn voor een laag stroomverbruik. Zij verbruiken slechts 20 procent van de stroom vergeleken met de andere twee cores. Een nieuwe performance controller van Apple schakelt automatisch tussen de twee sets, afhankelijk van wat er vereist wordt.

 

De A10 Fusion-processor bevat een nieuwe, door Apple ontworpen afbeeldingssignaal-processor, die op iedere foto die je neemt machine learning en meer dan 100 miljard "operations" toepast. (We vermoeden dat dit een ruimhartige definitie van "operation" is.) Hij zorgt dan ook voor sneller scherpstellen, verbeterde locale tonemapping en een betere witbalans.

 

Er zijn weinig veranderingen in de netwerkcapaciteiten, maar de iPhone 7 en 7 Plus ondersteunen 25 LTE-banden met een theoretisch maximale snelheid van 450 Mbps. Maar we betwijfelen of je die snelheden binnenkort mee zal maken.

 

De maatvoering van de iPhone 7 en 7 Plus is dezelfde als die van de iPhone 6s en 6s Plus (met uitzondering van de camera's)- Belangrijk bij de aankoop van een hoe, maar de kleurkeuze is aangepast. De nieuwe iPhones zijn verkrijgbaar in het gebruikelijke goud, zilver en roze goud, maar Apple heeft het spacegrijs ingewisseld voor twee nieuwe zwarttinten: een glanzende "jet black" uitvoering en een matte versie, die Apple "zwart" noemt. Apple waarschuwt kopers dat de jet black krasgevoelig is, maar degenen die hem in handen hebben gehad melden dat hij stroever is dan de andere uitvoeringen. De nieuwe modellen zijn respectievelijk 5 en 4 gram lichter dan hun voorgangers.

 

De iPhone 7 en 7 Plus hebben dezelfde prijs als de vorige modellen, maar de opslagcapaciteit is verdubbeld, dus:

  •  32 GB iPhone 7: $ 649 / iPhone 7 Plus: $ 769
  • 128 GB iPhone 7: $ 749 / iPhone 7 Plus: $ 869
  • 256 GB iPhone 7: $ 849 / iPhone 7 Plus: $ 969

 

Vreemd genoeg is de jet black uitvoering alleen beschikbaar in 128 GB en in 256 GB.

 

Zoals gebruikelijk blijven de vorige modellen beschikbaar, dus je kunt nog steeds een iPhone 6s of 6s Plus kopen, maar nu met dubbele capaciteit (32 GB en 128 GB) voor lagere prijzen. De iPhone SE blijft met 16 GB en 64 GB ook in de collectie.

 

Zoals Apple altijd zegt, zijn dit de beste iPhones die ze ooit gemaakt hebben. De boude bewering is ook altijd waar, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige mensen even wachten met de aanschaf totdat ze goed hebben nagedacht over de afwezige koptelefoonaansluiting.
Fotografie-enthousiastelingen, vooral die met kleine handen en een kleine portemonnee, zullen ook nadenken over het voordeel van de dubbele camera in de iPhone 7 Plus tegenover de grotere afmetingen. Maar als je aan een nieuwe iPhone toe bent, dan zijn de iPhone 7 en 7 Plus reuze aantrekkelijk.