Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Emailen met GMail

1. We voeren versturen een emailtje met een vraag.
Op de vraag antwoorden we met een tegenbericht door te tikken op het pijltje en op antwoord. In het bericht is het oorspronkelijk bericht volledig opgenomen. 
We kunnen er voor zorgen dat enkel een gedeelte wordt opgenomen door vóór we een antwoord beginnen de tekst te selecteren. Daardoor wordt de tekst ook naar rechts  verschoven (‘citaatniveau’). We kunnen deze diepte ook vergroten of verkleinen door de tekst te selecteren en te tikken op citaatniveau…
 
2. We kunnen ook foto’s importeren in een bericht :
plaats de cursor op de gewenste positie en blijf drukken op de cursor, en laat los. Kies foto Voeg foto of video toe. Langs deze weg kan men ook voor de opmaak van de tekst zorgen.
 
3. Een opeenvolgende reeks vragen en antwoorden van emails
Wordt een berichtenreeks of  “conversatie” genoemd. In Gmail worden deze standaard gegroepeerd en de groep wordt aangeduid met een cijfer in een grijs vierkantje naast het eerste bericht van een conversatie. We kunnen een conversatie openen door op de groep te tikken en deze te sluiten door de knop bovenaan links te gebruiken.
Een volledige conversatie is enkel zichtbaar in “Alle berichten” ! In bv postvak in kunnen we uiteraard enkel de ontvangen berichten zien
- Men kan een conversatie in zijn geheel verwijderen .
- Men kan conversaties  afzetten in instellingen.

4. Een bericht kan men verwijderen of een andere eigenschap toekennen
Door deze te selecteren en vervolgens op de eerste knop bovenaan rechts (bakje met pijltje) te tikken en te tikken op de folder in linker kolom  ofwel de prullenmand toe te wijzen.
Men kan dit ook voor  meerdere berichten door in de linker kolom bovenaan  de knop wijzig te tikken. De berichten te selecteren en de knoppen onderaan te gebruiken. Soms (?) kunnen we alle berichten verwijderen of verplaatsen.
Let op!:
  • Als men berichten verplaatst uit alle berichten worden deze berichten een eigenschap toegekend , NIET verplaatst(behalve bij verplaatsen naar prullenbak).
  • Als men berichten verplaatst uit een folder verschillend van alle berichten dan wordt  de betreffende  eigenschap verwijderd en wordt een nieuwe eigenschap toegekend. Er is geen verplaatsing behalve naar de prullenbak
  • Als men berichten verplaatst uit een folder verschillend van alle berichten naar alle berichten dan wordt  de betreffende  eigenschap verwijderd. Er is geen verplaatsing behalve uit de prullenbak.
5. Als men in Gmail berichten verplaatst naar de prullenbak
dan worden deze berichten door de Gmail-server automatisch verwijderd. Er is een wachttijd van ongeveer 30 dagen.
 
6. We versturen op deze wijze nog enkele berichtjes in verband met andere onderwerpen naar de personen naar keuze.
In de verschillende berichtenfolders van een account  kunnen we door het typen van een zoektekst bovenaan in het zoekvakje een bericht zoeken of filteren. Bv op onderwerp.

7.   We sturen een nieuwe vraag naar de volgende gebuur,
met CC naar vorige buur  en BCC naar een derde cursist.
Hoe merken we dat wijzelf BCC waren? 

8.  We kunnen in iPad met app Mail geen personen blokkeren.
Dit doen we dan op de server op onze PC of Mac met webmail.
Bij Gmail op de server kan men een filter programmeren om de berichten meteen te verwijderen.
Klik op wieltje, instellingen, filter.

9. We versturen een Pages-document als bijlage bij een emailtje
naar onze “volgende” gebuur. Start pages, kies of maak een document  en tik op op sleuteltje bovenaan rechts. En tik op “Deel en druk af”. Tik op E-mail document. Kies formaat die verwerkt kan worden door de ontvanger (Mac of PC, welke App heeft de ontvanger …)
We ontvangen ons documentje van onze vorige gebuur…
Hoe kunnen we zien dat er een bijlage is in postvak IN? We openen het document door op deze te tikken .
We experimenteren met de verschillende soorten formaten….
Op deze wijze kunnen we één  in Pages gemaakt document  als een pdf-document  versturen naar onszelf en   deze in iBooks te plaatsen.
Bemerk dat we via email ook documenten kunnen uitwisselen  tussen iPad en PC ….

10.  Wat met App Foto’s…
Open een album ; klik op wijzig, en selecteer maximum 5 foto’s . En tik op deel. Tik op e-mail.verstuur.
Open het berichtje dat je ontvangen hebt en bewaar de foto’s 
 
11.  Berichtencentrum
We kunnen al dan niet instellen dat nieuwe e-mail berichten in het berichtencentrum worden gemeld. Tik in instellingen op berichtencentrum om dit in te stellen.
 
12.  Terloops:
Er bestaan ook de App’s  GMail en Google