Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Op dinsdag 12 maart 2013 schreef Dominique Deckmyn, redacteur cultuur & media bij De Standaard,  deze boeiende mening over de keuze tussen laptop en tablet

Deze "boeiende" menig heb ik aangevuld met mijn persoonlijke commentaar.

Koop ik een nieuwe laptop? Of blijf ik mijn oude een jaartje langer gebruiken, en schaf ik mij een tablet aan? 

Met die vraag lopen heel wat mensen rond. En steeds vaker opteren ze dan voor het tweede, zo blijkt uit de cijfers. Daardoor is de verkoop van pc's sinds het begin van dit jaar in vrije val.

Toch is een laptop, objectief bekeken, vaak een betere koop. Want hoe komt het eigenlijk, dat uw laptop of pc nog een jaartje verder kan? Wel, omdat de pc een ‘volwassen' product is geworden. Al een jaar of tien evolueert de technologie nog amper. Dat maakt de pc weinig ‘spannend'. Maar daardoor is de pc die u zes jaar geleden kocht, nog altijd in staat om 99 procent van alle nieuwe software te draaien. 

99 % is hier overdreven uitgedrukt. OK, op een 6 jaar oude  Mac loopt ook 10.8 niet meer.

In de windows-wereld is het iets anders. Je hebt wel meer kans dat  op een oudere PC de laatste versies van windows wel werken, maar de grafische kwaliteit en de snelheid  is dan zo slecht dat ze bij Apple liever afzien van deze mogelijkheid.

En daarbij Windows 8 loop zeker niet op alle ouwe computers 

En dit alles is toch zeker geen reden om geen tablet te kopen. Akkoord het zijn de beginjaren en de ontwikkeling loopt zeer snel. Maar jaren geleden zij men toch ook niet wacht nog wat om een PC te kopen hij is nog in volle ontwikkeling.

En datzelfde geldt voor de PC die u vandaag zou kopen: die draait over zes jaar nog makkelijk mee.

Gemakkelijk mag men dus hier niet al te letterlijk nemen.


Tablets zijn veel spannender. Er komt er elke week wel een nieuwe uit, de ene al mooier en dunner en sneller dan de andere.

Dit is wel zo bij niet Apple-tablets. Android is bijna dagelijks. Er zijn tot nu toe dan ook meer als 3.997 verschilende modellen.


Er is bovendien een boeiende strijd aan de gang: Apple tegen de ­Android-hordes, met Microsoft als ­outsider. Leuk om over te praten en te schrijven. Maar dat betekent ook, dat tablets verre van volwassen zijn. 

De strijd Apple vs Android vs Windows heeft weinig met volwassen zijn te maken. Nog altijd is er de 'strijd' tussen deze systemen en men kan toch niet zeggen dat die niet volwassen zijn.

 

Wie vandaag een tablet koopt, mag ervan uitgaan dat het toestel over twee jaar totaal achterhaald is. 

Wachten en wachten is twee.

Het bewijs ligt hier voor mijn neus: een iPad van de eerste generatie. In februari 2011, nauwelijks meer dan twee jaar geleden, was dit nog de nieuwste en beste tablet die je kon kopen.

Natuurlijk! Er bestond maar één soort tablet en dat was de iPad.
En als de auteur wat meer research had gedaan dan had hij al snel gevonden dat de iPad 1 dateert van jan 2010. Er is al een snelle evolutie en je dan nog een jaartje missen, dan gaat alles supersnel. 
In Mar 2011 hadden wij reeds de iPad 2

 

Maar wie toen zo'n iPad kocht voor 499 euro – of een duurdere versie van 800 euro of meer, met allerlei accessoires erbij ­– die heeft nu een zo goed als waardeloos stuk schroot in handen. 

Over welke accessoires gaat het hier wel? Waardeloos stuk schroot?   Wow! 

Ook hier had een beetje meer research werk van de auteur wat meer geholpen:

"Wat te doen met een oude iPad" 

" 10 toffe toepassingen voor een bejaarde iPad"

 

De nieuwste apps kun je er al lang niet meer op installeren.

En bij de meeste Apps gaat het hier om de allerlaatse super games, 

De nieuwste versie van iOS ook niet. 
OK de 1ste generaties  van de iPad gaat maar tot iOS 5.1.1

Nieuwe randapparaten zijn niet aansluitbaar

Geen idee wat de schrijver hiermede bedoeld. Het is de vanaf de iPad 4 dat er een nieuw systeem aansluiting wordt gebruikt.
In plaats van de 
30-pin dock connector heeft men nu de  Lightning connector


En door de automatische updates die aan iOS zijn toegevoegd sinds het toestel uitkwam, is het apparaat nu ­onwerkbaar traag. Gewoon een mail ­tikken is al zo goed als onmogelijk geworden. 

Hier heb ik geen idee met wat en hoe hij dit heeft getest of waar hij het gelezen heeft.

Spreekt zij hier nog steeds over de iPad 1? Deze iPad 1gaat maar tot iOS5 en die heeft  geen automatische updates meer.


Mijn Android-tablet is iets jonger: ‘maar' anderhalf jaar oud. Deze kan nog wel de meeste nieuwe apps draaien, maar dat gaat toch al piepen en kraken.

Juist bij Android tablets mag men dit zeggen. Hier zijn er geen automatische updates. Door de vele verschillende merken en modellen zij er zelfs modellen bij niet men niet kan updaten.

Meer als 38% van de Androids loopt nog met een besturingssysteem dat meer als  2 jaar oud is (Gingerbread Vers 2.3)


Zelfs de nieuwste, krachtigste tablets zijn nog steeds erg beperkte apparaten. Ze zijn heel aangenaam in het gebruik, en ze zijn sterk in een beperkt aantal taken: surfen op het web, e-mje er ietsail verwerken, video kijken, spelletjes spelen. Maar probeer je er méér mee te doen, stuit je nog altijd snel op de grenzen.

Volgens de filosofie van Apple is de iPad dan ook geen vervanger van een computer en het ook niet de bedoeling dat je er iets (wat hiermede ook bedoeld wordt) meer mee te doen.

De ARM-chips in een tablet gaan zuinig om met energie, maar komen qua prestaties niet in de buurt van de Intel-chips in laptops. 

Hier bewijst de schrijver zijn kennis over de  iPad. Geen enkel iPad werkt met een ARM-chip. 

Het zijn de Apple eigen A4, A5 of A6 chips. 
Intel zag het niet zitten om de eerste iPhone uit te rusten met een Intel chip maar heeft er nu spijt van


Ja, tablets lijken soms sneller dan een goedkope netbook, maar dat komt omdat je er veel simpelere software op draait. Een echt kantoorpakket als Microsoft Office, dat kunnen de huidige tablets niet aan. Omgekeerd is er geen enkele taak die een tablet aankan en een laptop niet.

Het is ook nooit de bedoeling geweest van Apple om de computer te vervangen door een tablet. De tablet is een aanvulling op de computer.


Daarom zijn tablets vandaag nog een luxe-artikel, een extraatje. En een relatief duur extraatje, bovendien. Dat blijft nog een tijdje zo.

Weer zo een overdreven uitspraak !

Rationeel gezien, krijg je met een goede, moderne laptop een veel krachtiger en veelzijdiger instrument in handen. 

Nogmaals de iPad is geen computer en is geen laptop. Het is juist Microsoft die dze strekking wilt hebben.

 

Maar dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Zo'n tablet ligt nu eenmaal veel lekkerder in de hand. Een paar artikels doorlezen in de zetel, als ik het op mijn laptop doe, is dat werk. Doe ik het op mijn tablet, dan is het ontspanning. Dat is niet rationeel. Maar het is wel zo. 

Dit is nu éénmaal de bedoeling van een iPad. De laatste uitspraak van Tim Cook, CEO Apple, tijdens de D11bewijst dit nogmaals
"Bij Apple ging het echter nooit om winnen of de grootste zijn, het gaat om het maken van geweldige producten. Voor veel mensen heeft de iPad het gebruik van het internet en de computer en de visie daarop totaal veranderd"

 

Kunnen de fabrikanten van laptops daar een antwoord op verzinnen? Ze zullen wel moeten. En dringend.

Hebben jullie zelf nog opmerkingen of commentaar. Wil je interactief reageren? 
Je kan dit doen via onze bekende kanalen