Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Koppen XL: locatievoorzieningen aan/uit

De informatie uit de locatievoorzieningen van je smartphone is bijzonder interessant en van onschatbare waarde voor veel bedrijven. Zo zien ze waar je eet, shopt en ontspant. Maar hoe zit het met je privacy en kan al die informatie in verkeerde handen niet misbruikt worden?

videolink

Wat zegt Apple zelf

iOS 7: een goed begrip van Locatievoorzieningen

Met Locatievoorzieningen kunnen locatie-gebaseerde apps en websites (zoals Kaarten, Camera, Safari en andere apps van Apple en derden) gegevens van het mobiele netwerk, Wi-Fi1, GPS (Global Positioning System)2 en iBeacons3 gebruiken om een locatie bij benadering aan te geven.

Een app kan bijvoorbeeld uw locatie en locatiezoekopdrachten gebruiken om cafés of theaters in de buurt te vinden, of een apparaat kan de tijdzone automatisch instellen op basis van uw huidige locatie. U moet Locatievoorzieningen op een apparaat inschakelen en toestemming verlenen aan elke app of website voordat deze de locatiegegevens kan gebruiken. In iOS 7 kunt u Locatievoorzieningen uitschakelen en de verliesmodus van Zoek mijn iPhone gebruiken. Locatievoorzieningen wordt opnieuw ingeschakeld op het apparaat zolang de verliesmodus op het apparaat is geactiveerd. Als de verliesmodus wordt uitgeschakeld, gaat Locatievoorzieningen terug naar de oude status.

Opmerking: de locatiegegevens van een iPhone kunnen voor de veiligheid worden gebruikt bij noodoproepen voor snellere reacties, ongeacht het feit of u Locatievoorzieningen inschakelt.

Precisie of nauwkeurigheid van de locatie

Afhankelijk van het apparaat en de beschikbare services gebruikt Locatievoorzieningen een combinatie van mobiele netwerken, Wi-Fi-netwerken, Bluetooth en GPS om een locatie aan te geven. Wanneer u zich niet binnen het directe bereik van een GPS-satelliet bevindt, bepaalt het apparaat de locatie met behulp van crowd-sourced Wi-Fi5 en de locaties van zendmasten of iBeacons.

Apps die een locatie op het scherm kunnen weergeven, inclusief Kaarten, geven de huidige locatie (bij benadering) aan met een blauwe markering. Als uw locatie niet precies kan worden bepaald, verschijnt ook een blauwe cirkel rond de markering. De grootte van de cirkel toont de precisie waarmee een locatie kan worden bepaald: hoe kleiner de cirkel, hoe groter de precisie.

Opmerking: wanneer Locatievoorzieningen actief is, verschijnt een paars of grijs symbool in de statusbalk.

Kaarten, routebeschrijvingen of op locatie gebaseerde apps zijn afhankelijk van datavoorzieningen. Deze datavoorzieningen zijn onderhevig aan wijzigingen en zijn mogelijk niet beschikbaar in alle geografische gebieden, zodat kaarten, routebeschrijvingen of op locatie gebaseerde gegevens mogelijk niet beschikbaar, onnauwkeurig of onvolledig zijn. Vergelijk de informatie die op het apparaat wordt weergegeven met de omgeving en controleer de weergegeven aanwijzingen om verschillen op te lossen.

Privacy instellen op de iPad/iPhone (iOS 7)

Privacy; Hoe komen Apple en bepaalde apps zo min mogelijk over u te weten? Zet de privacy-instellingen uit die Apple standaard ingeschakeld heeft staan op uw iPad of iPhone met iOS 7.

Waar bent u?
Er zijn veel apps die bijhouden waar u bent, waar u vaak heen gaat of waar u naar toe gaat. Er zijn echter apps die niet hoeven te weten waar u bent of waar u naar toe gaat. 

Wat doet u op uw iPad/iPhone?

Welke locaties bezoekt u vaak?

Advertenties op maat?

Gevolgd worden tijdens het surfen

Tijdens het surfen op internet wordt u ook gevolgd. Zo wordt bijgehouden wat u leuk vindt en waar uw interesses liggen. Deze informatie wordt weer doorgespeeld naar adverteerders die hun advertenties hier op aanpassen. U schakelt het volgen via Safari als volgt uit:

Je kan dit alles gedetailleerd verder lezen bij  Seniorenweb.nl

Locatievoorzieningen altijd actief in iOS 7.1? Zo los je het op

Apple heeft het voor apps in iOS 7.1 mogelijk gemaakt altijd locatiegegevens te gebruiken, zelfs als de app helemaal is afgesloten. Dat is goed nieuws voor apps die in de achtergrond gegevens voor je verzamelen, maar de verandering kan ook grote gevolgen hebben op je iPhone-accu: de kans is nu immers groter dat apps ongewild de batterij leegtrekken door de gps-functie te gebruiken. Gelukkig is het mogelijk om te zien welke apps geregeld je locatie opvragen en deze optie uit te schakelen.

De opties voor gps-locaties staan in iOS 7.1 nog steeds op de vertrouwde plek: onder Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Hier staat een lijst van alle iOS-apps die toegang hebben tot je locatiedata. Je kunt alle apps in één keer toegang tot je gps-signaal ontzeggen door ‘Locatievoorzieningen’ bovenin de lijst uit te schakelen, maar het is verstandiger om zorgvuldiger te werk gaat. In de lijst met apps zie je wanneer een applicatie voor het laatst je locatie heeft opgevraagd aan de hand van een pijltje links van de app-schakelaar:
Een paarse pijl betekent dat een app kortgeleden je locatie heeft opgevraagd.
Een grijze pijl betekent dat een app in de afgelopen 24 uur je locatie heeft opgevraagd.
Een transparante pijl met paarse rand gebruikt je locatie voor geofencing.

Lees verder bij iPhoneclub.nl