Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

exif file

Elke foto die je met de iPhone maakt bevat allerlei persoonlijke informatie.
In deze metadata (EXIF-data) van elke foto staat met welke camera de foto is gemaakt en op welke locatie. Wil je dit niet dan moet je deze  verwijderen. 
Denk er dus aan dat elke foto die je plaats op Facebook, bij Twitter , bij Flickr of een andere mediasite deze gegevens bevat
Voorbeeld: twitter
Adam Savage, presentator van het tv-programma Mythbusters, maakte in 2010 met zijn iPhone een foto van zijn nieuwe Toyota Land Cruiser. Hij publiceerde de foto op Twitter en meldde trots dat hij “met dit beest” naar zijn werk ging. Omdat de gps-functie van de iPhone aan stond, konden journalisten van de New York Times precies achterhalen waar Savage woonde.
Ze wisten ook meteen dat hij niet thuis was. In dit geval leidde het niet tot een inbraak, maar het geeft wel aan dat je moet oppassen als je een selfie maakt terwijl je je koffer aan het pakken bent voor een lange strandvakantie. Pas ook op met naaktfoto’s: het feit dat jouw gezicht er niet op staat, wil nog niet zeggen dat ze volstrekt anoniem zijn.
Uit de EXIF-data is af te leiden in welk rijtje huizen de foto is gemaakt en kleine persoonlijke details (haarkleur, tattoo) kunnen ervoor zorgen dat je toch wordt herkend.

Voorbeeld: Rondneuzen op Flickr
Hebt u zich bij het bekijken van een prachtige foto in iemands webalbum wel eens verbaasd afgevraagd hoe die plaat gemaakt is? De maker vertelt dat helaas niet altijd in de beschrijving. Gelukkig is het vaak nog wel te achterhalen. Op Flickr wordt bijvoorbeeld vlak boven de foto een werkbalkje getoond. Klik hierin op de knop Actions en kies View EXIF info. Met een beetje geluk verschijnt er een lange lijst met interessante informatie. Zoals opnamedatum en tijdstip, welk toestel er gebruikt is en de diverse camera-instellingen.
Niet alle informatie is misschien nuttig of begrijpelijk, maar reguliere instellingen zijn er goed in terug te vinden, zoals: sluitertijd (exposure), diafragmawaarde (aperture), brandpuntsafstand (focal length), lichtgevoeligheid (ISO speed), flitser (flash) en witbalans (white balance). Zelfs de naam van het programma waarmee de foto bewerkt is. Hebt u pech, dan is er niets te zien. De maker kan de EXIF-gegevens namelijk uit de foto poetsen vlak voordat de foto online gezet wordt. Hierop komen wij in later nog terug.


EXIF-data verwijderen
Als je privacy belangrijk vindt, moet je de EXIF-data van persoonlijke foto’s verwijderen. 
Dat wissen van de EXIF-gegevens doet u natuurlijk niet met de originele foto's, maar met kopieën

Op le Mac computer heb je een programma, zoals ImageOptim Hiermede wordt je foto automatisch gecomprimeerd waarbij meteen alle EXIF-data wordt gewist. De tool is eveneens ideaal om fotobestanden kleiner te maken zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.
Een soortgelijke optie vind je ook terug  in Photoshop en Photoshop Elements. Als je in Photoshop de optie ‘Opslaan voor web’ gebruikt wordt de EXIF-data automatisch verwijderd.

EXIF-data op de iPhone
Als je foto’s met de iPhone maakt wil je niet altijd de foto’s eerst naar de desktop sturen om ze te bewerken. Je wilt meteen na het maken van een foto met de iPhone-camera delen naar Facebook, Twitter en Instagram!
Hierbij kun je al aangeven dat je de locatie wel of niet wilt laten zien bij de foto.
Toch is deze bescherming onvoldoende, want als men de foto downloadt kan men nog steeds de metadata opvragen.
Uitschakeling van de gegevens
    1    Ga naar Instellingen op je iPhone of iPad.
    2    Kies Privacy > Locatievoorzieningen.
    3    Kies Camera.
    4   Hier kan je de locatievoorzieningen helemaal uitschakelen door de optie Nooit te kiezen. Maar je kunt beter per app aangeven welke de locatiegegevens mogen gebruiken.
EXIF-data wissen op iPhone
Heb je foto’s gemaakt die voorzien zijn van locatiedata en wil je er vanaf, dan zijn er diverse apps ( zoals TrashExif of

Photo Investigator)die kunnen zorgen dat de privacygevoelige informatie verdwijnt.