Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Gebruik van locatie in Foto’s van Apple

Bron:Tidbits

Op een recente reis naar Barcelona zagen mijn vrouw en ik twee T-shirts in een etalage: de Muppets als Reservoir Dogs en Koekiemonster in De Schreeuw. Het raam was nat van de regen, maar ik nam foto's van beide T-shirts door het raam en stuurde ze naar onze dochter, een poppenspeler en fan van de Muppets.

De Muppet-T-shirts die we ontdekten tijdens een wandeling in Barcelona
De Muppet-T-shirts die we ontdekten tijdens een wandeling in Barcelona

Later die dag besloten we dat deze T-shirts een geweldig kerstcadeau zouden zijn voor onze dochter en kleindochter. We waren inmiddels zo ver van de winkel verwijderd dat we die niet meer terug konden vinden. Toen bedacht ik me dat ik foto's van de T-shirts gemaakt had.

De app Foto's heeft twee speciale albums onder de kop Personen en plaatsen. Als je in de app op Albums tikt, en vervolgens op Plaatsen, zie je een kaart waarop stapels foto's worden getoond, met bij elke stapel het aantal foto's.

Personen en plaatsen (links). Stapels foto's op de kaart (rechts).
Personen en plaatsen (links). Stapels foto's op de kaart (rechts)

Door op de kaart naar links te vegen kreeg ik Europa te zien, en door op de stapel foto's in de buurt van Barcelona te tikken, kreeg ik te zien waar en wanneer de foto's in Barcelona waren gemaakt.

Door twee keer op de kaart te tikken, zoom je in. Je foto's worden dan verdeeld over kleinere stapels die overeenkomen met een specifiekere locatie. Je kunt nog verder inzoomen om bij een specifieke foto te komen, als je tenminste weet waar je moet zoeken. Als je een grote filmrol hebt is dit veel efficiënter dan eindeloos door foto's te scrollen om de juiste foto te vinden. Je kunt door blijven tikken totdat de stapels zo klein zijn dat je makkelijk de foto kunt vinden die je zoekt.

Een fotokaart van Europa.

Een fotokaart van Europa.
Een overzicht van de foto's die gemaakt zijn in Europa (boven) en in Barcelona (onder)

Eenmaal tikken op de onderste stapel van 12 foto's bracht me bij het Plaatsen-album van die foto's, en vervolgens kon ik op de afbeelding met de T-shirts tikken om die op mijn iPhone te zien te krijgen. (De bovenste negen foto's werden in 2014 gemaakt, op een eerdere reis naar Barcelona.)

De 12 foto's in de stapel (links), en de T-shirt-foto die ik zocht (rechts).
De 12 foto's in de stapel (links), en de T-shirt-foto die ik zocht (rechts)

Toen ik op de foto omhoog veegde, liet Foto's een kaart zien van het gebied met de foto zelf precies op de plaats van de winkel. Je kunt op de foto tikken om de kaart op een volledig scherm te openen en daar ook verder op inzoomen.

Maar het wordt nog beter. Als je op de blauwe titel van de locatie tikt (Palacio de la Generalitat de Catalunya, Plaça de…), onderaan de kaart, wordt Kaarten geopend met een rode pijl boven de locatie. Nog handiger is dat Kaarten je een routebeschrijving naar de locatie kan geven.

 

Schermafbeeldingen van de foto-locatie in Kaarten
Miniatuur van de locatie van de winkel met T-shirts (links), en locatie van de winkel met routebeschrijving in Kaarten (rechts)

Toen ik op de Route-knop tikte, zei Kaarten dat er geen routebeschrijving naar deze plek was vanaf mijn huidige plek in Atlanta (op 7000 km afstand). Door op Mijn locatie te tikken, kon ik het veranderen, en toen kan ik aan de onderkant van het scherm op 'Te voet' tikken en een routebeschrijving krijgen voor een wandeling.

Schermafbeeldingen die laten zien hoe je een routebeschrijving krijgt in Kaarten
Kaarten toont de plek vanaf mijn huidige locatie in Atlanta (links), en de meer logische routebeschrijving vanaf de kathedraal van Barcelona (rechts)

(In een eerdere versie van dit artikel beval ik de app Metapho aan om een routebeschrijving in Kaarten te krijgen. Ergens in iOS 13 begon Apple met het tonen van het adres in Foto's en met een directe koppeling naar Kaarten. Dat is natuurlijk veel makkelijker. Metapho blijft echter een fijne app om de metadata van foto's te gebruiken.)

Andere toepassingen voor Plaatsen

Het maken van foto's met je iPhone kan ook andere locatieproblemen op je reizen oplossen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je rondleiding net afgelopen is, en je vrije tijd hebt om eens op je gemak door een onbekende stad te wandelen. In veel gevallen zal er dan een ontmoetingsplaats zijn om terug te keren naar het hotel. Je kunt van deze ontmoetingsplaats een foto maken om met de bovenstaande procedure een routebeschrijving op te vragen naar deze ontmoetingsplaats.

Parkeerplaats van het klooster voor Jezuïeten in Monserrat, net buiten Barcelona.
Parkeerplaats van het klooster voor Jezuïeten in Monserrat, net buiten Barcelona

Een laatste aanbeveling. Als je een nieuwe plek bezoekt, neem dan een foto van de ingang. Die foto kan dienen als een merkteken in je camera-rol, waarmee je aangeeft dat er een aantal foto's van die plek volgen. Ook zou je die foto kunnen gebruiken als eerste afbeelding van de plek voor een fotoboek, website of diavoorstelling. En je kunt de exacte locatie ervan opzoeken in het Plaatsen-album.

 

Charles Darwin Research Station
Locatiefoto voor een bezoek tijdens een rondrit

Nu weet je alles. Dankzij geolocatiegegevens die als onderdeel van je foto's worden opgeslagen, kun je bepaalde opnames makkelijk terugvinden als je een kaart scant van de locatie waar hij was genomen. Nog beter: als je in Foto's op de koppeling voor de locatie van de afbeelding tikt, krijg je een beschrijving van de route naar die plek gepresenteerd in Kaarten.


Donald O'Shea is hoogleraar emeritus in de natuurkunde op Georgia Tech. Hij was van 1998 tot 1999 en van 2001 tot 2009 redacteur van Optical Engineering. Hij is de auteur van een aantal studieboeken over optica en optisch ontwerp. Zijn recentste boek is Designing Optics Using CODE V™, samen met Julie L. Bentley (SPIE Press, 2018). Hij is al op TidBITS geabonneerd sinds de tijd dat TidBITS gedistribueerd werd als HyperCard-stack, voor de komst van het wereldwijde web.