Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Gedachten over het delen van vakantiefoto's

Behalve voor navigatie (zie “Praktijkervaringen met kaarten-apps”, 19 augustus 2019) wordt een iPhone op vakantie vooral gebruikt voor het maken van foto's: het gezegde luidt "de beste camera is die in je zak". In een normale week maak ik misschien een paar foto's, maar gedurende de twee weken dat Tonya en ik door Zwitserland trokken, maakte ik er meer dan 1000. Zwitserland is een plaatje, dus het was vrijwel onmogelijk om de verleiding te weerstaan om weer een foto te maken van de volgende alpenvallei. Desalniettemin probeerde ik af en toe even te bedenken waarom ik weer een foto wilde maken. Ze vallen in een paar categorieën, en die bepalen meteen hoe ik een foto zou willen delen:

  • “Herinneringen”: sommige foto's zijn bedoeld als documentatie om in de verre toekomst onze geheugens op te frissen: "O ja, dat was de dag waarop ik de via ferrata in Mürren deed en Ruth uit Schotland en Andreas uit Nederland ontmoette". Deze hoeven niet gedeeld te worden.Foto vqn een Nepalese brug
  • “We denken aan jou”: andere foto's zijn bedoeld om meteen te delen. Mijn oom houdt van koken en heeft veel pannen van Le Creuset, dus toen we in Luzern een kleurrijke etalage van een Le Creuset-winkel tegenkwamen, moesten we daar wel een foto van maken en die met hem delen.Foto van een Le Creuset-winkel in Luzern
  • “Zijn wij niet schattig?”: selfies zijn voor ons ongemakkelijk. Dat is zowel een generatieprobleem als een cultureel probleem, maar we denken er vrijwel nooit aan om er een te maken, en als we er een maken, hebben we altijd moeite om onze gezichten in de perfecte “Kijk eens hoeveel lol we hebben!”-stand te plooien. Tegelijkertijd leer ik meer en meer dat foto's voor vrienden en familieleden interessanter zijn als je er zelf op staat. We hebben er niet veel gemaakt, maar alle selfies die goed gelukt zijn, hebben we gedeeld. 
    Selfie van Adam Engst op de via ferrata
    Eigenlijk geen selfie, want ik gebruikte geen extra lange selfie-stick. Ruth uit Glasgow nam deze foto terwijl we aan het klimmen waren.
  • “Dat is een mooie foto”: iets diep in mij wil precies fotograferen wat ik zie. Hoe mooier het uitzicht is, hoe beter ik dat op de foto wil krijgen. De meeste foto's die ik maak, vallen in deze categorie, maar het aantal doet een deel van het effect te niet, zeker als je ze deelt. Het is niet zo dat je als je één prachtig alpenmeer gezien hebt ze allemaal hebt gezien, maar als je ze los van elkaar ziet, kun je er beter van genieten.Foto van een alpenmeer

Meteen delen met je familie

We hebben een privé Slack-groep voor onze nabije familie, en die hebben we vooral gebruikt voor het delen van vakantiefoto's tijdens onze reis. Iedere dag hebben we, na de activiteiten van die dag, een aantal foto's (meestal landschapsfoto's of selfies) in het kanaal #general van die groep gedeeld, zodat iedereen in de familie ze kon zien. Als we specifieke foto's voor onze zoon Tristan hadden gemaakt, zoals van de architectuur van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, deelden we die apart in het privékanaal dat we met hem delen.

Foto gedeeld in Slack

Deze benadering werkte erg goed, omdat we hierdoor tijdens de reis niet veel tijd bezig waren met de foto's, en we tegelijkertijd een paar zinnen konden plaatsen om iedere foto te verduidelijken. Omdat het alleen om familie ging, hoefden we niet na te denken over welke indruk deze foto's zouden maken, en dat maakte het veel makkelijker. Zelfs het kiezen van foto's voor dit artikel was lastig, omdat ik wilde dat ze zo mooi mogelijk waren, maar ze tegelijkertijd moesten illustreren wat ik schreef.

Dat is relevant, omdat als je foto's deelt in Facebook (of in Instagram, dat onderdeel is van het Facebook-concern) of in Twitter je echt even na moet denken wat erop staat. Ik heb mij nooit helemaal op mijn gemak gevoeld bij het delen op social media, en mijn afkeer van deze bedrijven en hun diensten wordt met het verstrijken der jaren eigenlijk alleen maar groter als ik zie hoe zij hun gebruikers manipuleren om winsten te vergroten, en door anderen misbruikt worden om de maatschappij te beïnvloeden. (Zie “Facebook beu? Verhuis je familie naar Slack”, 12 februari 2019.)

Misschien vind je wel iets heel anders en is Slack misschien geen ideale oplossing voor jouw familie, maar ik raad je toch aan om een manier te verzinnen om je vakantiefoto's makkelijk delen met je naasten. Een Berichten-gesprek of gewoon e-mail werkt in principe wel maar we zijn er in voorgaande reizen achter gekomen dat je meer moeite moet doen om dergelijke e-mails samen te stellen en dat je dan makkelijk in lange conversaties verzandt, wat je op vakantie niet wilt.

Uitgebreid delen met je reisgezelschap

Als je met je partner, gezin of vrienden reist, dan wil je misschien ook wel met hen foto's delen. Tonya maakte doorgaans geen foto's als ik dat ook al deed maar ze heeft wel een aantal mooie kiekjes van mij geschoten die ik graag wilde hebben en ze wilde ook mijn foto's op haar apparaten kunnen zien. En ondanks Apples kennelijke liefde voor gezinnen lijkt er bij het bedrijf amper besef dat veel gezinnen een enkele foto-verzameling samen willen delen. (Ja, er zijn de automatisch gegenereerde gezins-albums als je 'Delen met gezin' aanzet, maar dat is alleen een gedeeld album en is niet voldoende voor als je alle foto's wilt delen.)

Ondanks deze langdurige omissie in Apples foto-voorzieningen zijn de deelsuggesties van Foto's in iOS 12 best gaaf. Als je mensen in je foto's hebt aangemerkt via de functie Personen, komt Foto's automatisch met suggesties om foto's van die gebeurtenis met die personen te delen. (Zie “Inside iOS 12: Foto's stimuleert betrokkenheid”, 25 september 2018.) In ons geval was de suggestie dat ik mijn foto's iedere dag deelde met Tonya en dat zij de hare deelde met mij. Omdat we doorgaans alleen langzame hotel-wifi hadden, ging dit doorgaans een beetje met horten en stoten, waarbij de foto's niet meteen maar pas later verschenen. (De deelsuggesties verdwijnen na verloop van tijd, dus ik kan geen schermafbeelding tonen van hoe wij dit proces begonnen.)

Schermafbeelding van deelsuggesties
Als je met de deelsuggesties in Foto's instemt, kan je een koppeling sturen in berichten (links) en als de ontvanger daarop tikt, kan die alle originele foto's downloaden naar Foto's op het eigen apparaat (rechts).

Als ik het goed begrijp, kan je met Google Foto's al je foto's delen met een partner, hetgeen duidelijk een beter systeem is. Wij zitten zo diep in Apples ecosysteem dat we nooit goed naar Google Foto's hebben gekeken, maar als je je hele bibliotheek wilt delen met je partner, dan is het de moeite waard. Net als bij YouTube of andere Google-diensten moet je er wel vrede mee hebben dat je Google veel meer persoonlijke gegevens geeft.

Geselecteerd delen met vrienden

Hoewel we best weleens een foto naar een vriend of vriendin berichtten, hebben we het delen met vrienden uitgesteld tot we weer terug waren. Sindsdien hebben natuurlijk heel veel mensen ons naar de reis gevraagd en wilden we hen tonen wat we zoal hadden gezien.

Maar wow, dat is nogal een werkje! Er bleven zo'n 825 foto's over na mijn verwijdering van dubbele en onscherpe foto's en ik ben uren bezig geweest hier 100 uit te destilleren om te kunnen delen. Een deel van die tijd is gebruikt om snelle aanpassingen te maken, doorgaans door op de automatisch verbeteren-knop in Foto's te klikken en dan te kiezen of ik de nieuwe versie beter vond dan het origineel, door in Bewerken-modus op de M-toets te drukken.

Geen dank voor de herinneringen

Er is een eenvoudigere manier: gebruik gewoon wat Foto's voor je aanmaakt in Herinneringen, wat bestaat uit een automatisch geselecteerde verzameling foto's en een automatisch gegenereerde video. Als je wat Foto's gemaakt heeft leuk vindt, kan je die Herinnering aan je favorieten toevoegen zodat ze behouden blijven. En anders verdwijnen ze op een gegeven moment. En je kunt zowel de video als de individuele foto's in de Herinnering delen.

Maar ik vond Herinneringen te vervelend en niet flexibel genoeg voor delen. Als het algoritme een foto die jij wilde niet uitkoos, had je pech. Het lijkt alsof je foto's kunt verwijderen, maar dan verwijder je ze ook meteen uit je bibliotheek en niet alleen uit de Herinnering. (Het is dus niet als bij een album.) De automatische video heeft soms niet eens alle foto's uit de Herinnering, maar je kunt wel foto's in de Herinnering toevoegen aan of verwijderen uit de video, althans in iOS. (Speel de film af, tik op het scherm terwijl hij wordt afgespeeld en tik vervolgens op de Bewerk-knop die je dan ziet.)

Je kunt de film exporteren en delen, en dat is wellicht het eenvoudigste en wat Apple graag ziet. Ik houd in de meeste gevallen meer van foto's waar ik doorheen kan bladeren, dus ik wilde de foto's zelf delen, en dan zijn we weer terug bij het onvermogen om foto's te kunnen toevoegen aan of verwijderen uit een Herinnering.

Kiezen tussen Gedeelde albums en iCloud-fotokoppelingen

Mijn oplossing was om een album te maken met de foto's die ik wilde delen. (Hint: in het Afbeelding-menu in Foto's op de Mac is een commando Voeg toe aan recentste album met de toetsencombinatie commando-control-A. Dit maakt het door foto's zoeken en deze aan een album toevoegen een stuk eenvoudiger.) Toen ik dit album af had, kon ik het omzetten naar een Herinnering om zo de gegenereerde video te krijgen en ik kon die verzameling gebruiken als startpunt voor het delen.

Foto's heeft twee manieren om te delen in iOS: gedeelde albums en iCloud-fotokoppelingen, maar in de Mac-versie van Foto's kan je alleen gedeelde albums aanmaken. In beide gevallen kan je een web-URL naar de gehele collectie krijgen en deze delen met iedereen zodat zij de foto's in een webbrowser kunnen zien. Wat is nu het verschil?

Voor zover ik weet, omdat Apple geen documentatie biedt voor iCloud-fotokoppelingen met betrekking tot iOS maar alleen in de context van iCloud.com, worden bij een iCloud-fotokoppeling de foto's gedurende 30 dagen op het web gedeeld via iCloud. Iedereen met de koppeling kan de miniaturen zien, kiezen om één foto per keer te bekijken en heen en weer scrollen met de pijltjestoetsen. Je kunt ook door de miniaturen onderaan het scherm bladeren als je een foto bekijkt, maar er is geen diashow-mogelijkheid.

Schermafbeeldingen van een iCloud-fotokoppeling
Het overzicht (links) en de enkele weergave (rechts) als je via een iCloud-fotokoppeling een collectie foto's bekijkt in een webbrowser.

Maar het onderscheidt tussen een iCloud-fotokoppeling-collectie en een gedeeld album is die Download-knop. Als je daarop klikt, heb je de mogelijkheid om alle foto's te downloaden, als bestand of direct in je iCloud Foto's. Dit is een goede keuze als je foto's stuurt naar iemand die ook iCloud Foto's gebruikt en die de foto's in zijn of haar Foto's-bibliotheek wil hebben, en het werkt ook voor mensen die de originelen willen kunnen downloaden maar geen Apple-apparatuur gebruikt. (Ik heb het gebruikt om achteraf foto's te delen met mijn via ferrata-klimgenoten.) Op een Mac komt de download binnen als een HEIF-image (met de verwarrende bestandsextensie .HEIC, zucht) en een QuickTime-film als de foto een Live Photo was. Ik ga er vanuit dat de downloads op andere platformen gewoon JPEG's zijn.

Schermafbeelding van de download-dialoog van de iCloud-fotobibliotheek

Als je daarentegen een gedeeld album maakt, heb je wat andere mogelijkheden. (Zet deze zonodig eerst aan onder Instellingen > JouwNaam > iCloud >Foto's in iOS en in Systeemvoorkeuren > iCloud > Foto's > Opties op de Mac.) Je kunt een gedeeld album specifiek delen met mensen die iCloud-accounts hebben, zodat het gedeelde album bij hen in Foto's zal verschijnen of met iedereen via een koppeling, als je de openbare-websiteschakelaar voor dat album omzet.

Dit zijn nogal verschillende gebruiksscenario's. Wanneer je een album deelt met iemand die een iCloud-account heeft, kan die niet alleen de afbeeldingen in Foto's zelf zien, maar ook elke foto als leuk aanmerken of erop reageren en als je de optie inschakelt, kunnen ze ook foto's aan het album toevoegen. Als ze de foto's lokaal voor het nageslacht willen behouden, kunnen ze ze eenvoudig van het gedeelde album naar een ander album slepen.

Schermafbeelding van een gedeeld album in Foto's
Gedeelde albums verschijnen in de zijbalk in Foto's voor hen met wie je expliciet deelt.

Wanneer je echter voor een gedeeld album de optie Openbare website selecteert, kun je de foto's van het album op een webpagina in een aantrekkelijk rasterformaat bekijken. Als je op een foto klikt, wordt deze afzonderlijk weergegeven en is het ook mogelijk om deze op volledig scherm weer te geven, de afbeelding te downloaden of alle foto's als een diavoorstelling weer te geven. Helaas is het niet mogelijk voor de kijker om een foto als leuk aan te merken of erop te reageren, hoewel het gemakkelijk te begrijpen is waarom Apple dergelijk gedrag beperkte tot iCloud-gebruikers, omdat de URL naar buiten kan komen en door iedereen op internet kon worden gezien. Als dat gebeurt, is het natuurlijk gemakkelijk om het gedeelde album uit te schakelen.

Schermafbeelding van de webweergave van een gedeeld album
Als je de optie Openbare website inschakelt, zien kijkers een overzicht (links) en één afbeelding (rechts) bij het bekijken van een gedeeld album in een webbrowser.

Uiteindelijk heb ik een iCloud-fotolink gedeeld met de vriendin bij wie we aan het begin van de reis een paar dagen logeerden, omdat ze alle foto's wilde zien en enkele van de mooie foto's wilde downloaden voor haar eigen vakantieplanning. Het andere voordeel was de limiet van 30 dagen voor de koppeling, waardoor ze er niet aan hoefde te denken het gedeelde album handmatig uit Foto's te verwijderen.

Voor de rest van onze vrienden heb ik een gedeeld album gemaakt en gedeeld met Tonya voor het geval ze foto's wilde toevoegen, maar ik stuurde alle anderen de koppeling naar de publieke webpagina.

Welke van deze methoden voor delen in jouw situatie het beste werkt, hangt af van de mogelijkheden die je wilt bieden aan hen die de gedeelde foto's bekijken. En natuurlijk zijn er andere alternatieven als je verder wilt gaan dan het foto-ecosysteem van Apple. Als je een bijzonder goede oplossing hebt gevonden voor een vorm van foto's delen die Foto's niet ondersteunt, deel je ervaringen dan in de reacties.