Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Live foto's delen

Live Foto's , een van de nieuwe ingebouwde functies van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus, kan een giller zijn

Wanneer de functie in de app Camera is ingeschakeld, gaat elke geschoten foto vergezeld van een stukje video van 3 seconden. Als je met 3D Touch op de foto drukt, wordt de begeleidende videoclip afgespeeld, waardoor het stilstaande beeld op magische wijze tot leven lijkt te komen, op een Harry Potter-achtige manier.

Je kunt Live Foto's ook delen, maar tot nu toe slechts op een paar manieren. Live Foto's behouden hun interactiviteit wanneer je ze deelt via de app Berichten, via AirDrop of als onderdeel van een gedeeld fotoalbum.
Ze e-mailen, tweeten of via Facebook Messenger versturen zal echter niet werken. (Ontvangers zullen alleen een stilstaand beeld zien.)

Bovendien moeten de ontvangers, zelfs voor de manieren van delen die wel werken, gebruikmaken van een iPhone of een iPad die op iOS 9 of later draait, of op een Mac met OS X 10.11 El Capitan. Live Foto's doen het ook op de Apple Watch, en kunnen worden gebruikt als bewegende wijzerplaten.

Om deze beperkingen te omzeilen moet je Live Foto's converteren. Op dat punt ontmoet Apples nieuwbakken formaat een oud maar nog steeds goed gedijend formaat, de bewegende GIF.
Zet je Live Foto's om in bewegende GIF's, en je kunt ze met een veel breder publiek delen, zij het soms met wat moeilijkheden.

Er zijn een aantal manieren om dit te doen.
Een omslachtige methode is Live Foto's importeren in de app Fotolader op je Mac, waar je het meeverpakte .mov-bestand uit een Live Foto kunt halen en met behulp van een gereedschap als GIF Brewery of Gifrocket  een bewegende GIF kunt maken.

GIF's op je iPhone
Een snellere en handigere manier maakt gebruik van iOS-apps. Live GIF ($ 1,99) is zo'n app, maar voor dit artikel maak ik gebruik van het handigere Lively, dat ook nog eens gratis is.

Lively is de eenvoud zelve.
Open het, en het toont je de Live Foto's op je iPhone (met de mogelijkheid tot Peek and Pop met 3D Touch). Het kent twee export-formaten: movie en GIF.

Movie heeft geen nadere uitleg nodig. GIF is interessanter, omdat je daarmee een aantal mogelijkheden hebt om een Live Foto aan te passen voordat je hem exporteert.
Je kunt de GIF vertragen of versnellen. Je kunt de clip achteruit spelen, of normaal en dan terug. Er zijn twee opties voor bestandsgrootte, vooral omdat Twitter en andere diensten zich verslikken in GIF's die te groot zijn.
Laten we eens kijken naar een clipje  met drie Mexicaanse muzikanten in mijn favoriete burrito-tent in St. Paul. De vent links speelt op een accordeon als hij zijn hoofd omdraait om mij aan te kijken.
Op de normale snelheid afgespeeld vond ik de clip nogal traag, dus draaide ik hem op tot anderhalf maal de basissnelheid     .
Daarna zette ik de auto-reverseschakelaar aan voor een lus-effect      .
Het resultaat is dat het lijkt alsof de accordeonist zijn hoofd in mijn richting draait, enigszins hooghartig groet, en daarna gedecideerd wegkijkt. Fraai.

GIF's met Lively delen is helaas minder eenvoudig dan ze maken. Je hebt dan wel een hoop verschillende mogelijkheden, maar er zijn nogal wat complicaties.
Delen via Apples app Messages en Facebook Messenger werkt op zich goed, maar Facebook weigert mijn GIF's.
Een omweg die werkt is je GIF naar je Mac te verplaatsen, hem te uploaden naar de dienst Giphy, en vervolgens de daarmee gegenereerde URL op Facebook te delen.

Apple heeft aangekondigd dat Facebook ooit Live Foto's zal ondersteunen, maar het is nog lang niet duidelijk hoe en wanneer.

Delen via Twitter werkt niet via het deelblad, dus je moet de GIF in plaats daarvan naar de fotorol opslaan en dan versturen met een Twitter-app, bijvoorbeeld Tweetbot, Twitterific of Twitters eigen app      .
Daarbij liep ik tegen het probleem aan dat mijn voor- en achteruit spelende GIF te groot was. Daarom zette ik auto-reverse weer uit, waarna ik hem opnieuw exporteerde als een kortere GIF, die ik wel kon tweeten.

Delen via Google+ werkt prima, maar via Instagram kreeg ik het in het geheel niet voor elkaar. Instagram weigerde verder mijn met Lively gemaakte geanimeerde GIF's als zijnde te kort. Hoezo te kort? Wel kun je ze, net als bij Facebook, indirect delen, via Giphy.

Bron: http://tidbits.com/e/16057