Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Een droge en stofvrije iPhone of iPad vakantie !

Te nat

Er bestaan nu wel al tiertallen waterproof hoesjes die je iPhone kunnen beschermen, maar je kan natuurlijk ook gewoon doen met een plastic Ziploc zakje  die je voor een paar euro kunt kopen.

Als je al dit gedoe niet wil koop je natuurlijk een robuust waterdichte hoes zoals  SnowLizard, LifeProof of de Otterbox 

Deze hebben wel allemaal als nadeel dat de gesprekskwaliteit achteruit gaat bij alle cases vanwege de waterdichtheid van de case.

Geen waterdicht hoesje en toch water op je iDevice?

Als je geen waterdicht hoesje hebt en je iPhone of iPad komt in aanraking met water dan heb je ook een Ziploc zakje nodig met witte ongekookte rijst. Schakel je iPhone meteen uit, stop rijst in de Ziploc zak en stop de afgedroogde iPhone tenminste 10 uur in de zak maar langer (enkele dagen) is nog beter. De rijst neemt het water op en als je geluk hebt werkt je iPhone na verloop van tijd weer. Ga niet om de paar uur kijken of je iPhone al werkt maar laat je iPhone of iPad zo lang mogelijk in de zak met rijst. Als je geen rijst in huis hebt werken silica zakjes ook prima maar wij hebben geen idee waar je die vandaan zou moeten halen. Als je iPhone niet meer werkt heeft het weinig zin om naar Apple te gaan voor garantie. In de koptelefoon ingang en de dockconnector van de iPhone zitten Liquid Submersion Indicators, sensoren die verkleuren als het toestel in aanraking is geweest met water of vocht.

In een waterdicht hoesje is je iPhone zeer geschikt om momenten met spatwater te overleven en vast te leggen met de camera van je iPhone. Alle waterproof hoesje die wij hebben getest zijn geschikt voor waterpistolen, supersoakers, waterballonnen, regen, zweet, bier, tranen, champagne, cava en andere zomerse prosecco momenten. Wat ons wel opvalt is dat foto’s die met een waterdichte case zijn genomen, kwalitatief vaak iets minder zijn door de behuizing. De foto’s zijn vaak een beetje wazig. Dat is jammer want je kan dat soort momenten wel perfect vastleggen met een GoPro.

Te warm 

Je iPhone en iPad kunnen redelijk snel overhit raken door warmte en direct zonlicht. iOS devices kunnen volgens Apple gebruikt worden tot 35º C maar wij hebben wel eens met 21 graden het bovenstaande bericht gezien op onze iPhone en dan zit er niks anders op dan je iPhone even te laten afkoelen. Laat je iPhone of iPad nooit achter in je auto op een zonnige dag. De accu kan door de hitte exploderen. Als je een waterdicht hoesje gebruikt zal je de bovenstaande melding overigens nog sneller zien omdat de case ook snel warmte opbouwt in de zomer maar ook in het voorjaar.

zee

Als je iPhone in het water valt zoals de bovenstaande foto dan zie je hem waarschijnlijk ook nooit meer terug omdat hij meteen zinkt. LifeProof heeft daar met het Life Jacket iets op bedacht en dat werkt goed. Het is een soort reddingsvest voor de frē en de nüüd cases. Als je iPhone overboord gaat dan blijft hij drijven door het Life Jacket. LifeProof is op dit moment de enige fabrikant die dit verkoopt. Daarmee zijn eigenaren van boten ook meteen klaar met de keuze voor een waterdichte case.

Een review van verschiilende waterdichte hoesje vind je hier bij MobilMac

1

Hierboven zie je onze top 5 in willekeurige volgorde. De review van de waterdichte hoesjes zijn via de volgende links te lezen: LifeProofnüüdLifeProof frēOtterBox Preserver, OtterBox Armor caseIncipio Atlas en de SnowLizard SLXtreme 5 battery case.  De laatste case is wat ons betreft echt de beste case die op dit moment verkrijgbaar is. De meest slechte case is de Incipio Atlas en dat heeft met de response van het touchscreen te maken als je iPhone in de case zit. Ondertussen kregen we de afgelopen weken nog zo’n 10 waterdichte hoesjes voor iPhones en iPads opgestuurd om te testen maar die zijn gewoon niet goed genoeg, We hebben ze getest maar gaan geen namen noemen. Als je een hoesje op het oog hebt wat niet in deze review staat dan wensen we je sterkte. Fabrikanten van (nieuwe) waterdichte hoesjes roepen we ook op om ons te voorzien van sample materiaal om te testen. Er is naast onze top 5 vast nog wel een waterdichte case  die we gemist hebben.

strand

De SnowLizard SLXtreme 5 battery case heeft als voordeel dat er zonnepanelen in zitten verwerkt, ze leveren weinig energie op maar kunnen de accu in de case soms toch net voldoende opladen om nog even te kunnen bellen. In de case zit ook een extra accu verwerkt die je iPhone kan bijladen. Wat wij ook erg handig vinden is de ronde haak aan de onderkant van de case. Hier kan je een keycord aan bevestigen zodat je de iPhone om je nek kan dragen. Handig tijdens zomerse dagen als je een shirt of broek aan hebt zonder zakken maar je kan hem natuurlijk ook aan de mast van je boot hangen….

iphone gopro

In al onze reviews van waterdichte cases voor je iPhone verwijzen we altijd naar een GoPro voor (onder)water foto’s. Met een iPhone en een waterdicht hoesje kan je ook onderwater fotograferen maar dat zal (voorlopig) nooit zo mooi worden als met een GoPro. Hier kan je wat aardige tips lezen maar verwacht geen topkwaliteit. Dat heeft vooral te maken met de groothoek lens en de lichtgevoeligheid van de wat duurdere 3+ Black Edition GoPro’s. Een goede GoPro koop je op dit moment al voor € 360 en dat is een stuk goedkoper dan een nieuwe iPhone als er iets mis gaat.

instagram

Een iPhone in een waterdicht hoesje, goede belichting, Instagram filter en een goede fotograaf geeft vaak ook positief resultaat maar voordat je de bovenstaande foto hebt ben je wel even bezig. Wat ons tijdens het testen vooral opviel is dat vrijwel alle cases bestand zijn tegen stof en vocht tot ene beperkte diepte. Fabrikanten geven vaak aan dat dat de hoesjes voldoen aan militaire normen tegen stoten en vallen en gecertificeerd zijn volgens de IP68 norm. Langer dan 30 minuten op 1 meter diepte geeft vaak toch al problemen. Dat is in theorie ook wel hoger dan de IP68 norm maar dat is iets wat veel kopers van een waterdicht hoesje niet zullen beseffen.

plons

Wij zijn behoorlijk geschrokken van fabrikanten die hoesjes aanbieden die op de verpakking waterdicht zijn maar dat in de praktijk helemaal niet zijn. Als je hoesje vol loopt met water heb je als consument geen enkel recht, je mag blij zijn als je een vervangend hoesje ontvangt maar naar een vervangende iPhone kan je in de Europese Unie wel vergeten. Hier gelden andere wetten en regels die wij dan maar Hollandse nuchterheid zullen noemen: je kan beter niet zwemmen met een iPhone in een waterdicht hoesje. Je iPhone op het strand gebruiken en afspoelen onder de kraan is wat ons betreft het hoogst haalbare als je na je vakantie ook nog wil kunnen werken met je iPhone.

bb

Vaak zijn er ook nog steeds waterdichte zakken te koop waar je een iPhone in kan stoppen. Fabrikanten maakten ze ooit voor BlackBerry’s en Nokia’s en omdat we die smartphones inmiddels al tot het stenen tijdperk kunnen rekenen kunnen we er vanuit gaan dat dit soort hoezen redelijk save zijn. Je kan je iPhone ook laten coaten via nano technologie zodat je toestel waterdicht is maar niemand kan ons verzekeren dat deze minuscule nano druppeltjes niet ook je lichaam binnen dringen en daarom vinden wij dat nu nog best eng.