Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

11 dingen die je moet weten over iOS 11

11 dingen die je moet weten over iOS 11 

Bron: <http://tidbits.com/e/17478>

1. je favoriete apps werken misschien niet 

 

Als je iOS 10.3.1 of nieuwer draait, kijk dan in Instellingen > Algemeen > Info > Apps om een lijst te krijgen van de apps op jouw apparaat die niet kunnen draaien onder iOS 11. Als er in die lijst voor jou belangrijke apps staan, kijk dan of er een update beschikbaar is, waarschijnlijk als een nieuwe app. Zo niet, laat iOS 11 dan wachten tot je een oplossing gevonden hebt.

 

2: Sommige functies ontbreken

Drie belangrijke functies die Apple tijdens de WWDC beloofde voor iOS 11 ontbreken: Berichten in iCloud, Apple Pay in Berichten en AirPlay 2. 

 

Het idee achter Berichten in iCloud is dat het je berichten en bijlagen opslaat in iCloud (waar worden die nu opgeslagen?), waardoor het synchroniseren betrouwbaarder wordt. De functie zat nog in de eerdere bèta's, maar Apple heeft het halverwege de cyclus om onbekende redenen verwijderd. In interne bèta-testerdocumenten heeft Apple beloofd dat het later weer terugkomt, maar het bedrijf heeft niets aan het grote publiek laten weten.

 

Zelf ben ik wat sceptisch over de functie, daar het afgaat van je iCloud-opslagquotum en bijlagen van conversaties best groot kunnen zijn. Geen andere berichtendienst vraagt zijn gebruikers geld voor een dergelijke basisfunctie. Misschien was er dan ook iemand bij Apple die zich realiseerde dat dit te ver ging.

 

Apple heeft ook het betalen met Apple Pay in Berichten uitgesteld. Het concept is dat je de app Berichten kan gebruiken om geld direct aan iemand over te maken via Apple Pay. Ontvangen bedragen worden bewaard op een virtuele Apple Pay Cash Card. Het is onduidelijk waar het wachten op is, maar het behoeft geen uitleg dat financiële producten ingewikkeld zijn. Het uitstel is dus geen grote verrassing.
Apple heeft de vertraging bevestigd in een persbericht 

 

Dit najaar zullen Apple Pay-gebruikers met een update van iOS 11 en watchOS 4 snel, makkelijk en veilig geld kunnen sturen naar en ontvangen van vrienden en familie.

 

Verder lijkt AirPlay 2 te ontbreken. Apple zegt dat AirPlay 2 je in staat stelt ontvangende apparaten te beheren met de app Woning, audio naar meer ontvangers kan sturen en over het geheel betrouwbaarder werkt. Mijn eigen tests en die van AppleInsider lijken echter uit te wijzen dat het momenteel nog niet geïmplementeerd is.
Vreemd genoeg vermeldt Apple AirPlay 2 wel in de toelichting voor ontwikkelaars bij tvOS 11. Misschien is het wel in tvOS ge
ïmplementeerd maar niet in iOS? Ik vermoed dat we er meer over zullen horen zodra Apple de slimme speaker HomePod introduceert.

 

*3: Kijk uit voor nieuwe video- en fotoformaten

Standaard zal iOS 11 foto's en video's opslaan in de nieuwe formaten HEVC en HEIF, als je apparaat tenminste een A10 Fusion chip of beter heeft
 Dat betreft de iPhone 7 en nieuwer en de iPad Pro-modellen van 2017. Zoals Glenn Fleishman uitgelegd heeft in "HEVC en HEIF maken foto's en video effici
ënter bieden deze nieuwe formaten een aantal voordelen, vooral kleinere bestanden, maar ook een groot nadeel: weinig ondersteuning op andere apparaten!

 

Windows-computers kunnen deze bestanden in elk geval nog niet lezen, evenmin als Apple-producten voor iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra. Als ik foto's maak in HEIF op iOS 11 kan ik ze niet op volledige resolutie bekijken als ik ze met mijn Mac met 10.12 Sierra synchroniseer via iCloud-fotobibliotheek.

 

<http://tidbits.com/resources/2017-09/HEIF-error. png>

 

Met een andere route dan iCloud-fotobibliotheek, bijvoorbeeld het exporteren van de foto's vanuit Foto's in iOS 11, krijg je bestanden in standaard formaten. Het is ook nog steeds mogelijk om foto's en video's te maken in de formaten JPEG en H. 264 in iOS 11. Dat doe je door in "Instellingen > Camera > Formaten" te kiezen voor "Meest compatibel".

 

4: Bedieningspaneel is doorgedraaid

Eén van de grootste veranderingen in iOS 11 is ongetwijfeld het nieuwe bedieningspaneel. Ik beperk me nu dus tot een aantal snelle tips en opmerkingen over het bedieningspaneel:

 

<http://tidbits.com/resources/2017-09/iOS-11-Control-Center. png>

 • Het bedieningspaneel is gekrompen van twee of drie pagina's in iOS 10 tot een enkele pagina in iOS 11. Dat levert minder verwarring op.
 • Je kunt het nieuwe bedieningspaneel nu beperkt aanpassen via "Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan". Je kunt vooral een aantal onderdelen van Apple toevoegen. Het lijkt er niet op dat Apple dat vrij heeft gegeven voor ontwikkelaars. Een aantal kun je ook niet verwijderen: netwerk, het media-bedieningspaneel, het slot op het draaien van het scherm, Privé-modus, schermdelen, helderheid en volume.Je stelt in welke mogelijkheden je ziet via "Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan".
 • Voor mij zijn drie regelaars erg nuttig: Energie-besparingsmodus, Schermopname en Apple TV Remote. Ja, je kunt nu de Apple TV Remote gebruiken in het bedieningspaneel, zonder dat je een app hoeft te installeren. Dit is misschien wel mijn meest favoriete mogelijkheid in iOS 11.
 • Er zijn twee manieren om het een en ander te bedienen: tikken en drukken. Door te tikken, activeer je meestal de bediening, en met drukken krijg je meer mogelijkheden. Je kunt daarmee experimenteren

5: Vaarwel, berichtencentrum

Apple heeft de functionaliteit van het berichtencentrum in het vergrendelscherm geïntegreerd, een stap die achteraf bezien logisch lijkt.

 

Je krijgt je berichten nu als volgt: als je apparaat vergrendeld is, toont het vergrendelsscherm alleen nieuwe berichten. Als je naar boven veegt, of vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden, zie je de rest, net alsof je het berichtencentrum naar beneden trekt.

 

<http://tidbits.com/resources/2017-09/Lock-screen-notifications. png>

Als je apparaat niet vergrendeld is, veeg je van de bovenkant van het scherm naar beneden om al je berichten te zien. Je vergrendelt het scherm dan niet. Druk op de thuisknop of veeg vanaf de onderkant van het scherm naar boven om terug te gaan naar waar je was.

 

6: Multitasking op de iPad

 Apple heeft zich met iOS 11 vooral op de iPad geconcentreerd. Die heeft nu meer mogelijkheden die je niet op de iPhone terugziet, alsmede een herontworpen systeem voor multitasken.

 

Stralend middelpunt van de nieuwe benadering voor multitasken is de opnieuw ontworpen Dock, die meer op de Dock van de Mac lijkt. Je kunt er tot 15 apps in stoppen en aan de rechterkant is een dynamisch stuk waar je recente en veelgebruikte apps ziet. Je zult daar nu ook Handoff zien.

 

Je kunt Slide Over en Split View op verschillende manieren oproepen, maar het komt neer op het verslepen van een app uit de Dock of het thuisscherm op een andere actieve app. Je kunt nu dus het volgende:

 • Als je in een app zit, kun je vanaf de onderkant van het scherm omhoog vegen om de Dock te tonen. Je kunt dan een icoon uit de Dock op een open app slepen.
 • Vanaf het thuisscherm kun je een icoon verslepen om dan met een andere vinger (of misschien je andere hand) op een ander icoon in het thuisscherm of de Dock te tikken om die app te openen, en dan de eerste app op die andere app los te laten.
 • Dezelfde acties kun je ook uitvoeren in het zoekscherm, of door te schakelen tussen apps met commando-Tab als je een fysiek toetsenbord gebruikt.

Als de de gesleepte app als een verticaal wybertje op het hoofdvenster laat vallen, wordt het in Slide Over getoond, bovenop de primaire app, aan de rechterkant van het scherm. Je kunt een Slide Over app wijzigen in een Split View door de balk bovenaan zijn venster naar boven te slepen.

 

<http://tidbits.com/resources/2017-09/iOS-11-Slide-Over. png>

 

Maar als je dat wibertje doorsleept naar de linker- of rechterkant van het scherm, verandert het scherm om aan te geven dat als je de app daar laat vallen, hij in Split View wordt geopend. Mooi is dat je nu de app naar believen links of rechts kunt plaatsen.

 

<http://tidbits.com/resources/2017-09/iPad-multitasking-lozenge. jpg>

 

7: instant notities

Als je een iPad Pro met iOS 11 hebt, kun je het toegangsscherm aantikken met een Apple Pencil om een nieuwe notitie te maken in de app Notities. (Het scherm moet wel wakker zijn, en in mijn ervaring moet je soms twee keer tikken.)

 

Maar ook zonder een iPad Pro en Apple Pencil kun je een instant notitie maken. Als je de Notities-knop op een willekeurig iOS-apparaat toevoegt aan Bedieningspaneel kun je op die knop drukken om een instant notitie te maken terwijl je apparaat vergrendeld is!

<http://tidbits.com/resources/2017-09/Control-Center-Notes-button. jpg>

Je kunt het gedrag van instant notities wijzigen in "Instellingen > Notities > Open Notities" vanuit het toegangsscherm. Standaard staat dat op altijd een nieuwe notitie aanmaken, maar je kunt het ook zo instellen dat de laatste notitie die je gemaakt of bewerkt hebt geopend wordt, wat bijvoorbeeld handig is als je aan-tekeningen maakt tijdens een vergadering of les.

 

8: Zo werkt Direct markeren

Elk jaar opnieuw introduceert Apple een vage set functies onder een klinkende noemer, zodat ik weer aan de slag kan om te proberen uit te leggen wat dat precies inhoudt. Dit jaar is dat Direct markeren.

 

De toelichting bij iOS 11 suggereert dat Direct markeren betekent dat als je met een Apple Pencil op een iPad Pro tikt, je markeren kunt wat je op dat moment op je scherm ziet. Dat is niet waar, en bovendien heb je geen Apple Pencil nodig.

 

Integendeel, de functies van Direct markeren vind je overal in iOS 11. Een paar voorbeelden:

 • Maak een schermafbeelding door op de sluimerknop en de thuisknop te drukken. Je ziet dan een miniatuur verschijnen in de linkeronderhoek van je scherm. Als je erop tikt, kun je er met markeergereedschappen op tekenen.
 • Open een foto in Foto's, tik op Wijzig, tik op de knop met drie puntjes, vervolgens op Markeer om op een foto te tekenen.

  <http://tidbits.com/resources/2017-09/Photos-Markup. jpg>
 • Tik in Safari op de deelknop, dan op Create PDF, en vervolgens op het markeericoontje in de rechterbovenhoek om de pagina te bewerken als pdf.
 • Tik in iBooks op het markeericoontje om een pdf te bewerken die je aan het bekijken bent.

Begrijp me niet verkeerd: het is geweldig dat je deze functionaliteit nu overal in iOS ter beschikking hebt. Alleen Apples publiciteitsafdeling zet je weer eens op het verkeerde been, en de manier waarop je het gebruikt is niet consequent.

 

9: SOS-noodmelding

Deze nieuwe iPhone-functie is zeker belangrijk, maar je moet er niet lichtvaardig mee omgaan. Als je de sluimerknop vijf maal snel achter elkaar indrukt, krijg je drie schuifbalken te zien: Slide to Power Off, Medical ID, en Emergency SOS.
Raak die Emergency SOS schuifbalk niet aan voordat je de volgende alinea's gelezen hebt!

 

Allereerst: nu je in dit scherm bent, is Touch ID gedeactiveerd (en naar wij aannemen geldt dat ook voor Face ID op de nog te verschijnen iPhone X). In veel staten bepaalt de wetgeving dat je gedwongen kan worden om een apparaat dat vergrendeld is met een vingerafdruk te ontgrendelen, maar niet een apparaat vergrendeld met een wachtwoord. Altijd handig om te weten, hoewel politie en douane het je beslist lastig kunnen maken als je weigert een wachtwoord af te geven. (Zie "Je apparaten en gegevens over de grens van de VS krijgen 

 

Niet geheel onverwacht zet je met de schuifbalk Slide to Power Off je iPhone uit, en toon je met de schuifbalk Medical ID je Medical ID, die je kunt invullen in de app Gezondheid, in het scherm Medical ID.

 

Maar wat doet die alarmerend rode schuifbalk SOS-noodmelding?
Nou, allereerst wordt het alarmnummer gebeld, 911 in de Verenigde Staten. Nadat die oproep is afgesloten of geannuleerd wordt er een sms verstuurd naar je SOS-contactpersonen waarin je huidige locatie staat.

 

<http://tidbits.com/resources/2017-09/Emergency-SOS. png>

 

Dit is het bericht dat verstuurd wordt door mijn iPhone 7 Plus. Er lijkt geen manier te zijn om dit aan te passen:

[SOS-noodbericht: Josh Centers heeft de nooddiensten gebeld. Je ontvangt dit bericht omdat Josh je heeft aangemerkt als SOS-contactpersoon - nvdv. ]

 

Je kunt je SOS-contactpersonen instellen bij Instellingen > SOS-noodmelding.
Nadat een bericht is verzonden naar je SOS-contactpersonen, wordt je medische ID weergegeven. Waarschijnlijk is dit om de nooddiensten te helpen.

 

Onthoud: vijf keer achter elkaar de sluimerknop indrukken kan je redden. Je moet het maar eens testen zodat je weet wat er allemaal bij komt kijken, maar kom niet aan het schuifje van de SOS-noodmelding tenzij je echt in nood bent. Laten we hopen dat de nooddiensten niet te veel onbedoelde belletjes krijgen.

 

10: Ruim apps op

Apple is lange tijd nogal gierig geweest met opslagruimte op iOS-apparaten en het is altijd ingewikkeld geweest om die opslag te beheren. iOS 11 verbetert de situatie dankzij een nieuw opslag-beheerscherm dat je kunt vinden in Instellingen > Algemeen > iPhone (of iPad) opslag.
Je krijgt voorstellen voor diverse dingen die je kunt doen of kunt aanzetten om ruimte te besparen.

 

Maar ik wil het hebben over één specifieke nieuwe functie die ook kan worden gevonden onder Instellingen > iTunes en App Stores: Ruim apps op.
Deze functie verwijdert automatisch ongebruikte apps maar behoudt de bijbehorende gegevens. Als je de app later weer herinstalleert via de App Store, is het net alsof het nooit verwijderd was!

 

De enige situatie waarin dit zinloos is, is als je veel meer ruimte op je apparaat hebt dan je ooit gaat gebruiken. Maar voor de meeste mensen is het handig dat je ruimte kan vrijmaken zonder dat je gevaar loopt je gegevens te verliezen.

 

11: Automatisch instellen

Het is het seizoen van nieuwe iPhones en hoewel het instellen ervan nooit echt ingewikkeld was, is het wel het tijdrovendste aan een nieuwe iPhone. De Apple TV kan je al jaren automatisch instellen door er een iOS-apparaat bij te houden. Nu kan je /eindelijk/ ook iOS 11-apparaten op die manier instellen!

 

Dus als je bijvoorbeeld een nieuwe iPhone 8 verwacht, dan raad ik je ten stelligste aan om je huidige iPhone bij te werken naar iOS 11 voordat je nieuwe arriveert.
Dan hoef je, als je je nieuwe telefoon in gaat stellen, je Apple ID-gegevens en je wifi-wachtwoorden en dergelijke niet meer in te voeren. Volg gewoon de aanwijzingen op het scherm 

<http://tidbits.com/resources/2017-09/Quick-Start. png>

 

Ik hoop dat deze tips behulpzaam zijn.