Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Controleer de SOS-contacten in

Controleer de SOS-contacten in Medische ID van je iPhone

 

Heb je je Medische ID op je iPhone geconfigureerd? Mike Matthews schreef voor ons over deze functie in “Kan de iPhone je beurs vervangen?” (30 juni 2017), maar al te veel mensen hebben niet de tijd genomen om de paar stukjes informatie in te voeren die hun leven zouden kunnen redden in het geval van ernstig letsel. Dus het loont de moeite dit te herhalen en meteen wat meer te vertellen over SOS-contactpersonen wat ik net te weten ben gekomen.

Medische ID configureren

Apple heeft het in recente versies van iOS gemakkelijker gemaakt om je Medische ID te maken en te bewerken. Je kunt er nu op twee manieren toegang toe krijgen. Open de app Gezondheid, tik op je avatar en tik op Medische ID, of ga naar Instellingen. > Gezondheid > Medische ID. Als je er eenmaal bent, doorloop dan deze stappen:

 1. Tik rechtsboven op Bewerken.
 2. Vul je persoonlijke gegevens in, inclusief je medische gesteldheid, medische aantekeningen, allergieën en reacties, en eventuele medicijnen die je regelmatig gebruikt. Dit is het cruciale punt: het is essentieel dat medisch personeel over deze informatie beschikt om te voorkomen dat je een geneesmiddel krijgt toegediend dat een bijwerking zou kunnen veroorzaken.
 3. Onderaan tik je op Contactpersoon voor noodgevallen toevoegen, selecteer je een contactpersoon en (dit kan verwarrend zijn) selecteer je het telefoonnummer waarop je hen in geval van nood wilt verwittigen. Specificeer ook een relatie tot deze persoon: dit kan nuttig zijn voor hulpverleners. Herhaal dit voor alle mensen van wie je wilt dat ze op de hoogte worden gesteld.
 4. Tik op Klaar om je informatie op te slaan.

Hoe je je Medische ID-gegevens kunt bewerken

Als je alleen een SOS-contact wilt toevoegen, is er een eenvoudigere aanpak.

 1. Open contacten (of Phone > Contacten) en tik op de contactkaart van de persoon die je wilt toevoegen.
 2. Scrol naar beneden en tik op Toevoegen aan noodgevallen.
 3. Als de persoon meer dan één telefoonnummer heeft, selecteer dan welk nummer in geval van nood moet worden gealarmeerd.

Eén opmerking: het maakt niet uit welk telefoonnummer je selecteert als het alleen voor nooddiensten of medisch personeel moet kunnen worden gebruikt. Maar als je denkt ooit de SOS-noodmelding op je iPhone of Apple Watch te willen gebruiken, zorg er dan voor dat het een nummer is dat een sms kan ontvangen, omdat SOS-noodmelding tekstberichten gebruikt om SOS-contactpersonen te bereiken.

Medische ID gebruiken

Om bij je Medische ID te komen, houdt je zowel de zijknop als een van de volumeknoppen enkele seconden ingedrukt om de SOS-noodmelding te laten verschijnen en veeg dan over de Medische ID-schuif. Bedenk wel dat dit ook Touch ID en Face ID uitschakelt. Je zult de eerstvolgende keer dat je je iPhone wilt ontgrendelen je toegangscode moeten invoeren.

Om iemand anders' Medische ID op te roepen (als die een ongeluk heeft gehad en jij hulp verleent) ga je als volgt te werk:

  1. Op het Toegangsscherm druk je de Thuisknop in of veeg je naar boven zodat je op het toegangscode-scherm komt. Je wilt niet dat Touch ID of Face ID in werking treedt, het doel is dat je het toegangscode-scherm te zien krijgt.
  2. Tik op Noodmelding in de linkerbenedenhoek.
  3. Op het Noodmelding-scherm tik je op Medische ID.

De Medische ID bereiken op een vergrendelde iPhone

SOS-contacten verifiëren

Een vriend wees me op het volgende probleem. Als je een SOS-contact toevoegt aan je Medische ID, dan voeg je een specifiek telefoonnummer toe, niet iemands algemene contacten-kaart. Wat gebeurt er als je het telefoonnummer van een SOS-contact verandert? In iOS 13 wordt de informatie van deze Medische ID contactpersoon fatsoenlijk bijgewerkt, maar het is mogelijk dat dit in voorgaande iOS-versies dit niet gebeurt.

Maar als je het telefoonnummer van een SOS-contactpersoon verandert door het oude nummer te verwijderen en het nieuwe toe te voegen, wat helemaal niet gek gedacht is, wordt de koppeling tussen de contactpersoon en de Medische ID verbroken en blijft het vorige nummer in de Medische ID staan. De oplossing is om het SOS-contact te verwijderen uit je Medische ID en vervolgens de persoon opnieuw toe te voegen.

Het moraal van het verhaal is dat als je je Medische ID enige tijd geleden hebt ingesteld, het verstandig is om je SOS-contacten even te controleren op correctheid van de telefoonnummers.

Je kunt ze natuurlijk zien staan in je Medische ID, maar als je in je app Contacten kijkt, dan zie je een rood, vetgedrukt sterretje staan naast de naam van iedere SOS-contactpersoon. In hun contacten-kaart zal bovenaan SOS-contact staan en dat rode sterretje staat dan naast het bijbehorende telefoonnummer. (Als het rode sterretje niet verschijnt waar je dat zou verwachten, vermoed ik dat de koppeling tussen de Medische ID en de contactpersoon verbroken is en dat de Medische ID zich houdt aan het laatst opgegeven nummer.)

SOS-contacten in de app Contacten herkennen

Neem dus even de tijd om na te kijken of je de Medische ID hebt ingesteld in je iPhone en controleer dat je SOS-contacten het juiste telefoonnummer tonen. Je zou er zomaar je eigen leven mee kunnen redden.