Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

iOS 10 belooft een nieuw beginscherm, open Siri en nog veel meer

Bron <http://tidbits.com/e/16568>
door Josh Centers 

Apple heeft iOS 10 dat in de herfst uitkomt en waarvan een publieke bèta in juli beschikbaar komt waarvoor je je nu kunt inschrijven. Echter, wij raden je af om bèta-software te installeren op je apparaat voor dagelijks gebruik.

iOS 10 zal een aantal verfijningen met zich meebrengen waaronder een nieuw beginscherm, Siri-integratie voor derden, hernieuwd vormgegeven apps Muziek en Nieuws en een aantal interessante nieuwe functies in Berichten.

Nieuw beginscherm

Misschien wel de meest in het oog springende verandering in iOS 10 is het nieuwe beginscherm dat een nieuw uiterlijk heeft voor Berichtgeving. Om ze van de achtergrond te onderscheiden, komen berichten nu in lichtgrijze ballonnen.

Een functionelere vernieuwing is dat je je iPhone kunt oppakken om hem te wekken, net als de Apple Watch. Deze verandering lost ook meteen het probleem op dat de Touch ID-sensor te snel was met het ontsluiten waardoor je al ingelogd was voor je je berichtgevingen kon zien.

Het beginscherm in iOS 10 zal ook eenvoudiger toegang bieden tot widgets en de camera: veeg van links om een Dashboard-achtig scherm tevoorschijn te toveren of van rechts voor de camera.

Control Center is ook veranderd met een nieuw uiterlijk en de mogelijkheid om naar rechts te vegen om grotere bedieningsknoppen te zien voor muziek en album-illustraties. Helaas kun je het uiterlijk blijkbaar nog steeds niet zelf instellen.

3D Touch zal in iOS 10 nuttiger worden. Je kunt op berichtgevingen drukken om app-informatie te tonen zonder de iPhone te ontgrendelen. Zo kan je op een iMessage-bericht drukken om de hele conversatie te zien. 3D Touch kan ook alle berichtgevingen opruimen.

Dergelijke 3D Touch-verbeteringen vinden ook plaats op het thuisscherm. Zo kan je op de app Weer drukken om de weersvoorspelling te zien.

Verbeteringen in Siri

iOS-gebruikers willen al jaren Siri kunnen gebruiken om apps van derden aan te sturen. In iOS 10 zal dit eindelijk mogelijk zijn. Apple heeft Siri opengesteld voor ontwikkelaars, dus we verwachten dat ondersteuning van Siri snel wijdverbreid zal zijn.

Je kunt bijvoorbeeld Siri gebruiken om een auto te reserveren met Uber of Lyft, een bericht met Slack of WeChat te versturen, foto's te zoeken op Pinterest, te bellen met Skype, of geld over te maken met Square Cash. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van Siri-integraties die we kunnen verwachten tegen de tijd dat iOS 10 uitkomt. We weten zeker dat er daarna nog meer zullen volgen.

Emoji-tekens tot je neervalt

In navolging van Facebook, Google, Snapchat en anderen worden het toetsenbord en de app Berichten in iOS 10 veel expressiever.

Apple noemt Berichten de "meest gebruikte app" van iOS en hij krijgt de daarbij behorende hoeveelheid aandacht. Hij blijft niet steken bij eenvoudige emoji-tekens, maar krijgt ook handgeschreven notities, aanpasbare berichtenballonnetjes, contextuele animaties, Slack-achtige reactiemogelijkheden, voorvertoningen van koppelingen en de mogelijkheid berichten te verbergen achter "onzichtbare inkt", zodat ze verborgen blijven totdat de ontvanger ze tevoorschijn tovert. Je kunt ook nog korte video's maken waar je overheen kan tekenen.

Berichten wordt ook opengesteld voor derden die ervoor kunnen zorgen dat je bijvoorbeeld stickers kunt plakken op foto's die worden gedeeld via Berichten. Maak je borst maar nat voor duidende apps die je "tekstberichten" helpen opleuken.

Al deze extra expressiviteit zal ook buiten Berichten beschikbaar zijn. Het QuickType-toetsenbord in iOS 10 zal emoji-suggesties doen tijdens het schrijven en het mogelijk maken woorden te tikken om ze te vervangen door het bijbehorende emoji-teken. (Wij hopen op een functionaliteit die emoji-tekens in woorden vertaalt zodat wij bepaalde met emoji-tekens afgeladen berichten kunnen ontcijferen.)

Deze veranderingen in QuickType zijn geen halve maatregel. Apple heeft Siri's AI erbij gehaald om slimmere suggesties te genereren. Als je bijvoorbeeld "John's nummer is..." tikt, dan zal de QuickType-balk voorstellen om Johns telefoonnummer in te vullen. Apple zegt ook nog dat je de mogelijkheid krijgt om meer dan één taal te gebruiken zonder dat je van toetsenbord hoeft te wisselen. We zijn erg benieuwd hoe dat dan werkt.

Muzieknieuws

In zowel Muziek als Nieuws heeft Apple in iOS 10 schijnbaar zitten experimenteren met een nieuwe vormgeving met veel grote vette letters en afbeeldingen, wat goed nieuws is voor al die gebruikers die het moeilijk hadden met de flinterdunne belettering in de recente iOS-versie.

Muziek wordt in iOS 10 geheel opnieuw opgetrokken, zodat het duidelijker en simpeler is. Het heeft een nieuwe Zoek-tab die je makkelijker kunt vinden. Apple Music zal in iOS 10 ook de songteksten kunnen weergeven. Apple Music Connect lijkt uit iOS 10 te zijn verdwenen, zoals destijds ook Ping verdween na Apples mislukte experimenten met sociale media. Het is grappig hoe Apple groepssamenwerking net zo min begrijpt als sociale media. Apple richt zich eigenlijk altijd op het individu.

Naast de nieuwe vormgeving is het nieuws over Nieuws met name dat het abonnementen voor kranten en tijdschriften gaat ondersteunen, hoewel Apple niet met details kwam over hoe uitgevers voor hun materiaal betaald kunnen krijgen.

Foto's

De app Foto's wordt in iOS 10 sterk verbeterd, zeker als het gaat om het bladeren door je iCloud-fotobibliotheek. Voor je het weet, heb je zomaar een enorme stapel foto's waar je niet meer doorheen komt, maar Apple gaat daar in iOS 10 iets aan doen.

In de eerste plaats krijgt Foto's voor iOS een paar functies erbij die veteranen van iPhoto bekend zullen voorkomen: de mogelijkheid om alle foto's op een kaart te zien (op basis van gps-informatie), en foto's automatisch sorteren via gezichtsherkenning.

Maar Apple gaat verder dan dat: Foto's in iOS 10 kan voorwerpen zoals paarden, water en bergen herkennen, en maakt daarbij 11 miljard berekeningen per foto om kenmerken te identificeren en te categoriseren.

Foto's gebruikt vervolgens al die informatie om je foto's automatisch te rangschikken in wat Apple Memories noemt: automatisch gegenereerde albums op basis van datum, locatie, mensen en kenmerken. In theorie kan Foto's bijvoorbeeld Memories maken van vakantie- en reisfoto's.

Net als in de app TimeHop herinnert Foto's in iOS 10 je aan bepaalde Memories zodat je die opnieuw kunt bekijken. Bijvoorbeeld aan een vakantie van een jaar geleden.

Ook video kan worden toegevoegd aan Memories, waarbij de speelduur automatisch wordt aangepast en er een geluidsspoor aan wordt toegevoegd. Je kunt de "sfeer" en de afspeeltijd met een paar eenvoudige knoppen aanpassen.

Deze functies verschijnen ook in macOS Sierra, en Memories kunnen worden afgespeeld in de update van tvOS 10.

Kaarten

Kaarten krijgt nieuwe, proactieve functies, zoals een veeg vanaf de onderkant van het scherm die aanbevelingen laat zien die passen bij de bestemming. Als je bijvoorbeeld een afspraak hebt, dan zal Kaarten een route naar die bestemming aanbieden. Je kunt ook specifieke locaties zoals restaurants bekijken.

Het navigatiescherm in Kaarten wordt ook beter. Het zoomniveau wordt automatisch aangepast, en je kunt handmatig uitzoomen om de naderende verkeerssituatie te bekijken.

Maar wellicht het belangrijkst is dat Apple ontwikkelaars toelaat in Kaarten, waardoor de app een locatie-gebaseerd knooppunt wordt. Zo kun je straks een reservering in OpenTable maken of een auto via Uber bestellen zonder Kaarten te verlaten.

De rest

De app Telefoon krijgt eveneens extensies voor ontwikkelaars, dus de app kan nu eindelijk samenwerken met VoIP-apps zoals Skype en Vonage. En met behulp van spamfilters kunnen telefoontjes van telemarketeers worden herkend! Laten we hopen dat deze functie goed werkt, zodat al die ongewenste telefoonspam wordt gestopt.

HomeKit wordt uitgebreid, inclusief een nieuwe app, Home. Daarmee kun je al je HomeKit-apparaten vanuit één plek bedienen. Het automatiseren van je huis lijkt nog steeds op een oplossing op zoek naar een probleem, maar misschien is HomeKit de standaard die nodig is om echte innovatie aan te zwengelen.

Safari voor de iPad komt met een eigen split-screen modus, zodat je twee webpagina's tegelijk kunt bekijken. Dat is belangrijk, gezien de kracht van web-apps en de noodzaak om in meerdere apps tegelijkertijd te werken.

In een eerste gebaar richting samenwerking heeft Apple aangekondigd dat de nieuwe versie van Notities het mogelijk maakt om met meerdere mensen aan een notitie te werken. Het lijkt een vreemde plek om realtime samenwerking aan te bieden, maar laten we hopen dat dit voor Apple een vingeroefening is en dat in de toekomst een uitgebreidere functionaliteit ter beschikking komt voor ontwikkelaars. Dromen mag, niet? (Opmerking voor Apple: vergeet het bijhouden van veranderingen niet!)

Het ziet ernaar uit dat iOS 10 in september of oktober een welkome update zal zijn. Er springt weliswaar geen enkele functie in het oog, maar iOS 10 herbergt zoveel kleine verbeteringen dat dit alles bij elkaar zou moeten resulteren in een merkbaar betere gebruikerservaring. De grote vraag is hoe makkelijk het zal zijn om die nieuwe functies toe te passen in je dagelijkse routine. Daar gaan we het nog over hebben in "iOS 10: A Take Control Crash Course".

*Lees reacties op dit artikel of plaats er een <http://tidbits.com/e/16568#comments> | Tweet dit artikel <http://tidbits.com/t/16568>*