Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Tien hoogtepunten van iOS 10

Bron: Tidbits 

iOS 10: een overzicht van de belangrijkste nieuwe moge-lijkheden.
Er was in het begin een probleem waarbij een update via wifi zorgde vooreen onbenaderbaar apparaat, maar dat is nu opgelost.Als je dit probleem hebt, moet je iTunes bijwerken naar de laatste versie, en iTunes gebruiken om je apparaat terug te zetten naar de voorgaande versie.

iOS 10 draait op de iPhone 5, iPad mini 2, iPad Air, iPad Pro en de zesdegeneratie-iPods. Ja, de iPad 2 en de iPad mini zijn buiten de boot gevallen, net als de iPhone 4. Mensen met deze oudere apparaten moeten zich dus beperken tot maximaal iOS 9.

Ik ben de hele zomer bezig geweest met iOS 10 verkennen, omdat ik werkte aan "iOS 10: A Take Control Crash Course
Ik wil tien van denuttigste en relevantste hoogtepunten van iOS 10 met je delen, zodat je het maximale uit de moge-lijkheden van dit nieuwe besturingssysteem kunt
halen.

Hoe ontgrendel ik?
De eerste belangrijke verandering die je zult merken bij iOS 10 is dat het vegen om te ontgrendelen, zo kenmerken aanwezig sinds het begin van de iPhone, nu verdwenen is. Als je een apparaat hebt met Touch ID, kun je niet langer je apparaat ontgrendelen door je vinger op de Thuisknop te laten rusten. Je kunt via instellingen deze oude mogelijkheid terughalen, maar laat me eerst uitleggen waarom Apple deze beslist controversiële stap heeft gezet.

Er zijn nu twee manieren om je apparaat te ontgrendelen:

 • Touch ID:* plaats je vinger op de sensor van de Touch ID. Wacht tot het slotje aan de bovenkant van het scherm verandert in de tekst 'Ontgrendeld' en vervolgens verdwijnt. Je kunt nu op de Thuisknop drukken om het startscherm op te roepen. Met een beetje oefening zal het je lukken om dit te doen zonder op het scherm te hoeven kijken, maar er zijn situaties waarin je dat niet wilt. Lees dus nog even door. Let er in elk geval op dat je de Thuisknop niet ingedrukt houdt, want dan roep je Siri op.
 • Pass Code: druk op de Thuisknop en tik je code in om het startscherm op te roepen.

Waarom heeft Apple het vegen om te ontgrendelen onmogelijk gemaakt? Omdat je nu bij het vegen van links naar rechts naar het nieuwe widgets-scherm gaat. Juist: widgets zijn niet langer beperkt tot het Berichtencentrum, je kunt ze ook benaderen als je iPhone nog vergrendeld is, of vanaf het Thuis-scherm.

Er is ook een nieuwe manier om de camera te bereiken als je apparaat nog vergrendeld is: veeg van rechts naar links. Druk op de Thuisknop om weer naar het basisscherm te gaan.

Oké, nu snap je waarom je niet meer kunt vegen om te ontgrendelen, maar waarom is het nu ook moeilijker ge-worden om een apparaat met Touch ID te ontgrendelen? Omdat sommige widgets verificatie vereisen voordat je ze
kunt gebruiken. In het verleden zou Touch ID je meteen naar het startscherm gebracht hebben, waarmee de widgets op het vergrendelde scherm eigenlijk nutteloos zijn.

Meldingen zijn nu ook slimmer in iOS 10. Veeg van rechts naar links op een melding en klik op 'Bekijk' om de mogelijke acties te zien (of gebruik 3D Touch als je dat hebt). De lijst met mogelijkheden zal nog groeien als ontwikkelaars gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden van meldingen, zoals live meldingen (waarmee foto's en video's mogelijk
worden in Meldingen). In het verleden ging je met het ontgrendelen meteen naar het startscherm, waardoor je de Meldingen soms niet eens zag.

Je kunt nu dus met iOS 10 best veel dingen doen zonder je apparaat te ontgrendelen. Voor die dingen hoef je alleen maar de Thuisknop of de aan-uitknop in te drukken. Als verificatie nodig is om iets te kunnen doen, kun je alsnog je vingerafdruk of code gebruiken, /zonder/ de
Thuisknop in te drukken en het apparaat te ontgrendelen.

Ik geef een voorbeeld waaraan je kan zien dat dit handig is: veeg van links naar rechts als je apparaat nog vergrendeld is. Scroll vervolgensnaar beneden en tik op 'Wijzig'. Je wordt om Touch ID of je code gevraagd. Als je een apparaat met Touch ID hebt, kun je nu je vinger scannen en gelijk naar de toepassing gaan zonder eerst op het startscherm terecht te komen.

Als je een nieuwere iPhone (iPhone 6s of nieuwer) hebt, hoef je je iPhone alleen maar op te tillen om het scherm aan te zetten, net zoals bij de Apple Watch. Aardig, maar als je het niet fijn vindt kun je dit uitzetten in Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Til op om te activeren.

Je apparaat is nu veel krachtiger zonder te ontgrendelen. Wellicht hoef je nu veel minder vaak te ontgrendelen!

Als je toch problemen houdt met de nieuwe wijze van ontgrendelen kun je:
de oude manier terugzetten in
Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Thuisknop door Plaats vinger om te openen aan te zetten.

3D Touch overal

Het volgende deel is alleen van toepassing op de iPhone 6s en nieuwere modellen, dus als je die niet hebt, kun je deze tip overslaan. Maar als je er wel een hebt, zijn er nu veel meer appsdie 3D Touch ondersteunen. In het bijzonder:

 • Als je 3D Touch gebruikt voor een app die een bijbehorende widget heeft, toont iOS die widget in een popover. Ik zou zeggen: probeer maar uit voor alle apps, want dat kan je interessante snelkoppelingen opleveren.
 • Image
 •  Gebruik 3D Touch op de knop van de zaklantaarn, in het Bedieningspaneel, om de lichtintensiteit ervan in te stellen. Je kunt ook met 3D Touch op de Timer-knop een vooringesteld tijdsinterval kiezen.
  Als je een iPhone 6s of later hebt en niet laaiend enthousiast was over 3D Touch, ga het dan nu nog een keer proberen!

Speel met je herinneringen

iOS 10 heeft zijn kunstmatige-intelligentiemachine aan-gezwengeld en de app Foto's een stuk slimmer gemaakt in het herkennen van gezichten en voorwerpen. Probeer maar eens te zoeken naar "bomen" of "honden" en je zult merken dat Foto's aparte resultaten laat zien van verschillende typen honden en bomen. Je kunt zelfs Siri vragen te zoeken naar bijvoorbeeld foto's van eikenbomen.

Apple gebruikt deze nieuwe intelligentie ook in een nieuwe weergave, die Herinneringen heet. Herinneringen zijn automatische verzamelingen van foto's en filmpjes, die bij elkaar gezet worden op basis van locatie, datum en zelfs wie er op de foto staan.

Dit is het probleem dat Herinneringen oplost: je neemt duizenden foto's met je iPhone, maar kijkt ze zelden terug. Er zijn er gewoon teveel! Serieuze fotografen delen hun foto's in albums in, maar de meeste mensen hebben daar geen tijd voor.
Nadat je iOS 10 installeert zal het klaarmaken van Herinneringen wel even tijd kunnen nemen. En omdat je vaak foto's toevoegt, moet je regelmatig opnieuw eens kijken wat er bijgekomen is. Ik vind deze Herinneringen heel erg leuk.

Als je Herinneringen bekijkt, dan zie je dat bovenaan een filmpje staat. Het duurt even om dat klaar te maken nadat je op Afspelen klikt, maar zodra het klaar is, krijg je een volledige diavertoning compleet met geluidsspoor.

Je kunt deze filmpjes bewerken, en ik leg uit hoe dat moet in "iOS 10: ATake Control Crash Course < http://tid.bl.it/ios-10-crash-course-tidbits >", maar het werkelijke probleem is dat Foto's een verzameling foto's kan creëren die je niet
wilt zien. Om een rommelige Herinnering weg te werken moet je die eerstopenen, dan naar beneden scrollen en vervolgens klikken op Verwijder herinnering. Je kunt ook klikken op Voeg toe aan favoriete herinneringen om die Herinnering in de lijst te op te slaan.

Ik raad je aan Herinneringen regelmatig even te bekijken, degenen die je niet wilt te verwijderen, en een favoriet te maken van die Herinneringen die je leuk vindt. Dat is een gemakkelijke manier om een archief aan prettige herin-neringen aan te maken, zonder dat je duizenden foto's
hoeft in te delen.

Filter je Mail

Mijn favoriete nieuwe functie in Mail in iOS 10 is dat een berichtenreeks nu ook je eigen berichten bevat. Dat was al jaren mijn grootste ergernis in iOS, en het is fantastische dat Apple het eindelijk met me eens is. Mail biedt nu nog twee nieuwe mogelijkheden om van je Inbox een gezondere en gelukkiger plek te maken.

Ten eerste kun je nu in iOS je mail filteren.
Filters zijn niet hetzelfde als Regels bij Mail in macOS. Het is puur een manier om een subselectie te tonen van wat er in je mailbox zit. Klik op de knop Nieuw
filter, links onderin, om een filter te laten werken. Als je in Mail midden onderaan kijkt, zie je een regel Gefilterd op. Klik daarop om het filter aan te passen.

Ten tweede maakt Mail het gedoe van uitschrijven uit mailinglijsten eenvoudiger. Open zo'n bericht uit een mailinglijst, dan zie je dat er een venstertje bovenaan verschijnt met de tekst: "Dit bericht is afkomstig van een mailinglijst", waarna een koppeling volgt om je daarvan uit te schrijven. Klik daarop, en klik vervolgens op Uitschrijven waar gevraagd wordt of je je van die lijst wilt uitschrijven. Je kunt ook het Uitschrijf-venstertje sluiten door op de X aan de zijkant te klikken. Daardoor komt dit venstertje een volgende keer niet opnieuw tevoorschijn bij toekomstige berichten uit die lijst.

Verwijder stickers uit Berichten

De app Berichten heeft nu een aantal mogelijkheden die je grappig zult vinden, irritant, of beide. Druk op de Zend-knop en houd die vast om een wolkje te zien te krijgen
met schermeffecten. Klik op de icoon van het hart om de Digital Touch-effecten te zien, of klik op het AppStore-icoontje om een royale keus aan apps voor Berichten te zien te krijgen.

Er is zoveel nieuw in Berichten, dat ik daaraan een volledig hoofdstukheb gewijd in "iOS 10: A Take Control Crash Course Maar er is één functie waarvan ik zeker weet dat iedereen het erover zal hebben, en dat is Stickers. Stickers is één van de nieuwe soorten apps binnen Berichten van iOS 10. Je kunt op één ervan klikken om hem in een bericht in te voegen, of je kunt erop drukken, vasthouden en dan een sticker wegslepen om die bovenop een berichtballonnetje los te laten.

Stickers kunnen grappig zijn maar ook superirritant. Het aantal stickers dat bovenop een bericht kan worden geplakt is onbegrensd. Dat betekent dat een vriend die jou zit te pesten jouw hele conversatie kan verstoppen.
Als jij een berichtballonnetje ontvangt, druk daar dan op en houd vast om meer nieuwe, extra opties te zien, waaronder Sticker-details. Tik daarop, dan zie je een lijst stickers bij deze conversatie. Veeg een lijst van rechts naar links, dan verschijnt een wisknop, die de sticker verwijdert.

Hopelijk gaat Apple deze interface nog verbeteren in de periode dat iOS 10 bestaat, maar deze truc zou voorlopig je geestelijke gezondheid moeten kunnen bewaken. (Adam snapt niet waarom iemand een figuur die sticker-spam verspreidt zou moeten tolereren. Het is simpeler om iemand
met zulke irritante communicatiegewoonten te negeren of te blokkeren.)

Overigens kun je, als je de nieuwe ballon- en schermeffecten vervelend vindt, die effecten verminderen door Verminder beweging aan te zetten in de toegankelijkheidsinstellingen, bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging.

Meldingen van News aan zetten

In iOS 10 toont de app News een fris, stoer design. Vooral wie niet zo scherp ziet, zal de donkerdere tekst en
koppen waarderen. De app is ook sneller dan hij in iOS 9 was, en in de "For You"-weergave zie je nieuwe onderdelen, waaronder Top Stories, Trending Stories, Politics, Sports, en nog meer, wat kan helpen om het nieuws van de dag tot je te nemen.

Wat ik het handigst vond, zijn de nieuwe meldingen die je in News kan instellen. Ga naar de Favorites-weergave en tik op het bel-symbool linksboven. Op het nu volgende Meldingen-scherm kan je kiezen welke favoriete bronnen meldingen mogen doen. Standaard zijn ze allemaal uitgeschakeld, maar als een favoriete nieuwsbron de mogelijkheid van meldingen toevoegt, kun je meldingen ontvangen.

News biedt ook twee door Apple verzorgde bronnen van meldingen: News Editors' Picks en News Top Stories. Ik ben zelf een grote fan van News Top Stories. Deze heeft tot mij nu toe nog maar weinig meldingen gezonden, en alleen over belangrijke nieuwsberichten. Dit geheel in tegenstelling tot een aantal andere nieuws-apps, die om het minste of
geringste triviale nieuwtje "Breaking!"-meldingen sturen.(/kuch/ CNN/kuch/).

Zoek jij de auto even, schat

Neem het volgende, alledaagse probleem: je parkeert bij een meubelboulevard met een enorm parkeerterrein, brengt het grootste deel van de ochtend winkelend door, en loopt weer naar je auto... tenminste... waar staat hij eigenlijk? Mij
overkomt dit constant, en ik voel me erg stom als ik weer eens verdwaasd tussen de auto's door loop om die van mij te vinden.

Kaarten heeft in iOS 10 een oplossing voor je klaarstaan, maar die werkt alleen als je auto een of andere Bluetooth- of CarPlay-aansluiting heeft. Dit kan het eigen muzieksysteem van het automerk zijn, een later ingebouwde cd-speler, of zoiets als een losse Bluetooth-fm-zender [in België en Nederland bijna niet gebruikt - nvdv]. Ik heb berichten ge-hoord dat het alleen zou werken als je de Bluetooth-verbinding van destereo van het automerk zelf gebruikt. Als jij andere ervaringen hebt, dan hoor ik dat graag in de reacties!

Als jouw apparatuur hiermee werkt, dan schakel je de functie in via "Instellingen" > "Kaarten", waar je de knop "Toon parkeerlocatie" aanzet. Deze hoort standaard ingeschakeld te zijn.

Nu zou je bij het uitstappen uit de auto een melding moeten krijgen, met daarin je parkeerlocatie. Als het tijd is om de auto weer op te zoeken, kan je deze melding openen, ofwel Siri vragen waar je auto staat. Je krijgt dan een routebeschrijving naar jouw auto.

Samenwerken in Notities

De app Notities kreeg een boel aandacht van Apple bij het verschijnen van iOS 9, en in iOS 10 is dat zelfs nog ge-ïntensiveerd door de toevoeging van de mogelijkheid om ook in notities samen te werken met anderen.

Zo gebruik je het: raak in een notitie het personen-symbool aan, tik op Voeg persoon toe, kies een contactmethode (bij mijn testen werkte Berichten het best), en stuur een uitnodiging. Meerdere mensen kunnen samenwerken aan een notitie, en na het aanvaarden van de uitnodiging kunnen ze de notitie beginnen te bewerken. Je kunt het delen stoppen door opnieuw op het personen-symbool te tikken, en dan een persoon van rechts naar links te vegen of op Stop delen te tikken.

De samenwerking blijft jammer genoeg wel vrij rudimentair, zoals bij iWork voor iCloud. Je kunt niet zien wie momenteel in het document staat of wie bewerkingen heeft gemaakt. Maar om een eenvoudige lijst en andere dingen te delen, is dit een handige manier om samen te werken met vrienden en familie.

Tips verwijderen

Hier is een tip: je kunt nu de apps Tips verwijderen, net zoals veel andere standaard geïnstalleerde "rommel"-apps op iOS. Nu is natuurlijk de ene zijn rommel de ander zijnschat, maar hier is de verrassend grote lijst met standaard geïnstalleerde apps die je kunt verwijderen:

  * Calculator
  * Agenda
  * Kompas
  * Contacten
  * FaceTime
  * Zoek vrienden
  * Woning
  * iBooks
  * iCloud Drive
  * iTunes Store
  * Mail
  * Kaarten
  * Muziek
  * Nieuws
  * Notities
  * Podcasts
  * Herinneringen
  * Aandelen
  * Tips
  * Video's
  * Voice Memos
  * Watch
  * Weer

Een app "verwijderen" verwijdert ze niet echt van je toestel: iOS haalt ze gewoon van je thuisscherm. De gegevens in de app wordt wel gewist wanneer je een app verwijdert. Als je de app later toch weer wilt, dan kun je ze zoeken in de App Store en "opnieuw installeren".

Lees de kleine letters

In "Nieuwe toegankelijkheidsfuncties voor

Apples ecosysteem schreef Steven Aquino over de nieuwe functie Vergrootglas, waarmee je iOS-apparaat een vergrootglas wordt. Deze mogelijkheid bestond al een tijdje door apps van derden (zie "Lumin verandert je iPhone in een vergrootglas met leeslamp maarin iOS 10 volstaat het om drie keer snel op de Thuisknop te drukken.
Activeer dit in Algemeen > Toegankelijkheid > Vergrootglas.

Het vergrootglas lijkt heel sterk op de app Camera. In- en uitzoomen kan met de schuifregelaar. Raak de sluiterknop aan om het beeld te bevriezen. Raak de zoeker opnieuw even aan om het beeld scherper te maken, wat handig is als je geen vaste hand had. Met andere knoppen kun je het flitslicht activeren, de focus vergrendelen en kleurfilters
toevoegen.

Zelfs voor wie nog vrij goede ogen heeft, is het Vergrootglas
superhandig om de kleine letters op een document te controleren of om een piepklein serienummer te lezen.

Bonustips

iOS 10 heeft zo veel knappe functies dat ik me maar moeilijk tot de beste tien kon beperken. Hier zijn nog enkele andere interessante dingen:

 •   De app Muziek is nu veel beter, en Apple Music biedt nu twee regelmatig geactualiseerde af-speellijsten: My Favorites Mix, dat elke woensdag met je favoriete nummers wordt geüpdatet, en My New Music Mix, dat elke vrijdag wordt geüpdatet met nieuwe muziek die je volgens de algoritmes van Apple zal bevallen.
 • De nieuwe app Woning is fantastisch. Als je plannen had om HomeKit-accessoires te kopen, dan is de tijd nu gekomen. Ik kan het slimme lichtsysteem van Philips Hue aanbevelen (zie "Aan de slag met de slimme Philips Hue-lampen<http://nl.tidbits.com/TidBITS-nl-1331.html#art2>", 1 augustus 2016).
 • De app Telefoon zet nu je voicemails automatisch om in tekst, althans in theorie. Ik noch de meeste andere TidBITS-medewerkers konden deze functie al zien (hij is volgens Apple nog altijd in bèta). Maak je dus geen zorgen als dit bij jou ook niet lukt.
 • Mail, Contacten en Agenda zijn nu drie afzonderlijke onderdelen in de app Instellingen, wat meteen ook een ander minpunt van mij oplost. Het klikgeluid van het toetsenbord is veranderd, en klinkt nu verrassend aangenaam. Probeer het eens met Toetsenbordklik in Instellingen > Geluiden aan als je dit gewoonlijk uit hebt staan.
 • Er staat niet langer een limiet op het aantal open tabs in Safari.Houd het symbool Pagina's ingedrukt voor een optie om alle tabs te sluiten.

iOS 10 heeft nog zo veel meer te bieden, en ik kan het weten want ik heb er net een boek van 143 pagina's over geschreven. Lees voor eenvolledige uitleg "iOS 10: A Take Control Crash Course
<http://tid.bl.it/ios-10-crash-course-tidbits>". Hierin staat eenbespreking van alle nieuwe functies in iOS 10, met een volledighoofdstuk over HomeKit en de app Woning.