Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

iOS 9 gaat meer intelligentie toevoegen, en multitasking voor de iPad
Tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) heeft Apple vandaag aangekondigd dat iOS 9 dit najaar" zal uitkomen, met allerlei nieuwe mogelijkheden die zijn bedoeld om iOS efficiënter, intelligenter en geschikter voor gebruik op de iPad te maken. Veel van Apples vaste apps worden ook uitgebreid.

iOS wordt slim
Het interessantste is misschien wel dat iOS 9 veel slimmer zal zijn dan iOS 8. Dat begint al met Siri, waarvan Apple beweert dat het nog accurater zal worden en meer gaat kunnen, zelfs complexe zoekopdrachten op je apparaat uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen "Laat mij de foto's zien van mijn reisje naar San Francisco van 2014". Je kunt Siri ook vragen te onthouden wat je app nu laat zien. Als je bijvoorbeeld een reisbestemming aan het uitzoeken bent in Safari, dan kun je zeggen: "Herinner me hier vanavond aan". Of als je een plek op de kaart aan het bekijken bent, dan kun je Siri vragen je daaraan te herinneren wanneer je in je auto stapt.

Het lijkt erop dat Apple de naam "Spotlight" heeft laten vallen. In plaats daarvan wordt zoeken gewoon Search genoemd en is het in Siri geïntegreerd. Je kunt het zoeken nu weer opnieuw oproepen door op het hoofdscherm naar rechts te vegen, dus niet naar beneden zoals in iOS 7 en 8.
Net als het uitgebreide Spotlight in OS X 10.11 El Capitan, kan Search in iOS 9 sportuitslagen en wedstrijdschema's laten zien, weerberichten, en de koersen van aandelen en valuta. Het belang-rijkste is dat het mogelijk zal zijn binnen de apps te zoeken en dat app-ontwikkelaars hierop in kunnen haken. In wezen wordt het zo, dat als Siri iets kan, de kans groot is dat Search in iOS 9 het ook zal kunnen.

Als je Search opent, dan geeft het ook "Siri Suggestions" over relevante personen en apps. Het zal ook suggesties doen over plekken in je buurt en nieuws dat gaat over de plek waar je bent.
Een aantal mogelijkheden worden gebundeld in wat Apple jouw "proactieve assistent" noemt.
iOS 9 gaat je gebruikspatronen volgen en op je toegangsscherm suggesties doen over apps die je op een bepaald moment misschien wilt gebruiken.
iOS 9 gaat ook, zodra je je oortelefoontje erin steekt, automatisch suggesties doen over muziek en podcasts, op grond van de plaats waar je bent en het tijdstip van de dag. iOS kan ook automatisch agenda-afspraken creëren uit mailberichten en zelfs zo ver gaan dat het je vertelt wanneer je moet vertrekken om op tijd aan te kunnen komen, rekening houdend met het verkeer of de tijd die je er lopend over doet.
Ten slotte zal iOS ook je e-mail scannen om te proberen de naam van de beller te achterhalen bij inkomende gesprekken vanaf onbekende nummers.

Bij zijn voortdurende kritiek op Google en andere grote technologie-bedrijven die niet aan hardware doen, benadrukte Apple dat alle verzamelde informatie anoniem zou zijn. Zelfs wanneer informatie over jouw locatie of andere persoonlijke gegevens noodzakelijk is, zal die niet worden verbonden met jouw Apple ID, maar in plaats daarvan een willekeurige identificatie krijgen. Zulke gegevens zullen ook niet worden gekoppeld met andere Apple-apparaten of worden gedeeld met derden.

De iPad groeit op
Jarenlang heeft Apple het grotere scherm van de iPad verwaarloosd, waarbij het bedrijf weliswaar milde variaties in de interface aan-moedigde, maar voor het overige de iPad behandelde als een grote iPod Touch. Dat is niet langer het geval in iOS 9, waar Apple eindelijk voordeel begint te halen uit dat grotere beeldscherm. (En het wordt wel heel aannemelijk dat dit een voorteken is dat tegelijk met iOS 9 een nog grotere iPad zal verschijnen.)

Voor degenen die al lang klagen over hoe moeizaam tekstbewerken op de iPad is: tekst selecteren werkt in iOS 9 een stuk beter.
Straks kun je twee vingers op het scherm plaatsen om een "trackpad mode" te starten waarin je tekst kunt selecteren, bewerken en verplaatsen.

Het toetsenbord krijgt ook welkome verbeteringen. In de QuickType balk is een nieuwe balk met toetscombinaties geïntegreerd, waar-door je makkelijk kunt knippen, kopiëren, plakken, tekst vet of cursief maken, en afbeeldingen invoegen. Apps van derden kunnen deze toetscombinatiebalk aanpassen. Bovendien kunnen fysieke toetsen-borden schakelen tussen apps, en zoekopdrachten starten, en kunnen apps van derden hun eigen toetscombinaties integreren. iOS 9 laat deze combinaties zien wanneer je commando, optie, of control indrukt.

De wellicht belangrijkste nieuwe ontwikkeling voor de iPad is multitasking.
Een nieuwe taskswitcher laat grote voorvertoningen van apps zien. Dat is aardig, maar wat werkelijk interessant is, is dat je in staat bent om met meerdere apps tegelijk te werken, met dank aan drie nieuwe technologieën: Slide Over, Split View en Picture in Picture.

Slide Over
in iOS 9 kun je een andere app in beeld schuiven, zonder dat je de app waar je in zit verlaat. Je zou bijvoorbeeld tijdens het web-browsen je Twittertijdslijn in beeld kunnen schuiven of snel een notitie kunnen maken.

Split View: 
in deze weergave kun je twee apps tegelijkertijd naast elkaar open hebben, en kun je de schermverdeling tussen de apps aanpassen.

 Picture in Picture:
terwijl je naar een video kijkt of FaceTime gebruikt, kun je de thuisknop indrukken om de video naar een hoek van het scherm te verkleinen. Vervolgens kun je andere apps gebruiken terwijl je nog steeds de video kunt volgen. In de meeste gevallen zal Picture in Picture je productiviteit niet verhogen.

Deze functies zouden veel mensen ertoe kunnen aanzetten hun oude iPad te vervangen, omdat een iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 of iPad mini 3 vereist is. Split View werkt zelfs alleen op de iPad Air 2.

News, Notes en Maps
iOS 9 laat de niet erg geliefde Newsstand vallen, en vervangt hem door een nieuwe app News, waarin artikelen in een fraai en vriendelijk formaat worden getoond. Je kunt zowel individuele publicaties als algemene onderwerpen volgen, waarbij je uit meer dan een miljoen onderwerpen kunt kiezen. (Newsstand wordt een gewone map, die je uiteindelijk weg kunt gooien.)

Apple nodigt alle uitgevers uit om hun publicaties op News te zetten. Als je een blog of een publicatie uitgeeft, dan kun je je registreren voor News Publisher <https://developer.apple.com/news-publisher/>, iets wat wij ook hebben gedaan. Het systeem is momenteel gebaseerd op RSS, waarbij er in de toekomst een speciaal Apple News Format zal komen. We gaan zien hoe streng Apple zal zijn over wat er in News verschijnt: zal het bedrijf proberen om het net zo te doen als in de App Store en de iBooks Store?

De app Notes wordt in iOS 9 flink vernieuwd.
Notes krijgt meer formateringsopties, zoals kopregels en lijsten, inclusief afvinklijsten. Je kunt foto's bij notities voegen en zelfs schetsen tekenen. Notes zal ook beschikbaar zijn in de deellijst, dus je kunt een URL naar een notitie sturen. En dit wordt allemaal via iCloud gesynchroniseerd met je apparaten. De Mac-versie van Notes in OS X El Capitan krijgt een vergelijkbare update.

Stadsmensen zullen blij zijn om te zien dat Maps in iOS 9 openbaar-vervoergegevens biedt. Maar die zullen bij de start alleen beschikbaar zijn voor de volgende steden: Baltimore, Beijing, Berlijn, Chengdu, Chicago, Guangzhou, Hangzhou, Londen, Mexico City, New York, Philadelphia, San Francisco, Shanghai, Shenzhen, Toronto, Washington DC, Wuhan en Zhengzhou. Apple belooft dat er nog 300 steden volgen. Net zoals Search zal ook Maps in zijn zoekscherm suggesties voor nabije locaties bieden.

Apple Pay en Wallet
Passbook wordt in iOS 9 omgedoopt tot Wallet, en tegelijkertijd zullen spaarkaarten worden geïntegreerd in Apple Pay. Initiële partners zijn onder andere BJ's Wholesale Club, Dunkin' Donuts (opgepast Starbucks!), JCPenney, Kohl's, Panera Bread en Walgreens. Ook ondersteunen meer winkelketens Apple Pay, waaronder Baskin-Robbins, JCPenney, Peet's Coffee & Tea en Trader Joe's.

Apple Pay komt in juli ook naar het Verenigd Koninkrijk, met bij de start 250.000 ondersteunde locaties.
Apple heeft ook een aantal nieuwe Apple Pay-partners aangekondigd. Discover zal in de komende herfst gaan meedoen met Apple Pay, Square lanceert nieuwe kaartlezers die Apple Pay zullen ondersteunen (een zegen voor kleine bedrijven!), en Pinterest lanceert een nieuwe functie "buyable pins" waarmee gebruikers gepinde artikelen met Apple Pay direct van Pinterest kunnen kopen.

Efficiencyverbetering voorop
Hoewel dit niet de meest sexy functies zijn, heeft Apple een hoop werk verricht om iOS 9 in de kern efficiënter te maken. Iedereen die er weleens last van heeft gehad dat de batterij van een iPhone op een ongelegen moment leeg raakte, zal een extra uur (bij normaal gebruik) werken, simpelweg door een effectiever gebruik van energie, kunnen waarderen. En daarboven introduceert iOS 9 nog eens een nieuwe "Low Power"-stand, die automatisch functies kan uitzetten om het batterijleven van de iPhone te verlengen tot wel 3 uur. Verder zullen de omgevingslicht- en nabijheidssensoren gebruikt worden om te voorkomen dat het scherm aangaat als het apparaat omgekeerd op tafel ligt.
Behulpzaam is ook dat Apple de iOS-update 9 minder beschikbare ruimte laat innemen, als oplossing voor gebruikers die niet naar iOS 8 konden updaten zonder toevlucht tot iTunes te nemen. iOS 9 vergt slechts 1,3 GB, in tegenstelling tot de monsterlijke download van 4,6 GB van iOS 8. Voor wat betreft de veiligheid: iOS 9 biedt zescijferige toegangscodes en dubbele verificatie.
Alle gebruikers van iOS 8 zullen profiteren van deze fundamentele verbeteringen, omdat iOS 9 exact dezelfde apparaten zal ondersteunen.
Apple is zo toegewijd iedereen iOS 9 in gebruik te laten nemen, dat ze een manier introduceren om je gegevens vanaf Android te migreren. De aangekondigde app Move to iOS zal draadloos en veilig je contacten, berichtengeschiedenis, foto's, video's, bladwijzers, e-mailaccounts, achtergronden en zelfs DRM-vrije muziek en boeken overzetten. Move to iOS zal alternatieven voor je gratis apps suggereren, en equivalenten voor betaalde apps toevoegen aan je iTunes-wenslijst.

De rest
Hier een aantal willekeurige nieuwe dingen die ons opvielen aan iOS 9.

* Het lettertype van de Apple Watch, San Francisco, is het nieuwe standaard systeemlettertype, behalve voor platte tekst.

* Foto's kent een nieuwe scrubber om snel door foto's te bewegen.

* HealthKit houdt nieuwe dingen bij, zoals vocht, UV-straling en menstruatie.

* HomeKit kan werken met huisbeveiligingssystemen en sensoren voor zaken zoals koolmonoxide. Je kan er ook, via iCloud, toegang mee krijgen tot je domotica-apparaten.

* CarPlay zal apps (van autofabrikanten) ondersteunen die autosystemen kunnen besturen, en meer soorten schermen ondersteunen. Toekomstige auto's kunnen CarPlay draadloos gebruiken. We zien ernaar uit dat je het ook daadwerkelijk in elke auto kan gaan kopen.

* Ontwikkelaars krijgen drie nieuwe frameworks: GameplayKit, dat kunstmatige intelligentie bestuurt, Model I/O, dat de belichting van 3D-modellen controleert, en ReplayKit, waarmee gebruikers video's van het spelverloop van games kunnen opnemen en delen.

* Apple lanceert Swift 2 met meer functies, maar het grootste nieuws is dat Swift open-source gemaakt wordt, met bibliotheken voor iOS, OS X en Linux. (Lees voor meer over Swift "Swift: voor wie is Apples nieuwe programmeertaal? <http://nl.tidbits.com/TidBITS-nl-1227. html#4>
 

bron <http://tidbits.com/e/15720>door Josh Centers <http://joshcenters.com/>: josh@tidbits.com