Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hoe werkt de geïntegreerde gehoorondersteuning in iOS

Een uitgebreide uitleg over MFI (Made For Apple) hoorapparaten 

bron: Tidbits 1516

Vorig jaar kreeg ik mijn eerste gehoorapparaat. Al wat langer merkte ik dat ik de TV flink harder zette dan mijn vrouw, en het kostte me moeite om gesprekken met meerdere mensen te volgen. Ik heb een gehoortest gedaan, en er werden mij gehoorapparaten voorgeschreven. Ik ging naar een specialist voor gehoorapparaten, en ontdekte dat er naast de gewone gehoorapparaten ook gehoorapparaten waren met een “Made for iPhone”-label (MFi), die herkend en bestuurd worden door iOS. Een Apple-supportdocument noemt fabrikanten en producten die dit MFi label hebben verdiend. Als Apple-gebruiker wilde ik natuurlijk een set MFi-apparaten. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd, en koos uiteindelijk voor Pure 312 3Nx van Signia. In dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen met het instellen en gebruiken van deze set.

Een paar dingen vooraf:

 • Ik ga ervan uit dat het gedrag van “Made for iPhone”-gehoorapparaten vergelijkbaar voor verschillende fabrikanten en apparaten is. Er zijn genoeg alternatieven die niet aan de standaarden van Apple voldoen; ik kan weinig zeggen over deze apparaten.
 • Ik heb niet veel apparaten van verschillende fabrikanten gebruikt of getest, dus ik kan geen vergelijkingen maken of zelfs aanbevelingen doen.
 • Ik ben Duitser en woon in Duitsland, dus kan niks zeggen over de specifieke kanten van gehoorapparaten in de VS of andere landen.
 • Hoewel ik de taal van het besturingssysteem van mijn iPhone op Engels heb gezet voordat ik schermafbeeldingen ging maken voor dit artikel zijn er Duitse woorden die niet vertaald kunnen worden. Ik zal ze uitleggen wanneer we ze tegenkomen.

Je gehoorapparaten aan je iPhone voorstellen

Je verbindt MFi-gehoorapparaten met je iPhone via "Instellingen > Toegankelijkheid > Hoortoestellen". Dat gaat natuurlijk via Bluetooth, maar gehoorapparaten hebben geen knop waardoor je ze kunt laten koppelen; in plaats hiervan moet je het batterijencompartiment van de apparaten openen en weer sluiten om ze te laten herstarten.
(Als je gehoorapparaten hebt die MFi niet ondersteunen, koppel je ze via "Instellingen > Bluetooth" net als bij andere Bluetooth-apparaten.)

Als dit goed gaat, herkent iOS je gehoorapparaten en geeft ze een naam. Je ziet de naam van mijn apparaten in de volgende schermafbeelding. “Hörsystem” betekent gehoorapparaat; ik weet niet waarom er puntjes staan in plaats van mijn achternaam, en nee, ik heb geen manier gevonden om deze naam te veranderen.

Een gehoorapparaat dat gekoppeld is met iOS

De volgende stap is, dat je akkoord moet gaan met een standaard Bluetooth-verzoek voor koppeling.

De status van je apparaat verandert dan in "Verbonden", en als je hierop tikt krijg je een nieuwe pagina waarop je je apparaat kunt configureren. Het meeste hiervan zal duidelijk zijn.Instellingen voor je gehoorapparaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt je gehoorapparaten apart configureren voor specifieke situaties. (In mijn geval heeft mijn gehoorspecialist dit voor mij ingesteld, en toen ik last had van het geruis van de wind tijdens het fietsen heeft zij hiervoor een aanpassingen gemaakt. Het lijkt me verstandig dat jij dit ook door jouw gehoorspecialist laat doen). Je kunt tussen deze voorinstellingen schakelen door er op te tikken. Meestal gebruik ik de algemene instellingen. De instellingen voor een rumoerige omgeving werken goed als je in een restaurant zit of met meerdere vrienden of collega's samenkomt. De muziek-instellingen gebruik ik zelden: ik gebruik dan liever mijn eigen koptelefoon.

Je kunt ook de optie "Live luisteren" gebruiken.
Deze mogelijkheid van iOS, die ook werkt met AirPods, gebruikt de microfoon op je iPhone om audio naar je gehoorapparaten te sturen, wat handig zou kunnen zijn in situaties waarin je iPhone dichterbij de bron van het geluid kan komen dan de microfoons van je gehoorapparaten. In theorie althans - ik heb zelf geen verandering gemerkt, toen ik deze optie gebruikte.

Als je om wat voor reden dan ook opnieuw wil beginnen kun je op "Vergeet dit apparaat" tikken (onderaan).

Nu kent de iPhone je gehoorapparaten. Als je ze uitschakelt zal de iPhone dit opmerken en de functies voor je gehoorapparaat uitschakelen. Als je ze later weer aan zet, zal de iPhone automatisch weer verbinding maken, dus je hoeft de koppelprocedure dan niet opnieuw te doorlopen.

De meeste fabrikanten hebben hun eigen apps (voor iOS en Android), die sommige van bovenstaande knoppen hebben, en soms zijn er nog meer mogelijkheden. Omdat deze apps verschillen per fabrikant, besteed ik daar in dit artikel verder geen aandacht aan.

Laten we nu geen kijken hoe je veelvoorkomende taken uitvoert die je nodig hebt voor je gehoorapparaten.

Telefoneren

Als je telefoneert - uitgaand of inkomend - stuurt de iPhone het binnenkomende signaal automatisch naar je gehoor-apparaat. In de meeste gevallen is dat ook wat je wilt. Als je het geluid via de luidspreker van je iPhone, je HomePod of een ander apparaat wilt horen, kun je op de knop "audio" van het telefoongesprek-scherm tikken om een lijst met de beschikbare uitvoerapparaten te zien.

 

Kies een geluidsuitvoerapparaat
Tik op "audio" (links), en kies dan een bestemming (rechts).

Naar muziek luisteren

Het afspelen van muziek gaat op een vergelijkbare manier. Standaard stuurt je iPhone het signaal naar je gehoorapparaat, maar je kunt het ook naar een ander apparaat sturen. In dit geval zie je geen "audio"-knop, maar kan je tikken op het Airplay-ikoon AirPlay-ikoon onderin het scherm van de muziekspeler.

Het kiezen van een audio-uitvoerapparaat in de Muziek-app
Tik op de AirPlay-knop (links) om een lijst te zien van de beschikbare audioapparaten (rechts).

In dit geval is de enige AirPlay-uitvoer in deze lijst "Wohnzimmer", onze met AirPlay uitgeruste stereo-installatie in de woonkamer. Maar het is in ieder geval slim om alle audio-uitvoerapparaten in één bij elkaar te zien, los van alle verschillende protocollen waarmee ze verbonden zijn.

Gesproken navigatie-aanwijzingen 

Apple Kaarten
Zie je een knop om audio door te sturen?

 

In de auto gebruiken mijn vrouw en ik vaak Apple Kaarten om de weg te vinden. (Onze auto is te oud voor CarPlay en heeft ook geen ingebouwde GPS-navigatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het meest geavanceerde onderdeel is de cassettespeler). De eerste keer dat we de navigatie gebruikten met mijn nieuwe gehoorapparaat, merkte mijn vrouw dat ze geen aanwijzingen hoorde. Goed geraden, de iPhone stuurt het geluid van Kaarten standaard naar het gehoorapparaat.

Op het scherm van de iPhone zagen we geen mogelijkheid om de aanwijzingen naar de luidspreker van de iPhone te dirigeren - het kan heel handig zijn als de passagier de aanwijzingen ook kan horen. Dat zou nog relevanter zijn in die gevallen dat mijn vrouw achter het stuur zit, terwijl ik de enige zou zijn die de aanwijzingen kan horen. Omdat we destijds haast hadden, lieten we het op dat moment maar zo.

Op een later tijdstip keek ik nog eens naar de interface van Apple Kaarten, maar ook op mijn gemak kon ik nog steeds niet vinden hoe ik het geluid om kon leiden. Bij mijn volgende bezoek aan de gehoorapparatenspecialist vroeg ik of zij wisten hoe dat moest, maar zij wisten het ook niet. Ik vond uiteindelijk het antwoord via een Google-zoekopdracht. Zou jij het wél geweten hebben?

Je kunt de lijst oproepen vanuit de onderkant van het navigatiescherm - je krijgt dan een lijst met knoppen te zien. Eén van die knoppen heet "Audio", en als je erop tikt, zie je de optie om navigatie-aanwijzingen naar de luidspreker van de iPhone te sturen. 

Een audio-uitvoerapparaat kiezen in Apple Kaarten
Veeg naar boven in de lijst, tik op "Audio", en kies vervolgens een uitvoerapparaat.

Naar mijn mening is dit een slecht voorbeeld van verborgen functies.
Hoe moet een normale gebruiker, die geen handleidingen leest, weten dat je deze lijst tevoorschijn kunt toveren? Er zou op zijn minst een aanwijzing moeten zijn in het zichtbare deel van het scherm dat er nog een verborgen deel is, bijvoorbeeld een pijltje.

Dictafoon-memo's beluisteren

 

Dictafoon
Zie je hier misschien knoppen om het geluid om te leiden?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bezoek aan de tweewekelijkse repetitie van mijn kleine koor, met mijn nieuwe gehoorapparaat in, leidde tot een ongemakkelijke situatie. We wilden een lied opnemen dat we gerepeteerd hadden, om te kunnen horen of we al vooruitgang hadden geboekt. Ik nam de uitvoering op met de Dictafoon-app en startte daarna het afspelen. Ik kon de opname goed horen, maar mijn medezangers keken mij niet-begrijpend aan. Je snapt het waarschijnlijk al: de uitvoer liep via mijn gehoorapparaat, niet via de luidspreker van de iPhone. Dus keek ik in de interface van de Dictafoon-app om het uitvoerapparaat te wijzigen.

Maar deze keer was er geen enkele manier om te bepalen via welk apparaat de audio werd afgespeeld: geen "Audio"-knop, geen AirPlay-knop, geen verborgen scherm dat je kunt optrekken om regelaars te tonen. De knop met drie puntjes riep een scherm met veel nuttige functies op, maar geen manier om de audio-bestemming te veranderen. Uiteindelijk stuurde ik het lied-bestand na afloop van de repetitie, via e-mail naar mijn collega's. Pas veel later vond ik toch verscheidene manieren om een gesproken memo naar de luidspreker van de iPhone of een andere bestemming te sturen - lees verder!

De standaard-audiobestemmingen veranderen

Het zal nu wel duidelijk zijn, dat het standaardgedrag voor de integratie tussen iOS en gehoorapparaat eruit bestaat dat alle audio naar je gehoorapparaat gestuurd wordt. Er zou een manier moeten zijn om dit te veranderen - en die is er ook.

Audiopad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga terug naar "Instellingen > Toegankelijkheid > Horen > Hoortoestellen", het scherm waar je je gehoorapparaat aansloot. Dat scherm bevat meer regelaars, en één ervan draagt de naam "Audiopad".

Tikken op "Audiopad > Media-audio" brengt drie keuzeopties naar voren. (Dezelfde als voor "Gespreksaudio" tijdens een telefoongesprek.)

De standaardinstelling hier is "Automatisch". Verander het naar "Nooit naar hoortoestellen" en alle audio wordt naar de iPhone-luidspreker gestuurd. Dus dit zou één (onhandige) oplossing zijn voor het gesproken memo-probleem: schakel over naar "Nooit naar hoortoestellen", speel de memo af, en zet de instelling dan weer terug naar "Automatisch".

Audiopad-instellingen

"Altijd naar hoortoestellen" is, zo blijkt uit mijn testen, een incorrecte benaming: er zou "Altijd naar hoortoestellen wanneer aanwezig" moeten staan, want zo werkt het. Als je hoortoestellen verbonden zijn met de iPhone, stuurt deze optie de audio erheen. Als ze niet verbonden zijn, wordt geluid afgespeeld via de luidspreker van de iPhone. De vraag blijft: wat doet "Automatisch" precies? In mijn testen werkt deze optie hetzelfde als "Altijd naar hoortoestellen (wanneer aanwezig)". Het hulpdocument van Apple zegt er dit over:

Audiopad

Kies het standaardapparaat voor het afspelen van audio.

Nou, dat helpt. Als jij weet wat "Automatisch" doet, laat hieronder dan een commentaar achter.

Snelkoppelingen - en een tweede oplossing voor gesproken memo's

Er bestaat een aantal snelkoppelingen dat helpt met de gewone hoortoestelfuncties. Het Bedieningspaneel bevat twee relevante knoppen. De Audio-kaart (zoals Apple deze noemt), bovenin rechts, heeft een AirPlay-knop die toegang geeft tot alle beschikbare audio-bestemmingen, precies zoals de AirPlay-knop in de muziekspeler.

In de Audio-kaart op de AirPlay-knop tikken is ook een mogelijke oplossing voor het probleem met de gesproken memo's dat ik hierboven beschreef. Je krijgt dan een lijst van mogelijke audio-uitvoerapparaten te zien. Net als de eerste oplossing, is deze wijziging van uitvoerapparaat permanent; als je terug wilt keren naar geluid via je gehoorapparaat, dan moet je dat opnieuw handmatig instellen.

Audio-uitvoer bepalen in het Bedieningspaneel

En er is ook nog de "Horen"-knop (die met het oor-ikoontje hierboven). Als je hem niet ziet in het Bedieningspaneel, zul je hem moeten activeren in "Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan". Het ikoon geeft toegang tot een aantal belangrijke functies, zoals volume, standaard geluidsinstellingen, en "Live luisteren".

Een andere mogelijkheid is de zogenaamde Activeringsknop voor Toegankelijkheid, waarmee je ook snel toegang krijgt tot de "Horen"-knop. Op een iPhone X of nieuwer gebruik je die als je drie keer op de knop aan de rechterzijkant drukt. Op andere iPhones druk je drie keer op de Thuisknop. Je kunt de activeringsknop voor Toegankelijkheid instellen in "Instellingen > Toegankelijkheid > Activeringsknop". Een van de keuzes is "MFi-gehoorapparaten". Als je vervolgens driemaal op de activeringsknop drukt krijg je de "Horen"-knop te zien, of als je meer dan één keuze voor deze activeringsknop hebt ingesteld, zie je een lijst met keuzes. Tik vervolgens op "Gehoorapparaten" en je krijgt dezelfde "Horen"-opties als de eerder genoemde te zien.

 

Het gebruik van de activeringsknop voor Toegankelijkheid
Druk drie keer op de knop aan de rechter-zijkant of op de Thuisknop om de knoppen voor Toegankelijkheid te zien.

Tenslotte biedt iOS nog een sneltoets waarmee je de batterijlading van je gehoorapparaat kunt checken. Veeg op het Toegangs- of Thuisscherm van je iPhone van links naar rechts om de instelbare lijst van widgets te zien. De Batterijen-widget toont niet alleen de lading van de iPhone, Apple Watch of AirPods, maar ook die van je gehoorapparaat. Als je deze widget niet ziet, scroll dan naar beneden en tik op "Wijzig" om hem activeren, op dezelfde manier waarop je de knop "Horen" toevoegt aan het Bedieningspaneel.

De Batterijen-widget

Je gehoorapparaat gebruiken met meer dan één Apple-apparaat

Het koppelen van je gehoorapparaat met meerdere apparaten is ingewikkeld en problematisch, als je het commentaar in TidBITS Talk mag geloven. In het algemeen moet je, als je je gehoorapparaat met een ander Bluetooth-apparaat wilt koppelen, zowel het gehoorapparaat als het andere Bluetooth-apparaat in koppelmodus zetten. Omdat gehoorapparaten daar geen knop voor hebben moet je ze uit doen, de batterij er uit halen en weer plaatsen (om te herstarten), en vervolgens doe je ze er weer in. Nogal een gedoe, en zeker niet comfortabel.

Als we de discussie echter beperken tot Apple-apparaten, vinden we een relevant Apple-ondersteuningsdocument dat verrassend duidelijk is:

Als je je hoortoestellen koppelt aan meer dan één apparaat (bijvoorbeeld zowel iPhone als iPad), schakelt de verbinding voor je hoortoestellen automatisch van de ene naar de andere wanneer je iets doet dat audio genereert op het andere apparaat, of wanneer je een telefoontje op de iPhone ontvangt.

Wijzigingen die je aanbrengt in de gehoorapparaat-instellingen op één apparaat, worden automatisch naar je andere apparaten gestuurd.

 1. Meld je op alle apparaten aan met je Apple ID.
 2. Verbind alle apparaten met hetzelfde wifi-netwerk.

Geluidsoverdracht

Verder moet Geluidsoverdracht aan staan; schakel het in via "Instellingen > Toegankelijkheid > Horen/Hoortoestellen".

Ik heb dit getest met mijn iPhone en iPad; de resultaten waren wisselend.

 • Toen ik me aanmeldde met dezelfde Apple ID en verbinding maakte met hetzelfde wifi-netwerk, werden de hoortoestelinstellingen van mijn iPhone inderdaad op magische wijze overgebracht naar mijn iPad. Dus het tweede apparaat weet van mijn hoortoestel zonder het ooit te hebben gezien of er direct mee te koppelen. Dat is heel goed.
 • Mijn eerste tests draaiden om het ontvangen van telefoontjes, terwijl muziek van een ander apparaat via mijn hoortoestellen afgespeeld werd. Ik begon met het luisteren van muziek op de iPad, die correct naar mijn hoortoestellen was gestuurd. Ik heb toen iemand me laten bellen op de iPhone. Onmiddellijk werd de muziek op de iPad tot zwijgen gebracht en stuurde de iPhone de beltoon (en de stem van de beller) naar de hoortoestellen. Bij sommige tests stopte de iPad de muziek tijdens het gesprek, herstelde de verbinding met mijn hoortoestellen nadat het gesprek was beëindigd en hervatte het afspelen. In andere gevallen stopte de iPad de muziek en gebeurde er niets aan het einde van het gesprek.
 • Mijn tweede reeks testen omvatte het afspelen van muziek op één apparaat en vervolgens het starten van muziek op het tweede apparaat. Het automatisch schakelen van de hoortoestellen vond ik werkte niet betrouwbaar, wat ik ook probeerde. Wat werkte, was de volgende reeks stappen: 
  • Muziek speelt op apparaat A via de hoortoestellen.
  • Stop de muziek op A en verplaats de audiobestemming met de AirPlay-knop van de hoortoestellen naar een andere bestemming.
  • Start de muziek op apparaat B. Na een vertraging zou het automatisch via de hoortoestellen moeten spelen.

Het doel - het automatisch overbrengen van de hoortoestelinstellingen naar alle deelnemende Apple-apparaten - is prima en lijkt te werken. De overstap van het ene apparaat dat muziek afspeelt, naar het andere, werkt bij mij soms, en soms niet. Maar mijn tests waren verre van volledig. Je opmerkingen zijn welkom!

Het werkt gewoon. Meestal 

Over het algemeen ben ik best tevreden over hoe Apple de ondersteuning voor hoortoestellen integreert in iOS. De installatie is eenvoudig en de manier waarop alle audio naar de hoortoestellen wordt gestuurd, is in de meeste gevallen logisch.

Er zijn een paar situaties waarin dit niet het geval is, en hoewel Apple de interface beter vindbaar kan maken, zijn er telkens wel manieren om audio van de hoortoestellen om te leiden naar andere audiobestemmingen. Een uniform symbool (zoals de AirPlay-knop) dat naar een consistent ingedeeld scherm leidt, zou nuttig zijn, evenals een Siri-opdracht om "audio af te spelen op mijn hoortoestellen". Slechts een paar apps, zoals spraakmemo's, bieden geen enkele in-app-manier om audio om te leiden. Laten we hopen dat Apple dit in een update meeneemt.

Hoewel Apple moeite heeft gedaan om één set hoortoestellen te laten werken met meerdere iOS-apparaten, werkt het automatisch schakelen alleen goed bij telefoontjes. Met muziek en andere audio is de omschakeling op zijn best lukraak. Daar is nog veel ruimte voor verbetering.


Klaus Wirtz is sinds de jaren negentig een TidBITS-lezer. Hij was lid van het Duitse vertaalteam van TidBITS van 2003 tot 2006. De laatste tijd is hij een beetje hardhorend geworden.