Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Apple kondigt iOS 13 aan en komt met iPadOS

Zoals verwacht, kondigde Apple tijdens de WWDC-keynote van vandaag iOS 13 aan (ze doen niet aan bijgelovigheid in Cupertino), maar de verrassing was de aankondiging van iPadOS (nog zonder versienummer). iPadOS is niet echt de radicale heruitvinding die de nieuwe naam doet vermoeden, maar het geeft wel aan hoe de iPhone en iPad de laatste tijd een andere kant op zijn gegaan.

De twee zullen in de toekomst misschien nog verder van elkaar komen te liggen, maar op dit moment is iPadOS in principe een superset van iOS 13, met dezelfde verbeteringen zoals 30% snellere Face ID-herkenning, 50% kleinere app-downloads met 60% kleinere updates en apps die tot twee keer zo snel opstarten. Echter, in tegenstelling tot iOS 12 is iOS 13 niet voornamelijk een snelheids-update.

Hier zijn een aantal van de nieuwigheden die later dit jaar komen.

Donkere modus

Net als macOS 10.14 Mojave zal iOS 13 Donkere modus krijgen, ondanks de productiviteitsvermindering die dit kan inhouden. (Zie “The Dark Side of Donkere modus” (31 mei 2019.) Hoewel Donkere modus iOS 13's kenmerkende functie is, is er weinig over te vertellen: het maakt apps donker, ten minste Apples meegeleverde apps. Andere app-ontwikkelaars zullen zeker de zomer gebruiken om deze ondersteuning toe te voegen aan hun apps. Je kunt het handmatig aanzetten in Control Center of het automatisch 's avonds laten inschakelen.

Donkere modus is misschien wat controversiëler op de Mac, maar in iOS zal het zeer welkom zijn bij gebruikers die hun iOS-apparaten in donkere ruimten gebruiken. Het zal ook wat verbeteringen in batterijduur opleveren voor iPhones met een OLED-scherm, zoals de iPhone X.

Herinneringen

De app Herinneringen is altijd frustrerend zwak geweest, dus het is prettig om te horen dat Apple de app herzien heeft. Apple deelde niet veel details, maar de schermafbeelding ziet er gaaf uit, ervan uitgaande dat je die kunt lezen in Donkere modus.

Herinneringen in iOS 13

Eén ding dat Apple belooft, is dat de nieuwe app Herinneringen beter integreert met andere systeem-apps als Agenda en Berichten. Zo kan je een contact in Herinneringen markeren en krijg je een melding van die herinnering als je met diegene een iMessage-gesprek hebt.

Reminders in iOS 13

Met een nieuwe QuickType-taakbalk boven het toetsenbord kan je tijden, datums, locaties en zelfs foto's en gescande documenten toevoegen aan herinneringen en machinaal leren schijnt je te helpen je lijsten op een intelligente manier te sorteren, hoewel wij eenvoudige sortering al goed genoeg zouden vinden. (Zie “Slechte Apple #4: Herinneringen sorteert beroerd”, 3 mei 2019.)

Kaarten

Apple bouwt, in een poging om Google bij te houden, zijn app Kaarten en de onderliggende database helemaal van de grond af aan opnieuw op. Het bedrijf laat auto's meer dan 4 miljoen mijl door de VS rijden, een taak die naar verwachting tegen het eind van 2019 voltooid zal zijn. Een beperkt aantal andere landen volgt in 2020. De nieuwe kaarten zijn veel gedetailleerder, en wij hopen dat dit zal leiden tot betrouwbaardere navigatie.

Before and after Apple's new Maps effort

Voor en na Apples werk aan Kaarten

Een deel van Apples werk is een "nieuwe" functie genaamd Look Around: een fotografisch beeld op straatniveau van locaties op de kaart. Noem het vooral niet Street View. Zoals je van Apple mag verwachten, lijkt Look Around veel soepeler te werken dan Googles Street View.

Look Around in Kaarten

Look Around in Maps

Kaarten biedt ook in de app zelf een aantal verbeteringen. Je hebt toegang tot een serie Favorieten als je het zoekveld gebruikt, zodat je locaties makkelijker terugvindt. Je kunt ze ook verzamelen in "collections", die je vervolgens met vrienden kunt delen. Apple noemde in de keynote ook een nieuwe functie, waarmee je onderweg een geüpdatete aankomsttijd kunt delen.

Camera en Foto's

Velen van ons bekijken oudere foto's niet meer, omdat het veel werk is. Dit probleem probeerde Apple op te lossen met de categorie Aandenkens, maar wij betwijfelen of deze functie zo handig was als Apple verwachtte. Nu heeft Apple een pagina geleend van Google Foto's: waar eerst een lading foto's in je schoot gedumpt werd, worden ze nu intelligent georganiseerd in verzamelingen op basis van dagen, maanden en jaren. Machinaal leren helpt voortaan ook om duplicaten en andere rommel te verwijderen, en haalt je beste foto's naar voren.

Photos in iOS 13De fotobewerker is opnieuw vormgegeven, zodat je nu via tikken en slepen met alle effecten (waaronder een groot aantal nieuwe) kunt werken. En alle mogelijkheden om foto's te bewerken (bijvoorbeeld bijsnijden en roteren) zijn nu (eindelijk!) ook beschikbaar voor video's, zodat je deze kunt corrigeren als je per ongeluk in een verkeerde oriëntatie filmde. Je hoeft dan niet meer gebruik te maken van iMovie op de Mac.

Tot slot bevat de app Camera ook een paar vernieuwingen in Portretmodus, waaronder een heel licht mono-effect en een manier om portretbelichting aan te passen.

Privacy-functionaliteit

Een van de belangrijkste aankondigingen op de keynote was de nieuwe functie Sign In with Apple, een directe concurrent voor de enkelvoudige inlogmogelijkheden van Facebook en Google. Het concept is simpel: je kunt inloggen in een app met de Apple ID die bij het apparaat hoort, maar in tegenstelling tot Facebook en Google zal Apple jouw persoonlijke gegevens niet delen, tenzij je daar expliciet toestemming voor geeft. In feite laat Apple je, puur voor die specifieke app, een tijdelijk, anoniem e-mailadres aanmaken. De enige vraag is of software-ontwikkelaars ervoor zullen kiezen om deze functie in te bouwen (en of Apple hen de keuze laat). Het was tijdens WWDC niet duidelijk of Sign In with Apple ook beschikbaar komt voor websites, waar het extra welkom zou zijn.

Email addresses generated by Sign In with Apple

iOS 13 biedt ook verbeteringen op het gebied van locatie-tracking. Het wordt mogelijk om je locatie slechts eenmalig met een app te delen, je krijgt meldingen wanneer een app je locatie traceert, en Apple beperkt zelfs de toegang die ontwikkelaars hebben tot wifi- en Bluetooth-gegevens, zodat ze jouw locatie ook daar niet meer uit kunnen herleiden.

Overige

In iOS 13 zitten daarnaast nog allerlei andere functies. We noemen er een paar:

Miscellaneous iOS 13 features

 • Een nieuw deelvenster:
  Apple heeft dit venster helemaal vernieuwd, en biedt nu onder andere voorgestelde deel-acties.
 • Mail: 
  Voor het eerst biedt Mail in iOS tekstbewerkingsopties die vergelijkbaar zijn met de mogelijkheden op de Mac, met bijvoorbeeld lettergrootte, stijlen, kleur, uitlijning en lijsten.
 • Notities:
  de app Notities krijgt eindelijk gedeelde mappen en een galerijweergave voor je notities.
 • Bestanden:
  de app Bestanden ondersteunt nu verbinding met SMB-bestandsservers, het delen van mappen in iDrive en het aansluiten van externe schijven als SD-kaarten en USB-sticks.
 • HomeKit:
  camera's met HomeKit van Arlo en Logitech ondersteunen nu Apples nieuwe HomeKit Secure Video, waarbij beeldmateriaal veilig opgeslagen wordt in iCloud in plaats van op servers van derden. Apple is ook partnerschappen aangegaan met fabrikanten Eero, Linksys en Spectrum, om firewall-bescherming te kunnen bieden voor ieder individueel HomeKit-apparaat op een netwerk.
 • AirPods:
  AirPods krijgen twee fijne nieuwe mogelijkheden. Siri kan nu automatisch inkomende sms-berichten voorlezen via je Airpods. Bovendien kun je nu twee sets Airpods koppelen aan één iPhone. Deze functie heet Shared Listening.
 • Toetsenbord:
  op het ingebouwde toetsenbord kun je nu vegen om te typen, een functie die Apple QuickPath noemt.
 • Find My:
  Vind mijn vrienden en Vind mijn iPhone worden gecombineerd in één app, waarin de locaties van je vrienden en jouw apparaten getoond worden.
 • Gamen:
  net als tvOS 13 biedt ook iOS 13 ondersteuning voor Xbox One S- en PlayStation 4-controllers!

iPadOS

Wat is iPadOS? Het is in principe iOS 13 met speciale iPad-specifieke aanpassingen die de ervaring optimaliseren, zodat de iPad niet gewoon een “grote iPhone” is. Hier zijn een paar functies die iPadOS onderscheiden van iOS 13:

 • Beginscherm:
  het Beginscherm in iPadOS is geoptimaliseerd voor de iPad. Je kunt er meer miniaturen op kwijt en je kunt je Vandaag-weergave erop vastzetten. Het Beginscherm in iPadOS
 • Safari:
  misschien wel het belangrijkste iPadOS-kenmerk is een bureaubladversie van Safari, waarvan Apple beweert dat die complexe web-apps ondersteunt als Google Docs, Squarespace en WordPress. Er zit ook een downloadmanager in, waarmee je bestanden direct in de app Bestanden kunt downloaden.
 • Multitasking:
  Apple heeft iOS 12's huidige multitasking-functies uitgebreid, zodat je kunt schakelen tussen diverse apps in Slide Over, met dezelfde app kunt werken in Split View en App Exposé kunt gebruiken om door je app-combinaties te navigeren.
 • Tekst bewerken:
  iPadOS herziet tekstmanipulatie op de iPad. Je kunt een cursor meteen daarheen slepen waar je hem wilt hebben. Je kunt met een vinger over de tekst slepen om deze te selecteren. Met een dubbele tik selecteer je een woord en met een drievoudige een zin. Met vier tikken selecteer je een alinea.
 • Toetsenbord:
  iPadOS biedt je de mogelijkheid om een eenhands-toetsenbord (ongeveer ter grootte van een iPhone-toetsenbord) te gebruiken, die je over het scherm kunt slepen.
 • Lettertype-beheer:
  iPadOS biedt volledige lettertype-beheer. Je kunt nieuwe lettertypen verkrijgen in de App Store.

Ondersteunde apparaten en beschikbaarheid

Helaas werken iOS 13 en iPadOS niet op alle apparaten die nu iOS 12 ondersteunen. Bij de iPhone vallen de iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus af, waardoor de iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE de oudste iPhones zijn die worden ondersteund. Net zo is de enige iPod touch die iOS 13 kan draaien het recent uitgekomen zevendegeneratie-model.

Bij de iPads vallen de originele iPad Air, de iPad mini 2 en de iPad mini 3 af, waardoor alleen de volgende modellen iPadOS draaien:

Alle iPad Pro-modellen iPad (5e en 6e generatie) iPad mini 4 en iPad mini (5e generatie) iPad Air 2 en iPad Air (3e generatie) Apple zei dat bèta's van iOS 13 en iPadOS direct beschikbaar zouden zijn voor ontwikkelaars en we verwachten publieke bèta's in juli. De officiële versie zal waarschijnlijk samenvallen met Apples gebruikelijke aankondiging van nieuwe iPhones in september.

bron Tidbits