Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De App bibliotheek

De Appbibliotheek van iOS 14

[Bron TidBits]

Nee, de Appbibliotheek zal de organisatie van je thuisscherm niet aanpassen. Je bent zelfs nog steeds de baas over waar je apps staan. Het gaat je wel helpen om een coherentere, aangepaste organisatie van je apps te maken. Laten we eens kijken naar de details van de Appbibliotheek: wat is het wel, en wat is het niet?.

Tot iOS 14 had iOS geen mogelijkheid voor verwijzingen of aliassen. Vanuit het perspectief van de gebruiker waren je thuisschermen eigenlijk 'de waarheid'. Een app kon maar op één plaats staan. Stond het niet op je thuisscherm, dan was het er niet. Als je een bepaalde app niet kon vinden moest je een zoekopdracht uitvoeren.
De Appbibliotheek brengt daar verandering in aan. Alle apps vind je nu in die Appbibliotheek, maar ze kunnen ook op je thuisscherm staan. Dat betekent dat je thuisscherm niet langer vol hoeft te staan met apps die je wellicht wel op je iPhone wilt houden, maar die je maar heel weinig gebruikt. Je kunt ze verstoppen en alleen die apps die je vaak gebruikt op je thuisschermen plaatsen. De Appbibliotheek wordt dus 'de waarheid'.

Hoe werkt de Appbibliotheek?

De Appbibliotheek valt je misschien niet eens op, tenzij je van rechts naar links veegt naar het meest rechtse beginscherm, waar de Appbibliotheek zich bevindt. En nee, de Appbibliotheek vervangt niet je bestaande laatste beginscherm; het is een extra scherm rechts van wat je laatste beginscherm ook is, net zoals de Vandaag-weergave een extra scherm is links van je eerste beginscherm.
De Appbibliotheek presenteert al je apps op één scherm en organiseert ze automatisch in vooraf gemaakte mappen. De twee mappen bovenaan zijn altijd Suggesties en Recent toegevoegd.
Daarna verdeelt Appbibliotheek je app-pictogrammen in mappen zoals Sociaal, Hulpprogramma's, Amusement, enzovoort, die overeenkomen met App Store-categorieën. Mogelijk heb je ook speciale mappen voor Apple Arcade-games en Bedrijfsapps. Je kan de mappen niet hernoemen of opnieuw rangschikken.

De map Suggesties bevat vier app-pictogrammen. Het is niet duidelijk hoe iOS ze selecteert en ze kunnen verschillen van de Siri-suggesties die je krijgt als je naar beneden veegt op een beginscherm.
De rest van de mappen bevat drie grote app-pictogrammen en een set van vier kleine pictogrammen. Tik op een van de grote app-pictogrammen om ze rechtstreeks te openen. Om de map te openen en te zien wat er nog meer in zit - in een alfabetisch gesorteerd pictogramraster - tik je op de set van vier kleine pictogrammen. Als een map minder dan vijf apps bevat, zijn alle vier pictogrammen grote app-pictogrammen.

 

Een Appbibliotheek-map openen

De App-bibliotheek presenteert je apps in vooraf gemaakte mappen.
Tik op een van de vier app-sets om de map te openen.

Als je liever een volledige lijst van al je apps wil zien in plaats van uit te zoeken in welke map een bepaalde app kan staan, tik je op het zoekveld boven aan het scherm of veeg je omlaag op het scherm Appbibliotheek. Je kan natuurlijk naar een specifieke app zoeken, maar voordat je iets in het zoekveld invoert, zie je dat de Appbibliotheek ze allemaal in alfabetische volgorde weergeeft. Waarom zoeken naar apps in de app-bibliotheek in plaats van de Spotlight-zoekopdracht in iOS? Omdat als je ernaar zoekt in de Appbibliotheek, je ze naar je beginscherm kan slepen. Daarover straks meer.

 

Zoeken naar een app in Appbibliotheek

In het zoekscherm van de app-bibliotheek worden je apps
in alfabetische volgorde weergegeven en kan je ook naar apps zoeken.

Wil je een demo?
Ik heb een korte video gemaakt met de basisprincipes van de Appbibliotheek.

Waar gaan nieuwe apps naartoe?

Alle nieuw gedownloade apps gaan alleen naar de Appbibliotheek en verschijnen niet op het beginscherm. Als gevolg hiervan helpt de Appbibliotheek je daadwerkelijk je zorgvuldig ontworpen beginschermen te behouden door te voorkomen dat nieuwe apps op willekeurige plaatsen op de schermen verschijnen. Ik haat het om door beginschermen te vegen om een app te vinden die ik zojuist heb gedownload.
Of, als je alle nieuwe apps standaard op je beginscherm wil hebben, ga je naar "Instellingen > Beginscherm" en schakel "Zet in Beginscherm" in.

Hoe kopieer ik een app uit de app-bibliotheek naar het beginscherm?

Er zijn twee basisbenaderingen:

 • Als je weet in welke Appbibliotheek-map de app zich bevindt, open je deze, houd je het pictogram van de app ingedrukt en sleep je het pictogram naar links om deze aan een beginscherm toe te voegen. Er is geen indicatie dat dit mogelijk is en als je blijft aanraken totdat een pop-over verschijnt, bevat deze niet de optie "Wijzig beginscherm" die je krijgt wanneer je een app op het beginscherm aanraakt en vasthoudt. Begin gewoon met slepen en het zal werken.
 • Als je geen idee hebt waar de app zich in de app-bibliotheek bevindt, begin dan vanuit het zoekscherm. Tik op het zoekveld en zoek of blader door de alfabetische lijst om de app te vinden. Houd het pictogram aangeraakt en sleep het naar links om het aan een beginscherm toe te voegen.

Blijf in beide gevallen slepen om tussen beginschermen te schakelen en pauzeer in een map om deze te openen. Til je vinger op wanneer deze zich op het scherm of in de gewenste map bevindt.

Nogmaals, als je een snelle demo wilt,
heb ik een korte video gemaakt die laat zien hoe je een app kan kopiëren naar, en verwijderen van, je beginscherm.

Blijven apps die ik naar mijn beginscherm verplaats in de Appbibliotheek?

Ja. De Appbibliotheek bevat altijd al je apps. Onthoud dat de Appbibliotheek de waarheid bevat over welke apps op je iPhone zijn geïnstalleerd.

Kan ik een app van mijn beginscherm verwijderen zonder deze te verwijderen?

Absoluut. Wanneer je begint met het verwijderen van een app van het beginscherm, krijg je de keuze of je deze volledig van het apparaat wilt verwijderen of deze naar je Appbibliotheek wil 'verplaatsen'. (Onthoud dat apps altijd aanwezig zijn in de Appbibliotheek, dus er is geen verplaatsing bij betrokken; je verwijdert het gewoon van het beginscherm.) Zo ziet dat er uit:

 1. Tik, en houd vast, op een lege ruimte op een beginscherm om de 'schudmodus' te openen.
 2. Tik op het minteken op een app-pictogram.
 3. Er verschijnt een dialoogvenster waarin je wordt gevraagd of je de app wil verwijderen of naar de Appbibliotheek wil verplaatsen.

Als je op "Verplaatsen naar Appbibliotheek" tikt, verdwijnt de app van je beginscherm, maar deze blijft in de Appbibliotheek.

Kan ik apps rechtstreeks uit de Appbibliotheek verwijderen?

Ja, en in feite zijn er twee manieren om dit te doen. Gebruik de eerste methode als je snel meerdere apps wil verwijderen; de tweede methode is wellicht gemakkelijker om een enkele app te verwijderen:

 • Raak een lege plek in de Appbibliotheek lang aan om in de 'schudmodus' te komen. Merk op dat de pictogrammen in de Appbibliotheek allemaal x-knoppen hebben in plaats van mintekens om aan te geven dat de app wordt verwijderd door erop te tikken. Tik op de x-knop van een app en tik in het dialoogvenster dat verschijnt, op "Verwijderen"..
 • Tik rechtstreeks langdurig op de app en tik op "Verwijderen" wanneer de pop-over verschijnt.

Een app verwijderen uit de Appbibliotheek

Helpt de Appbibliotheek me om mijn beginschermen op te ruimen?

Doordat de Appbibliotheek toegang biedt tot al je apps, kan je jouw interactie met de apps die je het vaakst gebruikt, drastisch vereenvoudigen. Stel dat je meerdere startschermen hebt met een willekeurige verzameling apps. Als je op mij lijkt, heb je misschien je eerste paar startschermen zorgvuldig georganiseerd en vervolgens opgegeven, omdat het organiseren van apps in iOS (nog steeds!) zo vervelend is. Je kan die mengelmoes beginschermen verbergen in iOS 14, hoewel je misschien niet weet hoe je het zelf moet doen. Hier is de truc:

 1. Tik op een lege plek op het beginscherm en houd deze aangeraakt om de 'schudmodus' te openen.
 2. Tik op de stippen boven het Dock om die aangeven op welk beginscherm je je bevindt.
 3. Het nieuwe scherm "Pagina's bewerken" verschijnt, met miniaturen van je beginschermen met vinkjes eronder.
 4. Tik op de vinkjes om de pagina's die je wil verbergen te deselecteren.
 5. Tik op "Klaar" als je klaar bent.

De beginschermpagina's verbergen

Het verbergen van beginschermen is misschien wel mijn favoriete functie van iOS 14, omdat het in een handomdraai helpt om een anders onhandelbare puinhoop van beginschermen op te ruimen.
Hierbij een derde korte video die die laat zien hoe je beginschermen kan verbergen.

Houd er rekening mee dat het verbergen van beginschermen deze, of de apps erop, niet verwijdert. Je kan op elk moment teruggaan en instellen dat ze opnieuw worden weergegeven. Dat is misschien een goede zaak als je een beginscherm wil hebben met een verzameling apps die je samen gebruikt, maar niet vaak (misschien apps die verband houden met reizen).

Aan de andere kant, als je de beginschermen failliet wil verklaren en ze volledig wil verwijderen, moet je dat nog steeds handmatig doen, één app tegelijk.

Is de Appbibliotheek beschikbaar in iPadOS 14?

Nee, helaas heeft iPadOS 14 niet de Appbibliotheek.
Het is niet duidelijk waarom Apple ervoor koos om het te beperken tot iOS 14 op de iPhone en iPod touch en het bedrijf heeft ook geen enkele hint gegeven over de vraag of de functie ooit naar de iPad zal migreren.

Apple heeft misschien het gevoel dat het grotere scherm van de iPad, waarop meer pictogrammen tegelijk worden weergegeven, de ruimtelijke verwarring voorkomt die gebruikers ondervinden op iOS-apparaten met een klein scherm. Bij een ander bedrijf kon ik me voorstellen dat de Appbibliotheek in iOS wordt getest voordat deze naar iPadOS wordt verplaatst, of dat het bedrijf het uitstelt voor iPadOS terwijl het uitzoekt hoe de interface kan worden aangepast voor zowel landschaps- als portretoriëntaties maar geen van deze suggesties is bijzonder geloofwaardig met Apple.