Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

6 tips om meer uit je iDevice te halen

De nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem heeft niet zoveel visuele veranderingen als zijn voorganger (iOS 7) maar is toch belangrijk. Dat komt vooral omdat ontwikkelaars meer ruimte hebben gekregen. Wat betekent dat in de praktijk?

1. Een notitie maken met Evernote

Eén van de meeste zichtbare veranderingen in iOS 8 is dat applicaties die niet van Apple zijn, nu ook een plek kunnen krijgen in de Vandaag-tab in het berichtencentrum in de vorm van een widget. Om dat te zien, veeg je met je vinger van boven naar beneden; nu zie je links ‘Vandaag’ en rechts ‘Berichtgeving’. Het is in feite een kleine versie van de bewuste applicatie. Kies vervolgens ‘wijzig’ en je krijgt een overzicht van alle mogelijke widgets.

Eén van de eerste productiviteitsapps die dit ondersteunt, is de zeer populaire (en multiplatform) notitie-app Evernote. Wat kun je met deze widget? Voortaan hoef je niet eerst Evernote op te zoeken en de app te openen om vervolgens de gewenste functie (notitie maken, foto opslaan, etc.) te selecteren, maar kun je rechtstreeks vanaf de vandaagweergave één van deze functies aanklikken.

Download Evernote (gratis)

2. In Safari inloggen met1Password

Nee, het is sowieso niet verstandig om 'Welkom123' als wachtwoord te gebruiken, dat is inmiddels bekend. Sinds iOS 7 bestaat ook de optie om met de Sleutelhanger (functie van Apple zelf) automatisch gegenereerde wachtwoorden te maken. Maar: de sleutelhanger heeft geen handige beheertool en is beperkt tot Apples besturingssystemen. Een goed alternatief is 1Password, opnieuw een multiplatformapplicatie. Vanaf nu kun je bij Safari op iOS inloggen met gegevens uit 1Password.

Het voordeel? Niet steeds op een papiertje te hoeven kijken welk wachtwoord bij welke website hoort. En eigenlijk nog belangrijker: 1Password kan wachtwoorden genereren en dankzij de synchronisatie is dat wachtwoord direct op alle platformen (of je nou een Mac- of Windows-computer hebt) beschikbaar. Tenslotte kunnen gebruikers van de iPhone 5s en binnenkort ook de iPhone 6/6 Plus via de vingerafdrukscanner gebruik maken van 1Password.

Download 1Password (gratis op iOS, met aankopen in de applicatie zelf) of alternatief LastPass.

3. Snel "To Do's" wegwerken og toevoegen
De App Store staat vol met to do-apps, de één geavanceerder dan de ander. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn gericht op zo’n productief mogelijke manier van werken. In iOS 8 krijgen to do-apps de - eigenlijk vrij simpele - mogelijkheid om direct in de vandaagweergave de openstaande to do’s te weergeven. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld direct vanuit Safari of andere apps een bepaalde webpagina als to do door te zetten naar de bewuste applicatie.

Deze to do-apps ondersteunen dit al: Wunderlist (gratis), of Things (€ 8,99) of Omnifocus 2.

4. Mail verwijderen vanaf het vergrendelscherm

De gemiddelde lezer van Management Team krijgt ongetwijfeld een aardig berg mails binnen per dag. Je kunt al wat beter door je mail heenlopen met ‘VIP’s’ in de mail.app van Apple. Een prettige bijkomende functie in iOS 8 is de mogelijkheid om e-mail direct vanuit het vergrendelscherm als ongelezen te markeren of bijvoorbeeld direct te verwijderen (handig als je veel spam binnenkrijgt).
Of mail-apps zoals CloudMagic, Gmail of Mailbox met een dergelijke functie komen is nog niet bekend.

5. Reageren op een SMS
Vanaf nu kun je direct op een sms-bericht reageren, zónder hiervoor de berichten-applicatie te moeten openen. Apple heeft het (eindelijk) mogelijk gemaakt om de notificatie iets verder naar beneden te vegen en vervolgens direct te reageren op een sms. Je hoeft dus niet van applicatie te wisselen om te kunnen reageren. Een welkome, doch simpele, nieuwe functie.

6. Eindelijk beter zoekn met Spotlight

Ja, je kunt al enige tijd door de mail, berichten en andere zaken zoeken. Maar toch bleef Apples zoekfunctie, de Spotlight, vrij beperkt. Gelukkig heeft Apple daar verandering in gebracht. Zoek op een willekeurig woord (of naam) en je krijgt niet alleen zaken die al op je telefoon staan naar voren, maar ook apps of bijvoorbeeld een nabij gelegen winkel. De functie werkt nog niet helemaal goed en wordt nog geoptimaliseerd om in Nederland te gebruiken, maar is wel veelbelovend.

Bron: http://www.mt.nl