Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

​Waarom je er geen gewoonte van moet maken om iOS-apps geforceerd af te sluiten of iOS-apparaten opnieuw op te starten

Toen de ingenieurs van Apple iOS ontwierpen, maakten ze van de gelegenheid gebruik om bepaald gedrag van gebruikers, en ingesleten gebruiksgewoontes die niet pasten bij een modern besturingssysteem draaiend op strak gecontroleerde hardware, "uit de weg te programmeren". Twee van de meest voor de hand liggende voorbeelden hiervan: waren het geforceerd stoppen van apps en het opnieuw opstarten/afsluiten van het apparaat. Die mogelijkheden moesten wel op de één of andere manier toegankelijk blijven. iOS-apps kunnen nog steeds bevriezen of anderszins in paniek raken, zodat ze niet kunnen worden gebruikt totdat de gebruiker ze geforceerd afsluit. iOS-apparaten kunnen nog steeds in een toestand komen waarbij een herstart de enige oplossing is.

Dus verborg Apple deze functies voor probleemoplossing. Je kan een bevroren iOS-app nog steeds geforceerd afsluiten door de miniatuur omhoog te vegen in de app-switcher, maar - zoals zoveel andere iOS-gebaren - is dat waarschijnlijk niet iets dat je vanzelf ontdekt. Apple documenteert het wel. Ook in iOS vind je het commando-koppel "Herstart" en "Uitzetten" van macOS, al haalt iOS de terminologie door elkaar. Apple's documentatie noemt het proces op van het ingedrukt houden van de zij- of bovenste knop, totdat de schuifknop "Zet uit" verschijnt, "Herstarten". Dit lijkt meer op de "Afsluiten"-opdracht van de Mac, het gaat immers om een uit/aan-cyclus. In "Instellingen > Algemeen" is de opdracht inderdaad "Zet uit". Als je iOS-apparaat vastgelopen is, kan je hem ook met een trits aan knop-bezweringen geforceerd opnieuw starten, een procedure die meer lijkt op het, gedurende 5 seconden, ingedrukt houden van de aan/uit-knop van een Mac, waarmee je hem abrupt uitzet.

Apps geforceerd stoppen en een iPhone opnieuw opstarten

Maar dit is de kwestie:

Sluit alleen iOS-apps geforceerd af, en start iOS-apparaten alleen opnieuw om problemen op te lossen!

Hoewel Apple de terminologie 'geforceerd afsluiten' niet gebruikt, is de helpdocumentatie van het bedrijf glashelder: deze actie is alleen nodig als apps niet reageren.

Apple's advies over geforceerd afsluiten van apps

Ondanks dergelijke waarschuwingen en om redenen die ik niet helemaal begrijp, heeft een verrassend groot aantal mensen de gewoonte ontwikkeld om iOS-apps geforceerd af te sluiten. Ik zat ooit naast een man in een vliegtuig die een app zoals Berichten opende, er kort naar keek en het app-venster meteen omhoog veegde zodra hij klaar was met het lezen van het bericht. (Deze nerveuze tic gedurende de eerste 20 minuten van de vlucht aan te moeten zien maakte mij gek, dus ik vroeg hem of hij geïnteresseerd was in een tip, die de batterijduur en prestaties van zijn iPhone zou verbeteren. Gelukkig was hij dat.) Ik heb zelfs gehoord van mensen die hun iPads aan het eind van de dag afsluiten, zoals ze dat in 1990 met een Macintosh SE/30 deden.

Ja, vroeger op de Mac wilde je inactieve apps stoppen om geheugen en CPU-vermogen vrij te maken. En ja, vroeger was het op de Mac logisch om deze elke avond uit te schakelen om stroom te besparen, en om ervoor te zorgen dat hij de volgende ochtend schoon van start ging. Al deze acties zijn tegenwoordig veel minder noodzakelijk dan vroeger. Het 'uptime'-commando in Terminal toont de informatie dat mijn 27-inch iMac (slechts) 12 dagen actief is, en dat ik 20 programma's open heb staan in het Dock, met meer dan 700 processen in Activiteitenweergave. Dit is Unix!

Activiteitenweergave toont meer dan 700 processen

Bij normaal gebruik stop ik Mac-apps als ik me niet kan voorstellen wanneer ik ze de volgende keer zou gebruiken en ik start opnieuw op wanneer Apple een macOS- of beveiligingsupdate uitbrengt. Ik schakel de iMac alleen uit als ik meer dan een paar dagen op reis ben. Hij gebruikt in slaapmodus zo weinig stroom, dat hij bij een volledige herstart eerder meer zou verbruiken. (Ik heb dat een tijdje geleden getest, maar er zijn teveel variabelen). En dat is een desktop-Mac: mijn MacBook Air brengt elk moment van zijn ongebruikte tijd in slaap door.

Terug naar iOS. Welnu, het gedwongen stoppen van apps en het opnieuw opstarten of afsluiten van apparaten is dus alleen nodig om onverwachte problemen op te lossen. Het uit gewoonte toepassen van deze acties heeft wel twee opmerkelijke nadelen, namelijk verminderde levensduur van de batterij én tijdverspilling.

Geforceerd stoppen van apps en opnieuw opstarten van de iPhone schaadt de levensduur van de accu

Waarom zou dit gedrag de levensduur van de accu verkorten? Vergeet niet dat iOS een modern besturingssysteem is, gebouwd op de eigen hardware van Apple. Apple heeft veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat iOS op de best mogelijke manieren de beperkte hardwarebronnen op je iPhone of iPad beheert. Niemand, met uitzondering misschien van een iOS-systeemingenieur die gewapend is met de interne diagnose- en foutopsporingsgereedschappen van Apple, zou iOS zelf kunnen overtreffen qua geheugengebruik, stroomverbruik en CPU-beperking.

Wanneer je de app-kiezer in iOS activeert, kun je naar rechts vegen om alle apps te zien die je hebt gebruikt, mogelijk sinds je je apparaat hebt. (De allereerste app in de appkiezer van mijn iPhone 11 Pro is Apple's Tips, dat volgens mij automatisch opkwam toen ik de iPhone vorig jaar aanzette, en sindsdien niet meer is gebruikt. Het is moeilijk om apps te tellen in de appkiezer, maar het zijn er bij mij waarschijnlijk minstens honderd.) Zoals blijkt uit het aantal apps in de app-kiezer, zijn die apps niet per se actief - ze zijn alleen ergens in het verleden uitgevoerd. De app-kiezen lijkt op het onderdeel "Recente onderdelen", in het Apple-menu van de Mac.

Bij normaal gebruik besteedt iOS het leeuwendeel van zijn CPU- en geheugenbronnen aan de app die je gebruikt. Dat is logisch, de prestaties van die app staan voorop. De volgende paar apps in de app-kiezer gebruiken mogelijk ook wat CPU- en geheugenbronnen. Dat komt omdat iOS er - terecht - van uitgaat dat het zeer waarschijnlijk is dat je daarnaar terugkeert, en het besturingssysteem wil je de beste ervaring geven wanneer je dat doet. Het scherm hoeft niet meerdere keren opnieuw ververst; via internet geladen inhoud hoeft niet bijgewerkt te worden, enzovoort.

Maar de rest van de apps verder terug in de appkiezer? Het zijn als het ware kartonnen kaarten die alleen de plek voor hun app bezet houden, zodat je deze makkelijker opent dan als je zijn pictogram op het startscherm moet opzoeken. In feite werkt het overschakelen naar een van deze apps net als het voor het eerst in weken openen van een app - iOS kan de impact van het starten ervan niet verminderen, omdat de code en gegevens van de app in het geheugen geladen, en de inhoud vanaf internet bijgewerkt moet worden, enzovoort.

Het opstarten van apps vergt veel van de CPU en het geheugen, en alles wat iOS de CPU doet aanroepen of data te verplaatsen in het geheugen, vreet batterij. Apple weet dat een lange batterijduur essentieel is voor iPhones en iPads dus iOS doet hard zijn best, om dit energie vretende opstarten van apps taken te beperken.

Maar als je een app dwingt om af te sluiten, en deze later weer opent, belemmer je iOS in zijn CPU- en geheugenbeperkende trucs. Iedere keer opstarten met nieuwe opstart-handelingen gebruikt dus meer van de batterij. In een TidBITS Talk-discussie beschrijft lezer Kimberly Andrew, dat ze hoorde dat het geforceerd afsluiten van apps een slecht idee is; na toepassing van die kennis, merkte ze dat haar iPad vier dagen mee ging op één lading, en hoefde ze hem niet meer iedere avond op te laden. Misschien is je eigen ervaring niet zo extreem, maar als je het beheer van de stroom zo veel mogelijk aan iOS overlaat, dan krijg je de best mogelijke batterijduur bij jouw gebruik.

Hoe zit het met het herstarten van je apparaat? Ook dit is een flinke aanslag op de batterij, omdat een herstart iOS dwingt om alles helemaal opnieuw op te starten én een hoop taken in de achtergrond uit te voeren. Gelukkig zie ik mensen lang niet zo vaak herstarten als apps geforceerd afsluiten.

Geforceerd afsluiten van apps en herstarten verspilt tijd

Mijn uitleg hierboven zou voldoende duidelijk moeten maken dat als je iOS belemmert om CPU- en geheugen-middelen te beheren door apps geforceerd af te sluiten, dit ook de prestaties negatief beïnvloedt. Het lijkt misschien minder voor de hand liggend dan bij Mac, waar het opstarten van een app soms enkele seconden duurt terwijl het omschakelen naar een reeds draaiende app onmiddellijk gaat, maar het is eenzelfde aanslag op de prestaties, zonder voordelen.

Nog belangrijker zijn de CPU-cycli die je kunt besparen tussen je oren. Iedere keer dat je een normaal functionerende app geforceerd afsluit, doe je iets dat volkomen onnodig is. Het is een verspilling van tijd, om de app af te sluiten en even later weer op te starten. Je gebruikt ook niet de app-kiezer, een snellere manier dan zoeken van het app-icoon op je thuisscherm.

Maar het is nog erger, als je denkt dat het helpt om een iOS-apparaat af te sluiten wanneer je die even niet gebruikt. iOS herstart niet snel — het kostte 68 seconden om mijn iPhone 11 Pro uit te zetten en te wachten totdat hij weer tot leven was gekomen. Dat is lang, om alleen naar het witte Apple logo te staren. Natuurlijk kan je die tijd ook gebruiken om even wat anders te doen, maar nogmaals: het is volkomen onnodig en je verspilt tijd met het uitzetten, opstarten en het even moeten wachten op tragere apps. Doe het niet.

Bovendien, je hebt vast betere dingen om over na te denken.

Geforceerd afsluiten en opnieuw opstarten zijn wel zinvol om problemen op te lossen

Maar laten we wel wezen. Hoewel het geforceerd afsluiten van iOS apps en het opnieuw opstarten van apparaten een nadelige invloed hebben op je batterijlading, en vooral ook een hoop tijd kosten, doen deze acties verder weinig tot geen kwaad. Het zijn slechte gewoontes, maar niet te vergelijken met bijvoorbeeld het rücksichtslos afkoppelen van een externe harde schijf, wat tot dataverlies of -corruptie kan leiden als er op dat moment bestanden weggeschreven werden.

Het komt voor, dat iOS apps vastlopen en niet meer reageren of zich anderszins misdragen; het komt voor dat er geen andere manieren zijn om dergelijke problemen op te lossen. Dat is het soort situaties dat om geforceerd afsluiten vraagt. Zo heb ik wel meegemaakt dat mijn iPhone om onverklaarbare reden aangaf geen verbinding te hebben, of gewoon vreemd deed. Daarbij deed een herstart het probleem snel en eenvoudig verdwijnen. Aarzel niet om je apparaat opnieuw op te starten als het zich misdraagt, wanneer het scherm vastzit, of wanneer het hele apparaat niet meer reageert. Zorg dat je weet hoe je het apparaat geforceerd moet herstarten.

In het verleden zijn er wel een paar vaste redenen geweest om dit te doen, maar dat zou nu echt tot dat verleden moeten behoren. Zo slaagden vroege navigatie-apps er niet altijd in, om GPS-gebaseerde navigatie correct af te sluiten, wat leidde tot significant en overbodig stroomverbruik. Het was dus een tijdlang verstandig om dergelijke apps geforceerd af te sluiten, zodat ze niet langer in de achtergrond bleven navigeren. Degelijk gedrag heb ik al een aantal jaren niet meer gezien, maar dat wil niet zeggen dat het niet opnieuw de kop kan opsteken. In het algemeen echter zorg je ervoor dat apps niet allerlei dingen in de achtergrond doen, door dat te blokkeren via "Instellingen > Algemeen > Ververs op de achtergrond".

Heb je te maken met een iPhone-batterij waarvan de levensduur op het einde loopt, dan kan het zinvol zijn om stroom te sparen, door het apparaat helemaal uit te zetten wanneer je zeker weet dat je het een aantal uren niet gaat gebruiken. Het is onmogelijk om precies aan te geven, wanneer het opstarten meer stroom verbruikt dan het apparaat in sluimerstand laten staan, maar dat er een omslagpunt is, staat wel vast. (Zet in deze situatie ook Energiebesparingsmodus en Vliegtuigmodus aan, en Wifi en Bluetooth uit).

In zijn algemeenheid kun je dus zeggen, dat geforceerd afsluiten en het apparaat opnieuw opstarten vooral zinvol zijn als manieren om bepaalde problemen op te lossen. Als je het routinematig doet, kan het verstandig zijn om dat gedrag eens kritisch te bekijken.

Bron: Tidbits1515