Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De nieuwe netwerk-statussen van het bedieningspaneel:
aan, uit en ertussenin 

Bron: /tidbits.com

door Glenn Fleishman

 

Nadat het in iOS 10 was uitgegroeid tot drie schermen heeft Apple het nieuwe bedieningspaneel iOS 11 weer veel kleiner behuisd. Maar de manier waarop het netwerkgedrag nu is veranderd, zal voor de gemiddelde gebruiker wat verwarrend zijn. Steker nog, het was voor mij verwarrend! Maar door zelf te testen en met hulp van collega's heb ik het uitgeplozen en kan ik het je nu uitleggen.

 

Voordat iOS 11 uitkwam, had het bedieningspaneel vier netwerk-knoppen: Vliegtuigmodus, Wifi, Bluetooth en AirPlay. 

In iOS 11 staan deze vier knoppen standaard in een raster van twee bij twee maar is AirPlay vervangen door mobiele data. 

Dat is nog te begrijpen, nietwaar? Je kunt op die knopen tikken om ze om te zetten. 

Maar omzetten waarop? Dat leg ik zo uit.

 

Je kunt dit netwerk-raster ook indrukken en vasthouden om het naar zes knoppen uit te breiden met die voor AirDrop en Persoonlijke hotspot en het biedt tekst en uitleg onder iedere knop. Tot zover is er niets mis.

<http://tidbits.com/resources/2017-09/iOS11-CC-hold-and-expand.png>

 

Vliegtuigmodus blijft net zo werken als het altijd deed: als je op de knop drukt in het bedieningspaneel of het inschakelt via Instellingen gaan alle zenders uit (mobiel, wifi en Bluetooth). 

Dat is de stand die je hebben wilt als je wilt voorkomen dat je apparaat ook maar enige radiogolf-interactie heeft met de buitenwereld. 

Opmerking: Je kunt nog steeds alleen wifi en Bluetooth inschakelen in de Vliegtuigmodus, zodat je wifi in het vliegtuig en je Bluetooth-koptelefoon kunt gebruiken.

 

Wat deze gebruikersinterface verbergt, is dat als je in het bedieningspaneel op de knoppen voor wifi en Bluetooth drukt, deze niet meer de aan-uitactie uitvoeren die je zou verwachten. Desalniettemin is de nieuwe aanpak een ver-betering. Persoonlijke hotspot werkt ook zo.

 

Een verwarrende status

In plaats van gewoon Aan en Uit hebben de zenders voor wifi en Bluetooth nu /drie/ statussen. Ik noem ze:

 • Aan 
 • Aan, maar niet verbonden
 • Uit

Wat is het verschil tussen Niet verbonden en Uit? 

Dit heeft allemaal te maken met hoe afhankelijk Apple nu is van een ononderbroken Bluetooth- en wifi-verbinding voor het communiceren tussen iOS, macOS, tvOS, watchOS en zelfs de Apple Pencil.

<http://tidbits.com/resources/2017-09/iOS11-CC-Bluetooth-states.png>

 

De status Uit 

zorgt dat de zender helemaal niet beschikbaar is, als had hij een fysieke schakelaar.
Afhankelijk van de specifieke technologie en of je zowel wifi als Bluetooth of slechts één daarvan uit hebt staan, zul je geen gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld AirDrop, AirPlay, Handoff, Instant Hotspot en Locatiediensten. Bovendien zal een iPhone niet met een Apple Watch kunnen communiceren en een iPad Pro niet met een Apple Pencil.

<http://tidbits.com/resources/2017-09/iOS11-CC-Wi-Fi-states.png>

 

Omdat het bedieningspaneel het zo makkelijk maakt om wifi en Bluetooth met een enkele aanraking aan en uit te schakelen, kun je wel erg gemakkelijk Apples netwerkdiensten die je gebruikt verstoren.
Zelfs na decennia ervaring met netwerken druk ik, als ik me wil afmelden van een wifi-netwerk zonder de Vergeet dit netwerk-functie te gebruiken in de app Instellingen, vaak op de wifi-knop zonder me te realiseren dat ik daarmee Handoff uitschakel.

 

Als jij Apple bent, hoe laat je mensen zich dan afmelden van een netwerk of bepaalde randapparatuur maar zorg je er ook voor dat ze nog steeds de andere netwerkdiensten kunnen gebruiken die je in de achtergrond levert?


Door een derde status toe te voegen.

 

De gedeelten in de app Instellingen voor wifi en Bluetooth hebben nog steeds een gewone aan-uitschakelaar die de bijbehorende zenders uitschakelt, net als in voorgaande versies van iOS. Maar in het bedieningspaneel kan je nu bij wifi en Bluetooth tussen drie verschillende statussen kiezen:

 

 • Als in Instellingen de wifi- of Bluetooth-zender uit staat, wordt dit in het bedieningspaneel getoond met een grijze miniatuur met een streep er-doorheen. Als je het netwerkscherm uitbreidt, meldt de tekst eronder Uit. Als je op de miniatuur tikt, wordt het blauw. In de uitgebreide weergave toont de tekst onder wifi de huidige netwerknaam als er verbinding is. Bij Bluetooth staat Aan.
 • Als de wifi- of Bluetooth-zender aan staat, dan zorgt tikken op de desbetreffende knop ervoor dat deze van blauw naar grijs verandert en dat de wifi-verbinding met het huidige netwerk of de     Bluetooth-verbinding met de huidige rand-apparatuur verbroken wordt.
  De teksten in de uitgebreide weergave tonen Niet verbonden. Je apparaat maakt geen verbinding met wifi-netwerken en ook Bluetooth rand-apparatuur kan geen verbinding maken. Als je bij Instellingen kijkt in het wifi- of Bluetooth-scherm staat ook daar uitgebreide uitleg in tekst.
  De volgende diensten zullen echter blijven werken: AirDrop, AirPlay, een Apple Pencil, een Apple Watch,Handoff, Instant Hotspot en Locatiediensten.
 • Als de zender in de status Niet verbonden staat, kan je die met een druk op de knop weer op Aan zetten en weer verbinding laten maken met de netwerken en randapparatuur voor zover die beschikbaar zijn.

Maar hier is dus het gedeelte dat verwarrend is tenzij je Apples support-pagina voor Bluetooth en wifi in iOS 11 hebt bestudeerd: de status Niet verbonden blijft niet eindeloos gehandhaafd.
In de onderstaande gevallen zal iOS hem automatisch weer terug op Aan zetten, zonder dat jij iets doet:

 • Na een herstart, wat logisch is. Je stelt immers de status van het apparaat opnieuw in.
 • Met wifi als je "naar een nieuwe locatie loopt of rijdt". Apple zegt niet hoe ver je moet gaan.
 • Het is vijf uur 's ochtends. Weet je wat de status van je radio is? Weer aan! Iedere morgen om vijf uur plaatselijke tijd zet iOS wifi en Bluetooth weer aan als dat nodig is.

Nogmaals:
je kunt de status handmatig weer op Aan zetten in Instellingen > Wifi of Instellingen > Bluetooth om verbinding te maken met een wifi-netwerk of om je Bluetooth-apparaat weer aan te sluiten.

 

De nieuwe modus van Persoonlijke hotspot past beter

Persoonlijke hotspot werkt een beetje anders, omdat het geen radiomodus is. Er zijn ook drie nominale statussen, hoewel ik geen verschil kan ontdekken tussen Niet detecteerbaar en Uit.

 • Detecteerbaar
 • Niet detecteerbaar
 • Uit

Je kunt het nog steeds uitschakelen in Instellingen > Persoonlijke hotspot, maar je kunt ook de uitgebreide weergave van het bedieningspaneel gebruiken om te schakelen tussen Uit en Detecteerbaar en vervolgens tussen Detecteerbaar en Niet detecteerbaar.
(Tijdens mijn tests blijkt dat de instelling Uit van Persoonlijke hotspot niet uit blijft: ik kan het uitschakelen, maar zodra ik weer naar het scherm van Persoonlijke hotspot ga, staat het weer aan!

Dit lijkt een bug te zijn, hoewel Adam Engst dit niet kon reproduceren. We zagen wel allebei gekke dingen bij het tikken op de knop voor Persoonlijke hotspot in het bedieningspaneel: soms lijkt het alsof het tikken niet altijd geregistreerd wordt, en dan weer wordt één tik uitgelegd als twee.)

 

Als je je Persoonlijke hotspot Detecteerbaar laat zijn, zul je in het uitgebreide scherm van bedieningspaneel zien dat AirDrop schakelt naar Ontvangen uit en dat de wifi-modus Geen verbinding wordt. (Persoonlijke hotspot neemt de wifi-verbinding op je apparaat helemaal over, om de internettoegang op je telefoon te delen met andere apparaten.)
Als je Persoonlijke hotspot weer uitzet, gaat alles weer naar de oude instellingen. Als je wifi probeert in te schakelen terwijl je Persoonlijke hotspot aan hebt staan, krijg je nu ook een betere waarschuwing dan in iOS 10.

<http://tidbits.com/resources/2017-09/iOS11-CC-Hotspot-warning.png>

 

Dat is een stuk beter dan de eerdere opties voor Persoonlijke hotspot, vanwege de interactie met wifi. Persoonlijke hotspot schakelt uit als er geen wifi-verbinding is wanneer Detecteerbaar is ingesteld (dat was altijd al zo) maar de enige manier om wifi weer aan de gang te krijgen was door Persoonlijke hotspot uit en weer aan te zetten, waardoor mogelijk USB- en Bluetooth-verkeer onderbroken werd. Snel even kunnen kijken of Persoonlijke hotspot op Detecteerbaar staat en dat zo houden is veel beter.

 

Zou Apple dit beter kunnen presenteren?

Verdorie, ja! Drie statussen laten zien met een Aan-Uitschakelaar in Instellingen en een knop met meerdere statussen in Bedieningspaneel is niet de helderste manier om mensen hun doel te laten bereiken. Apple zou ze allebei moeten herontwerpen:

 • In Instellingen > Wifi en Instellingen > Bluetooth zou Apple meer     uitleg moeten tonen onder de belangrijkste schakelaars voor wifi en     Bluetooth. Die tekst zou moeten verhelderen dat wanneer de     schakelaar op Uit staat, de zenders uit staan en er dus geen     communicatie met wat dan ook mogelijk is.
 • Als die schakelaars op Aan staan, zou wifi een extra schakelaar moeten tonen om verbinding te maken met netwerken, en Bluetooth een     schakelaar voor het verbinden met apparaten. Het omzetten van deze schakelaars zou hetzelfde resultaat moeten hebben als het tikken op     de iconen in Bedieningspaneel, namelijk het schakelen naar de niet verbonden-modus. In verdere uitleg zou kunnen staan dat het niet     verbonden zijn betekent dat er geen verbinding is met netwerken en     apparaten, maar dat achtergrondtechnieken zoals AirDrop en Handoff blijven werken.
 • In Bedieningspaneel zou het tikken op de knoppen precies zoals nu moeten werken, behalve dan dat er bij ingedrukt houden een lijst van de drie statussen zou moeten verschijnen, net als nu bij AirDrop. Het zou helemaal mooi zijn als de iconen dan een specifieke kleur     zouden krijgen voor de Niet verbonden-modus. De strepen door de wifi     en Bluetooth-iconen zijn te subtiel.

<http://tidbits.com/resources/2017-09/iOS11-CC-AirDrop-settings.png>

 

Deze voorgestelde veranderingen zullen de complexiteit niet verhogen, want de meeste mensen zijn zelden met de wifi- en Bluetooth-instellingen bezig. Ze zijn ook subtiel genoeg om te voorkomen dat gebruikers die ze wel veel gebruiken in de war raken. Bovendien zou beter zichtbaar worden dat het draadloze netwerk blijft bestaan waardoor de apparaten van Apple zo goed samenwerken.