Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Binnenin iOS 12: Niet storen

 

 

Binnenin iOS 12: Niet storen leert zichzelf uit te schakelen

Bron: TidBits

Apples verbeteringen in iOS 12 aan Niet storen zijn erg welkom, vooral omdat het systeem nu werkt zoals je eigenlijk al wilde (na het debuteren in iOS 6). Er zijn twee grote verbeteringen: Niet storen wordt nu na handmatig opstarten automatisch beëindigd, en een Bedtijdmodus die berichtgeving onderdrukt totdat je 's ochtends wakker wordt.
Ter herinnering:
Niet storen houdt telefoongesprekken en berichtgeving stil als je iOS-apparaat vergrendeld is (of altijd). Wekkers en timers die je in de app Klok instelt, werken gewoon. Je kunt voorkomen dat telefoongesprekken van bepaalde personen stilgehouden worden en er is een schakelaar Herhaalde oproepen waarmee ieder gesprek van dezelfde beller binnen drie minuten niet stilgehouden wordt.
Niet storen tijdens autorijden breidt deze functionaliteit uit door vast te stellen dat je onderweg bent, hetzij doordat je verbinding maakt met het Bluetooth-systeem van je auto hetzij op basis van gedetecteerde beweging. Niet storen tijdens autorijden stuurt ook een automatisch sms-bericht om mensen te laten weten dat je in de auto zit, en geeft ze de mogelijkheid om er toch door te komen door 'urgent' als een aanvullend bericht te sturen.
Deze mogelijkheden van Niet storen zijn niet veranderd, dus laten we eens kijken naar wat nieuw is.

Automatische beëindiging van Niet storen

Een van de grote problemen van Niet storen is dat handmatig gestarte sessies niet na verloop van tijd automatisch eindigen. Als je, bijvoorbeeld, instelt dat Niet storen aan moet staan tussen 11 uur 's avonds en 8 uur 's ochtends eindigt een sessie die je in de loop van de dag handmatig aanzet pas om 8 uur de volgende dag.
Vergeet bijvoorbeeld na een doktersafspraak om 10 uur 's ochtends Niet storen uit te zetten, en je krijgt de hele dag geen telefoongesprekken of berichten. Erger is het nog als je helemaal geen automatisch schema hebt. In zo'n geval eindigt de sessie niet, en dat is niet duidelijk in de interface.
In iOS 12 kun je nog steeds Niet storen handmatig aanzetten met een tik op de knop in het Bedieningspaneel, en de sessie wordt ook nog beëindigd als je een schema hebt ingesteld. Je kunt nu echter ook met kracht drukken op het Niet storen-icoon om vervolgens opties te zien.

Do Not Disturb in iOS 12.
Je ziet dan vijf keuzes:
1 uur: de eerste keuze is de eenvoudigste en stelt Niet storen in voor een uur. Hierna wordt de functie automatisch uitgeschakeld. Handig als je gewoon even wat rust wil en er niet om wil hoeven denken dat je hem ook weer uit moet schakelen.
Tot vanavond/Tot morgenochtend: de tweede optie varieert met het tijdstap van de dag. Als je hem gedurende de dag activeert, zullen gesprekken en berichten stilgehouden worden tot 7 uur 's avonds. Ik denk dat deze optie weinig gebruikt zal worden, omdat veel mensen het onhandig zullen vinden om voor een langere tijd geen berichten en gesprekken te ontvangen.
Totdat ik deze locatie verlaat: gebruik deze mogelijkheid als je Niet storen wilt gebruiken op een specifieke plek, die je verlaat als je klaar bent met je activiteiten daar. Prima voor films, theaters, doktersafspraken enzovoort.
Tot het einde van deze activiteit: als je Niet storen inschakelt tijdens een activiteit in je agenda zie je deze vierde keuze. Niet storen wordt dan uitgeschakeld aan het einde van de afspraak. De charme zit in de exactheid: zodra de vergadering voorbij is, zul je weer berichten ontvangen.
Schema: tik hierop om InstellingenNiet storen te openen.
Welke van de vier mogelijkheden je ook kiest, je ziet een bericht op het scherm dat je vertelt wanneer Niet storen uitgeschakeld wordt. Wil je Niet storen eerder uitschakelen, tik dan op het Niet storen-bericht dat je op je vergrendelscherm ziet.

DND notifications in iOS 12.

Toen onze zoon Tristan op de middelbare school zat, klaagde hij er regelmatig over dat Niet storen maar één schema kende, dat hij redelijkerwijs gebruikte om te voorkomen dat zijn iPhone hem 's nachts wakker maakte als zijn vrienden hem berichten stuurden. Hij wilde een tweede schema waarmee hij ook berichtgeving tijdens schooluren kon stilhouden waardoor zijn iPhone nooit tijdens een les geluid zou maken.

Hoewel iOS 12 niet meerdere scherma's biedt in "Instellingen Niet storen", kan je extra opties gebruiken om deze te simuleren.
Een middelbarescholier zou bijvoorbeeld een gebeurtenis "Schooluren" kunnen maken voor elke werkdag van 9.00 tot 15.00 uur, een herinnering op de werkdag instellen om Niet storen om 8.55 uur in te schakelen en de optie "Tot het einde van de volgende gebeurtenis" selecteren om ervoor te zorgen dat Niet storen zichzelf uitschakelt na de eindbel. De optie 'Totdat ik deze locatie verlaat' kan ook werken, hoewel dit afhangt van hoe strak deze 'deze locatie' wordt ge-ïnterpreteerd.

Maar als je echt een tweede Niet storen-schema wilt, zijn deze tijdelijke oplossingen niet nodig, dankzij de volgende nieuwe functie van Niet storen in iOS 12: Bedtijd.

Niet storen tijdens bedtijd

iOS 12 voegt een nieuwe bedtijd-schakelaar toe aan "InstellingenNiet storen". Je zou kunnen denken dat dit gerelateerd is aan de Bedtijd-functie in de app Klok die als doel heeft om je te helpen in slaap te vallen en wakker te worden volgens een consistent schema. Voor zover ik kan nagaan, kan het echter volledig onafhankelijk zijn. Tot het schrijven van dit artikel had ik Bedtijd in de app Klok niet ingeschakeld en de Bedtijd-functie van Niet storen werkte daarvoor prima voor mij.

Do Not Disturb During Bedtime

Er is nogal wat verklarende tekst onder de Bedtijd-schakelaar: Wanneer 'Bedtijd' is ingeschakeld, wordt het toegangsscherm gedimd, wordt het geluid van oproepen uitgeschakeld en verschijnen meldingen onder Bedtijd in het berichtencentrum totdat het geplande 'Niet storen' is geëindigd. Je kunt 'Niet storen' ook instellen met een wekker in de app Klok.
Het idee achter Bedtijd is om de impact te verminderen van het in het holst van de nacht op je iPhone kijken om te zien hoe laat het is. Doordat het toegangsscherm gedimd en de achtergrond van het toegangsscherm verduisterd worden, doen ze geen pijn aan je ogen, en doordat meldingen naar alleen het berichtencentrum worden verzonden, zie je geen melding die je zou verleiden om de iPhone te gebruiken en zo je nachtrust te verpesten.
Net als bij de handmatig ingeroepen Niet storen-sessies kan je Niet storen uitschakelen door op de melding op het vergrendelscherm te tikken. Dat is handig als je vroeg opstaat en meldingen en telefoontjes wilt laten binnenkomen.
Deze optie is voor mij niet zo belangrijk, omdat ik op het nachtkastje tik om mijn Apple Watch kort de tijd te laten weergeven indien nodig en ik kan me niet herinneren ooit een bericht op de iPhone gelezen te hebben voordat ik de Apple Watch had.
Desalniettemin is de Bedtijd-functie welkom en ik ben blij te zien dat Apple nadenkt over hoe het iOS-apparaten meer in de achtergrond van ons leven kan laten opgaan, in plaats van constant om aandacht te vragen.
Laten we teruggaan naar de laatste zin in de verklarende tekst van Apple: "Je kunt 'Niet storen' ook instellen met een wekker in de app Klok". Dit is nogal verwarrend en, voor zover ik weet, niet precies waar. Er zijn geen Niet storen-opties verbonden aan standaardwekkers in de app Klok. Dat is jammer, want een melding "Deactiveer Niet storen", vergelijkbaar met de manier waarop timers een Stop-optie hebben, zou handig kunnen zijn.
Als je echter op de koppeling "Klok" in die tekst tikt, ga je naar het scherm Bedtijd van de app Klok en als je daar Bedtijd instelt, verschijnt de schakelaar 'Niet storen tijdens bedtijd' in het scherm Bedtijdopties. En inderdaad, Niet storen werkt met dit bedtijdschema, net als met zijn eigen schema.

The iOS Bedtime timer.
Dit is dan het enigszins zwakke antwoord op het ontbreken van meerdere Niet storen-schema's. In de situatie van mijn zoon Tristan, waar hij Niet storen ingeschakeld wilde hebben tijdens de schooluren, had hij het Bedtijd-schema van de app Klok kunnen gebruiken om meldingen van 9 tot 15 uur te stoppen en zijn Niet storen-schema van 23 tot 7 uur te behouden. (Het gebruik van Bedtijd voor zijn werkelijke slaapuren zou niet gewerkt hebben, omdat hij niet naar bed ging voordat hij klaar was met zijn huiswerk, wat wel 3 uur in de nacht kon zijn, en zijn slaapschema in het weekend was, niet verrassend, radicaal anders.)
Dus het komt hierop neer: iOS 12 geeft Niet storen nieuwe mogelijkheden om zichzelf uit te schakelen en probeert te voorkomen dat iPhones slechte nachtgenoten zijn.