Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

EQ Instellingen

De meeste mensen luisteren vooral naar muziek op de trein, in de sportschool, of terwijl ze door drukke straten lopen - situaties die vanuit auditief perspectief totaal niet ideaal zijn - en met een niet al te geweldige hoofdtelefoon. 

EQ past de frequentie van het geluid aan - of beter gezegd, van audiosignalen op bepaalde frequenties ten opzichte van andere frequenties. Een persoon met een redelijk goed gehoor kan tussen de 20Hz en 20kHz (20.000Hz) horen, waarbij de bas in de lagere frequenties zit en de hoge tonen aan de bovenkant van het spectrum zitten. Wanneer je EQ op muziek toepast, kun de bepaalde frequenties verhogen of verlagen. Als je dol bent op bas (of het niet goed kunt horen), kun je de lagere frequenties in de mix een boost geven. Als de hoge tonen je trommelvliezen doen rammelen, kun je de hogere frequenties verminderen.

De ingebouwde EQ van iOS
EQ-aanpassingen zijn handig wanneer je onderweg naar muziek luistert, dus het is jammer dat Apple haar eigen EQ app in iOS 7 niet in de Music app heeft neergezet, zoals je misschien zou verwachten, maar in Settings.

Ga naar Settings > Music en je ziet onder Sound Check EQ staan. iOS 7 biedt 23 equalizer presets, elk gebaseerd op een andere combinatie van aanpassingen van de bas, middentonen en hoge tonen.
Meestal hebben presets de naam van het muziekgenre waar ze volgens Apple het beste bij passen: Electronic, Jazz, Hip Hop, en Rock, bijvoorbeeld. De Bass Booster en Bass Reducer opties doen precies wat de naam doet vermoeden.

Wanneer je in Settings een EQ optie selecteert, wordt deze op alle nummers die je in de Music app afspeelt toegepast. (Een EQ instelling verandert het bronbestand niet; alle aanpassingen worden gemaakt terwijl het nummer wordt afgespeeld.) Maar als je meer flexibiliteit wilt, zoals bijvoorbeeld altijd de Rock instelling gebruiken voor Led Zeppelin, maar Hip Hop voor Eminem, dan kun je voor hulp iTunes op je computer gebruiken. Let wel, iTunes Match en EQ lijken niet goed samen te werken.

EQ per nummer instellen
Om de EQ instellingen in iTunes te bekijken, kies allereerst Window > Equalizer om een visuele representatie van de betrokken frequenties te krijgen. Selecteer Treble Booster en switch vervolgens naar Bass Booster, en je zult een significante verschuiving van de virtuele knoppen zien. Standaard past iTunes de EQ die je selecteert toe op alle nummers, maar je kunt ook EQ instellingen per nummer toepassen.

Om dit te doen, selecteer een nummer en druk op Command-I om het Get Info venster te openen. Klik op het tabblad Options en je krijgt verscheidene instellingen te zien die je voor het nummer kunt aanpassen. Kies in het pop-up menu Equalizer Preset de instelling die je voor dat nummer wilt gebruiken en klik op OK. Het nummer zal altijd met die EQ instelling worden afgespeeld, zowel op je Mac als op je andere iOS apparaten.
Als je echter in iTunes via het Equalizer venster een aangepaste preset aanmaakt, zullen die veranderingen niet op je iOS apparaat worden toegepast. Als de EQ op je iOS apparaat is uitgeschakeld zal het apparaat de preset die je geselecteerd hebt niet afspelen voor welk nummer dan ook. En vergeet niet dat EQ een negatieve invloed op je batterijduur kan hebben.

Andere EQ apps
Als je meer controle over EQ wilt hebben in iOS 7 - en als je bereid bent om af te zien van de ingebouwde Music app voor het afspelen van muziek - kun je uit verschillende apps kiezen die veel extra flexibiliteit en functionaliteit bieden.

Onkyo's gratis HF Player 
biedt touch-bediening voor aangepaste EQ instellingen.
In de app selecteer je het nummer uit je Music library. Druk vervolgens op de Equalizer knop. Haal de frequenties die je wilt boosten omhoog, of sleep de frequenties die je wilt verminderen omlaag. Je kunt gedetailleerde aangepaste instellingen aanmaken en ze opslaan voor later gebruik. Net als de ingebouwde iOS EQ past de app die preset toe op alle nummers, maar het is een stuk gemakkelijker om binnen de app tussen je keuzes te switchen terwijl je een nummer afspeelt.

Aphex's Audio Exciter
heeft een andere benadering van EQ. In plaats van toegang te hebben tot specifieke frequenties, heb je controle over Tune, Harmonics, en Mix instellingen, die de app gebruikt om de geluidsoutput te tweaken. Het voordeel van deze methode ten opzichte van standaard EQ is dat de app alle niveaus in het nummer in balans houdt, waardoor je een mix krijgt die hopelijk meer op het origineel lijkt. Je moet binnen de app een aankoop doen van 0,79 euro om deze functie te ontgrendelen, maar je kunt het eerst 5 minuten per dag uitproberen om te zien of het de moeite waard is.

Het grootste nadeel van de meeste EQ apps
is dat ze alleen werken met DRM-vrije bestanden die op je apparaat staan; als je meedoet aan de streaming muziek revolutie van Beats, Spotify, Rdio, enzovoorts, heb je pech gehad. Als je echter fan bent van TuneIn's streaming radio opties, kijk dan eens naar out Elephantcandy's Radio EQu (4,49 euro). Het past presets of aangepaste EQ toe op alle stations die beschikbaar zijn via TuneIn. (De ontwikkelaar zegt dat de huidige versie van de app problemen heeft met de 64-bit architectuur van de iPhone 5s en de iPad Air, maar belooft dat er een oplossing aankomt.)

Welke optie je ook probeert, je oren verdienen een EQ app. Je kunt een hele nieuwe luisterervaring ontdekken - zonder een nieuwe hoofdtelefoon.

Bron computertaal.nl