Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Vijf nieuwe functies in Notities onder iOS 11

Bron: http://tidbits.com/e/17538
door Josh Centers

De app Notities, een vast onderdeel bij iOS, leek vroeger een ding zonder nuttige meerwaarde, Met z'n skeuomorfe lijntjes-papier, viltstift-lettertype en haperende synchronisatie was Notities eigenlijk alleen voor de meest alledaagse notities nuttig. Maar Apple heeft bij de laatste iOS-versies heel veel speciale aandacht gegeven aan Notities en de app is nu mijn blijvende maatje geworden voor van alles, van boodschap-penlijstjes tot het bijhouden van wijzigingen in het manuscript van "Take Control of iOS 11

Apple heeft in iOS 11 opnieuw een hoop nieuwe functies toegevoegd aan Notities, maar daar weinig tamtam over gemaakt behalve over Instant notities,.

Tekenen binnen de notitie

Als je een iPad Pro en een Apple Pencil hebt, dan is tekenen binnen een notitie een kwestie van tikken met je Apple Pencil op een groot, leeg veld. Overigens: als je midden in een tekst tikt, verplaats je alleen maar de cursor.

Het stuk waar je tekenen kunt, is in Notities aangegeven door een gele lijn bovenaan. Raak de stip aan het eind van die lijn aan en versleep die om het stuk boven de schets naar boven of beneden te verplaatsen. Tik op het Markup-icoontje om het hele arsenaal aan teken-gereedschappen te zien te krijgen.

<http://tidbits.com/resources/2017-10/Inline-Sketch. png>

Als je de schets binnen de notitie helemaal kwijt wilt, dan klik je op een blanco stuk in de schets en kies je wissen uit het popover-menu.

Verbeterde tekstopmaak

Notities bood al eenvoudige tekstopmaak, maar dat was altijd klungelig in het gebruik. Behalve bij het maken van een checklist biedt Notities nu de meeste tekstopmaak-mogelijkheden in een enkel paneel. Dat kun je bereiken door te tikken op de nieuwe knop 'Aa' in de QuickType-balk boven in het toetsenbord op het scherm, of op een aparte knoppenbalk als je een extern toetsenbord hebt aangesloten.

<http://tidbits.com/resources/2017-10/Notes-Aa-button. png>

Naast de stijlen voor de hoofdtekst, titels, vet, cursief en onderstreept biedt het paneel twee nieuwe stijlen: doorgestreepte letters en vaste letterbreedte. Vanuit het tekstopmaakpaneel kun je ook lijsten met opsommingstekens of streepjes en genummerde lijsten aanmaken. Tot slot kunnen knoppen in dit paneel je ook helpen de lijst in of uit te laten springen.

<http://tidbits.com/resources/2017-10/Notes-format-pane. png>

Jammer genoeg veranderen door het in- of uitspringen niet de markeeropties, dus dit is niet ideaal voor het maken van een outline. Maar ik heb een tip voor je: je kunt nu wel onderdelen van een checklist in of uit laten springen. Dat maakt het mogelijk een hiërarchische actielijst te maken, zoals die gebruikt worden bij het systeem Getting Things Done 

Er is nog een nieuwe tekstopmaakfunctie in iOS 11. Die laat je de papierstijl kiezen van een notitie als je met de Apple Pencil schrijft of tekent. Klik daarvoor op het Delen-icoontje terwijl je nog in de notitie zit en kies Lijnen en roosters. Daarbinnen kun je kiezen tussen zes alternatieven voor een lijntjes- of roosterpatroon.

<http://tidbits.com/resources/2017-10/Lines-and-Grids. png>

Je kunt de standaard achtergrond aanpassen in "Instellingen > Notities > Lijnen en roosters".

Tabellen

Je kan in Notities nu ook eenvoudige tabellen aanmaken. Binnen een notitie tik je op het tabel-icoontje in de knoppenbalk om een eenvoudige tabel van twee bij twee aan te maken. Tik binnen een cel om de tekst daarin te wijzigen. Als je dat doet, verschijnt er een beletselteken (...) boven de kolom en naast de rij waar je bent. Als je op een van die knoppen tikt, komen de mogelijkheden in beeld om kolommen of rijen toe te voegen of te verwijderen. Je kunt ook die knoppen verslepen om de bijbehorende kolom of rij te verplaatsen.

<http://tidbits.com/resources/2017-10/Notes-table. png>

Hier zijn nog een paar tips:

  • Als je tekst in een cel bewerkt, dan is de knop Aa inactief en grijs, maar kun je nog steeds de tekst een andere stijl geven door in die cel te tikken om daarmee een tekst-popovermenu te voorschijn te brengen en dan BIU te kiezen om verdere tekstopmaakkeuzes te zien.
  • Als je de cel rechts onderin aan het bewerken bent, tik je op de toets Volgende om een volgende rij aan te maken.
  • Als je in een cel iets verandert, zul je merken dat er een beletselteken (...) boven de tabelknop in het toetsenbord staat. Tik daarop om de tabel te kopiëren, te delen of te verwijderen, of om de tabel om te zetten naar tekst.

De tabellen in Notities kunnen jammer genoeg geen berekeningen maken of geavanceerde sorteerbewerkingen verrichten, zoals een spreadsheet als Numbers dat kan.

Notities vastzetten

Normaal gesproken sorteert Notities je notities zo dat de recentst bewerkte bovenaan komt. In iOS 11 kun je nu een bepaalde notitie vastzetten zodat die boven in de lijst blijft staan.

Om een notitie vast te zetten, veeg je z'n titel in de lijst naar rechts waardoor een punaise-icoontje tevoorschijn komt. Tik daarop om die notitie bovenaan vast te maken. Maar je kunt ook nadat het punaise-icoontje is verschenen de titel verder naar rechts blijven vegen om de notitie vast te zetten zonder op het icoontje te tikken.

<http://tidbits.com/resources/2017-10/Pin-note. png>

Vastgezette notities blijven boven in de lijst staan in de volgorde waarin je ze vastgezet hebt. Om een notitie weer los te maken, veeg je z'n titel in de lijst opnieuw naar rechts waardoor het punaise-icoontje tevoorschijn komt met een streep erdoor. Tik op dat icoontje om de notitie los te maken of veeg verder naar rechts om het los te maken zonder te tikken

Documentenscanner

De afgelopen jaren zijn apps als PDFpen Scan+  en Scanbot onmisbaar geworden op de iPhone voor het snel inscannen van documenten. De ontwikkelaars van die programma's zullen een tandje bij moeten zetten, omdat Notities nu ook een inge-bouwde documentenscanner heeft. Leg een stuk papier op een vlak, goed verlicht oppervlak, tik in een notitie op de + knop en kies "Scan documenten". Helaas kun je een scan niet ook vanuit de app Camera starten, dat zou op zich een logische plek zijn voor deze functie.

De zoeker zal op zoek gaan naar een document, en als dat gevonden is wordt het automatisch gefotografeerd. Met regelaars boven in het scherm kun je de flitser aanpassen, kleurfilters kiezen of auto capture uitzetten als je graag zelf de ontspanknop indrukt.

<http://tidbits.com/resources/2017-10/Notes-scan. jpg>

Je kunt in Notities nieuwe documenten blijven scannen in een bepaalde notitie tot je op Bewaar tikt. Die scans vind je dan onder in je notitie terug en je kunt meteen op een van de scans tikken om hem te bewerken. Je kun een scan bijsnijden, de kleur aanpassen, of roteren. In de volgende schermafbeelding toon ik een document dat ik in kleur heb gescand, bijgesneden, omgezet in zwart-wit en naar staand heb geroteerd. Ook nadat je hem hebt opgeslagen, kun je nog op de scan tikken om hem te bewerken.

<http://tidbits.com/resources/2017-10/Notes-scanned-document. png>

Om een gescand document dat je aan het bewerken bent te delen, tik je op het Delen-icoontje linksboven in het scherm en kies je "Maak pdf aan". Je kunt dan de pdf bewerken of op het Delen-icoontje linksonder tikken om hem te verzenden. 

Er zijn twee manieren om opmerkingen toe te voegen aan een scan die je open hebt. Het eenvoudigst is het om met een Apple Pencil op het scherm van een iPad Pro te tikken. De andere manier is om op het Delen-icoontje te tikken en Markup te kiezen. Je kunt dan onder andere documenten onder-tekenen.

Notes heeft geen OCR-functie zoals PDFpen Scan+ en Scanbot, en is zeker geen vervanger voor een kwaliteitsscanner zoals een Fujitsu ScanSnap  (een sponsor van TidBITS), maar als je slechts af en toe een document moet scannen is het wellicht alles wat je nodig hebt.

Resumerend heeft Notities niet de functies om te concurreren met iets als Evernote of andere bekende notitie-apps, maar wel voldoende om in alledaagse situaties goed bruikbaar te zijn, zeker als je een iPad Pro met een Apple Pencil hebt. De nieuwe functies in iOS 11 maken Notities een app waar je zeker nog eens goed naar moet kijken als je niet al een favoriete notitie-app hebt.