Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Draadloos printen vanaf iPhone of iPad

Je iPhone of iPad kán draadloos printen, via AirPrint. Maar dan moet je wel een speciale HP-printer hebben. Gelukkig kan het ook anders.
Wanneer je de juiste trucjes toepast, accepteert iedere printer probleemloos mobiele afdruktaken.

AirPrint is overigens wel volledig geïmplementeerd in iOS. Om er volledig gebruik van te kunnen maken, is alleen een aanpassing van Mac OS X nodig en die heeft Apple uiteindelijk nooit vrijgegeven. Maar in plaats van minstens 100 euro uit te geven aan een nieuwe inkjetprinter van HP, kun je voor minder dan 10 euro AirPrint toch gebruiken met je bestaande printers. Door FingerPrint of Printopia aan te schaffen en te installeren op je computer.
Deze programma's dien je wel te installeren op je computer!
Fingerprint heb je voor Mac en Windows
: € 6,04 (Mac) of € 7,55 (Windows)
Printopia enkel voor Mac: € 7,16

Beide apps werken in grote lijnen hetzelfde. Ze gebruiken Bonjour, Apples zero-configurationprotocol, voor het detecteren van gedeelde printers op je netwerk. Deze worden vervolgens op je iOS-apparaat onder printeropties weergegeven in een lijst. Selecteer de gewenste printer door er op te klikken, klik daarna op Afdrukken en je document rolt uit de betreffende printer. Standaard zijn alle printers beschikbaar in AirPrint, ook nieuwe printers die je naderhand op je computer installeert. Als je een specifieke printer niet wilt delen, kun je die afvinken.

Virtuele printers
Zowel Printopia als FingerPrint voegt aan de lijst van beschikbare fysieke printers ook nog een tweetal virtuele printers toe: Send to Mac en Send to Dropbox. Send to Mac verstuurt een pdf-kopie van je document of een jpeg- of png-versie van je afbeelding naar je computer en opent deze automatisch op het scherm.

Als je Dropbox hebt geïnstalleerd, werkt Send to Dropbox op vergelijkbare manier, alleen wordt je bestand nu opgeslagen in de Dropbox-map op je computer en direct gesynchroniseerd naar al je andere apparaten waar op je Dropbox hebt geïnstalleerd. FingerPrint heeft nog een derde virtuele printer, Send to iPhoto, die foto's rechtstreeks importeert in iPhoto op je Mac.

Voor het afdrukken wordt gebruikgemaakt van de standaard AirPrint-functionaliteit in iOS, maar uiteraard alleen in applicaties die een printfunctie hebben. Als je bijvoorbeeld een Mail-bericht hebt geopend, klik je op de knop Antwoorden/Doorsturen en 

Score: 8dan op de knop Druk Af. In Safari klik je op de knop Versturen en dan op de knop Druk Af en in Foto's klik je op de knop Versturen. Selecteer je een of meer foto's en dan klik je op de knop Druk Af. Nadat je op de knop Druk Af geklikt hebt, verschijnt het standaardvenster met printeropties van iOS, waarin je de printer kunt selecteren, eventueel het paginabereik om af te drukken en het aantal kopieën.

Als je een document afdrukt naar een fysieke printer, wordt het document precies zo afgedrukt alsof je het vanaf je computer afdrukt. Het duurt alleen iets langer, omdat de gegevens eerst van je iPhone of iPad naar je computer gestuurd moeten worden en vervolgens naar de gekozen printer. Kies je voor de optie Send to Mac of Send to Dropbox, dan wordt het document naar een map op je computer gestuurd en op het scherm geopend.

Minpunt
Het grootste minpunt van Printopia en FingerPrint is een zwak punt van AirPrint zelf: je kunt niet afdrukken naar elke willekeurige printer in je omgeving. Je iPhone of iPad moet zich op hetzelfde draadloze netwerk bevinden als een computer die aan staat en actief printers deelt, en alleen die printers kun je gebruiken. Groot pluspunt is dat Printopia en FingerPrint niet alleen samenwerken met Mac OS X 10.6.5, zoals AirPrint zelf, maar ook met OS X 10.5, ofwel Leopard. FingerPrint is in dat opzicht nog interessanter, want dat werkt ook onder Windows XP SP3 of hoger.

Conclusie
FingerPrint en Printopia zijn simpele, doeltreffende utility's die verder gaan waar AirPrint stopt: afdrukken vanaf je iOS-apparaat naar elke printer die je deelt via je Mac. Beide programma's zijn goed en goedkoop en werken op vrijwel dezelfde manier. Als je AirPrint wilt gebruiken op je Windows-computer, dan is FingerPrint je enige optie. Op de Mac draait FingerPrint als aparte applicatie met een icoon in de Dock en in de menubalk, terwijl Printopia ongemerkt op de achtergrond draait en toegankelijk is via Systeemvoorkeuren.

 
 

 

Nog enkele Apps

Heb je geen Mac, dan kun je met behulp van apps je documenten uitprinten, zónder dat daarbij een computer voor nodig is. Voorbeelden van handige applicaties zijn Printer Pro en PrintCentral voor iPhone. 
Een andere optie is PrinterShare of nogmaals HandyPrint. Wil je via Windows bestanden afdrukken via je Apple-toestel, dan kun je naar bovenstaande video kijken die je stapsgewijs vertelt hoe je dat moet doen.

Printer Pro for iPhone - wirelessly print documents, photos, web pages and emails

Printer Pro for iPhone - wirelessly print documents, photos, web pages and emails (AppStore Link) Ontwikkelaar: Igor Zhadanov

Leeftijd: 4+ jaar

Prijs: 4.49 EUR

 

PrintCentral for iPhone/iPod Touch

PrintCentral for iPhone/iPod Touch (AppStore Link) Ontwikkelaar: EuroSmartz Ltd

Leeftijd: 4+ jaar

Prijs: 4.49 EUR

 

PrinterShare Premium - Phone Print

PrinterShare Premium - Phone Print (AppStore Link) Ontwikkelaar: Dynamix Software

Leeftijd: 17+ jaar

Prijs: 4.49 EUR