Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hoe haal je het meeste uit iCloud op iOS 8?

De cloud was nooit eerder zo belangrijk voor Apple. Wat is er veranderd en hoe gebruik je iCloud eigenlijk?

Na het uitlekken van tientallen naaktfoto's van beroemdheden (ook bekend als The Fappening) zet je misschien vraagtekens bij de bewering dat de cloud nog nooit zo belangrijk was voor Apple, maar toch is het zo.
Met de komst van iOS 8 en straks Mac OS X Yosemite wordt de samenwerking tussen al je Apple-apparaten nog hechter. 

Met iCloud en iCloud Drive kun je straks al je bestanden nog gemakkelijker uitwisselen. Onderweg op je iPhone beginnen aan een stuk tekst en thuis op je Mac weer verder. Werkt overigens ook met Windows.

Wat is het verschil tussen iCloud en iCloud Drive?

Apples cloud-avontuur begon drie jaar geleden toen iCloud op 12 oktober 2011 beschikbaar kwam. Voor gebruikers met een gekoppeld Apple ID een handige manier om bestanden uit Apple-apps in de cloud op te slaan. In plaats van dat je jouw Pages- en Keynotes bestanden op je iPhone of Mac opsloeg, kon je ze nu in datacenters van Apple parkeren. Als je naar de website van iCloud gaat, zie je welke apps van Apple van de opslagdienst gebruik maken.

Sinds kort staat er een nieuw icoontje op iCloud: iCloud Drive. Dat vinden veel mensen een beetje verwarrend, want Apple had toch al een clouddienst? Klopt, maar het verschil is dat iCloud Drive niet alleen gericht is op apps van Apple. Je kunt er vanalles in kwijt, net zoals dat kan bij Dropbox of Google Drive.

Hoe werkt iCloud Drive?

Er is nog geen iCloud Drive app voor iOS en de dienst is ook nog niet in de Finder van de Mac te vinden. Als OS X Yosemite straks uitkomt, is Drive wel standaard op de Mac aanwezig. Wellicht komt er een aparte iCloud Drive app met de komst van iOS 8.1, die waarschijnlijk deze maand nog het levenslicht ziet.

Momenteel heb je al toegang tot iCloud Drive via de iCloud website. Open iCloud Drive en je komt in een venster waar jouw opgeslagen data terecht komt. Vanaf je Mac of pc kun je gemakkelijk bestanden in het venster slepen, die meteen worden geüpload en op elk iOS-apparaat geopend kunnen worden.

Zoals gezegd is er voor iOS 8 nog geen aparte app voor iCloud Drive en dat is een groot gemis, want duidelijk wat je precies opslaat is het niet. Als je wil checken welke apps er van de clouddienst gebruikmaken, ga je naar de instellingen van je iDevice, vervolgens kies je voor iCloud en daarna iCloud Drive (zorg dat je de dienst hebt ingeschakeld). Alle apps die werken met iCloud Drive staan hier op een rij. Wil je dat bepaalde apps geen backups opslaan op iCloud Drive, dan kun je de groene schuifjes natuurlijk altijd uitzetten.

Waar blijven nu  mijn foto's?

 Zolang je Apple geen toegang verleent om foto's in de cloud te bewaren, gaan je kiekjes nergens heen. Veel mensen tikken echter zomaar op 'ja', bij het gereed maken van hun iPhone. Je foto's worden dan gedeeld via iCloud met alle gekoppelde apparaten (niet in Drive, of je moet ze daar bewust naartoe uploaden).

Foto's bewaren en delen werkt via 'Mijn fotostream'. Je kan checken of je deze hebt ingeschakeld via de instellingen van je iDevice en door vervolgens 'iCloud' te kiezen. Onder iCloud Drive staat een kopje 'Foto's'. Daar kun je de fotostream aan- of uitzetten.

In iCloud worden je laatste duizend foto's opgeslagen voor maximaal 30 dagen. Via gekoppelde iOS-apparaten kun je de foto's bekijken, net als op Windows en Mac. Met iPhoto kun je dan altijd nog een handmatige backup van je foto's maken naar je harde schijf, of uploaden naar iCloud Drive.
Het zou goed kunnen dat iCloud binnenkort een extra mapje krijgt waarmee je direct toegang krijgt tot je backup en gedeelde foto's. 9to5Mac ontdekte afgelopen maand een aparte Foto's-app voor in de desktop-browser.

En muziek van iTunes?

Alle muziek die je op iTunes koopt, wordt opgeslagen via iTunes in de Cloud. Handig, want dan heb je de nummers op elk aangesloten apparaat bij de hand. Je kan ook een abonnement nemen op iTunes Match, wat je 25 euro per jaar kost. Daarmee kun je muziek afspelen die je niet op iTunes hebt gekocht. Alle nummers die je misschien van een cd hebt gehaald of illegaal hebt binnengehaald, worden beschikbaar in de cloud. Beter nog: de nummers met mindere geluidskwaliteit zullen door iTunes vanzelf worden vervangen door dezelfde liedjes in hogere kwaliteit. Extra handig: alles staat in de cloud. Bespaar je nog opslagruimte ook.

Hoeveel kun je kwijt op iCloud?

Net als voorheen krijg je als gebruiker 5 gb cadeau van Apple voor iCloud (waar iCloud Drive dus onderdeel van is). Opwaarderen naar meer cloudruimte kan tegen maandelijkse betaling. Apple heeft de nieuwe prijzen onlangs bekend gemaakt. iCloud is iets goedkoper geworden, maar een cloud-abonnementje afsluiten bij Apple is nog steeds behoorlijk prijzig. Bij Dropbox ben je de helft kwijt per maand.

Maak de cloud extra veilig

Als je dan toch bestanden opslaat in iCloud, is het zaak dat je er zelf alles aan doet om te zorgen dat je gegevens niet op straat komen te liggen. Dat begint al met een sterk wachtwoord. Inkopper, maar veel mensen gebruiken nog steeds voor alle diensten en websites hetzelfde wachtwoord. Het beste is om een random combinatie van letters, nummers en tekens te gebruiken en die op een veilige plek in huis te bewaren.

Twee-staps-verificatie
Apple komt je zelf overigens ook tegemoet. Zo kun je twee-staps-verificatie instellen voor je Apple ID, je gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je bijvoorbeeld inlogt op iCloud. Zo stel je twee-staps-verificatie in:

1. Ga naar Mijn Apple ID op de Apple website.
2. Klik op Beheer uw Apple ID en log in.
3. Ga naar 'Wachtwoord en beveiliging'.
4. Selecteer bij Twee-staps-verificatie de optie 'Aan de slag' en volg de instructies op het scherm.

Met twee-staps-verificatie koppel je een apparaat aan je account, bijvoorbeeld je iPhone. Elke keer als je nu op iCloud wil inloggen, voer je niet alleen wachtwoord en gebruikersnaam in, maar krijg je ook een persoonlijke code die eenmalig geldt. Op die manier kunnen inbrekers zelfs niet bij je data komen als ze je wachtwoord hebben.

App-specifieke wachtwoorden
Het is zelfs mogelijk (sterker: dat is sinds oktober 2014 vereist) apps van andere partijen dan Apple extra te beveiligen. Ook als ze geen twee-staps-verificatie ondersteunen. Als je apps van andere fabrikanten wil gebruiken voor iCloud, dien je een app-specifiek wachtwoord aan te maken. Dat doe je zo:

1. Ga naar Mijn Apple ID.
2. Klik op 'Beheer uw Apple ID' en log in.
3. Kies 'Wachtwoord en beveiliging'.
4. Klik op 'Genereer een app-specifiek wachtwoord' en volg de instructies.

Het aangemaakte wachtwoord vul je vervolgens in als de betreffende app erom vraagt.

Conclusie

Apple biedt gebruikers meer mogelijkheden dan ooit om bestanden op te slaan. Ook qua beveiliging lijkt Apple stappen te maken. Misschien is het bedrijf pas door The Fappening wakker geschud. "We moeten mensen op beveiliging attenderen, hen er bewuster op maken", zei Cook in een reactie.

Bron: http://www.bright.nl

Duidelijkheid en versimpeling is daarbij de truc, iets dat bij een bedrijf als Apple past en dat met hun apparatuur altijd probeerde uit te dragen. Wat dat betreft is er nog werk aan de winkel, want dat er al onduidelijkheid bestaat tussen iCloud en iCloud Drive is niet de bedoeling.

Aan de andere kant is het goed dat Apple uitbreidt. iCloud Drive is goed als concurrentie tegenover Dropbox en Google Drive. Apple probeert de communicatie tussen eigen producten naadloos maar veilig te laten verlopen. Daarmee laat het bedrijf zien zijn klanten serieus te nemen.