Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Waarin iPadOS verschilt van iOS

Bron Tidbits #1484

Na wat onduidelijkheid over de verschijningsdatum is iPadOS nu toch beschikbaar. En hoewel Apple iPadOS in de markt zet als een compleet ander besturingssysteem dan iOS, is het in essentie iOS 13.1 met een paar iPad-specifieke functies. Je kunt iPadOS 13.1, 3,02 GB op een 10,5 inch-iPad Pro, downloaden via Instellingen > Algemeen > Software-update of via iTunes. (Kort na het uitbrengen van iPadOS 13.1 kwam Apple met iPadOS 13.1.1 om wat bugs in de oorspronkelijke versie te verhelpen, zie “iOS 13.1.1 verhelpt bugs en een probleem met de beveiliging van het toetsenbord”, 27 september 2019.)

Bovenop iOS 13-functies als verbeterde tekstverwerking, inloggen met Apple en verbeterde Kaarten, heeft iPadOS een verbeterd multitaskingsysteem. Safari ondersteunt nu complexe web-apps, het Thuisscherm is aangepast aan de grotere iPad-schermen, de markeerfuncties zijn verbeterd, en er is een nieuw, eenhands, zwevend toetsenbord. Lees voor meer informatie over iOS 13 en iPadOS mijn onlangs geüpdatete boek Take Control of iOS 13 and iPadOS 13.

Multitasken in iPadOS

Apple heeft het multitaskingsysteem in iPadOS op een aantal kleine punten verbeterd, dus het is beter, maar niet fundamenteel anders dan in iOS 12. Het is dan ook nog steeds mogelijk om een iPad te gebruiken zonder je te realiseren dat het apparaat kan multitasken. (En dat is niet noodzakerlijkwijs een probleem. Er zijn goede voorbeelden van het nut van Split View en Slide Over om twee apps tegelijkertijd op je scherm te hebben, maar je kunt ook beargumenteren dat je productiviteit hoger is als je je op slechts één ding tegelijk concentreert.)

Net als in iOS 12 start je het multitasken op je iPad gewoonlijk vanuit het Dock. Als je een app open hebt, haal dan het Dock tevoorschijn vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen. Tik op een app, houd het vast, en sleep hem van het Dock op de huidige app. Je ziet dan een grijs 'venster' rond het icoontje van de app. Laat het op de huidige app vallen om de app te openen in een Slide Over-venster, of breng het helemaal naar de linker- of rechterkant, om de app in Split View te openen. (Je kunt technisch gezien een app ook met één hand verslepen vanuit het Thuisscherm (negeer de trillende icoontjes als dat gebeurt) of Siri-suggesties, en je andere hand gebruiken om naar de hoofd-app te gaan die je wilt gebruiken, maar dat vergt wel wat behendigheid.)

Je zult meteen een paar kleine aardigheidjes zien:

  • Als je Split View opent, is de standaardverdeling nu 50/50, in plaats van de merkwaardige 70/30-verdeling in iOS 12. Je kunt de verdeling nog steeds wijzigen naar 70/30 of 30/70.
  • Je kunt Slide Over nu aan elk van beide kanten van het scherm laten starten. (In eerdere versies startte Slide Over altijd aan de rechterkant.)

Slide Over werkt zoals vanouds: versleep de korte grijze balk bovenaan je scherm om hem naar links of rechts te verplaatsen. Veeg de grijze balk (of de linkerkant van het Slide Over-venster) helemaal naar rechts om hem te verbergen, en veeg naar links aan de rechterkant van het scherm om Slide Over weer terug te brengen.

Wat wel nieuw is in Slide Over, is dat je nu eenvoudig kunt schakelen tussen de verschillende apps erin. Open een andere app in Slide Over om de huidige Slide Over app te vervangen, als er eentje open is. Schakelen tussen Slide Over-apps werkt net als op iPhones met Face ID: veeg naar boven op de zwarte balk onderaan Slide Over om alle open Slide Over-apps te zien, en tik op een app om die actief te maken. Vanuit de switcher kun je ook een app naar boven vegen om hem te sluiten. Voor sneller schakelen kun je op de zwarte balk naar links of rechts vegen om de Slide Over-apps te laten rouleren.

 

Schakelen tussen Slide Over-apps

Zoals eerder kun je een app vanuit Slide Over in een Split View zetten door de bovenste balk naar beneden te trekken en het venster naar de linker- of rechterrand van het scherm te bewegen. Je kunt ook een app vanuit Split View in Slide Over zetten door de bovenste balk naar beneden te slepen en deze van de bovenkant van het scherm weg te slepen. Nieuw in iPadOS is de mogelijkheid om de bovenste balk naar links of naar rechts te slepen om de positie van de Split View-vensters te verwisselen.

Apps kunnen nu aparte vensters open hebben in diverse spaces. Zo kan je in één space een schermvullend Safari-venster hebben, in een andere space twee Split View Safari-vensters, en in een derde Split View-space Notities in het ene venster en Safari in het andere. Je kunt al deze mogelijkheden zien bij het schakelen tussen apps.

 

Multitasken met spaces bij het schakelen tussen apps

Om alle open vensters van een app te zien, haal je het Dock tevoorschijn terwijl je een van de vensters van de app bekijkt en tik je daarna op de miniatuur van de app in het venster in het Dock. Of je tikt op de miniatuur van de app en houdt deze vast, en tikt vervolgens op Toon alle open vensters uit het popover-menu. Als je in deze weergave zit, zie je misschien een +-knop waarmee je nog meer vensters voor die app kunt openen. Als je een venster in deze weergave sluit (door het omhoog te vegen), zie je misschien ook een knop Heropen gesloten vensters, waarmee je die actie ongedaan kunt maken.

 

App Expose

Om sommige apps in meer spaces op te splitsen, kun je gebruikmaken van de nieuwe drag-and-drop functies van iPadOS. Bijvoorbeeld: als je in Notities zit, kun je op een notitie in de Notitielijst tikken en die vasthouden en vervolgens naar de rechterzijde van het scherm slepen om deze te openen in een tweede Split View-venster. Safari kan dit ook met tabs doen, zoals ik hieronder uitleg.

“Desktop klasse” Safari

Apple beweert dat de versie van Safari in iPadOS van “desktop-klasse” is, wat suggereert dat het een hoop populaire web-apps kan draaien die doorgaans minder lekker werken op mobiele browsers. En dat klopt! Hier is een schermafbeelding waarop ik een TidBITS-artikel bewerk in de volledige web-versie van Google Docs, hetgeen onmogelijk was in iOS 12.

 

Google Docs in iPadOS Safari

Weet dat als je de app Google Docs geïnstalleerd hebt, je deze moet verwijderen, omdat anders iOS alle Google Docs URLs in die app opent.

Deze nieuwe desktop-klasse Safari is nog niet helemaal gelijk aan Safari op de Mac, maar het is een indrukwekkende poging daartoe. Als er sites zijn die je niet werkend kreeg in mobiele Safari, probeer ze dan eens in iPadOS en laat ons weten hoe het werkt. Als je een problematische site tegenkomt, raden we je aan deze bij Apple aan te geven.

Terug naar de multitasking-functies. Als je op de Tabs-miniatuur (de twee vierkantjes op elkaar) in Safari's taakbalk tikt en deze vasthoudt, en dan op Open nieuw venster tikt, opent Safari een nieuw venster in Split View. Je kunt ook een tab van Safari's Tab-balk naar de zijkant van het scherm slepen om deze te openen in een Split View-venster. En als je lenige vingers hebt, kun je een tab beginnen te slepen vanuit Safari, op een andere manier naar een andere app schakelen, en dan die tab laten vallen om zo een nieuw venster in Split View of Slide Over te krijgen, afhankelijk van of je hem op de app laat vallen, of links of rechts daarvan.

 

Vensters beheren in Safari

Je kunt zo snel aan een boel Safari-vensters komen, verdeeld over verschillende spaces. Je kunt deze samenvoegen door op de Tab-miniatuur te tikken en deze vast te houden en dan 'Voeg alle vensters samen' te kiezen.

 

Safari in verschillende spaces

Apple heeft een Download Manager toegevoegd die erg lijkt op en werkt als die in Safari op de Mac. Hij geeft de voortgang van de huidige downloads weer en je kunt deze bekijken in de vernieuwde app Bestanden. Als je koppelingen voor afbeeldingen, video's en audiobestanden langdurig aanraakt, verschijnt er een mogelijkheid 'Download gelinkt bestand' in de popover, waarmee je dergelijke bestanden kunt downloaden.

Apple zegt ook dat Safari in iPadOS veel meer toetsenbord-snelkoppelingen ondersteunt wanneer het gebruikt wordt met een fysiek toetsenbord. We hebben het nog niet met iOS 12 vergeleken, maar om te zien welke mogelijk zijn, druk je op de commando-toets en houd je deze ingedrukt.

Het beginscherm van iPadOS

Apple heeft het beginscherm in iPadOS op twee punten verbeterd, met minder afstand tussen de app-pictogrammen en nieuwe Vandaag-weergavewidgets op het beginscherm.

Minder afstand tussen app-pictogrammen

iPadOS geeft nu standaard meer app-pictogrammen (tot 30) op het beginscherm weer, zodat het minder op een overgroeide iPhone lijkt en meer op het bureaublad van de Mac. Wie liever grotere pictogrammen ziet (tot 20 pictogrammen) kan omschakelen naar de beginschermindeling Meer in Instellingen > Beeldscherm en helderheid.

 

Beginschermindeling

Vandaag-weergavewidgets op het beginscherm

Op het eerste beginscherm ga je als je van links naar rechts veegt om naar je Vandaag-weergavewidgets te gaan niet meer naar een ander scherm, maar gaan de pictogrammen op het beginscherm naar rechts om plaats te maken voor de widgets.

Eerst zie je een andere optie in de Vandaag-weergavewidget: Houd op beginscherm om de Vandaag-weergavewidgets permanent op je beginscherm te houden. Je kunt deze instelling ook later nog veranderen in Instellingen > Beeldscherm en helderheid. Deze optie verschijnt ook als je naar de onderkant van de Vandaag-weergavewidgets scrolt en op Wijzig tikt om de weer te geven widgets en hun volgorde te selecteren.

 

Vandaag-weergave op het iPadOS-beginscherm

Zwevend toetsenbord

Het onscreen toetsenbord van de iPad is altijd al onhandig geweest. Voor wie geen handen heeft waarin een basketbal past, is het full-size toetsenbord praktisch onbruikbaar terwijl je de iPad met beide handen vasthoudt. Om dit op te lossen, heeft Apple het eerst mogelijk gemaakt om het toetsenbord in twee delen te splitsen. Beter, maar nog steeds niet zo handig.

In iPadOS waagt Apple een nieuwe poging, met een nieuw zwevend toetsenbord dat kan worden gebruikt met één hand of met de duimen zoals een iPhone. Knijp hiervoor met twee vingers dicht op het full-size toetsenbord. Spreid met twee vingers om terug te keren naar het grote toetsenbord.

 

Zwevend toetsenbord van iPadOS

Je kunt tik-typen op het toetsenbord, maar de echte bedoeling van Apple is dat je over het toetsenbord veegt om te typen, een functie die de marketingjongens van Apple de benaming QuickPath hebben gegeven. Bij iOS-toetsenborden van derden zijn gelijkaardige functies al jaren mogelijk.

Om QuickPath te gebruiken, veeg je met je vinger van letter naar letter zonder hem op te heffen. Aan het einde van een woord hef je je vinger op. Je kunt op woordbasis omschakelen tussen tikken (best voor ongebruikelijke woorden of namen die QuickPath verkeerd kan interpreteren) en vegen.

Als je niet precies veegt, of als iOS je woord verkeerd raadt, tik je op Verwijder om het volledige woord te verwijderen. Wie liever een letter per keer wist, kan Verwijder woordinvoer uitschakelen in Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. QuickPath werkt ook in iOS 13, zodat je het dus ook op je iPhone kunt proberen.

Verbeterd markeren en schermafbeeldingen

Ten slotte zijn er nog enkele verbeteringen voor markeren in iPadOS:

  • De latentietijd van de Apple Pencil is lager. Volgens Apple bedraagt deze slechts 9 milliseconden, wat jou misschien niet veel zegt, maar het voelt wel veel responsiever aan.
  • Je kunt een schermafbeelding maken door de Apple Pencil vanuit een hoek onderaan te slepen.
  • Bij het bewerken van een schermafbeelding of een ander document is er een nieuw gereedschappenpalet dat je naar een willekeurige kant van het scherm kunt verplaatsen. Je vindt hier een nieuwe pixelgom in terug, waarmee je een deel van een vorm kunt wissen. Het markeer-gereedschappenpalet van iPadOS

Een aanverwante functie, die ook in iOS 13 zit, is de mogelijkheid om een schermafbeelding te maken van de volledige inhoud van een scrolbare pagina in sommige apps, met name in Safari. Maak hiervoor eerst een schermafbeelding van een webpagina in Safari. Tik dan op de voorbeeldminiatuur om te bewerken, en tik op Volledige pagina bovenaan het scherm. Dit maakt een schermafbeelding van de volledige webpagina. Om op de pagina te scrollen, plaats je twee vingers op het scherm en beweegt je ze, of gebruik je de scrolbalk rechts. Bewaren resulteert in een pdf met meerdere pagina's in Bestanden in plaats van een PNG in Foto's.

 

Volledig scherm markeren in Safari

Sidecar in macOS Catalina en meer

Aangezien macOS 10.15 Catalina pas ergens in oktober uitkomt, kunnen we nu nog niet veel vertellen over de functie Sidecar, waarmee je een iPad als extra scherm of als een grafisch tablet kunt gebruiken.

Heb je een andere functie gezien die uniek of speciaal relevant is in iPadOS? Vertel het ons in de reacties.