Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hoe je in iOS 13 nu sneller verbinding maakt met met wifi-netwerken

Bron Tidbits 1485

Naast alle grote functies weet Apple bij het updaten van zijn besturingssystemen altijd een paar kleine nieuwigheden toe te voegen. In iOS 13 en iPadOS 13 heeft het bedrijf een nieuwe manier toegevoegd waarop je verbinding kunt maken met een wifi-netwerk in de buurt, en deze nieuwe methode is iets sneller dan de voorheen beste manier.

Deze nieuwe manier van verbinden brengt het totaal op vier! Misschien kan je je ze niet allemaal meer herinneren of vond je sommige te ingewikkeld om te gebruiken. Een vierde methode is natuurlijk niet groot nieuws, maar als je regelmatig met nieuwe wifi-netwerken verbinding moet maken, dan is deze misschien wel handig.

Laten we eens naar die vier manieren van het verbinding maken met een wifi-netwerk kijken, te beginnen met de nieuwste methode.

1. Via het bedieningspaneel

De pop-uplijst in het wifi-menu van het bedieningspaneel.

In iOS 13 heeft Apple de mogelijkheden van het bedieningspanel uitgebreid met een nieuwe manier om de lijst beschikbare wifi-netwerken weer te geven. Zo kom je bij de nieuwe interface:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Veeg om naar het bedieningspaneel te komen. (Op een iPad of een iPhone X of later veeg je van rechtsboven op het scherm naar beneden. Op oudere iPhones en de iPod touch veeg je naar boven vanaf de onderkant van het scherm.)
 2. Raak langdurig het netwerk-vak aan om deze uit te klappen.
 3. Raak langdurig de wifi-knop aan om de lijst met netwerken op te roepen.
 4. Tik op het netwerk waar je verbinding mee wilt maken.
 5. Voer zonodig een wachtwoord in.

Je kunt ook onderin op wifi-instellingen tikken om Instellingen > Wi-Fi te openen.

Deze nieuwe methode is niet wereldschokkend, maar hij is ongetwijfeld makkelijker om te vinden, met name omdat je op het toegangsscherm kunt beginnen zonder je telefoon te ontgrendelen.

Via de app Instellingen

 

De wifi-netwerkweergave in iOS 13.

Al vanaf de eerste versies van iOS kon je verbinding maken met wifi-netwerken via de app Instellingen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Open Instellingen > Wi-Fi.
 2. Tik op een netwerk-naam onder Netwerken.
 3. Voer een wachtwoord in als dit wordt gevraagd.

Als het netwerk waarmee je wilt verbinden niet verschijnt, omdat het “afgesloten” of “verborgen” is (een verouderde security-through-obscurity methode die sommige mensen nog steeds gebruiken) tik je op Andere en voer je de netwerknaam en het wachtwoord in.

Om dit proces meer te automatiseren, kun je Vraag om verbinding op Meld of Vraag zetten. In beide gevallen zal je apparaat nog steeds het liefst verbinding maken met een bekend, opgeslagen netwerk. Als er geen bekende netwerken beschikbaar zijn, wordt je echter gevraagd om verbinding te maken met een ander netwerk, als Vraag is geselecteerd. (Apple legt niet uit wat de criteria zijn voor voorgestelde netwerken.) Als je Meld hebt geselecteerd, verschijnt er een lijst met alle netwerken.

Als je een of meer apparaten hebt met Persoonlijke hotspot geactiveerd, krijg je ook een lijstje met persoonlijke hotspots. Bovendien kun je in iOS 13 ook een lijst populaire netwerken te zien krijgen. Dit wordt kennelijk gebaseerd op passieve scans waarmee wordt gekeken op welke netwerken in de omgeving ook andere mensen zijn verbonden. Deze aanpak lijkt een beetje ingrijpend, maar hij gebruikt openbare zend-informatie. Het is mij nog niet gelukt om de lijst met populaire netwerken op te roepen. Het is een van de door Apple genoemde functies van het nieuwste besturingssysteem, maar het bedrijf legt het nergens duidelijk uit.

Apple heeft ook Verbind automatisch met hotspot toegevoegd, als failover-methode. Mocht iOS 13 geen bekend wifi-netwerk vinden, dan zal het Persoonlijke hotspot gebruiken om met een iPhone of een iPad met mobiel internet verbinden die op hetzelfde iCloud-account is ingelogd. iOS 13 kan zelfs Persoonlijke hotspot inschakelen op het andere apparaat als de functie daar uit staat. (In macOS 10.15 Catalina zit een vergelijkbare functie.)

Eén laatste tip. Delen met gezin kan nu integreren met Persoonlijke hotspot. Als je in een Delen met gezin-groep zit, tik je op Instellingen > Persoonlijke hotspot > Delen met gezin. Als Delen met gezin voor persoonlijke hotspot op dat scherm is ingeschakeld, kun je voor ieder lid van je gezin instellen om ofwel automatisch toegang te krijgen of eerst om toegang te moeten vragen. Deze functie zou heel handig kunnen zijn als je met je gezin op pad bent.

Via een contact

Sinds iOS 12 kun je verbinding maken met een wifi-netwerk als iemand in jouw buurt jou in zijn of haar contacten heeft staan en het wachtwoord van het netwerk heeft waarmee je wilt verbinden. Dit is een handige functie als je bijvoorbeeld bij een vriend(in) thuis op bezoek bent en je je op hun netwerk wilt aanmelden. De contactgegevens moeten dan wel het e-mailadres bevatten dat je voor iCloud gebruikt. Zo gebruik je het wachtwoord van een vriend(in):

 1. Zorg dat je apparaat in de buurt is van haar of zijn iPhone, iPad of Mac, want de functie maakt gebruik van Bluetooth en nabijheid.
 2. Tik op het netwerk waarmee je verbinding wilt maken.
 3. Op het apparaat van je vriend(in) verschijnt een wifi-wachtwoord-popup met uitleg met welk netwerk je wilt verbinden en met je naam. Hij of zij moet dan tikken op Deel wachtwoord.
 4. Het wachtwoord wordt dan veilig en stil naar jouw apparaat gestuurd, dat vervolgens zonder verdere meldingen verbinding maakt met het netwerk.
 5. Jouw vriend(in) tik op Gereed om het dialoogvenster te sluiten.

 

De stappen die iemand ziet als hij of zij gevraagd wordt om een wifi-wachtwoord te delen en hiermee akkoord gaat.
Je kunt verbinding maken met een netwerk als iemand jou in de contacten heeft staan, het netwerk-wachtwoord heeft en nabij is.

Via een QR-code

In iOS 11 voegde Apple een handige visuele manier toe om netwerk-details met zo min mogelijk moeite te delen, via een QR-code die je scant met de app Camera. Deze manier van hotspot delen, die oorspronkelijk in de Android-wereld werd ontwikkeld, codeert de netwerknaam en het wachtwoord.

Hoewel QR-codes voor wifi niet zo heel veel voorkomen, ben ik ze wel tegengekomen in koffiewinkels en andere plaatsen van samenkomst, waarschijnlijk geplaatst door een liefhebber van QR-codes zoals ik. Sommige beurzen gebruiken ze ook wel om deelnemers te helpen verbinding te maken met het netwerk van de beurs. Je kunt ze ook vinden op sommige wifi-routers, zodat je je eerste verbinding kunt maken zonder eerst het standaard wachtwoord te moeten opzoeken.

Je kunt met een netwerk verbinden via een QR-code door simpelweg de camera van je iPhone of iPad erop te richten. (Instellingen > Camera > Scan QR-codes moet wel aan staan, maar dat is standaard het geval.) Je kunt ook de knop in het bedieningspaneel gebruiken dat in iOS 13 en iPadOS 13 is verbeterd en specifiek naar QR-codes kijkt. (Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan en voeg QR-codelezer toe.)

Om de QR-code van een wifi-netwerk te scannen met de app Camera:

 1. Richt je camera op de code zodat die geheel zichtbaar is in het scherm.
 2. iOS herkent de code en toont een wifi-QR-codemelding Verbind met “netwerk naam”. Tik op die melding.
 3. Tik op Verbind met netwerk.

 

Een afbeelding van een QR-code en iOS die dit herkent als een wifi-netwerk en de melding toont om er verbinding mee te maken.
Een QR-code kan de naam en het wachtwoord van een wifi-netwerk bevatten.

Om de QR-code van een wifi-netwerk vanaf het bedieningspaneel te scannen:

 1. Veeg om het bedieningspaneel op te roepen en tik op de knop QR-code.
 2. Richt je camera op de code, zodat die geheel binnen het QR-codekader valt.
 3. iOS maakt een mooie animatie van het herkennen van de code die verandert in een wifi-symbool en eindigt in de vraag of je wilt verbinden met het wifi-netwerk “netwerk naam”. Tik op Verbind.

De QR-codescanner van iOS 13 gebruiken

Als je mee wilt doen de lang sluimerende QR-coderevolutie aan te wakkeren en een QR-code wilt maken die je toegang geeft tot je wifi-netwerk, moet je een app of een website gebruiken om die code te genereren. Ik stel de website QiFi voor, die JavaScript gebruikt om de code helemaal in je browser aan te maken zonder dat je gegevens naar een server worden gestuurd. En als je helemaal dol wordt op QR-codes en automatisering wilt bouwen om deze aan te maken, lees dan Charles Edges artikel over dit onderwerp.

Eén waarschuwing moet ik wel geven: het wifi-wachtwoord is in de QR-code niet versleuteld! Dus plaats dergelijke QR-codes niet online en laat ze niet slingeren. Ze zijn echter wel uitstekend voor publieke hotspots of in je huis. Ik overweeg de mijne in te lijsten.

We zijn nu 20 jaar na de introductie van de originele wifi-standaard 802.11b en de term wifi. Het is ook 20 jaar geleden dat Apple VP of Marketing Phil Schiller een enorme stap voor draadloze netwerken zette door op een opblaasbare mat te springen terwijl hij video streamde op Apples eerste Mac met wifi, de schelp-achtige iBook. Wifi-netwerken zijn nu overal, maar het is nog vaak gedoe om met een nieuw netwerk te verbinden. Met meer manieren om verbinding te maken kun je een klein deel van je dag wel vergemakkelijken.

Erata 

Een opmerkelijke lezeres (Eveline) heeft mij er op attend gemaakt dat er ook een nederlandse site bestaat;
De pagina waar u naar verwijst om een dergelijke code aan te maken is mij echter niet helemaal duidelijk. Mijn Engels is niet goed en kom er daarom niet uit. Online heb ik eens verder gekeken en kwam uit op de pagina https://qrcodetotaal.nl/wifi-qr-code/ . Dit is volledig Nederlands en er zijn ook mee opmaakopties Ik kan me zo voorstellen dat andere lezers van uw pagina dit ook een prettigere generator vinden.

Hartelijk dank