Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Instellingen te groot

Als je nog bewijs wilt dat Instellingen te groot is geworden, raad ik je aan eens te kijken naar de mindmap die Allison Sheridan gemaakt heeft van alle instellingen van iOS 11 
Als mijn berekeningen kloppen heeft Instellingen meer dan 1200 onderdelen

Bad Apple

Slechte Apple #2: alfabetiseer instellingen in iOS

Bron: http://tidbits.com/e/17807

 

Welkom terug bij mijn Slechte Apple-column, waarin ik Apple kapittel (constructief, dat wel!) voor slechte beslissingen die eenvoudig aangepast kunnen worden. Ik heb veel suggesties ontvangen van lezers van deze column, en daar dank ik jullie allen voor! Aan diegenen die persoonlijke griezelverhalen sturen, bied ik mijn condoléances aan en ik zal proberen hen te helpen, maar voor Slechte Apple wil ik me concentreren op problemen die iedere Apple-gebruiker zal tegenkomen en niet zaken die specifiek zijn voor één account of machine.

 

Deze keer wil ik kijken naar de app Instellingen in iOS, die een moeras van onduidelijkheid is geworden. Erger nog: Apple lijkt de app met elke belangrijke software-update te herstructureren, soms zelfs bij kleine updates. De relatief nieuwe optie boven in de app Instellingen die opties voor je Apple ID, iCloud, iTunes & App Store en informatie over je apparaat combineert, is op zich handig, maar is lastig om over te schrijven, omdat hij de naam van de gebruiker heeft en niet beschrijft wat erin zit.

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-Apple-ID-etc. png>

 

Maar dat is niet de kern van probleem. De kern is wat de app vertegenwoordigt, of hoe Apple probeert om onderdelen in de app Instellingen te groeperen naar functie en relatie, wat het zelfs voor ervaren gebruikers lastig maakt om het juiste onderdeel te vinden.
Apple heeft misschien een achterliggende gedachtengang voor de rangschikking, maar die is niet duidelijk voor mensen die buiten Apple werken. Maar al te vaak stop ik met zoeken naar het juiste onderdeel en gebruik ik het zoekveld, en dan word ik er weer aan herinnerd dat het zoeken binnen Instellingen vaak geen goed resultaat oplevert.

 

De wijze waarop Apple onderdelen groepeert, is niet helemaal onlogisch, maar je moet dan wel de app Instellingen en iOS goed kennen, beter dan de gemiddelde gebruiker. Het is nog lastiger dan in de app Systeemvoorkeuren binnen macOS, waar je tenminste niet hoeft te scrollen. In feite laat Systeemvoorkeuren zien op welke manier de app Instellingen verbeterd zou kunnen worden.

 

Wist je dat je de onderdelen van Systeemvoorkeuren alfabetisch kunt ordenen door middel van het menu als je de app geopend hebt? Dat doe je met Weergave > Sorteer alfabetisch. Dat zou 'Accounts en wachtwoorden' heel wat vindbaarder maken en je zou ook minder last hebben van het feit dat veel iconen blauw zijn. Systeemvoorkeuren houdt dan wel vast aan het ordenen in een rooster, waardoor een alfabetische volgorde iets minder handig is, maar dan kun je weer het Weergave menu gebruiken. (We herinneren je er graag aan dat je op de website van TidBITS op elke afbeelding kunt klikken als je het groter wil hebben.)

 

<http://tidbits.com/resources/2018-02/System-Preferences-alphabetically. jpg>

 

Waarom biedt Apple geen vergelijkbare optie aan binnen de app Instellingen van iOS? (Ja, ik realiseer me dat deze optie per taal verschilt, maar dat is op te lossen.)
Bepaalde functiegroepen kunnen blijven, maar binnen zo'n groep zou alles alfabetisch georganiseerd kunnen worden. En waarom heeft een groep niet op zijn minst een label die je helpt begrijpen waar een groep voor staat? Slechte Apple!

 

(Terzijde: als je nog meer bewijs wil dat Instellingen te groot is geworden, raad ik je aan eens te kijken naar de mindmap die Allison Sheridan gemaakt heeft van alle instellingen van iOS 11 
Als mijn berekeningen kloppen heeft Instellingen meer dan 1200 onderdelen!)

 

Laten we eens kijken naar hoe het hoofdscherm van Instellingen eruit zou kunnen zien.
(Deze screenshots komen allemaal van iOS 11.2.6 op een iPhone X.
Er kunnen kleine verschillen zijn met andere apparaten en andere iOS-versies.)

 

Netwerk

Ik begin bovenaan, met een groep die ik Netwerk zou noemen. Deze begint met Vliegtuigmodus, waarschijnlijk om zakelijke gebruikers tegemoet te komen die veel reizen, hoewel de meeste iOS-gebruikers niet meer dan een of twee keer per jaar vliegen. Omdat het met een V begint zou het bij alfabetische sortering naar beneden schuiven. [De Engelse versie heet Airplane Mode, dus daar zou het bovenaan blijven staan - nvdv. ] Vervolgens toont Apple Wi-Fi boven Bluetooth, misschien omdat mensen vaker naar de instellingen voor wifi gaan? En dan komt Mobiel netwerk weer voor Persoonlijke hotspot, waarvoor je nog enig begrip zou kunnen opbrengen omdat je zou kunnen zeggen dat Persoonlijke hotspot afhankelijk is van Mobiel netwerk. Persoonlijke hotspot kom je overigens ook weer tegen binnen de instellingen van mobiel netwerk.

 

Deze groep instellingen is nog vrij makkelijk te verwerken (het zijn er per slot van rekening maar vijf). Maar zijn dezelfde instellingen lastiger te verwerken als ze alfabetisch zijn weergegeven, zoals in de afbeelding hieronder? Ik denk het niet. [Afbeelding is voor de Engelse instellingen - nvdv].

 

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-1-communications. png>

 

Schermen

Mijn etiket voor de volgende verzameling instellingen klopt niet, maar dat komt omdat groepering van Berichtgeving, Bedieningspaneel en Niet storen vandaag de dag weinig zin meer heeft. Ik vermoed dat Apple ooit Berichtencentrum en Bedieningspaneel als parallelle schermen heeft beschouwd en dat het redelijk was om Niet storen in de buurt van Berichten te plaatsen. Maar het Berichtencentrum bestaat niet meer. Je ziet je meldingen op het vergrendelscherm wanneer je naar beneden veegt vanaf de bovenkant van het scherm.

 

Eerlijk gezegd geloof ik dat deze groepering moet verdwijnen, waarbij de onderdelen worden samengevoegd in de volgende groep, maar laten we, in de veronderstelling dat er een goede reden is om deze onderdelen samen te voegen, het alfabetisch doen. Dat plaatst in ieder geval Niet storen en Berichtencentrum bij elkaar, wat voorheen niet eens zo was.

 

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-2-screens. png>

 

Systeem

De volgende groep ziet eruit als een vergaarbak, maar als je er beter naar kijkt, realiseer je je dat het in feite alle instellingen zijn voor iOS en de hardware van je apparaat. Het probleem is dat de volgorde bijna volledig willekeurig is. Het is logisch dat Algemeen eerst komt, denk ik, omdat het, nou ja, de meest algemene is. Beeldscherm en helderheid en Achtergrond zijn conceptueel enigszins verwant, maar daarna is er helemaal geen duidelijke structuur, waardoor je gedwongen wordt om de hele lijst te absorberen om een bepaald onderdeel eruit te halen. Slechte Apple!

 

Als ik de groep alfabetiseer, komt [in het Engels - nvdv] Batterij eerst, wat een leuk neveneffect is, omdat dit een veelgebruikte optie is voor iedereen met een ouder apparaat. Daarna maakt de alfabetische volgorde het eenvoudiger om rechtstreeks naar het gewenste onderdeel te springen. En ik zie geen reden waarom Bedieningspaneel, Berichtgeving en Niet storen hier niet zouden passen.

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-3-hardware. png>

 

Dit is niet de plek om in details te treden, maar Algemeen is op zelf al een ratjetoe.
Wat is de logica om zaken als Toegankelijkheid, Toetsenbord en Software-update in Algemeen te plaatsen? Of zouden Beeldscherm en helderheid en Achtergrond misschien bij Algemeen moeten staan? Wie weet!

 

Aankopen

De volgende groep heeft slechts twee onderdelen en die staan al alfabetisch. De enige wijziging die ik zou maken, zou zijn om een titel boven de groep te zetten, die duidelijk maakt waarom deze twee samen genomen zijn.

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-4-stores. png>

 

Hoofd-apps

Deze volgende groep zit best logisch in elkaar, maar niet logisch genoeg om het zo te laten.
Accounts & wachtwoorden voelt hier niet op z'n plaats en is geen app op zich, maar een plek waar je de accountinstellingen regelt voor Mail, Contactpersonen, Agenda, Notities en Herinneringen.
Wonderlijk genoeg heeft Apple de instellingen van de accounts niet ook binnen de instellingen van die individuele apps opgenomen, dus als je alleen maar naar de instellingen van je mailaccount zoekt, dan zal je die niet binnen Mail vinden.
De andere reden waarom deze drie samen worden genomen, is dat deze lang geleden samen een enkel onderdeel vormden met de naam "Mail, Contactpersonen, Agenda". Maar als je je dat niet meer herinnert, of het überhaupt niet weet, dan voelt de combinatie van deze drie erg willekeurig. Maar goed, Notities en Herinneringen zijn voor het gevoel wel met elkaar verbonden, net als Telefoon, Berichten en FaceTime. Er is zelfs iets voor te zeggen om Kaarten en Kompas samen te nemen, al gebruikt nauwelijks iemand ooit nog een kompas (en heeft Kompas maar één instelling, namelijk Gebruik geografische noorden). Maar waarom zijn Safari en Nieuws dan helemaal naar beneden in de lijst geschoven?

 

Afgezien van de vraag of er logische subgroepen zijn van instellingen binnen deze verzameling, lijkt het over het geheel genomen allemaal erg willekeurig en is het moeilijk de weg erin te vinden, vooral als je Safari of Nieuws zoekt. Je zult elke keer weer elk onderdeel in de lijst moeten lezen. Vergelijk dat eens met een eenvoudige alfabetische volgorde. Een logische indeling is dan wel verdwenen, maar je weet tenminste precies waar je zit in de lijst en wat er daarna komt.

 

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-5-core-apps. png>

 

Media

De laatste groep instellingen van Apple heeft duidelijk te maken met alles rond media. Of eigenlijk had het de laatste groep moeten zijn, behalve dan dat Apple om onbegrijpelijke reden besloten heeft om de aanbieders van televisiediensten extra aandacht te geven door ze in een eigen groep te zetten. Voor zover ik me dat kan voorstellen, deelt Apple deze instellingen in naar hoe belangrijk men ze vindt, met Muziek en TV bovenaan in de lijst en iTunes U en het Game Center onderaan.

 

Maar omdat niet iedereen de wereld op dezelfde manier ziet, zou het veel handiger zijn de lijst alfabetisch in te richten, met de aanbieders van televisiediensten als deel ervan. Nee, de aanbieders van televisiediensten vormen geen app zoals de rest, maar er is geen goede reden om deze groep eruit los te maken. Laten we wel wezen, Apple heeft Accounts & wachtwoorden samen met de hoofd-apps bovenin in de lijst ingedeeld, omdat deze instellingen bedienen die gemeenschappelijk zijn voor meer dan één app. De groep aanbieders van televisiediensten kun je wel daarmee vergelijken in die zin dat die over instellingen gaat die ook andere media-apps zouden kunnen gebruiken. En hij staat [in het Engels: TV Provider - nvdv] sowieso onderaan in de lijst, vlak onder TV.

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-6-media. png>

 

De A van Apple

Een paar ideeën tot slot. De suggestie aan Apple om een groter deel van de inhoud van de app Instellingen alfabetisch in te richten zou helemaal niet zo'n radicaal voorstel hoeven te zijn. Immers, als je voorbij de Media-instellingen scrolt, dan kom je bij de instellingen voor apps van derden die je hebt. En die zijn, dat zie je goed, alfabetisch gesorteerd! Net zo is elke lijst van geïnstalleerde apps, zoals in de lijsten van mobiele data, stijl van berichtgeving of zoekresultaten en Siri-suggesties, alfabetisch gesorteerd. Iedere andere manier zou onlogisch zijn.

 

Maar telkens als Apple met een eigen lijst van apps of diensten komt, gooit het bedrijf die bij elkaar in een ondoorgrondelijke mengelmoes. Kijk maar eens in de lijsten van apps die iCloud gebruiken, of in Privacy. Als de volgorde daar niet totaal willekeurig is, dan is het idee erachter zo niet-intuïtief dat het net zo goed willekeurig had kunnen zijn.

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-iCloud-Privacy. png>

 

Begrijp me goed, ik suggereer niet dat Apple alle dingen slaafs op alfabetische volgorde moet indelen. In lijsten met vijf onderdelen of minder kun je gemakkelijk in één keer alles overzien en de instelling die je nodig hebt direct vinden. In sommige gevallen, zoals het stemvolume bij de navigatie, is er een andere manier (van zacht naar hard) die veel logischer is. (Zie linksonder.) Maar waarom zou je langere lijsten die niet zo'n duidelijk manier van ordenen hebben, zoals de Zien-instellingen in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid (zie rechtsonder) niet gewoon alfabetisch zetten? Het lijkt mij dat dat voor ons allen toegankelijker zou zijn.

 

<http://tidbits.com/resources/2018-02/Settings-Driving-Vision. png>

Te veel instellingen

Als je  bewijs wilt dat Instellingen te groot is geworden, raad ik je aan eens te kijken naar de mindmap die Allison
Sheridan gemaakt heeft van alle instellingen van iOS 11
Als mijn berekeningen kloppen heeft Instellingen meer dan 1200 onderdelen!)