Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

'Een iPad voor kleuters is kindermishandeling'


Hoe snel toch een bericht over Apple de wereld kan rondgaan. Manfred Spitzer, Duistse psycholoog, schrijftwat over Apple en iPad en onmiddelijk wordt dit door de wereldpers overgenomen
Googlelen op "iPad en kindermishandeling"  geeft ons reeds 345.000 hits

Hierbij het artikel uit de Nederlandse Volkskrant:

Stel jonge kinderen zo min mogelijk bloot aan computers, adviseert de Duitse psychiater en psycholoog Manfred Spitzer. 'Ze stimuleren een vluchtige manier van leren.'

Computers zouden volgens de Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer een bijsluiter moeten krijgen: pas op, niet geschikt voor de ontwikkelende hersenen van jonge kinderen, groot risico op verslaving en slechte schoolprestaties.

Spitzer, directeur van de psychiatrische universiteitskliniek in Ulm, is kort in Amsterdam om te spreken over zijn boek Digitale dementie, dat volgende week in Nederland verschijnt. In Duitsland werd het een bestseller en leidde het tot felle discussies over de rol van computers in het onderwijs.

Computers zijn cruciaal in de moderne maatschappij. Dan is het toch goed om kinderen daarmee vroeg kennis te laten maken?

'Auto's zijn ook onmisbaar, toch wachten we tot een kind 18 is voordat het achter het stuur mag zitten. Waarom? Omdat we weten dat er risico's aan kleven, zeker in de handen van jonge kinderen. Met computers is dat niet anders.

'Psychological Science publiceerde onlangs een experiment met jongens van 6 tot 9 jaar. Hun ouders overwogen een spelcomputer voor hen te kopen, maar hadden dit nog niet gedaan. De onderzoekers gaven de helft van de kinderen een PlayStation II en de andere helft niet. Gevolg? De PlayStation II-bezitters gingen minder tijd aan hun huiswerk besteden, en op school sukkelden hun lees- en schrijfprestaties achteruit.'

In Nederland begint deze zomer een aantal basisscholen die tablets juist zien als een belangrijk hulpmiddel bij het leren. Kinderen vanaf 4 jaar krijgen een iPad.
'Zo jong? Dat is kindermishandeling.'