Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Is de iPad Air geschikt voor jou?

Ik geef toe dat ik sceptisch was toen Steve Jobs in 2010 de iPad voorstelde. Maar na een jaar waarin intrigerende apps van iOS-ontwikkelaars verschenen en met de komst van de iPad 2 (lichter, dunner en sneller dan het oorspronkelijke model) besloot ik om er ook één voor mezelf te kopen.

Mijn geduld werd beloond, want niet alleen wordt mijn iPad 2 nog ondersteund door Apple met iOS 7 maar het model wordt zelfs twee jaar later nog verkocht! In sommige opzichten is de iPad 2 superieur aan de modellen van de derde en vierde generatie. Ondanks het gemis van een Retina-beeldscherm was de iPad 2 lichter, dunner en koeler. Ik leende onlangs een derdegeneratie-iPad van een vriend. Ik was teleurgesteld door de afgegeven hitte en het gewicht. Ondanks het feit dat de iPad 2 de lichtste was van alle grote iPads, was het toch nog zwaarder dan ik wenste, en ik was nooit een fan van het beeldscherm met zijn lage resolutie. Apple heeft nu het tweede probleem opgelost, maar het eerste erger gemaakt.

Het blijkt dat ik niet alleen sta in mijn mening, want niet alleen is Apple de iPad 2 blijven verkopen, ook was de iPad mini (zonder Retina-scherm), die een miniatuurversie is van de iPad 2, een groot verkoopsucces. De iPad mini werd de eerste iPad van mijn vrouw. Voor haar en voor vele anderen kwamen snelheid en beeldschermresolutie op de tweede plaats, na draagbaarheid.

Apple is bij de les, want met de iPad Air heeft de firma een merkwaardige technische krachttoer verwezenlijkt: 1,3 mm (0,05 inch) dunner dan de iPad 2, ongeveer een derde lichter (van 662 naar 469 gram) dan de vierdegeneratie-iPad, 16,2 mm (0,63 inch) smaller dan elke vorige iPad met een 9,7 inch Retina-scherm, en geen verminderde bruikbaar-heidsduur van de batterij.

De iPad Air is de iPad waarop ik heb zitten wachten. Maar Apple heeft mijn keuze wel moeilijker gemaakt met een overvloed aan ander lekkers: later deze maand komt er een tweedegeneratie-iPad mini uit met een Retina-beeldscherm. In tegenstelling tot het oorspronkelijke model is deze iPad mini niet gemaakt van overschotjes: hij bevat dezelfde krachtige A7-chip als de iPad Air. Anderzijds is hij ook 23 gram (0,05 pound) zwaarder, 0,3 mm (0,01 inch) dikker en $ 70 duurder dan de oorspronkelijke iPad mini. Dit benadert het gewicht en de prijs van de iPad Air.

Deze gelijkenissen hebben sommige klanten verlamd

 De meeste weten reeds /of/ ze één van de nieuwe iPads gaan kopen, maar nog niet welke. Apple heeft de kloof tussen deze twee toestellen wel verkleind. De iPad Air is maar 138 gram (0,3 pound) zwaarder dan de binnenkort te verschijnen iPad mini en beide zijn 7,5 mm (0,3 inch) dik. Is het grotere beeldscherm $ 100 waard met zijn lichtjes grotere afmetingen en gewicht? Ik stond ook voor dit dilemma, en met mijn ervaring opgedaan door enkele dagen te werken met de iPad Air kan ik wellicht helpen om deze beslissing gemakkelijker te maken.

Hoe licht is licht?

Bij het lezen van de vele besprekingen van de iPad Air is het duidelijk dat niemand kan definiëren wat licht betekent. Wel komt iedereen overeen dat het toestel een haar meer dan 1 pond weegt (469 gram), maar niemand weet welke gevolgen dit heeft dit voor het gebruik van het toestel. Er is tenslotte een groot verschil tussen een schoen van een halve kilogram en een uurwerk van een halve kilogram.

Het eenvoudige antwoord is dat de iPad Air zwaarder aanvoelt dan de eerstegeneratie-iPad mini, maar veel lichter dan de vorige grote iPad. Maar je had dit waarschijnlijk ook al verwacht.

De iPad Air is duidelijk gemakkelijker op te nemen dan de iPad 2. Ik kan hem gemakkelijk met één hand meegrissen. Dat kon ik ook met de iPad 2, maar het gewicht deed me telkens twijfelen of ik de iPad wel zou meenemen. Het antwoord was meestal "nee", maar met de iPad Air merk ik dat het antwoord veel vaker "ja" is.

Om mee te nemen is de iPad Air licht als een veder. Ik begin het gewicht te voelen is als ik hem lange tijd zonder ondersteuning vast moet houden. Toch merk ik dat ik dat veel langer uithoud dan met mijn iPad 2. Bij wijze van test probeerde ik de iPad-versie van het spel Grand Theft Auto III <https://itunes.apple.com/nl/app/grand-theft-auto-3/id479662730>. Met de iPad 2 hield ik het maar een paar minuten uit vooraleer mijn aan RSI lijdende polsen begonnen te protesteren. Maar met de nieuwe iPad Air was het mogelijk om een aantal spelopdrachten te volbrengen (ongeveer 20 á 30 minuten) vooraleer ik een rustpauze moest inlassen.

Bij het lezen in bed, waarbij ik mijn ellebogen op het bed en de iPad op mijn borst laat steunen, is het een verschil van dag en nacht. De iPad Air voelt meer aan als een tijdschrift en minder als een eetbord. Ik kon het gewicht van de iPad 2 nauwelijks verdragen bij het lezen in bed, maar de iPad Air stoort mij hoegenaamd niet. En als de tijd gekomen is om het weg te leggen op het nachtkastje, dan kan ik dat gemakkelijk met één hand, terwijl dat met de iPad 2 veelal een onhandig affaire van twee handen was.

Hoe zit het met tekstinvoer?

Eén van de grootste verschillen tussen de grote iPad en de iPad mini is de manier om tekst in te voeren. Als je met je duimen typt,  dan is de Mac mini duidelijk beter dankzij het lagere gewicht en de met 1,37 inch (34,8 mm) kleinere breedte. Als je echter liever in landschapsmodus typt, dan is de iPad beter door het grotere oppervlak van het toetsenbord.

Dit onderscheid blijft behouden met de nieuwe modellen, maar Apple zet met de iPad Air een stap dichter in de richting van het ontwerp van de iPad mini. De nieuwe iPad Air is 0,64 inch (16,2 mm) dunner dan z'n voorgangers, wat betekent dat typen in portretmodus veel verbeterd is in vergelijking met het initiële ontwerp (de onderstaande afbeelding toont de smallere breedte met de iPad 2 onderaan en daarboven de iPad Air). Ik zou geen volledig artikel willen typen in portretmodus op de iPad Air, maar het is meer dan oké voor e-mail, tekstberichten en zoekopdrachten op internet.

Misschien is mijn favoriete aspect van de nieuwe iPad Air wel het dunnere profiel opzij. Het maakt het typen in portretoriëntatie makkelijker en maakt het bovendien makkelijker om hem op m'n schoot in landschapsoriëntatie te leggen, en ook om hem vast te nemen en vast te houden.

Creatie versus consumptie

Sedert het ontstaan van de iPad in 2010, heeft men zich onophoudelijk de vraag gesteld of het nu een apparaat is om content te creëren of om te 'consumeren'? Ik wil duidelijk zijn: de iPad is voor beide geschikt. En dat geldt eigenlijk ook voor de iPhone, iets waar niemand het ooit over heeft. Met beide apparaten kan ik foto's nemen, tekst schrijven, muziek componeren, video bewerken, films kijken en boeken lezen. Het enige, puur op consumptie gericht apparaat dat Apple eigenlijk maakt, is de Apple TV.

Nu dit uit de weg is, denk ik toch dat de meeste klanten een iPad kopen met 'consumptie' in het achterhoofd, dus laten we daar maar beginnen. Welke iPad je kiest hangt af van het type media dat je er wil op gaan 'consumeren'. Elke schermgrootte is geschikt voor video. Het grotere scherm van de iPad leent zich beter voor het 'bekijken', maar door de grootte en het gewicht van de iPad mini kan je deze makkelijker in je hand houden wanneer je een twee uur durende film wil bekijken.

Voor lezers

komt het erop neer wat je graag leest. De nieuwe iPad mini heeft dezelfde resolutie van 2048 bij 1536 als de grotere Air, wat in theorie een scherpere weergave zou betekenen omdat er 62 meer pixels per inch (ppi) worden afgebeeld. In de praktijk zal je daar, denk ik, weinig van merken. Lees je graag romans, dan denk ik dat de iPad mini voor jou geknipt is, mede doordat hij meer ppi (326) en een kleiner formaat heeft. Lees je echter veel materiaal met afbeeldingen, zoals tijdschriften en strips, dan raad ik de iPad Air aan. Strips en comics op het scherm van de iPad Air zien er /geweldig/ uit.

Gamers

zullen beter gediend zijn met een iPad mini, omdat het makkelijker is om die gedurende langere tijd vast te houden, en het kleinere scherm betekent ook dat je met je vingers veel vlotter bij de virtuele bedieningsknoppen zal kunnen. Wanneer de beloofde door iOS7 ondersteunde gamecontrollers beschikbaar zullen komen, zal dit wellicht betekenen dat de iPad Air, ondanks z'n grotere scherm, toch de favoriet van gamers zal worden.

Muziekliefhebbers 

zullen in de wolken zijn door dit misschien ongekende voordeel: de iPad Air heeft stereo luidsprekers. De eerste iPad ooit die daarover beschikt. Ik ben geen audiofiel, maar ik kan je zeggen dat het fantastisch klinkt. Ik liet Lorde's hitnummer, "Royals" afspelen, en ik kon duidelijk de rijke bastonen onderscheiden in tijdens de intro van het nummer. Het klonk wel nog niet zo goed als mijn Sony MDR-V6 hoofdtelefoon, maar het was in elk geval stukken beter dan de petieterige luidsprekers in mijn MacBook Pro.

Voor hen die niet alleen consumeren maar ook produceren op hun iPad, kunnen het lagere gewicht, dunnere profiel en de snelle A7-processor van de iPad mini de winnaar maken. Als je eerder al 'creëerde' op de iPad, dan kan de iPad Air alleen maar een verbetering voor je zijn.

Voor mij lagen de beperkingen van de iPad om iets gedaan te krijgen nooit bij de hardware, maar bij de software. De A5-chip van de iPad 2 was meer dan krachtig genoeg om tekst te schrijven, op het web te surfen en om wat eenvoudige fotobewerking te doen. Een processor mag nog zo krachtig zijn, ik zal geen SVN-client met alle toeters en bellen of Nisus Writer Pro op m'n iPad kunnen installeren. Maar het zou ontwikkelaars er wel toe kunnen aanzetten om een tabletversie ervan te ontwikkelen. De iPad heeft zeker enkele innovatieve apps zoals Pythonista <http://omz-software.com/pythonista/> voor automatisering en Editorial <http://omz-software.com/editorial/> om te schrijven, maar software blijft toch het zwakke punt van de iPad.

Hierover ben ik het eens met John Gruber  totdat de iPad gereedschap heeft met de kracht van het twintig jaar oude BBEdit, kan hij niet mijn belangrijkste werkomgeving zijn. Om er maar over te zwijgen dat voor veel kantoorpersoneel een werkstation uitgesloten is als daar geen spreadsheetsoftware met de kracht van Microsoft Excel op zit. Zeker, Numbers is aardig op de iPad, maar het is geen Excel. Documents to Go is dat evenmin, hoewel het een goede poging is. Spreadsheets zijn voor jou misschien niet belangrijk maar het Amerikaanse bedrijfsleven loopt op Excel en miljoenen mensen verdienen er hun dagelijkse brood mee. Ja het programma is oud, het is lelijk en het gebruik is een kwelling maar het heeft mogelijkheden waar geen andere spreadsheet aan kan tippen.

Maar goed, het is niet onmogelijk voor mij om met de iPad te werken. Ik heb een hele dag doorgebracht met de iPad Air werkend op de sofa. Ik heb gebrowst door krantenkoppen, e-mail verzonden en gelezen, een koppeling naar ExtraBITS verzonden en zelfs het eerste concept van deze review in Nebulous Notes geschreven (zie "Nebulous Notes voor iOS vereenvoudigt Markdown <http://nl.tidbits.com/TidBITS-nl-1158.html#4>", 25 januari 2013). En ja, zeer waarschijnlijk moet ik omschakelen naar Editoria, maar ik heb al de noodzakelijke macro's gemaakt in Nebulous Notes.

De Smart Cover

Ik zou nalatig zijn als ik niet de nieuwste Smart Cover zou bespreken, die ik voor $ 39 heb aangeschaft. In tegenstelling tot eerdere ontwerpherhalingen, is hij alleen beschikbaar in polyurethaan kunststof. Als je leer wilt hebben, moet je $ 79 dokken voor de Smart Case <http://www.apple.com/nl/ipad/accessories/#smartcase>, waar ik geen fan van ben. Ja hij beschermt de achterkant van de iPad wat de Smart Cover niet doet, maar hij is even duur als leukere en functionelere toetsenbordbeschermingen. Bovendien is hij moeilijker te verwijderen dan de Smart Cover.

Je zult teleurgesteld zijn dat voor de iPad Air Smart Cover het ontwerp van de iPad mini Smart Cover is overgenomen. Vier panelen zijn gereduceerd tot drie en het metalen scharnier is vervangen door kunststof. Hoewel dit de Smart Cover goedkoper doet aanvoelen, is het in de praktijk een verbetering. Terwijl de oude Smart Cover verbazingwekkend veel gewicht toevoegde is de nieuwe Smart Cover lichter en dunner en dus minder opdringerig. Het metalen scharnier maakte krassen op de zijkant van mijn iPad 2, een ergernis die bij het nieuwe plastic scharnier wordt voorkomen. Het nieuwe ontwerp met drie panelen heeft scherpere hoeken als het in een driehoek is gevouwen, waardoor het makkelijker wordt om op de iPad te typen als ik die op mijn schoot heb.

Ik beveel de iPad Air Smart Cover aan. Het is niet zo opdringerig als voorheen, geeft minder vlekken op je scherm en het wordt (eindelijk) geleverd in zwart polyurethaan. De zwarte Smart Cover met de spacegrijze achterkant ziet er bijzonder mooi uit.

Geen vuiltje aan de Air

De iPad Air is de beste huidige volmaatse iPad. Anders dan in de twee vorige updates, die ik afgezien van het Retina-beeldscherm niet inspirerend vond, zijn in dit model de meest voorkomende klachten verholpen. Dit is de iPad waar de meesten van ons op gewacht hebben.

Als klap op de vuurpijl zijn er, ondanks de blijkbaar snelle verkoop, nog steeds genoeg op voorraad. De nieuwe iPad mini zal, zoals door Apple-bestuurder Tim Cook is toegegeven (zie "Apples resultaten over vierde kwartaal 2013: opnieuw lagere winsten <http://nl.tidbits.com/TidBITS-nl-1198.html#2>", 28 oktober 2013), beperkt leverbaar zijn terwijl er ongelooflijk veel vraag naar zal zijn, iets wat je in je achterhoofd moet houden als je er een wilt aanschaffen als kerstgeschenk.

Als je hebt gekozen voor een iPad Air, zul je je misschien afvragen: "Maar welke zal ik aanschaffen?". 

Persoonlijk heb ik gekozen voor het spacegrijze 32 GB wifi-model. Opslagcapaciteit is een uiterst persoonlijke keuze, maar als je onzeker bent, is 32 GB een veilige keuze. Zelfs met mijn hoog gebruik. Ik bots zelden tegen de limiet. Maar als je lijkt op TidBITS-senior editor Jeff Carlson en van plan bent je iPad voor het zware foto- en videowerk te gebruiken dan is 128 GB geen slechte investering.

Is LTE het waard? Als je de kat uit de boom wilt kijken: dit is het jaar om de extra $ 129 te laten vallen. T-Mobile biedt 200 MB gegevens per maand aan, voor de totale levensduur van de iPad. Volgens sommige berichten hoef je enkel $ 10 voor een simkaart te betalen. Evenmin hoef je een T-Mobile-iPad aan te schaffen, want alle modellen zijn ontgrendeld <http://www.nbcnews.com/technology/getting-4g-ipad-air-heres-how-outsmart-carriers-8C11508610>. Als ik deze weg bewandeld had, dan had ik een Verizon-iPad gekocht en een T-Mobile-simkaart gepakt voor de gratis gegevens. Echter, ik verlaat het huis niet genoeg om de uitgave te rechtvaardigen en binnen mijn iPhone-abonnement kan ik zo nodig een internetverbinding maken via mijn iPhone. Niettemin: een ander punt wat het overwegen waard is, is dat de iPad Air tot 24 uur gebruikt kan worden als een LTE-hotspot <http://www.anandtech.com/show/7477/ipad-air-delivers-24-hours-of-battery-life-as-lte-hotspot>.

Uiteindelijk zit je altijd goed

 want alle nieuwe iPad-modellen zijn fantastische updates van de Apple-tablet die de markt veranderd heeft. (Maar doe op dit moment geen moeite voor een iPad 2.) Zoals bij de MacBook, komt het neer op je voorkeur voor de schermgrootte. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Tim Cook denkt dat het een iPad-Kerstmis wordt. Apple heeft dit keer zichzelf overtroffen.

Dit prachtig artikel over de iPad Air  heb ik op het net gevonden bij Tidbits.com (Josh Centers)