Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Colomn 'Lang zal ze leven'

Jack Nouws (Zundert, 1960) is naast de trouwste Mac-gebruiker ook de meest kritische Apple-fan van Nederland. Was sich liebt, das neckt sich. Hij had graag eens een goed gesprek gehad met Steve Jobs over het ontwerp van vaatwassers en als er iets is wat hem nu kwaad maakt, dan is dat wel de gewoonte van Apple om producten helemaal dicht te lijmen. In MacFan nadert hij de voltooiing van een reeks van honderd columns, op MacFan.nl reageert hij iedere vrijdag op de waan van de Apple-dag.

Hierbij zijn colomn over de iPad, die ik jullie niet wil onthouden 

Gefeliciteerd, iPad.
Je hebt deze week de respectabele leeftijd van drie jaar beleefd. Je bent in die lange tijd (drie computerjaren is in mensenjaren 21 jaar) van kleuter, kind, puber tot jongvolwassene uitgegroeid. En wat een prachtige iPad ben je geworden. Het gezegde ‘Mooi in de luiers, lelijk in de sluiers’ gaat voor jou niet op. Je hebt inmiddels een zusje gekregen, weet ik. Kijk maar voor haar uit, want het lijkt erop dat ze je gaat voorbijstreven!

Je ontvangst in 2010 was niet enthousiast. Het was duidelijk dat je moeder zwanger was, maar je wilde maar niet komen. Af en toe verschenen er pret-echo’s van je op het internet, of beweerden mensen dat ze je hadden voelen schoppen. Hoe zou je eruitzien? De meest fantastische verhalen verschenen over je, dat je dit zou kunnen en dat je dat zou hebben en dat je zus zou kunnen en zo zou doen. En toen je er was keek het bezoek in de wieg en zei: ‘Is dit het? Is dit nou alles? Hebben we hier ons nou zo lang op verheugd? Een hele grote iPod touch?’ Ze zeiden dat het de dood van je moeder zou worden, dat je gehandicapt was, dat je debiel was, dat overal ter wereld veel mooiere kindjes op de wereld zouden komen, met veel meer talent, en dat niemand van je zou houden, dat niemand je ooit zou willen adopteren.

En kijk nu toch eens.
In oktober 2012, dertig maanden nadat je op de wereld kwam waren er al honderd miljoen (100.000.000, eentiende miljard) van je verkocht. Op een school met duizend leerlingen heten er vijfhonderd iPad en noemen zich er wel vijfhonderd Android, maar die zijn eerlijk gezegd amper familie van elkaar. Blijkbaar vinden we iPad leuker dan ChildPad, Eee Pad, GamePad, IdeaPad, MediaPad, MeMo Pad, ViewPad en hoe ze ook maar mogen heten. En blijkbaar kun je veel meer veel beter dan iedereen dacht. En kun je dingen die niemand had kunnen bedenken. Je hebt geen horrelvoet. Je bent niet doofblind of doofstom. Je bent niet zwakbegaafd. Je bent zo anders dat niemand zag dat je de wereld zou veranderen. Ze zagen alleen wat je niet had, niet wat je wel had.

Wil je met me trouwen?

bron: MacFan