Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Symbolen in de iOS-statusbalk, wat betekenen ze?

Bovenin de statusbalk van je iDevice vind je diverse icoontjes en letters, zoals E en H. Welke betekenis hebben ze?

PS : Artikel moet nog worden aangepast aan iOS 7

statusbalk icoontjesIn de normale situatie zullen de icoontjes op de afbeelding hiernaast zichtbaar zijn.

Signaalsterkte: dit is het trapvormige icoontje aan de linkerkant van het scherm. Hoe meer streepjes, hoe beter je bereik. Heb je helemaal geen bereik, dan staat er ‘Geen service’. Met (jailbreak-)apps kun je de sterkte van het netwerk ook in een cijfer laten omzetten.

Vliegtuigmodus: in vliegtuigmodus zijn alle draadloze voorzieningen uitgeschakeld (Wi-Fi, Bluetooth, GSM- en dataverbinding). Handig in ziekenhuizen, vliegtuigen en andere plekken waar je je telefoon moet uitschakelen. Te vinden via het icoon Instellingen: meteen bovenin vind je de aan/uitschakelaar Vliegtuigmodus.

Operatornaam: meestal is dit gewoon KPN, Vodafone of T-Mobile, afhankelijk van je operator. Ook deze kun je vervangen, bijvoorbeeld door je eigen naam (jailbreak vereist). Veel mensen hechten er nogal wat belang aan dat de volledige operatornaam zichtbaar is (dus niet ‘T-Mo…’). Ook dit is op te lossen.

3G: dit symbool wordt zichtbaar wanneer er een snelle dataverbinding (UMTS, HSPA) beschikbaar is. Zo niet, dan verandert de aanduiding ’3G’ in een rond bolletje, om aan te geven dat je slechts gebruik kunt maken van het veel tragere GPRS. Je kan ook de letter E tegenkomen, als aanduiding van EDGE. Dit is een snellere variant van GPRS, die door operators wordt ingezet op plekken waar slechte 3G-dekking is. Eigenlijk waren veel operators al afgestapt van EDGE, maar ze hebben het later weer ingeschakeld als tussenoplossing. Zie je een H, dan duidt dat op HSDPA. Vanaf de iPhone 5 kun je ook de aanduiding 4G of LTE te zien krijgen. Dit is de snelste internetvariant die sinds 2013 in Nederland beschikbaar kwam voor consumenten.

Wi-Fi: een zendsymbooltje naast het 3G-symbool. Dit is niet constant zichtbaar, maar alleen wanneer Wi-Fi is ingeschakeld en wanneer je er gebruik van maakt.

Hangslot: de iPhone is vergrendeld. Met slide-to-unlock (een schuifbalk onderin het scherm) hef je de vergrendeling op.

Afspelen: een Play-knop om aan te geven dat er (op de achtergrond) muziek speelt. Als je op de iPhone naar muziek luistert kun je ondertussen gewoon andere dingen doen. Bovenin beeld is aan het Play-symbooltje zichtbaar dat er muziek speelt.

Bluetooth: een gestyleerd B-symbooltje geeft aan dat Bluetooth actief is en dat er een apparaat is aangesloten, bijvoorbeeld een headset of carkit. Een grijze B duidt erop dat Bluetooth wel is ingeschakeld, maar dat er geen apparaat is aangesloten.

Batterij: het batterijsymbool geeft aan hoeveel batterijlading nog resteert. Als je een iPhone 3GS of een later model hebt, kun je via Instellingen > Algemeen > Gebruik instellen dat het batterijpercentage in de statusbalk komt te staan. Als het batterijsymbool rood wordt is het tijd om te laden.

Wekker: heb je via de applicatie Klok de wekker ingesteld, dan is dat zichtbaar aan het kloksymbooltje bovenin het scherm. De wekker geeft altijd 9:00 uur aan, niet de ingestelde tijd.

VPN: voor de meeste mensen geen dagelijks symbool. Een VPN is een virtual private network, bedoeld om een beveiligde verbinding met een bedrijfsnetwerk te maken. Als de letters VPN zichtbaar zijn kun je dus gerust wachtwoorden en pincodes invoeren (bij onbeveiligd internetten via een Wi-Fi-hotspot is dat niet aan te raden).

Rotatievergrendeling: een hangslot met een pijltje eromheen staat rechts in je statusbalk. Dit betekent dat de iPhone is vergrendeld in landschap- of portretmode. Om dit uit te schakelen druk je twee keer snel op de homeknop en swipe je 1 keer naar rechts. Druk dan op het icoon en de rotatievergrendeling wordt uitgeschakeld.

Locatievoorzieningen: een pijltje rechts in de statusbalk geeft aan dat een applicatie je GPS gebruikt om je locatie te bepalen. Wil je niet dat een bepaalde applicatie dit doet of wil je het totaal uitschakelen, ga dan naar Instellingen > Locatievoorzieningen. Hier kun je de functie per applicatie uitschakelen, of in zijn geheel.

AirPlay: AirPlay is een methode om muziek, filmpjes en foto’s vanaf je iOS apparaat (vanaf versie 5.1) te streamen naar je Apple TV of naar je Mac (met behulp van een programma als AirServer). Ook kan je je device volledig weergeven op je TV-scherm en zo bijvoorbeeld twitteren vanaf een groot scherm. Aanzetten kan op twee manieren. De eerste is tweemaal drukken op de homeknop en dan volledig naar rechts swipen en klikken op het icoon met de rechthoek met daarin een driehoek. Ook kan je vanuit bijvoorbeeld de Foto-applicatie klikken op het AirPlay-symbool. Als Airplay actief is verschijnt het symbool (rechthoek met driehoek) rechts naast de batterij.

Synchroniseren: om apps, muziek, boeken, etc. te synchroniseren tussen iTunes en de iPhone kan je je iPhone synchroniseren. Als je dat doet verschijnen er twee ronddraaiende pijltjes boven in de statusbalk. Dit gebeurt zowel als je synct met kabel, maar ook als je dat draadloos doet. Het is mogelijk vanaf iOS 5.