Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De iPad Pro

iPad Pro met Smart Keyboard en Apple Pencil

Bron <http://tidbits.com/e/15919>

door Michael E. Cohen: 

 

De iPad Pro, waar zo vaak geruchten over gingen dat het een vaste grap aan het worden was, komt er nu inderdaad aan, en wel in drie kleuren (zilver, goud en ruimtegrijs), ergens in november.
Het apparaat ziet er net zo uit als bijna elke iPad die je ooit gezien hebt, behalve dat deze een scherm heeft van 12,9 inch met 5,6 miljoen pixels in een behuizing van 12 inch (305,7 mm) hoog, 8,68 inch (220,6 mm) breed en 0,27 inch (6,9 mm) dik, net een tikkeltje dikker dan een iPad Air 2.
Hij weegt 1,57 pounds (713 gram), net een tikkeltje meer dan de oorspronkelijke iPad.

Binnenin de iPad Pro zit de nieuwste A9X-processor van Apple, met een M9 bewegings-coprocessor, met veel betere prestaties dan eerdere modellen, zoals overduidelijk blijkt uit de vergelijkingstabel van Apple <http://www.apple.com/nl/ipad/compare/>.
Per saldo is dit apparaat, volgens Apple, sneller dan 80 procent van alle draagbare computers die vorig jaar over de toonbank zijn gegaan (inclusief, wellicht, enkele die door een firma in Cupertino zijn ontwikkeld).

 

De maten van het scherm (met de standaard pixel-dichtheid voor Retina van 264 pixels per inch) zijn opzettelijk zo gekozen: de korte kant heeft exact dezelfde maat als de lange kant van een iPad Air / Air 2. Daardoor past een verticaal beeld van een iPad-app precies op het scherm van de iPad Pro, in liggende weergave.
Dit laat royaal ruimte aan de zijkant over voor een tweede app middels Split View, de nieuwe optie van iOS 9. Dan zijn er bovendien nog vier luidsprekers: twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant, speciaal ontworpen om stereo in hoge kwaliteit af te spelen, hoe je het apparaat ook houdt. Ook heeft het dezelfde batterijduur van 10 uur, de facto standaard voor bijna elke iPad sinds het allereerste model.

Niet alleen de snelheid, het betere geluid en het grotere scherm (groot genoeg voor een scherm-toetsenbord van normale grootte) maken van dit apparaat een professioneel apparaat. Dankzij de accessoires is het apparaat een serieus alternatief voor de standaard laptop die een zakenreiziger meezeult.


Allereerst is daar het Smart Keyboard <http://www.apple.com/smart-keyboard/>, dat dezelfde functie heeft als de Smart Cover die voor andere iPads verkrijgbaar is, met dit verschil dat deze hoes een ingebouwd fysiek toetsenbord heeft met 4 mm hoge toetsen, met een bekleding van textiel die "individueel met een laser in vorm gesneden zijn". 

Volgens Apple zorgt het textiel bij zulke dunne toetsen toch voor een echt toetsenbordgevoel. Het Smart Keyboard gebruikt drie kleine magnetische Smart Connectors aan de zijkant van de iPad Pro voor voeding en om met de iPad te communiceren. Deze vaste verbinding betekent dat er geen onbetrouwbare Bluetooth-verbinding nodig is, en ook dat een Bluetooth-hacker in de buurt je toetsaanslagen niet stiekem kan afluisteren.

 

De Apple pen

Het tweede accessoire is er typisch zo een dat Steve Jobs zonder verdere overweging zou hebben afgekeurd (maar dat werd door onze eigen Josh Centers in "Hoe waarschijnlijk is een Apple Pen? <http://nl.tidbits.com/TidBITS-nl-1258. html#4>", 6 februari 2015) al voorspeld: een stylus, met de naam Apple Pencil <http://www.apple.com/apple-pencil/>.

Zoals met zoveel Apple-uitvoeringen van reeds bestaande apparaten is dit geen gewone stylus.
De Apple Pencil bevat sensoren die 240 keer per seconde contact maken met elektronica in het scherm van de iPad Pro, om zo nauwkeurig mogelijk de beweging, plaats, oriëntatie en uitgeoefende kracht van de stylus te bepalen. Bekijk vooral de indrukwekkende video van Jony Ive <http://www.youtube.com/watch? v=iicnVez5U7M>, waarin hij uitlegt hoe de Apple Pencil werkt. Uiteraard heeft een dergelijke stylus stroom nodig, en dus heeft Apple een Lightning-aansluiting in de bovenkant van de Apple Pencil gebouwd: als je hem 15 seconden in de iPad Pro plugt, heb je genoeg batterijlading om er 30 minuten mee te werken. Met een volle batterij werkt de Apple Pencil 12 uur.

 

Apple liet zien dat je met de iPad Pro zowel zakelijke als creatieve taken kunt verrichten. Kirk Konigsbauer van Microsoft gaf een demo van Office-apps die naast elkaar op het scherm actief zijn, waarbij een gebruiker aantekeningen rechtstreeks in een document maakt met een Apple Pencil en eenvoudig gegevens kopieert tussen twee vensters. Vervolgens liet Eric Snowden van Adobe een niet-destructieve werkwijze zien voor de opmaak van tekst, een foto en een tekening in een samenspel van drie Adobe-apps: Comp CC, Photoshop Sketch, en het nieuwe Photoshop Fix <http://blogs.adobe.com/conversations/2015/09/adobe-debuts-the-next-generation-of-mobile-creativity-apps-during-apple-ipad-pro-keynote. html>.

 

Kostprijs?

Maar, zoals de mensen in infomercials altijd vragen: hoeveel gaat je dit kosten? Voor de iPad Pro hangt het af van het model: het eenvoudigste model met wifi en 32 GB opslagruimte gaat $ 799 kosten, voor het duurdere wifi-model met 128 GB opslag betaal je $ 949 en het uitgebreidste model met 128 GB aan opslag en zowel wifi als mobiele data wordt verkocht voor $ 1079. Voor het Smart Keyboard moet je $ 169 ophoesten en de Apple Pencil voegt nog eens $ 99 toe aan je rekening. Met andere woorden, ongeveer $ 1.347 voor een geavanceerde draagbare combinatie die minder dan een kilo weegt.

 

Vergelijk de prijs van de iPad Pro met $ 1.449 voor een snelle MacBook Air, een 13 inch-model met een 2,2 GHz dual-core Intel Core i7-processor, 8 GB RAM en 256 GB flash-opslag, die trouwens geen Retinascherm of mobiele data-capaciteiten heeft en een halve kilo meer weegt dan een volledig uitgeruste iPad Pro. Hoewel veel professionele gebruikers een echte Mac nodig hebben, met alle software en diensten waar die gebruik van kan maken, zijn er ook veel voor wie dat niet geldt. Het lijkt waarschijnlijk dat de iPad Pro iets van de verkoopcijfers zal weghalen die anders naar de MacBook Air (en de nieuwe 12 inch-MacBook) gegaan zouden zijn.
Apple heeft al vaker een productlijn gekannibaliseerd ten voordele van een andere (de iPhone maakte zo goed als een einde aan de iPod), en de iPad Pro zou die traditie kunnen voortzetten.

 

Apple heeft lang gewerkt om geavanceerde technologie te ontwikkelen die zichzelf en het apparaat dat ermee werkt vrijwel onzichtbaar maakt, om van de gebruikerservaring een rijke onderdompeling te maken.


Dat is Apples visie op persoonlijk computergebruik.
De iPad Pro met zijn Smart Keyboard en Apple Pencil zijn in die visie een indrukwekkend ogende, zij het niet echt goedkope, volgende stap.

Lees er nog meer over bij Applecouch