Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Een vergelijking van iPad Pro-technologien en immaterile zaken

bron: Tidbits
door Julio Ojeda-Zapata 
[vertaling: CC, HR, JWB, PAB]

De iPad Pro uitgebracht als 12,9 inch-model in september 2015 en in een 9,7 inch-variant in maart 2016, werd aangeprezen als een soort op zichzelf.

De iPad Pro's lijken op vorige iPad-modellen, maar ze zijn uitgerust met een magnetische Smart Connector voor gebruik met een Smart toetsenbord hoes, en ze werken ook met de nieuwe stylus Apple Pencil.

Apples nadruk met de iPad Pro is op productiviteit, een uitgangspunt dat ik met enthousiasme heb omarmd. Hoewel ik er al lang dol ben om op een iPad te schrijven en ander werk te doen, heeft de iPad Pro mijn voorkeur gekregen boven een Apple-laptop als werkpaard als ik onderweg ben.

De vraag is: welke iPad Pro? Daar zit hem de kneep.
Ik heb in de afgelopen maanden uitgebreid gebruikgemaakt van beide modellen en ik houd van allebei om verschillende redenen. Terwijl ze bijna identiek lijken aan de oppervlakte (afgezien van de grootte en het gewicht, natuurlijk) zijn ze in sommige opzichten heel verschillend.

Het recentere 9,7 inch-model beschikt over een aantal geavanceerde functies die bij zijn oudere 12,9 inch-voorganger ontbreken, terwijl de grote iPad Pro de kleinere op een aantal belangrijke manieren overtreft.

De voordelen van de 9,7 inch-iPad Pro
De kleinere iPad Pro, die immers recenter is, is uitgerust met geavanceerde technologie die vermoedelijk nog niet klaar was toen Apple de grotere iPad Pro uitbracht.

 • Beeldscherm:
  Apple beveelt  de kleine iPad Pro aan als het tablet met het "helderste en minst spiegelende" scherm, met kleuren die "levendiger en rea-listischer zijn". Bovendien "gebruikt het dezelfde kleurencatalogus als de digitale filmindustrie", met een bereik waardoor het apparaat een 25 procent hogere kleurverzadiging heeft dan voorgaande modellen.

  Allemaal mooi, maar zonder deze informatie zou ik het verschil niet hebben gezien. En na een uitgebreide vergelijking van de twee beeldschermen kan ik mij niet voorstellen dat de gebruikers van de grotere iPad zich tekortgedaan voelen.

  Het beeldscherm van het kleinere tablet is op een andere manier heel anders. Het heeft een "True Tone"-scherm met sensoren die reageren op het omgevingslicht. Deze functie past dienovereenkomstig kleur en intensiteit aan.
  Ik moest eerst erg wennen aan True Tone, maar na een tijdje beviel het prima. In mijn slecht verlichte kantoor, laat in de middag, had het scherm van de grotere iPad Pro een duidelijk blauwe tint, terwijl de kleine iPad een warmere en prettigere toon had.

True Tone is niet hetzelfde als Night Shift, dat bedoeld is om een scherm beter leesbaar te maken bij weinig licht. True Tone en Night Shift lijken vaak hetzelfde te doen, hoewel Night Shift gebaseerd is op een tijdschema en niet op sensoren. Mijn oplossing voor de verwarring was, Night Shift op de 9,7 inch-iPad uit te zetten.

 • Netwerktoegang:
  wat sommige iPad-modellen onderscheidt van Apple laptops is een ingebouwde ondersteuning voor mobiele data. Maar de twee iPad Pro-modellen hebben op dat gebied verschillende specificaties.

Het 9,7 inch-model ondersteunt de mobiele-datafunctie LTE Advanced onder andere beschikbaar via AT&T. LTE Advanced biedt heel snel internet. Op de kleinere iPad Pro zag ik 50 procent snellere downloads dan op het grote model.

Apple heeft ook de Apple SIM in de 9,7 inch-iPad Pro achterwege gelaten, hoewel het tablet nog steeds een nano-simslot heeft voor het geval jouw provider een simkaart vereist. In plaats daarvan zijn de functies van de Apple SIM nu ingebouwd.

Ingebouwd of niet, de Apple SIM is er om een dataconnectie in het buitenland makkelijker te maken. In plaats van een simkaart aan te schaffen, kunnen Apple SIM-gebruikers via hun iPad overal een dataconnectie bestellen. Het verschil tussen de twee Apple SIM-functies is daarmee miniem, waarbij de gebruikers van de kleinere iPad Pro dus hun nano-simslot niet hoeven te gebruiken.

 • Camera en foto's:
  mensen nemen graag foto's met hun iPads, hoe raar dat er ook uitziet, en voor diegenen is het belangrijk om het verschil tussen de camera's op beide modellen te kennen.
  De grotere iPad heeft een 8 megapixel-camera aan de voorkant met een f/2.4 diafragma en 1080p video. De camera die naar je toewijst heeft een resolutie van 1,2 megapixel met een f/2.2 diafragma en 720p video. Geen van de camera's heeft flitslicht, wat zeker een nadeel is. De kleinere iPad heeft een 12 megapixel-camera met een f/2.2 lensopening en 4K video. Er is een True Tone-flits (net als op sommige iPhone modellen), waarvan de leds meer dan 1000 verschillende kleurtemperaturen kunnen produceren voor een betere witbalans.
  De camera die naar jou toewijst heeft 1.2-megapixel resolutie met een f/2.2 diafragma en 720p video. Er is een Retina Flash-functie waarbij het scherm als flitser functioneert (net als op de iPhone 6s en 6s Plus). Die zorgt voor een bijzondere selfie-ervaring als het scherm fel wit oplicht.

De kleine iPad kan Live Photos nemen, iets wat ontbreekt op het grotere model.

 • Hey Siri:
  alleen de kleine iPad heeft de functie waarbij je Siri kunt aanroepen.

Voordelen van de 12,9 inch-iPad Pro
De grotere van de iPad Pro-modellen, hoewel ouder, is in verschillende opzichten superieur.

 • Lightning-poort: * de Lightning-poort op de grote iPad heeft het snelle USB 3.0, in tegenstelling tot de kleine iPad die het langzamere USB 2.0. heeft.
  Voor de meeste mensen zal het weinig uitmaken, maar voor gebruikers zoals fotografen is dit een wezenlijk verschil.
  "Voor fotografen die foto's moeten overzetten om te kunnen bekijken of bewerken is dit bijna ondoenlijk", schreef mijn TidBITS-collega Jeff Carlson onlangs op zijn persoonlijke blog Jeff had ontdekt dat 1,5 GB aan foto's in 30 seconden via USB 3 en in 2 minuten en 20 seconden via USB 2 werden overgezet.

   
 • Prestaties:
  hoewel hij qua interne specificaties ruwweg gelijk is aan het 9,7 inch-model, presteert het 12,9 inch-model iets beter.

Hij heeft 4 GB RAM, terwijl de kleinere tablet 2 GB heeft. En hoewel beide tablets een A9X-chip hebben, is op de grotere iPad zowel de ruwe verwerking als de weergave van afbeeldingen sneller.
Maar eerlijk gezegd merkte bij gebruik van beide iPads ik het verschil zelden.

 • Sneller opladen:
  zoals ik vaststelde in "iPad Pro laadt sneller op met MacBook-adapter en nieuwe kabel kan de laadtijd bij de grotere iPad met ongeveer de helft worden teruggebracht door de standaard oplader te vervangen door de 29 Watt USB-C-oplader die standaard wordt meegeleverd met de 12 inch-MacBook en deze te combineren met één van Apples nieuwe USB-C-naar-Lightning-kabels.
  De mogelijkheid tot snel opladen in de 12,9 inch-iPad maakt deze truc mogelijk. Helaas mist het 9,7 inch-model de mogelijkheid tot snel opladen.

   
 • De immateriële zaken
  In veel opzichten is de aanschaf een iPad een zeer persoonlijke beslissing. De ene potentiële koper vindt de grotere iPad Pro wellicht te groot en te zwaar, terwijl hij voor een andere misschien precies goed is. Voor sommigen voelt de versie van het Smart Keyboard voor de 9.7 inch-iPad wellicht onaanvaardbaar krap aan, maar voor anderen weer niet.
  Ik zal me hier toespitsen op mijn eigen ervaringen, terwijl ik de discussie verbreed om ook diegenen erbij te betrekken die een aankoop overwegen.
 • Smart Keyboard:
  de afmetingen van het Smart Keyboard voor de grotere iPad zijn heerlijk ruim. Ik had verwacht dat het kleinere Smart Keyboard, net als andere toetsenborden en toetsenbord-hoezen die zijn ontworpen voor de 9,7 inch iPad-modellen, voor mij krampachtig zou aanvoelen.

Mijn zorgen verdwenen echter toen ik het begon te gebruiken. Ik verrichtte met weinig ongemak serieus werk op het ding. Jouw ervaring kan anders zijn. Ik raad aan om ze in een winkel allebei uit te proberen.

 • ​​​Schermoverwegingen:
  de grotere iPad kan voor sommige mensen cruciaal zijn. Op de grotere iPad heb je met Split View aan elke kant van het scherm net zoveel schermruimte als het scherm van de kleinere iPad, wat geweldig voor de productiviteit is. Split View op de kleinere iPad is minder nuttig, gezien de beperkte ruimte van elk venster.
  Ervan uitgaand, natuurlijk, dat app-ontwikkelaars hun producten hebben bijgewerkt om ondersteuning voor Split View te bieden. Sommigen hebben dit niet gedaan. Zoals ik al eerder heb opgemerkt heb, is de weigering van Google om deze fundamentele functie in een aantal van zijn iOS-apps in te bouwen (zoals Google Docs, dat ik gebruik om deze woorden te typen) één van de grote mysteries van het universum.

Deze kwestie heeft gevolgen voor beide iPad Pro-modellen, maar er is een verwante kwestie die alleen de grote iPad geldt. In veel gevallen zijn ontwikkelaars langzaam geweest met het updaten van hun apps om te profiteren van het 12,9 inch grote scherm. Ik kijk naar jullie, Facebook. Google is hier gekmakend inconsistent in geweest, door sommige apps (zoals Inbox) bij te werken, maar andere niet (zoals Gmail).

 • Afmetingen en gewicht:
  met slechts 454 gram voelt de 9,7 inch grote iPad Pro veel draagbaarder aan dan het 12,9 inch-model, dat 726 gram weegt.

De grotere iPad Pro kwam in eerste instantie over als belachelijk groot. Hij lijkt op een dienblad, en ik heb hem zelfs een paar keer gebruikt om eten op te vervoeren van de keuken naar de veranda.

Als je dat ook denkt maar wel verlangt naar dat grote scherm, heb ik een advies. Koop de Smart Cover (en als optie, de bijpassende siliconenhoes  in plaats van de grotere Smart Keyboard. Met de klep en de hoes kwam de 12,9 inch grote iPad Pro op mij over als een dunne en lichte laptop.

En daar voeg je, als je wilt, een extern Bluetooth-toetsenbord aan toe. Er zijn zoveel opties. Een aantal daarvan heb ik beschreven in "Drie alternatieven voor het Smart Keyboard van de iPad Pro (8 februari 2016).

Eén van de accessoires in dat artikel, de Zagg Messenger Universal blijft mijn favoriet als een groot en prettig toetsenbord met een geïntegreerde uitklapstandaard die meer dan stabiel genoeg is om de grotere iPad te dragen (zowel staand als liggend). Ik heb er thuis stapels werk mee verricht. De Zagg Messenger Universal is zo dun dat ik erom bekendsta hem voor onderweg met mijn iPad mee te nemen, ondanks het extra gewicht en de omvang, maar merendeels gebruik ik hem vooral thuis.

Toetsenbordhoezen voor de grotere iPad Pro zijn voor mij niet erg logisch. Waarom een toch al groot apparaat nog groter maken? Ze zijn meer op hun plek met de kleinere iPad.

Nogmaals: er zijn talloze opties beschikbaar. Ik geef zelf de voorkeur aan de Rugged Book van Zagg  die de tablet een beetje groter maakt maar die onverwoestbaar lijkt (ik gooi hem elke ochtend gedachteloos in mijn fietstas voor de rit naar mijn werk) en die vier (kijk-) standen heeft. De tablet is ook los te maken, voor als ik hem op de gewone manier wil gebruiken. Als ik moet typen, voelt het toetsenbord van de Rugged Book fantastisch, maar natuurlijk wel een beetje krap.

 

Let wel op dat je de versie voor de iPad Pro koopt. Het vergelijkbare iPad Air 2-model is passend voor de iPad Pro, maar heeft zijn magneten niet op de juiste plekken zitten om de Slaapmodus te activeren als het deksel gesloten wordt.

 • Conclusie
  De meeste mensen beschikken niet over beide iPad Pro-modellen om ze te vergelijken. Ik heb het geluk beide versies van Apple te leen te hebben, wat een onthullende ervaring is geweest.

Ik ben erachter gekomen dat beide tablets hun eigen rol vervullen. De grotere iPad Pro is vooral voor gebruik thuis. Bij mijn werkplek op de veranda bijvoorbeeld, wanneer ik wil werken en tegelijkertijd wil genieten van een beetje frisse lucht.

De kleinere iPad Pro is mijn mobiele model. Ik neem hem overal mee naartoe. Ik stop hem in een schoudertas als ik lopend ga, doe hem in mijn fietstas als ik ga fietsen en neem hem altijd mee in de auto.

Als ik moest kiezen? Dan nam ik de 9,7 inch-uitvoering, omdat deze alles doet wat de grotere kan, hoewel soms een beetje krapper, en een paar gave nieuwe eigenschappen heeft.

Jij neemt je eigen beslissing op basis van je eigen behoeften en omstandigheden, maar die kan niet verkeerd uitpakken. Beide modellen zijn fantastisch, maar met belangrijke verschillen die je voor je aankoop zorgvuldig moet afwegen.