Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Internet in het buitenland


De vakantie staat voor de deur, dus hoog tijd om je telecomabonnement eens tegen het licht te houden. iCulture kijkt in deze vakantiespecial naar speciale buitenlandbundels van de telecomoperators en we focussen daarbij met name op internet in het buitenland. Als je per MB moet betalen, bij wie ben je dan het goedkoopst uit? De Nederlandse en Belgische operators hebben een nogal divers aanbod, dus het loont de moeite goed te vergelijken. Belangrijk om je te realiseren is dat per 1 juli de kosten voor bellen en internet binnen de EU worden verlaagd. Na die datum zullen we in dit artikel ook alle tarieven vervangen voor de dan geldende prijzen.

Per 1 juli 2013 geldt een maximumtarief van 45 cent per MB (excl. BTW) en volgende zomer wordt dat zelfs verlaagd naar 20 cent per MB. Het kan dus zijn dat jouw provider de komende dagen de tarieven buiten de bundel nog verlaagt. Tarieven van buitenlandbundels zullen waarschijnlijk hetzelfde blijven, omdat die al onder het tarief van 45 cent excl. BTW per MB zaten. Bij het vergelijken van tarieven moet je ook opletten in welke eenheid de provider afrekent. Soms wordt bijvoorbeeld in blokken van 10 KB gerekend, zodat je sneller aan je limiet zit.
juni 2013  Gonny van der Zwaag

Roaming standaard uitgeschakeld


Bezorgd zijn over een bill shock is tegenwoordig vrijwel niet meer nodig: providers mogen maar maximaal een paar tientjes (rond de €60) in rekening brengen voor mobiel internet in het buitenland. Bij Vodafone geldt bijvoorbeeld een maximaal bedrag van €60,50. Dit staat automatisch aan. Je moet als klant expliciet toestemming geven dat je meer kosten wilt maken, door een sms’je met de tekst ‘datalimiet uit’ te sturen. Bij KPN (maximaal €60,50) beantwoord je een sms met ‘Ja’ naar 3030 en bij T-Mobile (maximaal €59,50) stuur je een sms met de tekst ‘datalimiet uit’ naar 1301. Bij alle providers kun je dit ook doen via je persoonlijke accountpagina bij die provider.
Als extra bescherming is dataroaming standaard uitgeschakeld op de iPhone, ongeacht welke provider je gebruikt. Ook daarvoor geldt dat je het bewust moet inschakelen om extra kosten te maken. We hebben een aparte tip over het in- en uitschakelen van dataroaming in het buitenland.
Kijk nog eens extra na bij je provider

Dataroaming uitschakelen in het buitenland


Als je in het buitenland bent, kan het ophalen van e-mail of het bekijken van een YouTube-filmpje heel wat kosten met zich meebrengen. Standaard staat roaming uitgeschakeld op de iPhone, maar voor de zekerheid kun je altijd even checken.
Zo controleer je of roaming in het buitenland uit staat:
 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Mobiel netwerk.
 • Schakel Dataroaming uit (zorg dat er een 0 zichtbaar is).
In eigen land werkt alles gewoon, maar zodra je op een buitenlands netwerk zit zal er geen dataverkeer plaatsvinden. Ook handig voor mensen die in de grensstreek wonen en regelmatig ‘per ongeluk’ op een buitenlands netwerk terechtkomen.
 
Er zijn verschillende manieren om in het buitenland te voorkomen dat je met hoge datakosten te maken krijgt.
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van Wi-Fi-netwerken, die gratis te gebruiken zijn bij McDonalds, Starbucks en andere horeca-gelegenheden.
 • Sluit een buitenlandbundel bij je provider af. 
 • Koop een lokaal prepaid simkaartje. Zorg ervoor dat data is inbegrepen.
 • Gebruik een dienst als Wereldwijd Wi-Fi. Deze gebruikt een MiFi-apparaat die onderweg een 3G-verbinding omzet in een Wi-Fi-signaal.

Tijdens de vakantie kun je ook nog allerlei maatregelen nemen:

 • Zet eventueel je iPhone in flightmode als je toch niet van plan bent te bellen en ook niet gebeld zult worden. Dat scheelt je flink wat batterijduur. Ook al staat je iPhone in Vliegtuigmodus, je kunt alsnog Wi-Fi afzonderlijk inschakelen zodat je alsnog online kunt.
 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Mobiel netwerk en schakel Mobiele data uit. Nu kun je nog wel bellen en gebeld worden, maar je kunt geen data meer gebruiken. Dit is handig als je er zeker van wilt zijn dat je geen data gebruikt als je bijvoorbeeld per ongeluk een dataverslindende applicatie opstart.
Er is ook nog een omslachtige manier om dataverkeer te voorkomen:
 • Schakel alle applicaties die data kunnen gebruiken uit. Dit betekent dat je in de instellingen van Mail aangeeft dat je voortaan alleen nog maar handmatig mail wilt ophalen. Ga naar Instellingen > E-mail, contacten, agenda’s > Nieuwe gegevens. In plaats van Push of automatisch ophalen vul je hier in, dat je voortaan handmatig wilt ophalen. Verder moet je eraan denken dat je bijvoorbeeld push notificaties uitschakelt (via Instellingen > Berichtgeving) en je moet ook oppassen dat je geen applicaties opstart die meteen beginnen te downloaden (bijvoorbeeld een applicatie die voetbalscores ophaalt, een e-mailapplicatie of een rss-reader).

Tips voor vertrek

Voordat je vertrekt is het verstandig om de volgende tips te checken:
 • Installeer alvast alle apps die je nodig hebt (bijv. reisgidsen, navigatie- en kaartenapps);
 • Maak voor vertrek een volledige backup, bij voorkeur via iCloud (je kan dan altijd en overal de backup via iCloud weer terugzetten)
 • Update alle apps voordat je weggaat;
 • Schakel automatische app-updates in iOS 7 uit;
 • Schakel gedeelde Photostreams uit;
 • Lees ons artikel met 8 tips voor minder dataverbruik van je iPhone.
 • Houd er rekening mee dat het streamen van audio en video veel data verbruikt, dus doe dat liever op het Wi-Fi-netwerk op je hotelkamer of in een café. Over gebruik van Wi-Fi op vakantie hebben we deze tip: ‘Veilig internetten via Wi-Fi-hotspots‘.

Alternatieve data-leveranciers

Keepgo is de opvolger van Droam, een aanbieder waar we eerder op iPhoneclub regelmatig over schreven. Bij Keepgo.com kies je voor een draagbare hotspot (mifi) zodat je met 5 apparaten tegelijk online kunt zijn. Heb je zelf al een mifi gekocht, dan kun je ook tijdelijk een losse simkaart huren. De prijs is afhankelijk van het land en de gekozen datalimiet: 50 of 100 MB per dag of onbeperkt. Een weekje Frankrijk met 100 MB per dag kost bijvoorbeeld €49,60.
Het eerder genoemde Droam is overgenomen door Wereldwijd Wi-Fi. Ook hier huur je een draagbare hotspot (mifi) die het 3G-signaal omzet naar Wi-Fi. Je kunt dan met meerdere apparaten online zijn tijdens de vakantie. Je betaalt €2,95 per dag voor onbeperkt internetten of koopt een bundel, bijvoorbeeld 2000 MB voor €44,95. Wereldwijd Wi-Fi verkoopt ook MiFi’s voor permanent gebruik, bijvoorbeeld voor mensen die lange tijd in het buitenland zijn omdat ze een vakantiehuis hebben.
Zoals uit de tarieven hieronder blijkt is het vrij duur om in de Verenigde Staten te internetten. Karma is een van oorsprong Nederlands initiatief, waarmee je kunt internetten op een 4G-netwerk. Je betaalt $14 voor 1GB en krijgt 100 MB extra als je je dataverbinding deelt met anderen. Hou er rekening mee dat alleen de grote steden gedekt zijn.

Lokale simkaart kopen

Buiten Europa zijn de tarieven voor internet vrij hoog. Het loont dan de moeite om een lokale simkaart te kopen. Op de Prepaid Wiki vind je informatie over het kopen van prepaid-simkaarten in diverse landen. Van Cambodja tot Oeganda, bij elk land wordt uitgelegd welke providers een prepaid-simkaart met databundel aanbieden, waar je het koopt en hoe je het activeert

Buitenlandtarieven Belgische operators

We hebben bij de buitenlandtarieven gekeken naar de drie grootste spelers (Base, Mobistar en Proximus), plus nog twee kleinere partijen die erg populair zijn (Mobile Vikings en Telenet). Welke aanbieder het goedkoopst is, hangt af van het type abonnement dat je hebt en in welk land je op vakantie gaat. Telenet heeft geen speciale vakantiebundels maar is met €0,30 per MB de goedkoopste Belgische aanbieder voor EU-landen. Mobistar heeft met een dagbundel van €3 voor 25 MB de beste aanvullende bundel, maar die kun je alleen afsluiten als je al een Dolfijn- of Panter-abonnement hebt. Bij vakanties in de VS en andere landen buiten de VS loont het de moeite om een lokale simkaart te halen of gewoon lekker te genieten van je vakantie en pas e-mail op te halen via het Wi-Fi-netwerk van je hotel of café.

Buitenlandtarieven Base (België)
De Belgische provider Base introduceert per 1 juli verlaagde roamingtarieven. Dat klinkt goed, maar de KPN-dochter heeft een onaantrekkelijk aanbod van buitenlandbundels: je betaalt vrij veel voor een bundel waar je als fanatieke gebruiker binnen een paar uur doorheen bent.
 • Small Europe: 30 MB voor €10
 • Large Europe: 150 MB voor €30
 • X-Large Europe: 500 MB voor €50
 • Small Preferred: 30 MB voor €20
 • Large Preferred: 100 MB voor €35
 • X-Large Preferred: 500 MB voor €90
De Europe-bundels gelden alleen in de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Turkije. De Preferred-bundels zijn bedoeld voor de EU, VS en 30 andere landen via preferred partners (voorkeurspartijen). Tijdens een vakantie in Israël zul je bijv. via Cellcom moeten internetten. Als je data verstuurt via een niet-goedgekeurde partner, dan zal afgerekend worden tegen het normale buiten-de-bundeltarief van €0,80 per MB in EU-landen en €3,50 per MB daarbuiten. Ook in België veranderen na 1 juli 2013 de tarieven naar beneden.
Het werkt als volgt: je activeert de bundel door een sms’je te sturen, bijvoorbeeld voor de bundel Europe Small. Elke maand wordt dan €10 aan je factuur toegevoegd en je krijgt 30 MB dataverkeer tot je beschikking. Zodra dat op is gaat de teller lopen: €0,80 per MB. Het ongebruikte volume van de 30 MB kun je niet meenemen naar de volgende maand. Als je terug bent van vakantie moet je de bundel weer uitschakelen.
 
Buitenlandtarieven Mobistar (België)
Mobistar heeft Go Europe, een buitenlandbundel waarvoor je €3 per dag gebruikt. Het is geschikt om te bellen, sms’en en internetten in alle landen van de Europese Unie. De Go Europe-optie is alleen beschikbaar voor abonnees met Eekhoorn, Kangoeroe, Dolfijn of Panter maar wil je data gebruiken dan heb je alleen iets aan de bundel als je Dolfijn- of Panter-klant bent, want alleen die klanten krijgen 25 MB data per dag om in het buitenland te kunnen internetten. De €3 wordt alleen in rekening gebracht op dagen dat je daadwerkelijk gebruik ervan maakt. Belminuten en sms’jes die je vanuit het buitenland verstuurt vallen onder je normale Mobistar-abonnement en worden dus in mindering gebracht op je normale bel- en sms-tegoed. Bij abonnementen met onbeperkt bellen krijg je 120 belminuten per dag, daarna betaal je €0,20. Bij onbeperkt sms krijg je 100 gratis sms’jes per dag, daarna betaal je €0,0968 per sms. Je activeert Go Europe via de My Mobistar-app.
Een voorbeeld maakt duidelijker hoe het werkt: je hebt een Kangoeroe-abonnement van €16 per maand met 4 uur bellen en 500 sms’jes. Je kan dan 4 uur bellen en 500 sms’jes versturen vanuit het buitenland en betaalt daarvoor het normale abonnementsgeld van €16 plus €3 voor elke dag dat je er gebruik van maakt. Heb je een Dolfijn- of Panter-abonnement, dan komt daar nog 25 MB per dag aan dataverkeer bovenop. Omdat dat vrij weinig is, raden we aan om ook naar de andere buitenlandbundels te kijken. Buiten de bundel betaal je €0,847 per MB bij Europese landen en bijvoorbeeld €3,63 per MB in de VS.
Mobistar heeft namelijk ook de Travel Data Daily, een speciale databundel voor de EU, Marokko, Turkije, Egypte, Kroatië, Amerika en China. Je betaalt hiervoor tussen de €2 en €10 per dag. Wie erg vaak in het buitenland is, kan vanaf €24,20 de Roaming Internet-bundel aanschaffen.
 
Buitenlandtarieven Mobile Vikings (België)
Mobile Vikings heeft geen speciale buitenlandbundels voor internet. Je kunt op de website opzoeken hoeveel internetten vanuit het buitenland per MB kost. Voor EU-landen en de VS is dat bijvoorbeeld €0,50 per MB, voor Canada €3,50 per MB (mits via partnernetwerk Rogers, anders is het €13) en voor de meeste andere landen zoals Australië en Gambia €13 per MB. Het is daarom misschien een beter idee om in je vakantieland een sim-only te kopen, net zoals je bij Mobile Vikings in België gewend bent. Alleen zijn niet in alle vakantielanden Mobile Vikings-achtige formules te krijgen, waardoor je soms nogal moet zoeken welke lokale aanbieder de beste optie biedt. Zie daarvoor het onderdeel ‘Alternatieve data-aanbieders’.
 
Buitenlandtarieven Proximus/Belgacom (België)
Proximus heeft wel een Vodafone Passport-bundel, maar die geldt alleen voor belminuten. Je betaalt €0,49 tot €1,99 per gesprek plus de gemiddelde kosten van een nationaal gesprek. Je kunt deze bundel elk moment in- en uitschakelen. Voor dataverkeer op vakantie heb je er natuurlijk niets aan. Daar zit je vast aan de tarieven per MB. Proximus zit daarbij aan de hoge kant: €0,85 per MB voor EU-landen, €14,52 per MB voor Albanië, VS, Canada, Australië en diverse andere landen. Uitgeschakeld houden dus, die roamingoptie, en op zoek gaan naar een lokale simkaart of Wi-Fi-hotspots.
 
Buitenlandtarieven Telenet (België)
Telenet verkoopt de bundels King en Kong, die je online kunt bestellen. Er is een erg uitgebreide tabel die alle buitenlandtarieven uitlegt, maar voor ons is alleen het onderste deel van de tabel interessant: de prijzen voor mobiel internet. De prijs is afhankelijk van de zone: zone 1 met de meeste Europese kost €0,30 per MB, zone 2 met Albanië, Algerije, Zwitserland, Turkije, Marokko en dergelijke kost €11,50 per MB en alle overige landen in zone 3/4/5 kosten €16,94 per MB. Die hoge prijs geldt bijvoorbeeld in de VS en Canada.