Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

6. Gebruiksgemak

Geen mobile PC

Je PC op broekzakformaat. Dat was zo ongeveer het ideaalbeeld waarmee vroegere smartphones werden ontwikkeld. Hoe anders was iOS. Toen Apple in 2007 de iPhone aankondigde, introduceerde het een nieuwe manier van "mobiel denken". 

Apps - kleine Applicaties speciaal gericht op mobiel gebruik - namen de wereld over en iOS werd een platform waarop talloze originele ideeën hun oorsprong vonden.

Waarom deze geschiedenisles? Eenvoudig: iOS was en is heel veel, maar geen poging om je PC-ervaring op een klein scherm te krijgen. Dankzij de touch-besturing navigeer je vloeiend en snel door het hoofdscherm en menu's, Apps zet je op de plek die je maar wilt (bijvoorbeeld in handige mapjes) en de iPhone heeft maar één grote Home-knop nodig.

Zet daar Android tegenover. Het besturingssysteem heeft een wirwar van schermen dankzij één menu waar alles op alfabetische volgorde staat én een startpagina waar je nóg een keer Apps neerzet die je vaak gebruikt. Dubbel werk dus. 

Eenvoud                                                    Chaos

Daarnaast heeft Android last van een digitale knoppenoverdosis en moet je tot overdaad van ramp zelfs antivirus-Apps installeren om je Apparaat schoon te houden. Android's open aard blijkt een open haard voor malware; iets wat voorheen beperkt was tot de gewone computer.

Het iOS (bij de iPad) heeft in tegenstelling tot de vele Androidtoestellen géén extra laag er bovenop.
Elk merk poogt zijn eigen wending aan het besturingssysteem te geven door er een laag bovenop te leggen.
Zoals bij Samsung (Touchwiz) of zoals bij HTC ( HTC Sense) of zoals bij Sony (Timescape UI).

Het iOS (bij de iPad) is ook niét gerooted (jailbreak of anders gezegd, een verandering aan het besturingssysteem. Wat bijvoorbeeld wél het geval is bij het Kruidvat-tablet, met gevolg dat er bepaalde App's niet meer werken.
Telenet bijvoorbeeld blokkeert livestream voor 'geroote' Android-toestellen. Een verwittigd man/vrouw is er twee waard!

Deze verschillende lagen noemt men "Fragmentation" (splinterbom).

Op een iPad - die géén lagen er boven op heeft - werkt gewoon alles!