Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

7 zakelijke tablets

De voors en tegens van elk model.
Het aantal tablets, en met name hybrids, neemt drastisch toe nu de zakelijke markt interesse toont. Maar welke is nu het meest geschikt? We kijken naar zeven modellen, nee acht, want we pakken ook de nieuwste iPad Pro mee.

Het aantal hybride tablets groeit binnen het bedrijfsleven volgens een recent rapport van IDC, met een toename van 8 procent in 2015 en een verwachte groei van 30 procent tegen het jaar 2020. Dat komt mede doordat ook de consument ze omarmt. IDC voorspelt dat Windows-tablets de grootste groei zullen laten zien, wat weer verklaart waarom het grootste deel van de hybride apparaten die nu op de markt komen Windows 10 aan boord hebben.

Maar zelfs nu het verschil tussen zakelijke en consumenten apparaten vervaagt zijn er nog steeds features die veel beter tot hun recht komen in een zakelijke omgeving dan ergens anders. Hier zijn verschillende hybride tablets die bedoeld zijn voor het gebruik op kantoor (en onderweg natuurlijk).

De lijst

De Dell XPS 12 Convertible 2-in-1
De Lenovo Yoga 900
Microsoft Surface Pro 4
De Asus Transformer Book T300 Chi
iPad Pro
Samsung TabPro S
HP Elite x2
De nieuwste iPad Pro

Dell XPS 12 Convertible 2-in-1
Pluspunten: Dell heeft een lange historie in de zakelijke markt dus het voelt wel veilig om te zeggen dat de Dell XPS 12 wordt vergezeld met Dell's reputatie op het gebied van klantenservice en soepele garantievoorwaarden. Ook komt de XPS 12 met twee optionele toetsenborden, één magnetisch aanklikbaar en de ander met een wat steviger dockingmechanisme. Dat betekent dat degene die een smaller design wil zoals de Surface Pro 4 kan gaan voor het magnetische toetsenbord terwijl iemand die meer het gevoel wil hebben dat hij een traditionele notebook in handen heeft voor de andere keyboard kan gaan, omdat die het geheel wat dikker maakt.

Nadelen: Hoewel het een relatief goedkoop apparaat is, levert de Dell XPS 12 wellicht niet genoeg kracht voor de veelgebruiker. Het heeft een zesde generatie Intel Core M5 aan boord met 8GB aan RAM, wat in de meeste gevallen wel voldoende zal zijn, maar niet voor zakelijke gebruikers die zware programma's willen draaien.

Terug

De Lenovo Yoga 900
Pluspunten: De Lenovo Yoga 900 heeft een glad en mooi design die in de smaak zal vallen bij iedereen die gecharmeerd is van de MacBook Air maar noodgedwongen kiest voor een PC. Het is meer dan een tabletscherm dat je in een keyboard kan klikken; de Yoga 900 heeft een meer traditioneel design met één unieke feature: het beeldscherm roteert 180 graden om zo plat tegen het toetsenbord te kunnen worden gelegd in tablet-modus. Je kan het ook in een tent-modus zetten en een kijk-modus.

Nadelen: Vergeleken met enkele van de andere meer be-taalbare opties in deze lijst is de Lenovo Yoga 900 wat aan de duurdere kant, met 1400 euro voor het instaptype die een Intel Core i5 en 8GB aan RAM heeft. De kans is dat er voor de gemiddelde gebruiker genoeg andere apparaten zijn die tegen een meer schappelijke prijs genoeg bieden.
Terug

Microsoft Surface Pro 4

Pluspunten:
De Surface Pro 4 is een voor de hand liggende keuze voor elke bedrijf dat volledig op Microsoft draait. De Surface past in een omgeving met Windows 8.1- of Windows 10-PC's. Microsoft biedt tevens een draagbare en lichtgewicht dockingstation met vier USB 3.0-poorten en twee Mini DisplayPorts, zodat je makkelijk een volledige kantoorervaring kan neerzetten. De Surface Pro 4 geeft een keuze aan Intel-processoren en tot op 16GB aan RAM, wat meer dan genoeg is.

Nadelen: Het design van de Surface Pro 4 is gladjes, maar ook niet zo stevig als een gemiddelde notebook. De keyboarddock ondersteunt het beeldscherm niet, waardoor die kan vallen en beschadigen. De Surface Pro 4 is tevens nogal prijzig vergeleken met andere apparaten, vooral als je je beseft dat het toetsenbord nog apart moet worden aangeschaft. De aanschafprijs begint bij zo'n 900 euro maar stijgt snel naar 1300 en 2300 euro als je een zwaardere processor kiest en meer RAM. De Type Cover komt daar nog eens bij tegen 150 euro.

Terug

Asus Transformer Book T300 Chi
Pluspunten: 
De grootste aantrekkingskracht van de Transformer Book T300 komt van het prijskaartje, dat bij het instapmodel iets meer dan 600 euro aangeeft. Daarvoor krijg je 4GB aan RAM en 128GB SSD. Het is zeker niet het krachtigste apparaat, maar voor de basiskantoortaken is het goed geschikt. Voor de mobiele werknemer die veel op de weg zit is het een slanke en lichtgewicht machine die makkelijk is mee te nemen in je bagage. Het ontwerp biedt ook flexibiliteit omdat je het beeldscherm los kan maken van het toetsenbord waardoor het functioneert als tablet, terwijl het in zijn oorspronkelijke vorm aanvoelt als een 'gewone' notebook.

Nadelen:
Voor veel gebruikers levert dit apparaat te weinig prestaties, vooral als je meerdere programma's draait en meerdere browserbladen tegelijk hebt open staan. Natuurlijk is het een van de dunste apparaten in deze vergelijking, maar in veel gevallen biedt dat alleen te weinig meerwaarde.

Terug

iPad Pro
Pluspunten: 
Apple overbrugt met de iPad Pro het gat tussen tablet en notebook. Apples ecosysteem is bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, wat betekent dat er nauwelijks een leercurve is voor werknemers om ermee om te kunnen gaan. Voor bedrijven die al werken met Macs biedt het de mogelijkheid om naadloos te switchen tussen iOS en OSX-apparaten en elke zakelijke app is op beide platformen te gebruiken. Het toetsenbord is los verkrijgbaar.

Nadelen:
Een belangrijke tegenvaller bij de iPad Pro is het gebrek aan connectiviteit voor een muis of een touchpad, wat in de productiviteit lastig kan zijn. Die optie is er wel bij andere apparaten, of die nu op Windows of op Android draaien.

Terug

Samsung TabPro S
Pluspunten: 
Samsung kwam met de TabPro S op de CES eerder dit jaar en één ding viel direct op: het draait Windows 10 in plaats van Android. Tot nu toe was Samsung erg Android-gericht met zijn tablets, maar met dit apparaat wordt dus duidelijk gemikt op de zakelijke markt. Net als de iPad Pro en de Surface Pro 4 is de Tab Pro S voorzien van een makkelijk verwijderbaar toetsenbord dat ook opklapbaar is. Maar, in tegenstelling tot de iPad Pro, heeft het toetsenbord een ingebouwde track-pad, net als de Surface Pro 4. En wat ook belangrijk is, het toetsenbord is bij de prijs inbegrepen.

Nadelen:
Omdat het nieuwste model van Samsung de eerste Windows 10-ervaring is voor de fabrikant is het wellicht verstandig nog even te wachten op de volgende generatie, voor het geval er wellicht nog eigenaardigheden in het systeem zitten. Maar goed, dat kon ook gezegd worden bij de eerste Microsoft Surfaces die sindsdien bij elke nieuwe uitvoering zijn verbeterd.

Terug

HP Elite x2
Pluspunten:
De HP Elite x2 is duidelijk bedoeld voor de zakelijke gebruiker, stevig uitgevoerd voor mobiel gebruik maar dat gaat niet ten koste van het ontwerp. Het heeft stijl, is dun en weegt weinig. Het is tevens goedkoop vergeleken met de andere apparaten in dit overzicht, hoewel dat nog steeds neerkomt op iets meer dan 900 euro voor het instapmodel. Dat heeft een Intel Core m3-processor met 4GB aan RAM. Voordeel is verder dat er beveiligingsfeatures in zijn gebouwd die makkelijk door de IT-afdeling zijn te beheren, plus een vingerafdrukscanner voor authenticatie.

Nadelen:
Het instapmodel is misschien net krachtig genoeg voor gemiddeld gebruik, maar degenen die intensievere programma's nodig hebben lopen al snel tegen de limieten aan. Maar het model upgraden komt tegen een fikse prijs. En dan blijf je nog steeds zitten met een mobiele processor van Intel.

Terug

De nieuwste iPad Pro
Pluspunten:
Een van de grootste pluspunten is dat de draagbaarheid van de iPad Pro duidelijk is verbeterd als je kijkt naar de grootte van deze nieuwe versie, nog geen 10 inch ten opzichte van de bijna 13 inch grote eerder genoemde iPad Pro. Verder komt deze kleinere versie met een beter grafisch beeld.

Nadelen:
Het apparaat heeft slechts 2GB aan RAM tegen 4GB RAM in de grotere versie. Daarnaast zijn de prestaties van de A9X-chip naar beneden bijgesteld.

Terug

Bron: Cio.nl