Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De Fyra onder de tablets

‘Een cynicus weet van alles de prijs, maar van niets de waarde,’ zei Oscar Wilde. De cynicus lacht wanneer iemand een iPhone of iPad tevoorschijn haalt. Veel te duur! Voor de helft minder kun je een prachtige tablet met Android kopen. Bijvoorbeeld de Nexus 7. Een regelrechte iPad mini killer, met alles beter en meer dan de iPad mini en ook nog veel goedkoper. De besprekingen waren zó goed, dat ik me zorgen ging maken over de prijs/kwaliteitverhouding van de iPad mini. En zelfs even overwoog, nou ja, eraan dacht, dat ik misschien, nee dat Apple, eigenlijk, dus dat die iPad mini eigenlijk veel te duur was. Relatief gezien, dan dus.

Tot ik begreep dat die Nexus zo goedkoop was omdat Google niets aan die Nexus 7 hoefde te verdienen, dat die zowat tegen kostprijs weg mocht, vanwege het Heilige Marktaandeel. Zoiets als een Nintendo DS of XBox, waarop de fabrikant bijna niets verdient, maar dat via de spellen dubbel en dwars goedmaakt. Of via het vergaren van klantgegevens, zoals Google doet. Het leek me het begin van het einde, de weg naar een gratis tablet in ruil voor 24/7 uur gepersonaliseerde reclame.

Inmiddels blijkt het zo simpel niet. De Nexus 7 maakte indruk in een prijsveld waarin schermresolutie, processorsnelheid en bouwkwaliteit werden opgeofferd voor een lage prijs. De Nexus offerde achteraf ook een en ander op: blijkbaar zit er goedkoop flash-geheugen in. Dat maakt de Nexus 7 de Fyra onder de tablets.
Op het eerste oog een uitzonderlijke deal; achteraf weggegooid geld.
 
De kritiek op Apple is vaak dat het standaard componenten gebruikt en daar een Apple-belasting op legt. Extra geld om te laten zien dat je geld hebt en weet wat hip is en geen spullen voor het plebs hebt. Het lijkt er echter op dat je waar voor je geld krijgt. Een snelle (grafische) processor, een goed scherm en betrouwbaar flash-geheugen. Dat is waarschijnlijk de reden dat de iPhone nog steeds goed verkoopt en de Galaxy 4S zwaar tegenvalt. En dan snap je ook dat langverwachte goedkopere iPhone nooit een budget-iPhone zal zijn. Daar hoeven we niet cynisch over te doen.
 Gepubliceerd op 21 juni 2013 door Jack Nouws