Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

iPad 4 vs Galaxy Tab2

Ben je op zoek naar een nieuwe tablet en heb je twijfels over welke dat moet worden? In deze vergelijking hebben we de twee grootste spelers op de markt tegenover elkaar gezet; de iPad 4 van Apple neemt het op tegen de Galaxy Tab 2 10.1 van Samsung. We vergelijken de tablets op vele verschillende criteria, zodat jij als consument een weloverwogen beslissing kan nemen. En mocht de naam van onze website je doen twijfelen aan onze objectiviteit, dan verzekeren we je bij deze dat dat wel goed zit. Zowel Samsung als Apple hebben terecht een toppositie in de tabletmarkt verworven.

Belangrijke punten waarop de iPad 4 en Galaxy Tab 2 verschillen 

   Galaxy Tab 2  iPad 4  Winnaar
 Processor  1 GHz 1,4 GHz  iPad 4 
 Batterij  Li-Pro 11,560 mAh  Li-on 7000nAh iPad 4
 Display  TFT1280*800  Retina 2048*1536 iPad 4
 Camera  3.0 megapixels   5.0 megapixels  iPad 4
 Extern scherm  Neen  ja  iPad 4
 Type kabel  Micro-usb  Lightning  Galaxy
 Modellen  16/32 GB  16/32/128 GB  iPad 4
 Extra geheugen  Micro SD  Geen  Galaxy
 Schermgrootte  10,1 inch (26cm)  9,7 inch (25 cm)  Galaxy

Toelichting: De iPad 4 heeft een snellere processor en een superieure batterij. Zeker voor mensen die hun tablet gebruiken voor onderweg is een goede batterij een groot pluspunt. Het display van de iPad is scherper en hetzelfde kan gezegd worden over de camera, welke 5.0 megapixels is ten opzichte van de 3.0 megapixels van de Galaxy Tab. Apple biedt de mogelijkheid de iPad 4 te ondersteunen met een extra display, zoals een computerscherm of televisie. Ten slotte is er meer variatie in het aanbod van verschillende versies voor de iPad 4.

Toch zijn er ook enkele belangrijke punten waarop Samsung de winst pakt; Lightning van Apple vinden wij door zijn gebrek aan compatibiliteit met ‘oudere’ Apple apparatuur toch minder handig dan de micro-USB aansluiting van Samsung, welke meer universeel is. Ook de mogelijkheid om het geheugen zelfstandig uit te breiden met een micro SD bij de Galaxy Tab 2 verdient lof. Met de Galaxy Tab 2 is het mogelijk bestanden, muziek of foto’s via USB-kabel over te zetten zonder hiervoor extra software te installeren. Met de iPad 4 moet je hiervoor eerst synchroniseren met iTunes.

Actuele prijzen: Een zeer belangrijk punt zijn uiteraard de prijzen. We hebben van de genoemde modellen de gemiddelde prijs berekend over alle Nederlandse webshops waar deze modellen beschikbaar zijn.

Onderstaande prijzen zijn van april 2013. De vergelijkingen zijn gemaakt op basis van gelijkwaardige modellen qua geheugencapaciteit (16GB of 32GB) en draadloze netwerk mogelijkheden (Wi-Fi only of Wi-Fi met 3g /4g). De toestellen met 3g/4g kunnen ook met internet verbinding maken zonder dat er een Wi-Fi verbinding beschikbaar is.

 Punten waarop de iPad 4 en Galaxy Tab 2 gelijk scoren

  Galaxy Tab 2 iPad 4
Opslagcapaciteit 16/32 GB 16/32/64/128
Draadloosnetwerk Wi-Fi, 3G, 4G Bluetooth Wi-Fi, 3G, 4G Bluetooth
GPS navigatie Ja Ja
Video opnames Ja Ja
Beschermd glas tegen schrammen Ja Ja
Microfoon Ja  
Bestuurssysteem Android Versie ? iOS 6

Toelichting: Apple heeft meer versies beschikbaar qua harde schijfruimte, maar als je voor een 16GB of 32Gb versie kiest dan is er uiteraard geen verschil tussen de iPad en de Galaxy Tab. Ook was het ons inziens niet echt eerlijk, of laten we zeggen objectief genoeg, om een winnaar uit te roepen qua besturingssysteem.  Of je iOS of Android prettiger vindt is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Van zowel de Galaxy Tab als de iPad 4 zijn versies beschikbaar met alleen Wi-Fi, of met Wi-Fi plus 3g of 4g cellulaire datanetwerken. Omdat beide fabrikanten dezelfde mogelijkheden bieden hierin, is het een gelijkspel. 

Minder belangrijke punten waarop de iPad 4 en Galaxy Tab 2 verschillen.

Als je beide tablets met een vergrootglas gaat onderzoeken, dan zul je nog meer kleine verschillen aantreffen; de ene tablet is nét een paar gram zwaarder dan de ander, of heeft een iets oudere versie van Bluetooth. Hieronder hebben wij nog een paar van dergelijke verschillen uiteengezet. Het zijn verschillen waarvan wij verwachten dat het de meerderheid van de potentiële kopers niets uit zal maken.  Uiteraard kunnen er punten tussen zitten die jij persoonlijk wél belangrijk vindt. Daarom raden we je aan onderstaande tabel toch even door te nemen alvorens je een keuze maakt voor een van beide tablets. 

En welke nu kopen ?

Hier kunnen wij jou geen eenduidig antwoord op geven. Bekijk welke punten jij zelf belangrijk vindt. Weeg de punten die jij belangrijk vindt tegen elkaar af en baseer daarop je keuze.

Maar onze keuze ken je wel al zeker !