Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

iPhone of iPad bedienen met je hoofd

SchakelbedieningHet is met iOS 7 nog makkelijker gemaakt voor mensen met een handicap om een iPhone, iPad of iPod touch te bedienen. Door Schakelbediening te activeren kun je acties op het scherm uitvoeren zonder het scherm aan te raken en zonder stembesturing te gebruiken. Een blauwe cursor die aangeeft waar je op kunt tappen beweegt over het scherm heen. Met een hoofdbeweging of een commando via een ondersteund accessoire kun je op een geselecteerd onderwerp drukken.

 

Schakelbediening activeren
Je activeert Schakelbediening als volgt:

 1. Ga naar de instellingen van je iDevice;
 2. Tap op Algemeen;
 3. Tap op Toegankelijkheid;
 4. Tap op Schakelbediening;
 5. Druk op de schakelaar bovenin het scherm.

Schakelbediening en schermtaps

Schakelbediening optiesOm Schakelbediening te gebruiken moet je speciale schakelaars configureren vanuit het instellingenscherm dat je met de hierboven beschreven functies bereikt. Heb je dit nog niet gedaan, dan zal een tap op het scherm als hoofdschakelaar zijn gekozen. Een blauw vak beweegt langs alle knoppen die je op het iPhone-scherm kunt aanraken. Hangt dit vak boven een knop die je wil gebruiken, dan hoef je enkel op een willekeurige plek op het scherm te drukken om dit te doen. Het blauwe vak zal totdat je op het scherm drukt blijven bewegen tussen de opties die je kunt gebruiken.

Hoofdbewegingen en accessoires

Schakelbediening is niet beperkt tot taps op het scherm. Je kunt de tap ook in de instellingen van je iPhone vervangen met een hoofdbeweging, zodat je met een beweging naar links of rechts ook je iPhone kunt bedienen. Je hebt dan niet meer je handen of een speciale stylus nodig.

In de instellingen van Schakelbediening heeft Apple het ook over speciale aanpassingsaccessoires die met de nieuwe functie zullen werken.

Andere schakelaars

Een tap op het scherm, hoofdbewging of het gebruik van een speciaal accessoire kunnen met Schakelbediening allemaal worden gebruikt om iets op het scherm van je iPhone te activeren, maar het is ook mogelijk om meer geavanceerde commando’s op deze manier uit te voeren. Het is mogelijk om een schakelaar aan meer scanneropties te koppelen, waardoor je bijvoorbeeld met hoofdbewegingen naar links of rechts naar een vorig of volgend onderdeel kunt springen. Ook kun je de Appkiezer starten, de thuisknop indrukken of Siri activeren met een speciaal commando. De volgende schakelaars zijn op het moment in iOS 7 te gebruiken:

Scanner

 • Selecteer onderdeel
 • Scannermenu
 • Start scannen opnieuw
 • Spring naar volgend onderdeel
 • Spring naar vorig onderdeel
 • Stop scannen

Systeem

 • Tik
 • Appkiezer
 • Thuisknop
 • Berichtencentrum
 • Siri
 • Verlaag volume
 • Verhoog volume

Schakelbediening is Apple’s nieuwste toegankelijkheidsoptie in iOS. Het is al langer mogelijk om een VoiceOver alle iPhone-opties op te laten lezen, waardoor het voor slechtzienden makkelijker is de iPhone te bedienen. Een zoomfunctie, grotere tekst en de mogelijkheid om kleuren om te keren helpen op soortgelijke wijze. De nieuwe functie is specifiek toegespitst op mensen met een ernstige beperking waarbij ze bijvoorbeeld hun armen niet langer kunnen gebruiken.